Anvers's picture
Anvers

Neodyymimaljakko

Heipä hei! Minulla on tällainen maljakko tai mahdollisesti karahvi, josta en oikeastaan tiedä mitään. Väri on hieno neodyymi, vaihtaa väriä valon mukaan. Korkeus n. 18 cm. Mitään tarroja tai leimoja ei enää ole. Lasi on suhteellisen ohutta. Soittaako kelloja kenelläkään?

Ja tietääkö kukaan koska neodyymilasia tehtiin Suomessa, oliko se mahdollisesti muotia jossakin vaiheessa? Siitä voisi saada vinkin koska maljakko on tehty (itse kuvittelisin ehkä 70-80-lukua). Onko se harvinaista? Ja ovatko neodyyminväriset lasiesineet kalliimpia kuin muut värit? Ja kutsutaanko sitä edes neodyymiksi Suomessa vai oliko sillä joku eri nimi?

Kiitos kaikille!

Log in or create an account to leave a comment.

You can contact topic starter or any of the commenters privately regarding this post through his/her personal contact form. Link is located on the left side of date/time.

Wisitor02's picture
Wisitor02
Anvers's picture
Anvers

Olipa hieno tuhkakuppi! Tuhka-astia kuulostaa karmealta, siltä kuin siihen kerättäisi krematoriosta tuhkat, lol.

Maljakon alkuperästä ei ole tietoa, sain sen tädiltäni. Mutta suomalainen se todennäköisesti on.

Anvers's picture
Anvers

Tarkoititko siis, että Airamin omat puhaltajat olisivat tehneet myös maljakon? En nyt ihan heti näe esineissä mitään muuta yhtäläisyyttä kuin värin ja kai sitä ovat käyttäneet muutkin? Onko heidän tekemiään maljakoita jossakin verkossa näytillä että voisi vertailla?
Eikö malli tai kuvio tuo kellekään mitään mieleen? Onhan todennäköistä, että tätä maljakkoa tehtiin myös muun värisenä.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Kyllä,niinhän siellä linkin tekstissä kerrotaan,en löytänyt yhtään maljakkoa malliksi googlettamalla.Tuhka-astian pohjassa lukee AIRAM,luultavasti myös heidän valmistamissa maljakoissa lukee pohjassa Airam.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Jos joku omistaa tai lainastosta saa käsiinsä Ravintolalasikuvaston vuodelta 1971 tai uudemman,niin sieltä voisi katsoa löytyisikö kuvan mukainen maljakko kuvaston sivuilta.

Anvers's picture
Anvers

Kiitos, Wisitor! Tiedätkö onko luettelo täsmälleen tuolla nimellä? Googlaamalla ei löytynyt yhtään mitään, ei myöskään kirjastoista.

Wisitor02's picture
Wisitor02

En tiedä mikä on kirjan nimi ellei se ole vain Ravintolalasikuvasto.Tämä vinkki tuli vastaan eräällä nettisivulla missä oli kaksi Nuutajärven maljakkoa samantapaisella pintakoristelulla/kuvioinnilla kuin sinun maljakkosi.Ilmeisesti Nuutajärven/Iittalan lasi tehtaan Ravintolalasikuvasto.Näistä ravintolalaseista on myös mainintoja Lasitutkimuksia kirjoissa,sekä jonkun verran kuvia.Haku ammuntaa,mutta jatketaan etsintää.

hema's picture
hema

Kyllä tällainen Ravintolalasikuvasto 1971 on olemassa, koska siihen viitataan myös sivulla 111 kirjassa "Suomalaisia lasimaljakoita". Kirjassa on kuvattuna ilmeisesti juuri nuo samat kaksi Nuutajärven maljakkoa no 1407, joihin Wisitor02 viittaa. Niiden mainitaan olleen mukana Ravintolalasikuvastossa 1971. Valitettavasti kirjan lähdeluettelossa ei ole enää mainittu tuota kuvastoa, vaikka millä aakkostuksella etsisi. Kuvasto ei ilmeisesti myöskään ole yleisesti saatavilla.
Tuon Anversin punaisen maljakon ja kirjan maljakkojen pintarakenteessa on tosiaan jotakin samaa, mutta en pysty kuvien perusteella sanomaan juuta enkä jaata.

hema's picture
hema

Tuli mieleen vielä yksi mahdollisuus. Jospa mainittu ravintolalasikuvasto sisältyykin johonkin Nuutajärvestä tehtyyn kirjaan. Pitääpä yrittää tutkia tätäkin polkua.

Anvers's picture
Anvers

Kiitos myös Hemalle! Katsoin itse samaa, että varsinkin niissä Orvolan suunnittelemissa maljakoissa on hyvin samannäköinen kuviointi kuin minun maljakossani, jossa se on vähän hennompi. En kuitenkaan ole löytänyt verkosta Orvolalta juuri tämän mallista maljakkoa. Samaten maljakossa 1407 on samantapainen kuviointi, suunnittelijaa ei mainita, liekö sekin Orvola vai eikö tunneta?
Kiitos, kun jaksatte hakea! Eikö muuten Yliopiston kirjastosta pitäisi löytyä kaikki Suomen painotuotteet, voisin käydä siellä kyselemässä Ravintolalasikuvastoa.

hema's picture
hema

Katsoin vihjeestäsi Orvolan tuoteluetteloa ja siellä on mielestäni maljakko numero 1419-180 mm, joka vastannee maljakkoasi (siis ainakin kuvien perusteella). Maljakosta todetaan seuraavaa: suunniteltu 1969, tuotannossa 1970, kiinnipuhallettua ametistin väristä lasia, kylmäkatkaistu.
Mutta tuota ravintolamaljakkoa 1407 ei kyllä näkynyt. Ja kyllä vain, Yliopiston kirjaston varastosta voisi mahdollisesti haettu painotuote löytyä. Ja ehkä Suomen Lasimuseon tunnistuspalveluakin kannattaisi joskus kokeilla.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Tällainen julkaisu on olemassa:Ravintolalasi- ja posliini
Jukaisuvuosi:1970
Kieli:suomi:ruotsi
Aineistolaji:kirja
Kustantaja:Helsinki-Arabia Wärtsilä Finland.[197?]
Lisätietoja:Kansinimike:Viihtyisä ravintola
En tiedä onko tämä se haettu Ravintolalasi kuvasto 1971,koska julkaisuvuodeksi laitettu 1970.Kustantaja kohdassa vuosilukua ei tiedetä varmaksi.Tällaista infoa sain kirjastosta,heillä ei ollut kyseistä kirjaa.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Tämä on ollut hieno esineen alkuperän selvitys prosessi,josta myöhemminkin on monelle hyötyä jos osaa tietoa hakea,kiitokset hemalle kun tulit mukaan ja toit tullessasi suomalaisen lasihistorian tuntemusta.

Anvers's picture
Anvers

Kiitos molemmille, olette upeita! Ja eteviä!
Onhan kaikki myös tietoisia, että ensi lauantaina 26.1. on Riihimäellä Lasipäivä?
En ole koskaan käynyt siellä mutta nyt olen menossa, jos ei ihmeitä tapahdu. Saatan myös ottaa maljakkoni mukaan ja kysellä siellä arvioijilta. Riippuu kyllä kokonaan siitä kuinka pitkä jono siellä on.
Hyvää vuoden jatkoa!

Anvers's picture
Anvers

Hassu juttu - löysin eilen kirpparilta maljakolleni parin! Enkä muista ikinä nähneeni näitä maljakoita aikaisemmin missään. Tämä on myös neodyymiä, sama kuviointi mutta muoto on erilainen ja tämä on pari senttiä korkeampi.
Hema, oliko siinä Orvolan kuvastossa muita vaaseja samalla kuvioinnilla?
Tässä vaasissa on selkeät saumat, itse asiassa niitä taitaa olla kolme, yksi on heikompi, johtuuko se siitä "kiinnipuhaltamisesta"? En oikein tiedä mitä se tarkoittaa. Pohjassa on kuitenkin puntelin jälki.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Anvers laita siitä maljakosta kuva ja mitat,niin auttaa hemaa tunnistuksessa.

Anvers's picture
Anvers

Korkeus on siis 20 cm (toisessa 18), suun halkaisija on 9 cm ja pohjan 6,5 cm.
Ja itse asiassa uusi maljakko on ikään kuin käänteisversio toisesta, eli käännetty ympäri ja katkaistu vastakkaisesta päästä. Aika hauska.

hema's picture
hema

Tuossa edellä mainitsemassani Orvolan teosluettelossa on kuvattuna yhdessä kuvassa kolme maljakkoa, joista yksi muistuttaa suuresti maljakkoasi ja sitten samassa kuvassa on myös tuollainen "käänteisversio" eli Orvolalla(kin) on tätä tyyliä maljakkomuotoilussa. Koska kuva kuitenkin on pieni ja epätarkka, en valitettavasti osaa sanoa asiasta enempää eli että onko maljakkosi tosiaan Orvolan suunnittelma.
En ole tekniikkamiehiä, mutta olen ymmärtänyt seuraavaa. Kiinnipuhalletussa menetelmässä lasimassa puhalletaan, kuten nimi sanoo, kiinni muottiin, jolloin esineen pintaan saadaan syntymään haluttu koristekuvio, eikä muotin tarvitse olla pyöreämuotoinen. Pyörittäin puhalletussa menetelmässä muotti taas on pyöreä ja esineeseen syntyy pyörittämisen seurauksena sileä pinta.
Toivotaan ja uskotaan, että maljakkosi arvoitus joskus selviää. Sillä varsinkin jos maljakkosi on kotimainen, varmaa tietoa täytyy olla jossakin.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Nostan esiin vanhan kyselyn.Kysynkin nimimerkki antiikkimyyrältä:Löytyykö siitä ravintolalasi kuvastosta samanlaista kuin kysyjän maljakkoa?

antiikkimyyra's picture
antiikkimyyra

Jos tarkoitat kuvastoa, jossa tämä sipulikupu on, niin valitettavasti siinä ei maljakkoa 1419 tai 1415 ole, ei myöskään mitään muutakaan kysyjän maljakkoa muistuttavaa. Minulla on pari muutakin saman ajan kuvastoa, eikä niistäkään löydy. Ohessa on kuvia ko. kuvastosta ihan vain malliksi siitä, millainen monistekokoelma se on sekä kuva tässä kuvastossa esiintyvistä maljakoista.

Muuten olen sitä mieltä, että kysessä on Orvolan maljakko 1419-180 ja 'käänteisenä' 1415-215, joita siis on valmistettu vain 1970. Ohessa suurennos maljakon kuvasta Heikki Orvolan tuotantoa käsittelevästä kirjasta.

Wisitor02's picture
Wisitor02

Kiitokset vastauksestasi, ja samaa mieltä oli jo nimimerkki hemakin tuosta maljakosta, että olisi tuo 1419-180 ja Orvolan suunnittelua.

New forum topics (klikkaa auki)
3 hours 21 min ago Puke64 said:
Onko mitään tietoa 1939 vanhempieni häälahja, Pullo lasinen korkki paikallaan, n k.20 cm Neljä snapsilasia. 5cm n.korkeat. Pullossa... Read more →
11 hours 1 min ago Santi said:
Myyjäisistä ostettu tuntematon maljakko. Tietääkö kukaan tämän valmistajaa ja valmistusajankohtaa? Kaunis hiottu kukkakuvio.... Read more →
1 day 13 hours ago sarsia said:
Tälläinen pieni sininen lintu , tarra pohjassa Art glass ja Suomen lippu. Signeerausta en löytänyt jos ei lipun alla. N 6 cm pituus. Read more →
2 days 3 min ago Murkku said:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Read more →
2 days 1 hour ago jarimatti said:
ONko kenelläkään tietoa tästä lasiesineestä olisi mielenkiitoinen saada tietää jotain korkeus on jotakuinkin 30Cm Read more →
2 days 4 hours ago piparit said:
Omistan ko.veitsiä useamman kappaleen. Auttaisiko joku tunnistamaan näiden nimen ja onko näillä minkäänlaista arvoa,vai laitanko... Read more →
2 days 9 hours ago lasinorsu said:
Mikä maljakko kyseessä, missä tehty, koska, suunnittelija? Maljakossa kulkee lasissa pystylinjoja tai - juovia, muodostaa kauniin... Read more →
2 days 12 hours ago AKokko said:
Hei! Olisin kysellyt hinta-arviota kyseiselle pienelle 95mm korkealle Aalto maljakolle. Pohjassa teksti ALVAR AALTO IITTALA. Väriä on... Read more →
2 days 20 hours ago Soma said:
Kolme maljakkoa odottaa tunnistusta. 1, Näyttää Okkolinin nimipäivämaljakolta, mutta eipä taida olla. Korkeutta on 33,5. Läpimitta... Read more →
Recent comments (klikkaa auki)
1 hour 46 min ago mmap said:
Iittalan lasitehdas ja Erkki Vesanto. Read more → [timestamp_1]
2 hours 32 min ago antiikkimyyra said:
Korjasin hiukan vastaustani. Tarkoitus oli sanoa, että on kuvastossa Koivulan nimellä, eikä esineen nimi ole Koivula. Kyllä nämä tiedot... Read more → [timestamp_1]
2 hours 41 min ago antiikkimyyra said:
Maljakko on Kumelan valmistama ja Henrik Koivulan suunnittelema. Kuvastossa 1977-1978, vain Koivulan nimellä ja tuotenumerolla. Kuvat (... Read more → [timestamp_1]
3 hours 1 min ago Wisitor02 said:
Onko maljakko siis nimeltään Koivula ja suunnitteliko Henrik Koivula myös Kumelan Lasille ?Henrik Koivula oli Humppilan Lasille... Read more → [timestamp_1]
3 hours 21 min ago Wisitor02 said:
https://www.laatutavara.com/product/riihimaki-glass-vase-clear/?lang=en Laatutavaran sivulla Riihimäen maljakko ja sen paino on 4,439kg... Read more → [timestamp_1]
8 hours 22 min ago Tellu66 said:
Hei, Kiitos kovasti. Oma pulloni on selkeästi korkeampi mutta pullonsuu aivan identtinen. Ehkä näitä on valmistettu eri korkuisia? Eli... Read more → [timestamp_1]
9 hours 3 min ago Pagoda said:
Mielestäni Kumelan maljakko on kyseessä. Opaalilasisia erilaisia maljakoita on valmistettu ainakin väreissä turkoosi, vihreä, useampi... Read more → [timestamp_1]
9 hours 29 min ago Pagoda said:
Kumelan lasitehtaan maljakko, tuotenro I.I 2 H=714. Löytyy kuvastosta 40-luvulta ja 1955-60. Read more → [timestamp_1]

Kirjavinkki

Koivisto, Kaisa - Lauren, Uta

Suomalaisen taidelasin kultakausi

Suomalaisen taidelasin kultakausi kertoo lasitaiteemme noususta maailmanmaineeseen 1950-luvulla - ja tämän kultakauden taustoista. Upeaa kuvapainotteista teosta täydentää kirjoittajien asiantunteva teksti tarkkoine tietoineen niin taiteilijoista kuin esineitä valmistavista tehtaistakin.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa