Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Kierre on varma mutta haaleansinisistä vuosikymmenkin auttaisi valmistajasta puhumattakaan.

Kolmen ensimmäisen kuvan, ilmeisimmin keksivadin tiedot löysin Riihimäen Lasin v. 1915 kuvastosta/hinnastosta. Kierre eli baccarat, tuotenumero jäi hiukan auki kun hinnastossa tuotteelle 2474 on halkaisija 15 cm ja tuotteelle 2475 ei ollut halkaisijaa merkitty laisinkaan, hinta kuitenkin edullisempi joten oletan olevan tuo 2475, koska tämän mitat: 10 cm vadin halkaisija, korkeus 4,8 cm ja pohjan halkaisija 5,4cm. Kuvissa neljä ja viisi oleva mielestäni muotokieleltään kukkamainen puristettu lautanen on halkaisijaltaan 16,8 cm. Viimeisissä kuvissa tarjoilulautanen jossa jalat on kuin paloista tehty. Jalkojen kuvio muistuttaa kuusta. Halkaisija tällä 30 cm ja korkeus 3 cm. Olisko suomalaista nämä siniset vai ?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Kuvien neljä ja viisi lautanen on Karhulan lasin, löytyy ainakin vuoden 1934 painetun talouslasin kuvastosta tuotenumerolla 4187. Hinnastosta löytyy lautaselle neljä eri kokoa, joista yksi on halkaisijaltaan 170 mm.

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Kiitos Pagoda tuo vastasikin kaikkiin kysymyksiini toisen lautasen osalta.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Löytyi valmistaja tuolle viimeisellekin siniselle lasivadille. Se on Riihimäen lasin valmistama, tuotenro 8351 vuoden 1939 kuvastossa. Koot ovat 230 mm ja 300 mm. Valmistusväreiksi tässä kuvastossa mainitaan tosin kirkkaan lisäksi aurum, ametisti ja rusovihreä, mutta sinistä on voitu valmistaa myöhemmin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Sinisen lasivadin valmistajasta. Jos tuo lasivati on kulho (mitä tuo Riihimäen tuotenumero 8351 tarkoittaa), niin sille löytyy saman mallinen, mutta sopivamman värinen ( eli azurinsininen) vaihtoehto Karhulan lasitehtaan tuotannosta vuodelta 1938. Karhulan kulhoa tuotenro 4359 on valmistettu väreisssä kirkas, azur, merivihreä ja savu, koot samat kuin Riihimäen vastaavassa kulhossa eli 230 ja 300 mm.

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Hei hema, pystytkö tarkistamaan tai tarkentamaan Karhulalaisen korkeuden?

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Kiitos Pagoda ja hema. Koska tuo värillisesti on azurinsininen niin todennäköisempi vaihtoehto on Karhulan valmistama versio.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Luin vielä tuota Riihimäen lasin 1939 kuvastoa tarkemmin ja löytyi lautasista myös samanmoinen astia tuotenro 7276, matalampi tosin kuin kulho ja mitat leveämmät 240 mm ja 310 mm. Väreinä kirkas, aurum ja ametisti. Varmaankin vadin korkeus tässä ratkaisee onko kyse kulhosta vai lautasesta, mutta tätä tietoa ei kuvastosta saa, joten enemmän ja vähemmän arvailuksihan tämä menee. Tuo 3 cm korkeus ehkä viittaisi sittenkin ennemminkin lautaseen. Riihimäen lasihan on käyttänyt myös azurinsinistä, mutta tässä kuvastossa näiden mallien osalta näin ei ole mainittu. Onkohan Karhulan lasi tehnyt myös lautasia?

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Ei löytynyt suorareunaista lautasta? 7276 on reunojen muodolta väärä, 8351 taas oikeampi mutta selkeästi kulho. Tarjoilulautanenhan tuo omani on. Pystyisiköhän hema tarkentamaan Karhulalaisen korkeuksia?

Käyttäjän hema kuva
hema

Kymenlaakson museon Karhula-lasikokokoelmassa on kirkkaasta lasista valmistettu, puheena olevaa mallia edustava pienempi kulho, leveys 207 mm ja korkeus 57 mm. Itselläni on Riihimäen lasin ametistin värinen kulho, leveys 227 ja korkeus 66 mm. Eiköhän näitä halkaisijakokoja isompien kulhojen korkeus ole vähintään samaa luokkaa.
Eli jonkin sortin lautanen (korkeus 30 mm) tuo sininen tarjoilulautanen on eikä kulho. Samanlaista lautasta ihan sellaisenaan ei taida kuitenkaan mainittujen tehtaiden kuvastoista löytyä. Kuvastoissa ei myöskään ilmoiteta lautasten korkeuksia, ainoastaan halkaisija.
Näyttää siltä, että tuon sinisen tarjoilulautasen lautasosan tasaisuutta on kulhoihin ja kuperalaitaisiin lautasiin verrattuna "säädetty" . Menettely ei sinänsä ole kovin harvinaista, sillä monesti tiettyä muottia ja värierää pyritään monella tavalla hyödyntämään hieman eri näköisiä reunamuotoja ja kokoja valmistamalla.
Tämä sivusto on siitä hyvä, että vaikka tänään ei varmaa vastausta löytyisikään, niin ehkä jo huomenna. Monesti tiettyyn kysymykseen on palattu vuosienkin päästä, kun oikea vastaus on löytynyt.

Käyttäjän Vipotti kuva
Vipotti

Totta, siis koskien tätä sivustoa. Etsin juuri kolmannen sinisen lautasen alkuperää ja törmäsin tähän Riihimäen lasin kotelopaakkaus kuvaston maljaan vuodelta 1938, jossa pienemmpi malja mitoiltaa millin pienempi mitä Pagodan mainitsema(t) vuodelta -39.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 tunti 42 min sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
3 tuntia 12 min sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Maire80 sanoi:
Myydään tarpeettomana ehjä, numeroitu arabian Pekka kannu. Arabia maitokannu, Pekka. Vuosi, 1932-49, piippuleima. Korkeus 17,5 cm,... Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Maire80 sanoi:
Myydään virheetön liekki maljakko. Maljakko, Liekki. Design, Eino Wänni, Kumela Vuosi, 1970-luku. Signeerattu, E Wänni Kumela Finland... Lue lisää →
2 päivää 43 min sitten laivonsaari sanoi:
Tunnistaako joku näitä koirafiguureja ja jotain suuntaa hinnasta? Kiitos etukäteen😊 Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Syksy22 sanoi:
Mahtaakohan kukaan tunnistaa, onko kyseessä aito malja? Ei tarroja, mutta pohjassa teksti iittala. Korkeus noin 12 cm ja leveys suuaukon... Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten Laasia sanoi:
Kenenköhän suunnittelema ? Itse en ole löytänyt tietoa. Korkeus 16cm. Suurin leveys 8cm. Lue lisää →
4 päivää 6 tuntia sitten Aleksandra sanoi:
En löydä netistä nimeä tälle astialle. Voiko joku auttaa? Lue lisää →
4 päivää 10 tuntia sitten etuovi sanoi:
Tunnistaako kukaan kuvan mukaista maljakkoa? Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
20 tuntia 38 s sitten Wisitor02 sanoi:
Eikös tuo ole Alvar Aallon 3031 mallin mukainen maljakko, mitä mieltä olette. Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://vatican.com/Figurines-Antique-Staffordshire-Dogs/ STAFFORDSHIREN SPANIELI ja koko nimi juttu englanniksi: Staffordshire Russet... Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Pikkasen myöhään , mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Aivan, pahoittelut! Tuota kokoa on tehnyt Riihimäen lasi! Riihimäen mitat k25,5 ja pohja 7cm Lue lisää →
3 päivää 9 tuntia sitten lasilintu sanoi:
FiiFii: Viimeisestä kommentistasi rohkaistuneena liityn seuraasi ja aion jatkossa välittömästi korjata, kun puhuja nimittää niin... Lue lisää →
3 päivää 11 tuntia sitten SusaMatti sanoi:
Maljakko on vuodelta 1940-1950. Ei tainnut olla Studiolasi silloin olemassa Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten NinaE sanoi:
👍☺️ Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten NinaE sanoi:
😅 Paljon kiitoksia!! 😃 Lue lisää →

Kirjavinkki

Laakso, Timo, I.

Erkkitapio Siiroinen, Riihimäen lasin nuori lupaus

Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa