Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.
Oheisessa linkissä näkyy samakoristeiselta näyttävä kakkujalka, mutta hieman matalampi. Valmistajaa ei nähdäkseni ilmoituksessa mainita... Read more → [timestamp_1]
Mikäköhän sen arvo?
Read more → [timestamp_1]
Lintu ainakin muistuttaa Nuutajärven Sinikki lasilintua
Read more → [timestamp_1]
Kiitos vastauksesta!
Read more → [timestamp_1]
Kovasti näyttää, että ruotsalaisen Skruf lasitehtaan maljakosta olisi tehty myös kaadin.
https://www.ebay.com/itm/Mid-Century-1960s-70s-... Read more → [timestamp_1]
Kyseessä taitaa olla IKEAn kaadin.
https://www.ikea.cn/cn/en/p/intagande-carafe-light-pink-40331965/
Read more → [timestamp_1]
No nyt tosiaan taitaa olla samat! Kiitos paljon!
Read more → [timestamp_1]
Nyt näyttäisi hyvin samanlaiselta. Minun laseissani ei ole tuota leimaa kylläkään. Kiitos!
Read more → [timestamp_1]
- 1 of 3
- next ›
http://www.designlasi.com/forum/mariskooli-valkoinen-nuutajarvi-tarra-ja...
Seuraavassa linkissä nimimerkki Desink kertoo mistä voi erottaa aidon ja jäljitelmän.Linkissä huomioidaan myös eri aikoina tehdyt Mariskoolit.
http://www.designlasi.com/forum/opaali-sininen-mariskooli
Tietopaketti Mariskooleista.
http://vino-pino.blogspot.fi/2010/11/joka-miehen-inhokit-mariskoolit.html
https://www.hobbyhall.fi/web/store/iittala-mariskooli-omenanvihrea-15-cm
Tässä linkki Mariskoolien ystäville.
http://www.aliexpress.com/item/Zakka-vintage-stripe-ice-cream-cup-emboss...
Kiitos noista linkeistä.
Jotenkin ajatus mariskoolista, ainakin tuosta perinteisestä, tuntuu vieläkin vieraalta. Liitän vielä muutaman kuvan, jossa on valkoisen kanssa jokseenkin identtinen vihreä malja. Noita vihreitä minulla on ollut jo vuosia puoli tusinaa jälkiruokamaljoina. Käsittääkseni ovat aika vanhoja. Onko "pientä" mariskoolia tehty jo vuosikymmeniä sitten?
Pientä "mari"skoolia on tehty varmaan jo yli 100 vuotta sitten. Löydät sen täältä Iittalan tekemänä, tuotenumero 4554:
http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page...
(Karhula-Iittala kuvasto P 1922)
Läpimitaksi, siis halkaisijaksi, on ilmoitettu 110 mm ja isomman 140 mm. Opaali skoolisi on halkaisijaltaan vähän kapeampi, kun sen piparireunat ovat jääneet levittämättä. Vihertävä? varmaan onkin tuon noin 110 mm.
Kiitos jälleen.
Sama malja on kyseessä. Tosin tuon vihreänkin halkaisija on 105 mm, mutta ehkei se mittaus ole ollut niin tarkkaa. Onhan se pyöristettynä 110 mm.
Molemmat maljat lienevät siis kohtuullisen vanhoja.
Muutama reunahuomautus tähän mariskooliasiaan vielä. Tuo Karhula-Iittalan kuvasto P, jossa on skoolin kuva, ei ole vuodelta 1926, vaan jo vuodelta 1922. Jostakin syystä digitointivaiheessa on etusivun vuosiluku jäänyt pois, vaikka se on näkyvillä kuvaston painetussa versiossa. Tässä vuoden 1922 kuvastossa ei ole mainittu skoolin mittoja. Sen sijaan Karhula-Iittalan hinnastossa vuodelta 1926,skoolin mitat on mainittu. Vuoden 1926 hinnastossa on lueteltu hieman enemmän esineitä kuin vuoden 1922 kuvastossa.
Mutta mariskoolilta näyttävä skooli on kuvattu jo Iittalan lasitehtaan ensimmäisessä painetussa kuvasto-hinnastossa vuodelta 1892. Siinä on kahta kokoa Onni-nimisiä skooleja, suurempi, numeroilla 711-712 halkaisijaltaan 137,5 mm ja pienempi numeroilla 713-714 halkaisijaltaan 112,5 mm. Kumpaakin on valmistettu sekä valkoisena että luunvalkoisena. Tämä vanhempi malli näyttää minusta yhdessä suhteessa vastaavan paremmin Joanin skoolin mallia eli kuupan alaosa kapenee "kanttarellimaisesti" jalan keskiosan helmiriviin asti, kun taas tuossa vuoden 1922 kuvastokuvassa kuupan alaosassa näyttäisi olevan vielä jokin ylimääräinen "rengas". Vai kuvittelenko tämän, koska kuvaston kuva on aika epäselvä.
Skoolin värikysymys on mielenkiintoinen. Vuoden 1922 kuvaston esineet ovat ainakin suurimmaksi osaksi vain kirkasta lasia, mitä nyt jossakin kermakossa ja sokerikossa on vähän maalattuja koristeita. Ja ehkä jokin myrkkylasikin on tehty. Tuohon vihreään väriin en saa otetta ajoituksen osalta.
Ja sitten vielä, ulkomaisessa lasikirjallisuudessa on vuosien varrella keskusteltu jonkin verran Mariskoolin alkuperästä ja esitetty sille ulkomaisia esikuvia eri maiden lasituotannosta. En ole kuitenkaan aiemmin kiinnittänyt keskusteluun enempää huomiota, mutta pitänee ottaa asia pikku hiljaa "työn alle".
Hienoa tietoa!
Mistäköhän tuon löytäisi tuon Iittalan kuvasto-hinnaston vuodelta 1892?
Pikkuhiljaa selviää, kun on ammattilaisia selvittämässä. Kiitos teille kaikille!
Hema on oikeassa - kuten yleensäkin - tuon kuvaston vuoden suhteen enkä yritäkään astua hänen tontilleen koskien vanhaa lasia, jossa tietoni ovat hyvinkin vajavaiset. Nappasin vain tiedot vastaan tulleesta 1926 hinnastosta ja oletin kuvaston olevan samalta vuodelta.(Korjasin vuosiluvun nyt kirjoitukseeni.)
Tämän Mariskoolin isoäidin suhteen olisi tosiaan mielenkiintoista tietää enemmänkin, kun tarinat yhdistävät sen milloin mihinkin tehtaaseen, mutta faktaa on vähän. Ehkä meidän harrastajien on tämäkin pulma ratkaistava, olkaamme siis heman apuna tässä työssä. Se nyt kai on varmaa, että kutakuinkin nykyisen kokoista ja mallista isoa skoolia on Marimekolle ryhdytty tekemään Nuutajärvellä 1965.
Mariskoolin muoto on tietenkin jonkin verran muuttunut vuosien varrella ja niinpä olisi hyvä saada kuvia sellaisista 60- ja 70-luvun Mariskooleista, joiden ajoitus on varmalla pohjalla. Näitä toki luulisi löytyvän runsaastikin. Ja sitten tietenkin näistä vanhemmista edeltäjistä aina sieltä yli 100 vuoden takaa asti, oli koko sitten mikä tahansa.
Niin pitkälle menee Iittalan brändäys, että se syyllistyy väärän tiedon levittämiseen. En löytänyt nyt Iittalan sivuilta tietoa, mutta seuraavan sitaatin lähteeksi on ilmoitettu www iittala.fi: "Mariskoolia alettiin valmistaa uudelleen 1960-luvulla, jolloin Marimekon Armi Ratia pyysi I i t t a l a a ottamaan sen uudelleen tuotantoon". Harvennus on minun.
Näiden ensimmäisten Mariskoolien tekemisen kanssa Iittalalla ei - yhtiönä eikä tehtaana - ole ollut osaa, ei arpaa ja se koettaa tuossakin mitätöidä Nuutajärven lasitehtaan merkityksen. Iittalan lasitehtaassa Mariskooleja lienee valmistettu vasta kymmenkunta vuotta ja sinäkin aikana on vielä pitänyt turvautua Nuutajärven apuun, tosin nyt samaan konserniin kuuluvana. Onnistuihan Iittala sitten lopulta ja viimeisimpänä kultturitekonaan saa maamme vanhimman lasitehtaan sulkemaan ovensa parin kuukauden kuluttua. Ja tästä Diletantta on hyvin vihainen.
Tunnistamattomista skooleista. Tuossa toisessa ketjussa kerrottiin juuri sopivasti Lasipäivästä Riihimäellä. Sinne kannattaisi nyt mennä tunnistuttamaan skoolit asiantuntijalla. Ja jos sinne ei pääse, on Lasimuseolla maksullinen (mielestäni kuitenkin erittäin halpa) tunnistuspalvelu. Voi nimittäin olla, että muutoin ei tule selvyyttä tähän asiaan, vaikka kuinka keskenämme tällä palstalla asiaa pyöriteltäisiin.
Luettelot ovat hyviä apuja, mutta ne eivät aina suinkaan riitä: usein tarvitaan näppituntuma esineeseen. Monet vanhat luettelot ovat valitettavasti loppuunmyytyjä, mutta niitä saattaa digiversioiden lisäksi löytyä arkistoista, antikvariaateista ja kirjastoista. Luettelojen digitointi on erittäin hyvä asia ja sitä työtä toivoisi jatkettavan, koska erittäin paljon puuttuu vielä. Ehkä digitointikin on resurssikysymys.
Hei,
Otin neuvosta vaarin ja kävin Lasipäivässä Riihimäellä tunnistuttamassa skoolia. Sama tieto tuli välittömästi eli Iittalan kuvasto 1886 vuodelta, malja todella vanha (ja loistavassa kunnossa). Herätti ihastusta.
Kiitos kaikille neuvoa antaneille.
Hieno skooli:)
Aloita ostoksia kautta https://preeco.fi/675-puutarhakalusteet voit sanoa, pakotti, koska olin äitiyslomalla minun nuorempi poika, ja ei ole kauppakeskuksia tai kauppoja alueella. Ei ollut mitään keinoa käydä ostoksilla toisella alueella. Kaikki, mitä lapsi tarvitsee, on täällä, viimeinen ostoni oli poikani turvaistuin. Ajattelin, että se olisi huono laatu, mutta ei! Olin onnellisesti yllättynyt. Poikani, äiti ja isä todella pitivät siitä.