Karjala Olut -lasi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Vesanto, Erkki

Olutlasi

Valmistaja: Iittala

Suunniteltu: 1957

Lappeenranta-Lauritsalan Karjala Olut -lasi. Iittalan erikoistilauskirjassa numerolla 2900-124. Lappeenranta-Lauritsalan (Oy Lappeenranta-Lauritsala) panimo toimi vuodesta 1899 vuoteen 1966, jolloin se myytiin Hartwallille.

Katso myös:

Kommentit

Käyttäjän Vilho Sartola kuva
Vilho Sartola

Kyseessä on Lappeenranta-Lauritsalan Karjala Olut -lasi ennen panimon myymistä Hartwallille 1966. Olisin kiinnostunut kyseisestä lasista...

Käyttäjän admin kuva
admin

Kiitos paljon tunnistuksesta!

Käyttäjän Arnevi kuva
Arnevi

Hei, minulla on vähän samannäköinen 19,5 cm korkea olutlasi, jossa suuaukon leveys7 cm ja kullattu reunus, pohjan paksuus n. 3,5 cm, kyljessä punaisella painettu kruunattu karhunpää ja teksti PORIN OLUT, teksti jatkuu mustalla: Extra AIII (jonka alla) Karhu III. Kultamitalien kuvien alla teksti Prix dhonneur Köln 1963. Bruxelles 1962.
Missähän lasi on valmistettu, milloin ja miksi?

Käyttäjän admin kuva
admin

En valitettavasti osaa sanoa, milloin tai missä lasisi on valmistettu, mutta tällaisten lasien funktio on aina ollut oman tuotteen mainostaminen. Yleensä niitä on kannettu kotiin ravintoloista, joihin niitä ovat panimojen tai maahantuojien myyntimiehet tarjonneet.

Käyttäjän keräily kuva
keräily

Voisikohan lasi olla Saara Hopean, Nuutajärvellä suunnittelema Olutlasi 1106?

http://www.fiftysixty.fi/tuoteluettelo.html?p...

Käyttäjän admin kuva
admin

Kyllä, hyvin mahdollista. Olisin ollut itse asiassa aika varma tästä, mutta löysin vanhasta Riihimäen Lasin kuvastosta lähes samanlaisen olutlasin kultareunalla...

Asia ei taida varmentua kuin vertaamalla kaikkia kolmea vierekkäin :-)

Käyttäjän Arnevi kuva
Arnevi

Kiitos :) Myös tuo ylläoleva linkki oli minulle uusi ja varmasti hyödyllinen!

Käyttäjän mmap kuva
mmap

Kyseessä on 8.5.1957 Erkki Vesannon Lappeenranta - Lauritsala OY:lle suunnittelema olutpukki , johon maalattu kultareuna sekä panimon logo siirtokuvana.
Valmistettu Iittalan lasitehtaalla. Erikoistilauskirjassa numerolla 2900-124.
Muitakin siirtokuvia Erkki Vesanto työsti paremmin painotalolle toteutettavaksi.

Käyttäjän admin kuva
admin

Erinomaista, kiitos paljon tiedosta! Tarkoititko muuten "oluttuoppi" eikä "olutpukki"...?

Käyttäjän mmap kuva
mmap

Olutpukki. Nimitystä käytetään tietyn mallisille olutlaseille, joissa on korkea malja ja jalkarakenne. Jalassa voi olla joko sääri ja jalkalaatta tai nyt kyseessä olevan lasin tyyppinen paksu alaosa. Vesanto on suunnitellut muitakin samantyyppisiä laseja kuin tämä Lappeenrannan panimolle tehty ja lisäksi olutpukkeja on esim. jalkalasisarjassa 2002 (1956-1966) ja baarilasistossa 2041 (1958-1959). Vuosina 1958-1962 tuotannossa on ollut paksujalkainen olutpukki 1047.
Olutpukki-sanan ilmeisen alkuperän on selvittänyt sekä Karhulan tehtaan tuotantoon perehtynyt Kymenlaakson museon intendentti että Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingissä. Karhulan tehtaan ruotsinkielisissä kuvastoissa 1930-luvulta on korkeamaljaisia, jalallisia olutlaseja, joiden nimi on mallista riippuen joko Tulipe tai Bock (+ muitakin malleja). Näistä on tullut suo-malaiset käyttönimet oluttölppö ja olutpukki.
Arkistojen, kirjastojen ja museoiden hakupalvelusta Finna.fi löytyy olutpukki-haulla Kymenlaakson museon kokoelmissa oleva vanha olutpukki eli oluttölppö.
Vesannon suunnittelemissa laseissa oluttuoppi tarkoitti kahvallista eli ottimellista lasia, kolpakkoa.

Käyttäjän admin kuva
admin

Googletin kovasti tuota "olutpukki"-sanaa, mutta en löytänyt mitään, siksi piti kysyä sitä erikseen. Kiitos tuosta Finnan vinkistä - sieltähän löytyi yksi esimerkki. Ja kiitos myös asiantuntevasta termin historian selvennyksestä!

Kirjavinkki

Kaisa Koivisto, Sirpa Westerholm

Suomalaisia lasimaljakoita

Keräilijän aarteet -sarjan seitsemäs osa esittelee runsaat 200 lasimaljakkoa 1850-luvulta nykypäiviin - puristelasia, kristallia ja taidelasia, uniikkiesineitä ja sarjatuotantoa.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa