Kermakko ja sokerikko - www.fiftysixty.fi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kermakko ja sokerikko

Valmistaja: ?

Esineiden kotimainen alkuperä on kyseenalaistettu.

Katso myös:

Kommentit

Käyttäjän runkola kuva
runkola

Nämä eivät kyllä ole Nuutajärven tuotantoa vaan ovat puolalaisia.

Käyttäjän admin kuva
admin

Kiitos kommentista! Päivitin esineiden tietoja. Olisiko jollakin lisätietoja tästä?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Ei oma kohtaista tietoa,kuitenkin pidän kermakkokimaran sivuja luotettavana lähteenä(minun mielipide),elikkää sielläkin ollaan sitä mieltä että ovat puolalaisia.http://kermakkokimara.blogspot.fi/search/label/~Puola

Käyttäjän hema kuva
hema

Hyvin bongattu Kermakkokimaralta, sillä tämän kermakko/sokerikko-parin alkuperää eivät eurooppalaiset lasitietäjät ole tietääkseni onnistuneet toistaiseksi selvittämään. Mutta toisaalta en ole asiaa aktiivisesti seurannutkaan.
Ohessa ensin linkki artikkeliin vuodelta 2006, jossa käydään läpi mahdollisia valmistusmaita, mutta lopulta pystytään esittämään vain epämääräinen olettamus, että olisiko parin aluperä Belgiassa. Artikkelissa uumoillaan, että sekä luululasin että roosan värisen parin valmistusajankohta olisi osapuilleen vuosi 1900.
http://www.pressglas-korrespondenz.de/aktuelles/pdf/pk-2006-4w-haanstra-...
Toinen linkki on saksalaiselle keräilysivulle, jossa roosanvärinen kermakko/sokerikko-pari on pantu tunnistamattomien joukkoon. Ks. http://www.pressglas-pavillon.de/milch+zucker/01819.html
Semmoisen asian itse huomasin, että joissakin sokerikoissa näyttäisi olevan yksinkertainen piparkakkureuna, kun taas toisissa on kaksinkertainen piparkakkureuna (eli puolikaaret, joissa sitten on vielä pieniä "nypyröitä").
Toivottavasti vielä löytyy kuva kermakostakin Zabkowicen luetteloista, jolloin asia olisi satavarma.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kovasti olet perehtynyt aiheeseen,kuitenkin siellä linkeissäsi on ? merkkejä.Nyt joku saksan kielen taitaja voisi tulkata tuosta heman ensimmäisestä linkistä,sain sellaisen vaikutelman saksan kieltä taitamattomanakin että kermakon ja sokerikon muottia olisi käytetty myös Notsjossa eli Nuutajärvellä,silloin saattaa kuvan esittämien esineitten valmistus maa olla Suomikin.Edelleen linkki Kermakkokimara sivulle mistä löytyy linkki Zabkowice sivuille.Kuitenkin heman linkin myötä Nuutajärvi on myös mukana kun valmistajaa haetaan.
http://kermakkokimara.blogspot.fi/2014_08_01_archive.html
Odottelen heman kommenttia,kunhan on ajan kanssa tutkaillut asiaa.Ratkaiseeko piparireunat valmistajan?

Käyttäjän hema kuva
hema

Nähdäkseni tuossa PK 2006-4 artikkelin siinä alaviitteen kohdassa, jossa mainitaan Notsjö, on kyse jostakin lehtikoristeisesta lautasesta. Muilta osin kaikki alaviitteet liittyvät lähinnä artikkelin korkeampiin kermakoihin (artikkelin s.150).
Puheena olevan sokerikon hieman erilaiset reunamuodot voivat olla asian kannalta merkityksellisiä taikka sitten ei.
Edelleen pitää ottaa tuo puolalainen alkuperä kermakko/sokerikko-parin lähtökohdaksi.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tällainen erikoisen värinen kermakkoversio löytyi Pohjois-Englannista. Valmistajasta ei edelleenkään tietoa.
http://www.premierantiques.co.uk/unusual-victorian-green-opalescent-glas...

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuli vastaan herkullisen värinen pinkki kermakko tätä samaa mallia. Ei kai meillä mikään tehdas ole tuommoista tehnyt. Tuo edellinenkin vihreä löytyi Englannista.
http://www.ebay.co.uk/itm/222238772597?clk_rvr_id=1133342070765&rmvSB=true

Kirjavinkki

Koivisto, Kaisa - Lauren, Uta

Suomalaisen taidelasin kultakausi

Suomalaisen taidelasin kultakausi kertoo lasitaiteemme noususta maailmanmaineeseen 1950-luvulla - ja tämän kultakauden taustoista. Upeaa kuvapainotteista teosta täydentää kirjoittajien asiantunteva teksti tarkkoine tietoineen niin taiteilijoista kuin esineitä valmistavista tehtaistakin.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa