Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Still, Nanny

Lumitähti: tuhka-astia 8601

Valmistaja: Riihimäen Lasi

Korkeus: 20 mm

Halkaisija: 90 mm

Muita tämän sarjan esineitä

Katso myös:

Kommentit

Käyttäjän annamv kuva
annamv

Olen viime aikoina ihmetellyt, milloin tuhkakupista on tullut tuhka-astia. Mielestäni tupakantuhkalle tarkoitettu pieni astia on tuhkakuppi, ja takasta, uunista yms. kerätään tuhka tuhka-astiaan. Mutta voin tietysti olla väärässäkin.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Aikansa kuvastoissa ja hinnastoissa tuhkakupit useimmiten nimetään tuhka-astioiksi ja tästä tuo vallitseva käytäntö seurannee.

Käyttäjän Vetrina kuva
Vetrina

Olisi outoa, jos joku sanoisi tupakoivalle ystävälleen, että "odota, haen sinulle tuhka-astian". Vai mitä?

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Tämäkin pieni ja tunnettu Franckin työ on oikealta kuvaukseltaan tuhka-astia:

http://www.designlasi.com/fi/content/haransilma-6066

Tuhkakuppeja, kun niitä tupakoiville aikanaan paljon valmistettiin, on niin monen muotoisia, ettei tuhkakupiksikaan kuvaaminen aina esineeseen sovellu, mutta kukin nimetköön makunsa mukaan. Nykyään monet alun alkaen tuhka-astiaksi (tai tuhkakupiksi) suunnitellut ja valmistetut esineet kulkevat nimellä taidelasi ja sellaiseksi soveltuvatkin, jos on tunnettu suunnittelija, signeerattu esine, materiaali ehkä kristallia tai monivärilasia jne. Ovathan ne joskus jopa tekijänsä taidonnäytteitä.

Käyttäjän admin kuva
admin

Sivuhuomautuksena vielä tähän mainittakoon, että tärkeintähän on nimeämisen yhteneväisyys. Tästä syystä muutan kaikkien niiden esinetietojen, joissa sanaa tuhkakuppi on vielä käytetty muotoon tuhka-astia. Tätä termiä on käytetty useasti valmistajien myyntimateriaaleissa (kuten tapsa jo mainitsikin), joten se sopii hyvin tällekin sivustolle.
Kiitokset ideasta!

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa