Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Kierre on varma mutta haaleansinisistä vuosikymmenkin auttaisi valmistajasta puhumattakaan.

Kolmen ensimmäisen kuvan, ilmeisimmin keksivadin tiedot löysin Riihimäen Lasin v. 1915 kuvastosta/hinnastosta. Kierre eli baccarat, tuotenumero jäi hiukan auki kun hinnastossa tuotteelle 2474 on halkaisija 15 cm ja tuotteelle 2475 ei ollut halkaisijaa merkitty laisinkaan, hinta kuitenkin edullisempi joten oletan olevan tuo 2475, koska tämän mitat: 10 cm vadin halkaisija, korkeus 4,8 cm ja pohjan halkaisija 5,4cm. Kuvissa neljä ja viisi oleva mielestäni muotokieleltään kukkamainen puristettu lautanen on halkaisijaltaan 16,8 cm. Viimeisissä kuvissa tarjoilulautanen jossa jalat on kuin paloista tehty. Jalkojen kuvio muistuttaa kuusta. Halkaisija tällä 30 cm ja korkeus 3 cm. Olisko suomalaista nämä siniset vai ?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Kuvien neljä ja viisi lautanen on Karhulan lasin, löytyy ainakin vuoden 1934 painetun talouslasin kuvastosta tuotenumerolla 4187. Hinnastosta löytyy lautaselle neljä eri kokoa, joista yksi on halkaisijaltaan 170 mm.

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Kiitos Pagoda tuo vastasikin kaikkiin kysymyksiini toisen lautasen osalta.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Löytyi valmistaja tuolle viimeisellekin siniselle lasivadille. Se on Riihimäen lasin valmistama, tuotenro 8351 vuoden 1939 kuvastossa. Koot ovat 230 mm ja 300 mm. Valmistusväreiksi tässä kuvastossa mainitaan tosin kirkkaan lisäksi aurum, ametisti ja rusovihreä, mutta sinistä on voitu valmistaa myöhemmin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Sinisen lasivadin valmistajasta. Jos tuo lasivati on kulho (mitä tuo Riihimäen tuotenumero 8351 tarkoittaa), niin sille löytyy saman mallinen, mutta sopivamman värinen ( eli azurinsininen) vaihtoehto Karhulan lasitehtaan tuotannosta vuodelta 1938. Karhulan kulhoa tuotenro 4359 on valmistettu väreisssä kirkas, azur, merivihreä ja savu, koot samat kuin Riihimäen vastaavassa kulhossa eli 230 ja 300 mm.

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Hei hema, pystytkö tarkistamaan tai tarkentamaan Karhulalaisen korkeuden?

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Kiitos Pagoda ja hema. Koska tuo värillisesti on azurinsininen niin todennäköisempi vaihtoehto on Karhulan valmistama versio.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Luin vielä tuota Riihimäen lasin 1939 kuvastoa tarkemmin ja löytyi lautasista myös samanmoinen astia tuotenro 7276, matalampi tosin kuin kulho ja mitat leveämmät 240 mm ja 310 mm. Väreinä kirkas, aurum ja ametisti. Varmaankin vadin korkeus tässä ratkaisee onko kyse kulhosta vai lautasesta, mutta tätä tietoa ei kuvastosta saa, joten enemmän ja vähemmän arvailuksihan tämä menee. Tuo 3 cm korkeus ehkä viittaisi sittenkin ennemminkin lautaseen. Riihimäen lasihan on käyttänyt myös azurinsinistä, mutta tässä kuvastossa näiden mallien osalta näin ei ole mainittu. Onkohan Karhulan lasi tehnyt myös lautasia?

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Ei löytynyt suorareunaista lautasta? 7276 on reunojen muodolta väärä, 8351 taas oikeampi mutta selkeästi kulho. Tarjoilulautanenhan tuo omani on. Pystyisiköhän hema tarkentamaan Karhulalaisen korkeuksia?

Käyttäjän hema kuva
hema

Kymenlaakson museon Karhula-lasikokokoelmassa on kirkkaasta lasista valmistettu, puheena olevaa mallia edustava pienempi kulho, leveys 207 mm ja korkeus 57 mm. Itselläni on Riihimäen lasin ametistin värinen kulho, leveys 227 ja korkeus 66 mm. Eiköhän näitä halkaisijakokoja isompien kulhojen korkeus ole vähintään samaa luokkaa.
Eli jonkin sortin lautanen (korkeus 30 mm) tuo sininen tarjoilulautanen on eikä kulho. Samanlaista lautasta ihan sellaisenaan ei taida kuitenkaan mainittujen tehtaiden kuvastoista löytyä. Kuvastoissa ei myöskään ilmoiteta lautasten korkeuksia, ainoastaan halkaisija.
Näyttää siltä, että tuon sinisen tarjoilulautasen lautasosan tasaisuutta on kulhoihin ja kuperalaitaisiin lautasiin verrattuna "säädetty" . Menettely ei sinänsä ole kovin harvinaista, sillä monesti tiettyä muottia ja värierää pyritään monella tavalla hyödyntämään hieman eri näköisiä reunamuotoja ja kokoja valmistamalla.
Tämä sivusto on siitä hyvä, että vaikka tänään ei varmaa vastausta löytyisikään, niin ehkä jo huomenna. Monesti tiettyyn kysymykseen on palattu vuosienkin päästä, kun oikea vastaus on löytynyt.

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Totta, siis koskien tätä sivustoa. Etsin juuri kolmannen sinisen lautasen alkuperää ja törmäsin tähän Riihimäen lasin kotelopaakkaus kuvaston maljaan vuodelta 1938, jossa pienemmpi malja mitoiltaa millin pienempi mitä Pagodan mainitsema(t) vuodelta -39.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 tunti 46 min sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin tietää mahdollisimman paljon näistä Arabian ja Kupittaan maljakoista. *Arabian maljakon mitat: korkeus 17cm, sivu 14,5cm *... Lue lisää →
1 tunti 51 min sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin saada mahdollisimman paljon tietoa kuvissa olevista maljakosta ja lasista. Nämä ovat 1913 syntyneen isoäitini jäämistöä: *... Lue lisää →
1 tunti 56 min sitten Jussi2022 sanoi:
Ohessa kuva lasisarjasta, 50-60-luku?, jonka valmistajan haluaisin tietää. Lue lisää →
14 tuntia 43 min sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Riihimäen lasi Kumela lukee tarrassa Lue lisää →
16 tuntia 15 min sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
16 tuntia 47 min sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
1 päivä 18 tuntia sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
32 min 14 s sitten Pirtta sanoi:
Kiitos paljon! Lue lisää →
32 min 32 s sitten Pirtta sanoi:
Ei valitettavasti löydy signeerausta. Lue lisää →
35 min 47 s sitten lasilintu sanoi:
Löytyisikö maljakon pohjasta signeerausta? Lue lisää →
54 min 43 s sitten lasilintu sanoi:
Lasin on suunnitellut Tapio Wirkkala, sarjan nimi on Briljant. Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Eikös tuo ole Alvar Aallon 3031 mallin mukainen maljakko, mitä mieltä olette. Lue lisää →
3 päivää 10 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://vatican.com/Figurines-Antique-Staffordshire-Dogs/ STAFFORDSHIREN SPANIELI ja koko nimi juttu englanniksi: Staffordshire Russet... Lue lisää →
4 päivää 21 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Pikkasen myöhään , mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Lue lisää →
4 päivää 21 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Aivan, pahoittelut! Tuota kokoa on tehnyt Riihimäen lasi! Riihimäen mitat k25,5 ja pohja 7cm Lue lisää →

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa