Käyttäjän janih912 kuva
janih912

21,5 cm korkea keltainen "taidelasimaljakko"

Tervehdys,

Löytyisiköhän keneltäkään tietoa, onko kuvissa näkyvä "taidelasimaljakko" edes taidelasimaljakko, ja onko se suomalainen ja jos on, niin kenenkähän tekemä? Olen yrittänyt internetin ihmeellistä maailmaa selata päivätolkulla, mutta silmiini ei kyseisen tyylistä / väristä lasiesinettä ole iskenyt. Kyseinen esine on, kuten kuvistakin näkyy, väriltään keltainen tai voitaisiin sanoa "liukuvan keltainen" eli riippuen valaistuksesta ja katsantokulmasta, niin vaikuttaisi vähän siltä, että alaosa on hieman tummemman sävyinen ja väri vaalenee ylöspäin mentäessä. Esineen strategisia mittoja;

* paino tasan 1 kg
* korkeus 21,5 cm
* leveys n.4 cm alaosan kapeimmasta kohdasta ja n.9 cm yläosan leveimmästä kohdasta
* paksuus n.4,5 - 5 cm
* ympärysmitta leveimmältä kohdalta noin 22 - 23 cm

Kaikenlaiset vinkit ovat tervetulleita! Isot kiitokset jo etukäteen!
**********
Kiitoksia palautteesta Wisitor02:lle ja sen innoittamana lisäsin kuvakavalkaadiin myös pari pohjakuvaa. Niin ja vielä sellainen tarkenne, että esine on päätynyt haltuuni noin 13 vuotta sitten Riihimäeltä, kirpputorilta.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Esinettä en lähde kommentoimaan,vaan haluan kiittää nimimerkki janih912 esimerkillisesti laaditusta tunnistettavan esineen esittelystä,vielä kuva maljakon pohjasta niin se on kutakuinkin täydellinen.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Vähän on aikaa vierähtänyt,kuitenkin maljakkosi on luultavasti Tsekkiläisen Borocrystalin tuote.Googlaa Borocrystal vase esim.

Käyttäjän pik kuva
pik

Minulle ei nyt auennut tuo Borocrystal-identifiointi, vaikka googlasin. Ehkä Wisitor linkkaat jonkun vinkin jossa on kuva vastaavasta maljakosta?

Tsekki toki noin suuntana voisi toimia, tuo sitruksenkeltainen väritys viitteenä. Esim ZBS:ssä käyttettiin vastaavaa. Kun Borocrystal toisen maailmansodan jälkeen myllerrettiin lukuisien muiden muossa kansalliseen ryhmittymään niin sitähän ei enää ollut. Tosin ilmeisesti sitä on käytetty jossain vaiheessa brändinimenä tarroissa 70-luvulla.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

https://www.google.fi/search?q=Josef+Hospodka+vase&sa=X&biw=1280&bih=586...
Linkin 14. kuvassa on maljakko joka on mitoiltaan ja muodoltaan lähimpänä sellaista jota tarkoitin kun lähdin ehdottelemaan tuota Borocrystalia mahdolliseksi valmistaja merkiksi.
Tiedän että tuollaisia maljakoita on tehty monissa väreissä ja vähän eri muodoissa,mutta se nettisivu jota hain jäi löytymättä,jos löytyy laitan linkin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Em. linkin 14. kuva on milloin mikäkin; google ei näytä kaikille samoja asioita samassa järjestyksessä, joten ehkä on parempi linkata juuri mainittu kuva avattuna, jos haluaa esittää jonkun varteenotettavan vinkin.

Käyttäjän janih912 kuva
janih912

Loistavaa! Oikein paljon kiitoksia tiedoista! Kyllä tuo alustavan katselun jälkeen ainakin kohtalaisen lähelle osuu, joten hyvin paljon mahdollista, että valmistaja on mainitsemasi Borocrystal.. Tästä on ainakin yksi hyvä vaihtoehto jatkaa eteenpäin asian selvittelyä. Ja jos vaan mainitsemasi linkin löydät, niin tieto otetaan mielellään vastaan. Kiitos!

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Hiukan selvennystä.Borocrystal taisi sulautua/tai olla osa Borske lasitehdasta ja monet Tsekki tehtaat löytyvät SKLO UNIO nimikkeen alta.Suurin osa ellei koko Tsekin lasiteollisuus kuuluu Crystalex yhtiöön.Josef Hospodka saattaa olla maljakkosi suunnittelija,kuitenkin on sellainen hatara muistikuva,että noita tuollaisia maljakoita on suunnitellut joku toinen kuin.
http://www.20thcenturyglass.com/glass_encyclopedia/bohemian_glass/borske...
Hospodka ei ole linkin suunnittelijoissa.

Käyttäjän pik kuva
pik

Tiedä sitten mitä tuo selvensi ? ..."taisi olla", "monet löytyvät", "suurin osa ellei koko", "saattaa olla", "hatara muistikuva", "ei ole linkin suunnittelijoissa".....??? :)

Vaikka Josef Hospodka ei ole mainittu ym. linkissä, niin hän kuitenkin toimi Borske Sklossa, pääsuunnittelijana ja sittemmin johtajana. Minun mielestäni hänen tyypilliset työnsä eivät näytä aloituksen maljakon tyyppisiltä. Mutta kuten sanottu, jos sillä on minkäänlaista lisäarvoa; on todellakin mahdollista että hän "saattaa olla maljakon suunnittelija", siinä missä kukaan muukin.

Selvennetään nyt kuitenkin, että tuo edellä mainitsemani kommunistisen vallan järjestelemä teollisuuden kansallistaminen Tsekkoslovakiassa toisen maailmansodan jälkeen sisälsi juurikin näiden eri tehtaiden saattamista suuriin konserneihin, joista tuo Sklo Union oli nimenomaan puristelasiin keskittynyt ryhmittymä, joten eipä sotketa sitä tähän ketjuun, eihän?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Joo edellisessä kommentissani olisi varmaan riittänyt se laittamani linkki.Kuitenkin maljakon etsintä jatkuu ja laitan linkin jossa 12. kuvassa vastaavan näköinen maljakko kuin kysyjällä.Väri on eri ja koko tiedot jäävät pinterest sivustolla näkemättä,tsekkiläinen ei muuta informaatiota,jos joku on kirjatunut pinterest sivustolle niin voi käydä kurkistamassa onko mitään lisä tietoa.
https://www.google.fi/search?q=viscount+vintage+glass+vase&biw=1280&bih=...

Käyttäjän janih912 kuva
janih912

Kiitos jälleen lisätiedoista ja tarkennuksista teille molemmille - pik ja Wisitor02! Jatkan edelleen asian selvittämistä, että josko jostain napsahtaisi kohdalleen aivan samanlainen yksilö, mutta kyllä tuon laittamasi linkin 12. kuvassa oleva vihreä maljakko on ainakin jo todella lähellä...

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
18 tuntia 34 min sitten Pasi Ylirönni sanoi:
Olen pitänyt juustolasina, mutta en ole ihan varma. Lue lisää →
21 tuntia 17 min sitten tyyne69 sanoi:
Osaako joku kertoa tästä perhosesta? Kiinnostaa tekijä ja myös arvo Lue lisää →
21 tuntia 30 min sitten tyyne69 sanoi:
Onkos tämä maljakko G.Nymanin vai kenties joku muu? Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten spwaw2 sanoi:
Valitan esineiden paljoutta. En tunnista yhtäkään. Lue lisää →
1 päivä 16 tuntia sitten Vardanian sanoi:
Moikka! Olen vuosia etsinyt tätä maljaa netistä, enkä vieläkään tiedä kenen valmistama se on. Tunnistaisikohan sen joku täällä? Kiitos... Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Hannex sanoi:
Hei! Kuvan pieni kulho, korkeus 32 ja halkaisija 108 mm, alareunassa (ulkopuolella) muotista tullut teksti OLE HYVÄ, pohja matattu (... Lue lisää →
2 päivää 13 tuntia sitten STW sanoi:
Onkohan iittalan? Tässä oli hyvin kulunut kolmiotarra jonka rippeet hävisivät pesussa. korkeus 23cm ja leveys 13,5cm. Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten Sinou sanoi:
Mikähän lienee nykypäivän hinta näille vanhoille juomalaseille ? Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Näitä pikkukulhoja tulee aina silloin tällöin vastaan kahdessa koossa, tänään löytyi pitkulainen Backmanin tiikkitarjottimella.... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
13 tuntia 46 min sitten hema sanoi:
Lasin nimi on Iris. Arvolasista on kysymys. Lue lisää →
15 tuntia 14 s sitten mmap sanoi:
Tämä on oivallinen tieto, kiitos! Lue lisää →
15 tuntia 6 min sitten hema sanoi:
Vielä yksi pieni lisäys puoleltani Ole Hyvä -astioihin. Ne tulivat Iittalan katalogeihin vuonna 1937 - näin saadaan yksi tuotantovuosi... Lue lisää →
15 tuntia 47 min sitten Hannex sanoi:
Kiitokset lisätiedosta! Lue lisää →
15 tuntia 51 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Voi olla Humppilaa, Helanderin veljesten, Gynnel Nymanin lasinpuhaltajien käsistä. Tässä pinkki versio; https://www.designlasi.com/... Lue lisää →
18 tuntia 50 min sitten mmap sanoi:
Ole hyvä -lautaset ja kulhot tulevat ensi kerran Iittalan puristelasikuvastoon vuonna 1938 ja suunnittelija on mitä ilmeisimmin Erkki... Lue lisää →
21 tuntia 39 min sitten hema sanoi:
Ole-hyvä -mallista. Arvelisin, että se on ollut normaalituotannossa ja vapaasti jostakin ostettavissa, koska tuo teksti näkyy sekä... Lue lisää →
1 päivä 8 tuntia sitten Hannex sanoi:
Mainiota, kiitos tiedosta! Ihanko ollut normaalituotannossa tuon tekstin kanssa? Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa