Maljakko 1591 - Riihimäen Lasi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kantti 1591

Valmistaja: Riihimäen Lasi

Suunniteltu: 1971

Korkeus: 150 mm

1970-luku. Valmistettu myös korkeampana (valmistenumero 1592) ja leveämpänä (valmistenumero 1593). Pintakuvio sama kuin "Pala"-maljakoissa ja "Lankkupulloissa".

Katso myös:

Kommentit

Käyttäjän eeva kaisa kuva
eeva kaisa

Eikös tämä ole Helena Tynellin Lankku-maljakko. Minulla on samanlainen sinisenä.

Käyttäjän admin kuva
admin

Valitettavasti en ole missään nähnyt virallista dokumentaatiota, että tämä olisi Tynellin suunnittelema. Muotokieli ja pintakuviointi toki viittaavat häneen, mutta esitteissä ja hinnastoissa suunnittelijaa ei mainita.

Käyttäjän eeva kaisa kuva
eeva kaisa

Eikös tuossa maljakossa ole aivan sama kuviointi kuin Tynellin Lankku-pullossa? Muotokin on sama, joten eiköhän se Tynelliä ole, vaikka ei missään virallisissa papereissa sillä nimellä esiinnykään.
Jospa noita on tehty epäonnistuneista pulloista katkaisemalla kaula =)

Käyttäjän admin kuva
admin

Myöskään tuo "Lankkupullo" ei ole Tynellin nimissä. Jos joku tietää muuta, niin tieto otetaan mielihyvin vastaan :-)

Maljakko on ihan oikeasti tehty myyntiin sellaisenaan tuotenumerolla 1591, vaikka kyllä pullosta saisikin maljakon katkaisemalla siitä yläosa.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Jos tässä toistelen Lasimuseolla kerrottua, niin kyseiselle pullolle tai maljakolle ei missään lähteissä mainita suunnittelijaa.

Muokkasin ja poistin viittauksen suunnitteluvuoteen, kun näyttää olevan eri lähteissä vaihtelevaa tietoa.

Käyttäjän eeva kaisa kuva
eeva kaisa

Kumma juttu, ettei noinkin tuoreelle tavaralle löydy suunnittelija tietoa. Luulisihan siitä olevan jo muistitietoakin, ja Tynell itsekin taitaa olla vielä elossa.

Käyttäjän pik kuva
pik

Lasimuseossa edustettaneen parasta mahdollista tietämystä aiheesta ja kun Riihimäen Lasin tuotantoa lienee aika perusteellisesti tutkittu, niin on kai hyväksyttävä se tosiseikka, että on paljon paljon malleja, jotka on alunperin tuotettu anonyymeinä eikä niiden suunnittelijaa ole missään dokumentoitu.
Parhaalla tahdollanikaan en tiedä miksi em. esineen suunnitelu nyt suoranaisesti olisi vaatinut jonkun suuren desingerin lahjoja taikka nimeä. Voihan tuommoinen olla jossain tuotantoryhmän palaverissa kaikessa yksinkertaisuudessaan vaan yhteisesti päätetty tehdä? Pala-maljakon tekstuuri ja värit olivat jo olemassa.
Valitettavasti tämän "Tynelliys"on yksi esimerkki alalla tiukasti iskostuneista "käsityksistä" ilman faktatietoa.

Käyttäjän rtu kuva
rtu

Maljakon nimi on Kantti. Kuva Riihimäen Lasin 1971 kuvaston uutuudet-osiosta. Mallit 1591 ja 1592 löytyvät vielä vuoden 1976 kuvastosta, eli valmistettu vuosina 1971-1976.

Käyttäjän admin kuva
admin

Iso kiitos tiedoista!

Käyttäjän Jormatapio kuva
Jormatapio

Löysin mallin 1593 kirppikseltä koboltinsinisenä. Todella yksinkertainen,mutta kaunis esine. Kuviointi on sama ja mitat 70x180x130 täsmäävät.

Kirjavinkki

Helena Leppänen

Arabian kahvikupit 1916-2016

Tämä upea kirja esittelee ennennäkemättömän laajasti suomalaisten rakastamat Arabian kahvikupit, yli 700 mallia ja kuviota vuosilta 1916-2016.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa