Riihimäen Lasi - Kruunu

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kruunu

Valmistaja: Riihimäen Lasi

Korkeus: 74 mm

Halkaisija: 200 mm

Puristettua lasia, pohjarengas kiillotettu. Valmistettu 1970-luvulle. Valmistettu kirkkaana, keltaisena, smaragdinvihreänä, sinisenä ja ruskeana. Tunnetaan myös nimellä "Kuningattaren kruunu". Sarjaan kuuluu lisäksi pienempi jälkiruokamalja.

Katso myös:

Kommentit

Käyttäjän lunaria123 kuva
lunaria123

Sarjaan kuuluu mielestäni myös kermakko ja sokerikko? Suunnittelija Helena Tynell?

Käyttäjän admin kuva
admin

En usko suunnittelijan olevan Helena Tynell. Riihimäen Lasin vuoden 1915 kuvastossa on kuvattu samanlainen kulho nimellä O.Y.R. jalallisena ja ilman jalkaa (kiitos Tapsa!). Lisäksi samassa kuvastossa on sarjaan kuuluvia lautasia.

Käyttäjän yamdok kuva
yamdok

Mahtaako tuo olla sitten kovinkin vanha kulho? Kiitos vastauksista .

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Pähkäilin tuota esineen nimeä, O.Y.R., mutta sehän nähtävästi tulee yrityksen aikojen takaisesta nimestä: O.Y. Riihimäki. Noin se aikanaan kirjoitettiin. Lasitehtaan nimi muuttui Riihimäen Lasi Oy:ksi vasta paljon myöhemmin.

Käyttäjän admin kuva
admin

Se on kyllä hyvin mahdollista, että lyhennys tarkoittaa Riihimäen tehdasta. Samaisessa kuvastossa on kuitenkin vielä muutama muukin mystinen lyhennys; malja M.K. ja lasisto J.L.R. Olisikohan suunnittelijan/hiojan nimikirjaimet?

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Kovin menee arvailuksi, mutta annetaan mielikuvituksen lentää. Tuo aika oli selkeästi kansallisen heräämisen aikaa, jolloin useat suurmiehemme esiintyivät lasiesineissä, erityisesti tunnetuiksi tulleissa suurmieslaseissa.

Niinpä tuo J.L.R. voisi viitata J. L. Runebergiin. Puhutun Riihimäen lasitehtaan perustaja taas muistamani mukaan oli Mikko Kolehmainen, joten eiköhän ne "isännän" nimikirjaimet (MK) olisi hyvinkin alkupään tuotannon esineeseen sopineet.

Käyttäjän admin kuva
admin

Näin saattaa olla, hyvin päätelty :-)

Käyttäjän paavo5 kuva
paavo5

löytyy myös sinisenä

Käyttäjän Sinro kuva
Sinro

Minkähän hintainen mahtaa olla ko kulho tummansinisenä??

Käyttäjän admin kuva
admin

20-30 euroa.

Käyttäjän yamdok kuva
yamdok

Entä tuon keltaisena?

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa