Käyttäjän SuviM kuva
SuviM

Onkohan kotimaisia maljoja ja kannu?

Mistähän mahtaisivat olla kotoisin, sattuisiko joku tietämään? Viilikuppeja (?) on viisi kappaletta. Avusta taas kiittelen:).

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän SuviM kuva
SuviM

Ajattelin vielä kokeilla, josko joku sattuisi jotakin näistä tunnistamaan tai arvelemaan alkuperää...

Käyttäjän terrielli kuva
terrielli

Tuon kannun alaosa ja otin ovat aika identtiset Tamara Aladinin suunnitteleman kannun kanssa. Tosin en ole ikinä nähnyt ko kannua hiontakuviolla, joten tämä on vain villi veikkaus.

Käyttäjän SuviM kuva
SuviM

Kiitos kuitenkin veikkauksesta:). Täytyypä perehtyä Aladinin kannuihin...

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Viilikulhojesi alkuperää alkuperää on kuvan perusteella mahdoton edes arvailla. Kulhoja ovat valmistaneet jo 1800-luvulta jokseenkin kaikki kotimaiset lasitehtaat ja valmistus on jatkunut pitkälle 1900-luvun puolelle. Esineitten tunnistaminen luotettavasti on mahdollista vain, jos esineen pohjassa on lasimassassa koholeima, joka kertoo tehtaan. Merkintätapaa on käytetty.

Henkilökohtaisesti kulhoa tarkasteleva asiantuntija voisi lasimassasta arvailla vanhan esineen ikää ja mahdollisesti mittojen perusteella sulkea pois jonkun valmistajan.

Kirkas ja kaiverrettu kaatimesi muistuttaa kovasti myöskin OY Kumelan valmistamaa kaadinta, jota olen nähnyt värillisenä ja ilman koristehiontaa. Muistaakseni Kumelan kannun (mehukannu?) tilavuudeksi on ilmoitettu 1,2 litraa.

Käyttäjän SuviM kuva
SuviM

Kiitos! Viilikulhojen pohjassa ei ole leimaa, mutta hyvä tietää, että niitä on ollut monella valmistuksessa ja pitkään.

Mittailin tuon kannun, se on 1,2 l tuohon nokan alareunaan asti.

Vaikka kannu ja jalallinen vati ovat suurinpiirtein samalla tavalla hiottu, niin lasi on aivan erilaista; kannussa ohutta ja vähän epätasaista ja vadissa todella paksua (noin 0,5 cm paksuista) ja tasaista.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Vielä viilikulhoista ja muistakin aiheista.

Viilikulho, viilivati, viilikehlo, viilikuppi, viilipunkka jne. Hyvällä esineellä on paljon nimiä.
Kulhoja on valmistettu melkein kaikissa väreissä, mutta värittömän lisäksi yleensä on käytetty vaaleita, kevyitä sävyjä sinisestä, vihreästä ja ruskeasta, mutta myös tummia on tavattu. Koot vaihtelevat. Todella vanhoissa kulhoissa on usein pohjassa punttelin jälki näkyvissä.

Kuten jo sanottu, Suomessa ja monessa muussakin maassa koko 1800-luku oli tämän tarpeellisen käyttöesineen valmistusaikaa, mutta muistaakseni vielä Tapio Wirkkalankin tuotannosta löytyy viilikulho.

Katselin Kumelan kuvastoa vuodelta 1969 ja sen mukaan tuota puhuttua kaadinta on valmistettu myös kirkkaana. Tuo koristekuvio ei ole Kumelan tutuimpia, mutta mielestäni tuokin bumeranginmuotoisesti kääntyvä lehtikuvio löytyy. Jos kaadin on Kumelan, niin sieltä voisi olla myös jalallinen maljasi, jonka koristelu on kai kaatimen kanssa sama.

Jalattoman maljan koristelussa on kai tähkäaihe, jota löytyy ainakin Karhulan, Iittalan ja Nuutajärven vanhoista tai vanhahkoista esineistä.
Noilta pohjilta itse hakisin varmennusta.

Kun vastaisuudessa kuvaat kirkkaan ja pyöreän esineen hionta- tai kaiverruskuvioita, kannattaa kokeilla mustaa tai tummaa taustaa. Noitten onnistunut kuvaus on aika haasteellista.

Käyttäjän SuviM kuva
SuviM

Mielenkiintoista tuo, että noin moni eri tehdas on käyttänyt tähkäaihetta, siitä on tosiaan kyse.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
4 päivää 15 tuntia sitten SannaA sanoi:
Tietäisikö joku, mikä tämän linnun nimi ja valmistusvuosi on? Pohjassa lukee Oiva Toikka Nuutajärvi Notsjö 274/1500 ja kyljessä on... Lue lisää →
4 päivää 16 tuntia sitten Hessukka sanoi:
Osaisiko joku kertoa näistä mitään? Koitin etsiä sivuistolta ja googlesta, sekä kuvahaulla. Mutta ei löytynyt tietoa... etukäteen kiitos... Lue lisää →
4 päivää 23 tuntia sitten Crackers89 sanoi:
Tarvitsisin hieman apua kyseisen sinisen maljakon tunnistukseen. Omalla googletuksella arvailen, että kyseessä voisi olla Wirkkalan löytö... Lue lisää →
5 päivää 2 tuntia sitten Esa-Juhani sanoi:
Tunnistiaisiko joku, mikä kulho on kysessä? Olen etsinyt tietoa Googlen kuvahaulla, tuloksetta. Kulhossa ei myöskään ole signeerausta tms... Lue lisää →
5 päivää 14 tuntia sitten MarjaE sanoi:
Tietäisikö joku, minkä niminen astiasto on kyseessä ja kuka sen on suunnitellut 1950-60-luvulla. Kultaus reunoissa ja kuvioinnissa. Lue lisää →
5 päivää 15 tuntia sitten osku4u sanoi:
Laseja 6 kpl, suuaukko 75mm, pohja 53mm (aika sama kuin viola), korkeus 80 mm ( 5 mm matalampi kuin viola). Työn jälki parempi kuin... Lue lisää →
5 päivää 19 tuntia sitten etuovi sanoi:
Lasimaljakko on kooltaan noin korkeus 12 cm, leveys 15 cm ja pituus noin 22 cm. Kaikki tieto olisi hyväksi. Lue lisää →
5 päivää 20 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Tuli nettiselailussa vastaan Anton studio Designin valmistamat lasiset munakupit, Mariskooli on saattanut antaa vaikutteita munakuppien... Lue lisää →
6 päivää 19 tuntia sitten Tietamaton1 sanoi:
Osaako kukaan sanoa, mitä alkuperää ovat kuvankaltaiset , ilmeisesti munakupit? Korkeus 50mm. Olisiko venäläistä tekoa Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
6 päivää 44 min sitten Kristallinkirkas sanoi:
Hei, Ja kiitos vastauksesta. Kyllä taitaa olla Paul Envaldsin signeeraus. Niin se näkö pettää välillä:) Lue lisää →

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa