Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.
Voisikohan tuossa kysyjän toisessa maljassa olla reunakoristeena englantilaisen Georgian Crystalin koriste Chatsworth?Ja jos on, niin... Lue lisää →
Kiitos😊
Lue lisää →
I love the positivity! I am thankful for so much right now in my life. The fact that it is finally cooling off puts a smile on my face. I... Lue lisää →
https://www.designlasi.com/forum/kirkas-kulho
Vanha keskustelu vasemmanpuoleisesta kulhosta.
Lue lisää →
Suurkiitos tiedosta. Niinpä onkin. Nyt löytyi jo netistäkin, kun älysin käyttää tuoppi-sanaa!
Lue lisää →
Taitaa olla Nuutajärvi Hiiop, Oiva Toikka
Lue lisää →
Kyllä tuo jalallinen malja minusta Riihimäen lasitehtaan Lukilta näyttää. Ei Lukeissa taida mitään kohomerkintöjä ollakaan. Ne eivät myöskään ole kenenkään taiteilijan nimissä, sillä samantapaisia malleja on valmistettu muissakin maissa.
Kiitos hema! En ole löytänyt tällaista Riihimäen kuvastoista, eli onkohan mahdollista arvioida miltä vuosikymmeneltä malja voisi olla?
Näitä tehtiin myös Karhulassa, Karhulan versiolta tämä enemmän vaikuttaa. Riihimäen "Lukki" oli enemmän Art Deco vaikutteinen kultasine detaljeineen. Löytyy useammin mustana ja ruskeana. Karhulan Lukki oli käsittääkseni hieman myöhemmin tuotannossa, ei niin koristeellinen kuin Riihimäen versio. Karhulaa löytyy kirkkaana ja Karhulan väreissä kuten Azurin sininen. Karhulan versioissa löytyy toisinaan myös kaiverruksia ja sitä tehtiin käsittääkseni 40-luvulle asti. Molemmat mallit tuontitavaraa, varhaisempia Riihimäen Lukin kahvallisia kulhoja löytyy muistaakseni myös Kauklahdelta. Liekö tuotettu siellä ensin?
Kiitos uoleviuolevi! Karhulan tehdas kuulostaa mahdolliselta, sillä äidin jäämistöstä on löytynyt paljon Karhulan lasiesineitä.
Onkohan näitä paljon liikkeellä eli ovatko arvostettuja vai vähemmän kuin Riihimäen tuotanto? Tunnearvo on tietenkin suuri enkä
ainakaan tätä ole myymässä.
Näitä tulee vastaan aina silloin tällöin. Väreissä lienee halutuimpua, mutta niidenkään hinnat eivät päätä huimaa. Riihimäen mustat kultamaaleilla lienee kerätyimpiä. Majassasi on muuten Karhulalle tyypillinen jalka.
Tunnearvo on korvaamaton
Tuo kysytty matalajalkainen malja ei ole Karhulan suurta1930-luvun Lukki sarjaa. ellei sitten samalla nimellä ole valmistettu kahta erilaista mallia. Mutta toisestakin mallista pitäisi sitten löytyä kuvasto- tai hinnastotieto.
Riihimäen Lukkiin verrattuna Karhulan Lukki-astioissa on erilainen reunamuoto, erilainen seinämälohkojen lukumääärä, eri malliset ja korkuiset pystysuuntaiset kohofasetit sekä erilainen jalka.
Näyttää muuten siltä, että netissä suuri osa Riihimäen Lukki-malleista on nimetty
väärin Karhulan Lukeiksi. Pari oikeaakin tunnistusta siellä toki oli.
Tämä meni todella mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi:) ihana lukea näitä asiantuntevia arviointeja, kiitos hema!!
Minun maljani siis täyttää nämä Riihimäen kriteerit? Onko näitä valmistettu kauan eli voiko arvioida millä vuosikymmenellä?
Hei. Postauksessasi 18.7 klo 19:56 annoit ymmärtää, että Sinulla on Riihimäen kuvastot. Eikö niistä sitten löydy jalallisen maljasi näköistä kuvaa tai "likipitäen" kuvaa ja samalla mallitunnusta? Riihimäen Lukki tuli markkinoille noin v. 1932 ja pääosa mallistosta näkyy 1930-luvun kuvastoissa. Vain jokunen Lukki-malli pysyi mallistossa hieman tätä pidempään.
Minulla ei ole mitään kuvastoa omana vaan lainasin kirjastosta aiemmin keväällä jonkun opuksen, jossa suomalaista lasia laajemminkin. Vasta internetin hakuohjelmien kautta löysin tuon Lukki-mallin, joka vaikutti samanlaiselta kuin omani. Voin nyt lainata Riihimäen lasia koskevan kuvaston, kun ei tarvitse tehdä hakuammuntaa. Nyt lomalla ollut aikaa taas tutkia ja löysin tämän sivuston, josta ollut paljon iloa ja apua. Kiitos kaikille!!