Maljakko - Franck, Kaj

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Franck, Kaj

Maljakko 1487

Valmistaja: Nuutajärvi

Suunniteltu: 1953

Tuotannossa: 1953-1956

Korkeus: 180 mm

Pyörittäen muottiin puhallettua lasia. Huom! Esineen valmistusajasta on esitetty ristiriitaisia tietoja.
Lähde: Kaj Franck - Universaaleja muotoja, ISBN: 978-952-9878-74-1.

Katso myös:

Kommentit

Käyttäjän RstR kuva
RstR

Kaj Franck verkkonäyttelyssä on samaiselle maljakolle ilmoitettu suunnitteluvuodeksi 1965...mihin tässä uskoo. Maljakosta käytetään nimeä "Kevät" mutta se on kai myöhempää keksintöa, alunperin varmasti tunnettu vain mallinumerolla.

Käyttäjän ign kuva
ign

Mikäli ymmärrän lukemaani Heman kertomasta, niin "kevät" olisi vain työnimi eri suunnittelijoiden vaaseille. http://www.designlasi.com/forum/2-vihreaa-maljakkoa-arabia

Käyttäjän hema kuva
hema

Kevät vai mikä vaasi? Tuossa "kertomassani" vuodelta 2011 kommentoin kahta vihreää vaasia. Otin tekstin suoraan Heikki Orvolan tuotantoa käsittelevästä luettelosta (toim. Mirja Orvola 2000), jossa oli kuvattuna kaikkiaan kolme vihreää vaasia, joista yksikään ei ole malliltaan tuo Franckin nimiin pantu sininen vaasi 1487. Kaikista Orvolan vaaseista puuttuu tuo vaasin 1487 pyöreä "omena". Teksti kuuluu sanatarkasti näin: "Kevätmaljakot"-lajitelma sisälsi eri taitelijoiden suunnittelemia kiinni- ja pyörittäen puhallettuja maljakoita." Suunnitteluvuodeksi mainittiin 1971 ja tuotantovuodeksi 1972.
Käsitän tekstin niin, että Orvolan teosluettelossa olevat kolme maljakkoa ovat Orvolan suunnittelemat, mutta että jotkut muutkin Nuutajärven taitelijat olivat suunnitelleet maljakoita Kevätmaljakko-lajitelmaan. Siis ehkä Franck myös? Missään en ole kuitenkaan sattunut näkemään tietoa siitä, mitä maljakoita lajitelmaan tuolloin sisältyi, ketkä taitelijat osallistuivat lajitelman kokoamiseen ja olivatko Kevätmaljakot vain yhden vuoden juttu ja jos ei, niin minä vuonna niitä tehtiin.
Designlasin hintakirjassa on sivulla 136 pullistelevien maljakoiden kohdalla kuvattu Franckin maljakko, k 18 cm, jossa ei ole numeroa eikä nimeä, mutta joka näyttää maljakolta 1487. Sitä sanotaan valmistetun 60-luvun loppupuolella.
Ja sitten on tuo RstR:n esille nostama verkkkonäyttelyn tieto maljakon 1487 suunnitteluvuodesta 1965.
Toisaalta Universaaleja muotoja -kirjassa on sivulla 313 kuva maljakosta 1487, k 18 cm, muottiin puhallettu, useita värejä, jonka tuotantoajaksi mainitaan 1953-56.
Ja tässä jokapojan lähde: Glorian Antiikki & design numerossa 3/2017, sivulla 21 on kuva sinisestä maljakosta 1487, josta todetaan, että "Kaj Franckin Kevät-maljakko oli tuotannossa Nuutajärvellä vuosina 1953-56.
Nyt tarvittaisiin pähkinän ratkaisijaa. Mun lähteet eivät riitä tähän. Jossakin on virhe, joka pitäisi korjata, ettei se toistu lähteestä toiseen.

Käyttäjän RstR kuva
RstR

Kiitokset "ign" ja "hema". Tietoa tuli vaikkei varsinainen ongelma selvinnytkään. Mikään esihistoriallinen juttu ei ole kyseessä, jollakin luulisi olevan omakohtaisia muisteluksia asiasta. Odotellaan...

Käyttäjän hema kuva
hema

Maljakosta 1487. Äsken taidettiin saada uutta tietoa, kun nimim. Antiikkimyyrä liitti erääseen toiseen keskusteluun pari lehteä Nuutajärven kuvastosta jostakin 1970-luvun alun hujakoilta. Ks. oheisen linkin loppuosa.
http://www.designlasi.com/forum/neodyymimaljakko
Puheena oleva maljakko on maljakkolehden ylärivillä vasemmalla. Valmistusvuotta/-vuosia ei lehdellä näy, mutta koska kaikki ne muut Franckin ja O. Toikan maljakot, jotka tunnistan, on valmistettu jossakin kohtaa ajanjaksoa 1965-70, sama voi päteä maljakoon 1487 myös. Näin ollen Designlasin hintakirjan tiedot vaasin 1487 tuotantoajasta samoin kuin Franckin verkkonäyttelyn tiedot valmistuksesta 1960-luvun loppupuolella näyttävät pitävän paikkansa.
Saattaa siis olla, että kyseistä vaasia ei ole valmistettu vielä 1953-56, ellei sitten tätä mallia olisi satuttu valmistamaan kahteen eri otteeseen. Missään lähteessä en ole kuitenkaan toistaiseksi nähnyt tietoa tai edes viitteitä kahdesta eri valmistusjaksosta. Eli varmaa tietoa tästä nyt tarvittaisiin vielä.

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra

Se ravintolalasistokuvasto, johon viittaat, on päivätty 1.1.1967. Sain lainata samalta ajalta (1967) olevaa kuvastoa, jossa on suunnilleen samat maljakot kuin 1.1.1967 -kuvastossa, mutta valokuvina. Siinäkään ei ole suunnittelijaa mainittu. Kuvaston välissä on lankaan kiinnitettynä kaksi korttia, joissa värikuvina näytetään esineiden värit, joihin kuvatekstien numeroilla viitataan.

Käyttäjän admin kuva
admin

Tuo tieto on tosiaan alunperin otettu Universaaleja muotoja -kirjasta, kuten hema huomasi. Olisi pitänyt lisätä esineiden lähdetiedot jo heti alusta.

Käyttäjän RstR kuva
RstR

Kiitokset asiantuntevista kommenteista. 60-luvun loppupuolen maljakoksi näyttää kääntyvän ja maljakko on alunperin tunnettu vain tuotenumerolla, nimi "Kevät" on myöhemmin lisätty.

Kirjavinkki

Helena Leppänen

Arabian kahvikupit 1916-2016

Tämä upea kirja esittelee ennennäkemättömän laajasti suomalaisten rakastamat Arabian kahvikupit, yli 700 mallia ja kuviota vuosilta 1916-2016.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa