Joan's picture
Joan

Onko kysymyksessä mariskooli?

Ostin kirpparilta kuvan maljan ja mielestäni se oli vanha tarjoilumalja - ei tullut mariskooli mieleen ennen kuin kotona.
Olen tutkinut nettikuvia, mutta mielestäni tämän maljan viirutus jalassa on tiheämpää kuin uusien pienien mariskoolien. Samoin tuo jalassa oleva rengas on mielestäni mariskoolin rengasta kapeampi.
Maljan korkeus on piparkakun yläreunaan 125 mm ja suuosan halkaisija 100 mm. Jalan pohjahalkaisija on leveimmillään 72 mm. Maljan paino on 328 g.
Ostinko uuden, pienen mariskoolin vai onko malja vanhaa tuotantoa?

Log in or create an account to leave a comment.

You can contact topic starter or any of the commenters privately regarding this post through his/her personal contact form. Link is located on the left side of date/time.

Wisitor02's picture
Wisitor02
Wisitor02's picture
Wisitor02
Joan's picture
Joan

Kiitos noista linkeistä.
Jotenkin ajatus mariskoolista, ainakin tuosta perinteisestä, tuntuu vieläkin vieraalta. Liitän vielä muutaman kuvan, jossa on valkoisen kanssa jokseenkin identtinen vihreä malja. Noita vihreitä minulla on ollut jo vuosia puoli tusinaa jälkiruokamaljoina. Käsittääkseni ovat aika vanhoja. Onko "pientä" mariskoolia tehty jo vuosikymmeniä sitten?

Diletantta's picture
Diletantta

Pientä "mari"skoolia on tehty varmaan jo yli 100 vuotta sitten. Löydät sen täältä Iittalan tekemänä, tuotenumero 4554:

http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page...

(Karhula-Iittala kuvasto P 1922)

Läpimitaksi, siis halkaisijaksi, on ilmoitettu 110 mm ja isomman 140 mm. Opaali skoolisi on halkaisijaltaan vähän kapeampi, kun sen piparireunat ovat jääneet levittämättä. Vihertävä? varmaan onkin tuon noin 110 mm.

Joan's picture
Joan

Kiitos jälleen.
Sama malja on kyseessä. Tosin tuon vihreänkin halkaisija on 105 mm, mutta ehkei se mittaus ole ollut niin tarkkaa. Onhan se pyöristettynä 110 mm.
Molemmat maljat lienevät siis kohtuullisen vanhoja.

hema's picture
hema

Muutama reunahuomautus tähän mariskooliasiaan vielä. Tuo Karhula-Iittalan kuvasto P, jossa on skoolin kuva, ei ole vuodelta 1926, vaan jo vuodelta 1922. Jostakin syystä digitointivaiheessa on etusivun vuosiluku jäänyt pois, vaikka se on näkyvillä kuvaston painetussa versiossa. Tässä vuoden 1922 kuvastossa ei ole mainittu skoolin mittoja. Sen sijaan Karhula-Iittalan hinnastossa vuodelta 1926,skoolin mitat on mainittu. Vuoden 1926 hinnastossa on lueteltu hieman enemmän esineitä kuin vuoden 1922 kuvastossa.
Mutta mariskoolilta näyttävä skooli on kuvattu jo Iittalan lasitehtaan ensimmäisessä painetussa kuvasto-hinnastossa vuodelta 1892. Siinä on kahta kokoa Onni-nimisiä skooleja, suurempi, numeroilla 711-712 halkaisijaltaan 137,5 mm ja pienempi numeroilla 713-714 halkaisijaltaan 112,5 mm. Kumpaakin on valmistettu sekä valkoisena että luunvalkoisena. Tämä vanhempi malli näyttää minusta yhdessä suhteessa vastaavan paremmin Joanin skoolin mallia eli kuupan alaosa kapenee "kanttarellimaisesti" jalan keskiosan helmiriviin asti, kun taas tuossa vuoden 1922 kuvastokuvassa kuupan alaosassa näyttäisi olevan vielä jokin ylimääräinen "rengas". Vai kuvittelenko tämän, koska kuvaston kuva on aika epäselvä.
Skoolin värikysymys on mielenkiintoinen. Vuoden 1922 kuvaston esineet ovat ainakin suurimmaksi osaksi vain kirkasta lasia, mitä nyt jossakin kermakossa ja sokerikossa on vähän maalattuja koristeita. Ja ehkä jokin myrkkylasikin on tehty. Tuohon vihreään väriin en saa otetta ajoituksen osalta.
Ja sitten vielä, ulkomaisessa lasikirjallisuudessa on vuosien varrella keskusteltu jonkin verran Mariskoolin alkuperästä ja esitetty sille ulkomaisia esikuvia eri maiden lasituotannosta. En ole kuitenkaan aiemmin kiinnittänyt keskusteluun enempää huomiota, mutta pitänee ottaa asia pikku hiljaa "työn alle".

Joan's picture
Joan

Hienoa tietoa!
Mistäköhän tuon löytäisi tuon Iittalan kuvasto-hinnaston vuodelta 1892?
Pikkuhiljaa selviää, kun on ammattilaisia selvittämässä. Kiitos teille kaikille!

Diletantta's picture
Diletantta

Hema on oikeassa - kuten yleensäkin - tuon kuvaston vuoden suhteen enkä yritäkään astua hänen tontilleen koskien vanhaa lasia, jossa tietoni ovat hyvinkin vajavaiset. Nappasin vain tiedot vastaan tulleesta 1926 hinnastosta ja oletin kuvaston olevan samalta vuodelta.(Korjasin vuosiluvun nyt kirjoitukseeni.)

Tämän Mariskoolin isoäidin suhteen olisi tosiaan mielenkiintoista tietää enemmänkin, kun tarinat yhdistävät sen milloin mihinkin tehtaaseen, mutta faktaa on vähän. Ehkä meidän harrastajien on tämäkin pulma ratkaistava, olkaamme siis heman apuna tässä työssä. Se nyt kai on varmaa, että kutakuinkin nykyisen kokoista ja mallista isoa skoolia on Marimekolle ryhdytty tekemään Nuutajärvellä 1965.

Mariskoolin muoto on tietenkin jonkin verran muuttunut vuosien varrella ja niinpä olisi hyvä saada kuvia sellaisista 60- ja 70-luvun Mariskooleista, joiden ajoitus on varmalla pohjalla. Näitä toki luulisi löytyvän runsaastikin. Ja sitten tietenkin näistä vanhemmista edeltäjistä aina sieltä yli 100 vuoden takaa asti, oli koko sitten mikä tahansa.

Niin pitkälle menee Iittalan brändäys, että se syyllistyy väärän tiedon levittämiseen. En löytänyt nyt Iittalan sivuilta tietoa, mutta seuraavan sitaatin lähteeksi on ilmoitettu www iittala.fi: "Mariskoolia alettiin valmistaa uudelleen 1960-luvulla, jolloin Marimekon Armi Ratia pyysi I i t t a l a a ottamaan sen uudelleen tuotantoon". Harvennus on minun.

Näiden ensimmäisten Mariskoolien tekemisen kanssa Iittalalla ei - yhtiönä eikä tehtaana - ole ollut osaa, ei arpaa ja se koettaa tuossakin mitätöidä Nuutajärven lasitehtaan merkityksen. Iittalan lasitehtaassa Mariskooleja lienee valmistettu vasta kymmenkunta vuotta ja sinäkin aikana on vielä pitänyt turvautua Nuutajärven apuun, tosin nyt samaan konserniin kuuluvana. Onnistuihan Iittala sitten lopulta ja viimeisimpänä kultturitekonaan saa maamme vanhimman lasitehtaan sulkemaan ovensa parin kuukauden kuluttua. Ja tästä Diletantta on hyvin vihainen.

hema's picture
hema

Tunnistamattomista skooleista. Tuossa toisessa ketjussa kerrottiin juuri sopivasti Lasipäivästä Riihimäellä. Sinne kannattaisi nyt mennä tunnistuttamaan skoolit asiantuntijalla. Ja jos sinne ei pääse, on Lasimuseolla maksullinen (mielestäni kuitenkin erittäin halpa) tunnistuspalvelu. Voi nimittäin olla, että muutoin ei tule selvyyttä tähän asiaan, vaikka kuinka keskenämme tällä palstalla asiaa pyöriteltäisiin.
Luettelot ovat hyviä apuja, mutta ne eivät aina suinkaan riitä: usein tarvitaan näppituntuma esineeseen. Monet vanhat luettelot ovat valitettavasti loppuunmyytyjä, mutta niitä saattaa digiversioiden lisäksi löytyä arkistoista, antikvariaateista ja kirjastoista. Luettelojen digitointi on erittäin hyvä asia ja sitä työtä toivoisi jatkettavan, koska erittäin paljon puuttuu vielä. Ehkä digitointikin on resurssikysymys.

Joan's picture
Joan

Hei,
Otin neuvosta vaarin ja kävin Lasipäivässä Riihimäellä tunnistuttamassa skoolia. Sama tieto tuli välittömästi eli Iittalan kuvasto 1886 vuodelta, malja todella vanha (ja loistavassa kunnossa). Herätti ihastusta.
Kiitos kaikille neuvoa antaneille.

Mokkanekka's picture
Mokkanekka

Hieno skooli:)

MarjorieJärvinen's picture
MarjorieJärvinen

Aloita ostoksia kautta https://preeco.fi/675-puutarhakalusteet voit sanoa, pakotti, koska olin äitiyslomalla minun nuorempi poika, ja ei ole kauppakeskuksia tai kauppoja alueella. Ei ollut mitään keinoa käydä ostoksilla toisella alueella. Kaikki, mitä lapsi tarvitsee, on täällä, viimeinen ostoni oli poikani turvaistuin. Ajattelin, että se olisi huono laatu, mutta ei! Olin onnellisesti yllättynyt. Poikani, äiti ja isä todella pitivät siitä.

New forum topics (klikkaa auki)
6 hours 24 min ago Bosker said:
Onko tietoa kenen suunnittelema ja minkä nimiseen sarjaan kuuluu tämä viskilasi? Lasin korkeus on 11cm ja halkaisija 8,5cm, jalanpohja... Read more →
7 hours 35 min ago Masa9506 said:
Tunnistaako kukaan kuvan leivostarjotinta? Oletan että Riihimäen tuotantoa, jostain 60-, 70- tai 80-luvulta. Olen nähnyt myynnissä saman... Read more →
9 hours 4 min ago Jozzu said:
Tunnistaako kukaan tälläista sinistä isompaa lintua jossa kultaisia pilkkuja. Pohjassa oiva toikan signeeraus,nuutajärvi,iittala ja... Read more →
11 hours 52 min ago MKORHO22 said:
Tämä hiukan kallellaan on Read more →
2 days 3 hours ago Mirylan said:
Korkeus 25cm. Väri melkein musta paitsi valoa vasten. Onko mitään tietoa ja arvausta mistäpäin tämä esine mahtaa olla kotoisin? Kiitos... Read more →
3 days 31 min ago Oikku10 said:
Tällainen kaadin vailla tunnistusta Read more →
3 days 35 min ago Oikku10 said:
Kenen suunnittelema Read more →
3 days 36 min ago Oikku10 said:
Kenen suunnittelema Read more →
3 days 1 hour ago Daytingle said:
Tämmöinen kippo - ehkä karamellirasia? - tuli tädin jäämistön mukana. Halkaisija yläosasta mitattuna on 10 cm, ja sopivasti astiaa... Read more →
Recent comments (klikkaa auki)
3 hours 45 min ago hema said:
Oheisessa linkissä näkyy samakoristeiselta näyttävä kakkujalka, mutta hieman matalampi. Valmistajaa ei nähdäkseni ilmoituksessa mainita... Read more → [timestamp_1]
4 hours 52 min ago Jozzu said:
Mikäköhän sen arvo? Read more → [timestamp_1]
6 hours 21 min ago Bosker said:
Lintu ainakin muistuttaa Nuutajärven Sinikki lasilintua Read more → [timestamp_1]
22 hours 10 min ago uoleviuolevi said:
Kiitos vastauksesta! Read more → [timestamp_1]
23 hours 18 min ago Wisitor02 said:
Kovasti näyttää, että ruotsalaisen Skruf lasitehtaan maljakosta olisi tehty myös kaadin. https://www.ebay.com/itm/Mid-Century-1960s-70s-... Read more → [timestamp_1]
23 hours 23 min ago Wisitor02 said:
Kyseessä taitaa olla IKEAn kaadin. https://www.ikea.cn/cn/en/p/intagande-carafe-light-pink-40331965/ Read more → [timestamp_1]
1 day 12 hours ago Jonnu said:
No nyt tosiaan taitaa olla samat! Kiitos paljon! Read more → [timestamp_1]
1 day 12 hours ago Jonnu said:
Nyt näyttäisi hyvin samanlaiselta. Minun laseissani ei ole tuota leimaa kylläkään. Kiitos! Read more → [timestamp_1]

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa