Käyttäjän Herminaattori kuva
Herminaattori

Apollo kynttilälyhty metallisella jalalla....

Hei !
Osaako kukaan kertoa että onko Nanny Still tehnyt joskus Apollolyhtyjä missä olisi metallinen jalka ???
Metallijalassa on leima missä on E.S Tompakki ja löysin tietoa että Tompakki on kullanväristä messinkiä. (Cu85, Zn 15%.)
Mutta voiko se E.S olla jonkun tekijän nimikirjaimet ? Lyhdyssä on komean punainen lasikupu ja n.14,5 cm korkea jalka.
Kiitoksia jo etukäteen....

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Moi
Kyllä ne "Apollo" lyhdyt mitä RL on tehnyt oli lasia jalkaa myöden, kuten muutkin NS lyhdyt.
Vaikuttaa siltä että ko. lyhdyn rikkoontuneen lasikuvun tilalle on laitettu RL apollon lasi.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Näin ajattelin itsekin kun törmäsin tänään kirpputorilla samantapaiseen yhdistelmään, että alaosa on mennyt rikki ja tilalle laitettu joku muu vaan. Ostin pois kun itsellä yksi ylimääräinen alaosa.

Nyt kuitenkin alkoi epäilyttämään kun näin tämän sinun kuvasi. Onko tosiaan sattumaa? Tässä jalassa ei ole mitään kaiverruksia mutta täällä joku vastaavan E.S tompakki tekstin löytänyt Siiroisen Arpa on heitetty pullosta: http://www.designlasi.com/forum/arpa-heitetty .

Olisikohan kenelläkään tietoa tuon jalan alkuperästä? Jos ei apollon jalka ole niin olisiko kuitenkin riihimäen tai siiroisen tekele vai mistä ja minkälaisesta lyhdystä mahtaa olla peräisin?

Hyvin tuo kupu mielestäni kyllä tuohon metalliseen jalkaankin istuu. Ehkä jätän lasisen odottamaan vielä uutta kupua :)

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Tarkemmin kun tuota omaa lyhdyn alaosaa tutkin niin E.S Tompakki teksti löytyy alareunasta myös.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Ei sillä ES tekstillä ole mitään tekemistä Erkkitapio Siiroisen kanssa varsinkaan kun on kyse Nanny Stillin lyhdystä.
http://www.huuto.net/kohteet/kynttilanjalat-kuparin-variset-2-kpl-estomp...
Joku muukin on keksinyt miten höynäytetään herkkäuskoisia.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Kuka on höynäyttänyt ja ketä?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-tietokannasta löytyi jo lakannut yritys nimeltään Tompakki (yksityinen elinkeinonharjoittaja), jonka omistaja oli V. Sinkkonen. Jos kyse on samasta yrityksestä ja jos Sinkkonen olisi vaikkapa kupariseppä, niin voisiko E.S. olla sukunimeltään Sinkkonen....

Eikös noita lasiesineitä ole jo pitkään myyty erilaisilla hopea- ym.vanteilla varustettuna. Ihan ekaks tulee mieleen Pentti Sarpanevan tai Jan Salakarin suunnittelemia esineitä. En minä tiedä kenen idea on ollut laittaa kukkavaasiin metallivanne, mutta kaipa nuo tuotteet on jonkunlaisessa yhteisymmärryksessä syntyneet.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Tää juttu rönsyilee aika hyvin eikä nauru oo jo kaukana.
Tompakki on lyijyvapaata messinkiä :) juu kyllä varmaan sieltäkin löytyy rekisteröitynä joku yritys sillä nimellä jos oikein hakee.
Jos joku on onnellinen siitä että apollo kynttilälyhdyn rikkoutuneelle jalalle löytyy tilalle tompakki kynttilänjalka niin suodaan se hänelle, hitsi vie.
Kysymys, jos näitä lyhtyjä tehtiin vuonna 1969 niin eikö olisi aika yllätys jos 45 vuotta myöhemmin huomataan että tuotevalikoimaan kuului myös tompakki jalalla oleva lyhty? Mielestäni oleellista on se että kun lasiesineiden hinnat nousee tarpeeksi ylös niin on aina niitä keseliäitä ihmisiä jotka saavat myytyä rikkoutuneen esineen asiasta tietämättömille.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Googlen kuvahausta löytyy hakusanoilla "stillin tompakki" kuva toisestakin vihreäkuuppaisesta apollo-lyhdystä samanlaisella jalalla. Yleisempääkin ilmeisesti korvata tuo rikkimennyt jalka juuri tuollaisella tompakkijalalla.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Kaksi kappaletta on aika vähän Apollon tuotantomääriin nähden :)

Käyttäjän Huurre kuva
Huurre

Alunperin ei välttämättä ole kyse höynäyttämisestä tai petoksesta, onhan tämäntyyppiset öljylamppuvalaisimet olleet mukana kuvioissa vähintään viimeiset 100 vuotta, vastaavanoloisia pikkulyhtyjä löytyy aikalaistuotannosta. Ongelma on mahdollisesti tarkoitushakuisesti totuutta venyttävä jälleenmyyjä, jos väittää harvinaiseksi Apollo-lyhdyksi.

Yksi mahdollisuus on, että jo aikoinaan, kun esim. tuotannon lopettamisen yhteydessä ylijäämätuotanto on dumpattu ulos halpaan hintaan, joku pikkuvalmistaja on ostanut kivat lasikuvut ja yhdistänyt ne omaan tuotantoonsa. Lopputulos olisi aito Apollo-lasikupu aidossa ES tompakki -jalassa ;). Ja tee-se-itse esineet olivat kovasti suosittuja 60-70-luvulla, kyllä silloinkin osattiin 'tuunata'.

Keskustelu on hyvä esimerkki, miten nopeasti tietoa katoaa. Tanskalaiset ovat minusta tehneet oikein, laittaneet nettiin yhteen sivustoon ei vain tanskalaisvalmisteisen lasituotannon vaan myös lasivalaisimet. Sieltä voi jokainen kiinnostunut käydä itse tutkimassa, miltä näyttää 'oikea'. Ko. sivusto vie pohjan kertalaakilla kaikista vedätysyrityksistä.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

"Oikessa olet vaikka kumarassa kuljet", mutta kuitenkin jos 45 vuoden jälkeen ilmestyy 2 tapausta niin tuskin on kyseessä jonkun yrityksen kierrätys tuotteesta. Itse olen nähnyt näitä kupuja kirppareilla monenlaisien sopivien jalkojen päällä ja OSA ihmisistä ei edes tiedä millainen oikea jalka oli.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Joku kyseli täällä: http://www.designlasi.com/forum/arpa-heitetty .......metallikauluksesta lasiesineessä.
Näissä on kyse yleensä kultasepän jälkeenpäin lisäämästä(asiakkaan toivomuksesta) kauluksesta johon voi kaivertaa päivämäärän tms. kun taas esim. Kumelan Pentti Sarpanevan maljakoissa joita on myyty laajasti kutasepänliikkeissä ja niissä on usein "kaulus" jossa on paikka kaiverrukselle, alkuperäisen kauluksen tunnistaa siitä että siinä on samanlainen aihe kun ko. suunnittelijan koruissa.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

tässä pari lisää.

http://urly.fi/hUn
http://www.huuto.net/kohteet/nanny-still-kynttilalyhty/323692281

täälläkin on aiheesta keskusteltu aiemminkin:
http://www.designlasi.com/forum/kuparijalkaiset-apollo-kynttilalyhdyt
http://www.designlasi.com/content/apollo-1961-still-nanny

mutta siis tämän oman lyhtyni hintalapussa luki ihan vaan "Riihimäen lasikupu" kun kirppikseltä ostin. Eli tässä tapauksessa myyjä ei ainakaan yrittänyt sitä kaupata "harvinaisena", enkä millään tavalla tunne itseäni petetyksi tai harhautetuksi. Enemmän näiden lyhtyjen irtojalkoja on markkinoilla tullut vastaan kuin irtokupuja.

Mutta siis vieläkään emme tiedä mistä nuo kuparijalat ovat peräisin :)

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Hohhoijaa.....ramasee jotenki kummasti;)

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

No eipä tuo mitään:) Toivotaan, että joku asiasta jotain tietävä vielä joskus vielä ilmaantuu paikalle.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Ei taida olla edelleenkään tietoa kenelläkään mistä nämä tompakki-lisukkeet ovat Riihimäen lasiesineisiin peräisin? Tänään kirpputorilta tarttui mukaan tällainen Tamara Aladinin Carmen kynttilänjalka samanlaisella leimatulla tompakkijalalla.

Käyttäjän jonlin kuva
jonlin

Itsekin olen noita ihmetellyt. Niitä löytyy Turun kirppareilta aika monta.

Käyttäjän riste kuva
riste

Minullakin on tuollainen metallijalkainen.
Olisi mukava tietää alkuperä.

Käyttäjän jossi kuva
jossi

Minulta löytyy myös samankaltainen mutta lasikuvussa koskenkorvan lasipajan tarra.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Nyt alkaa polttamaan.....?

Käyttäjän jossi kuva
jossi

Näitä löytyy näemmä aika paljonkin, mutta mistä sais faktaa näiden todellisesta alkuperästä? Tossa on omistuskaiverrus LH 4.1-84 jalkahan noissa on näemmä kaikissa samanlainen?

Käyttäjän jossi kuva
jossi

Tamara aladin ja nanny stillhän suunnitteli sinne koskenkorvan/ ilmajoen lasi-pajalle esineitä. Paja oli toiminnassa 80-86 vuosina. Joten tuo tarra ja kaiverruksen ikähän viittaisi hyvinkin vahvasti että nää vois olla sieltä lähtöisin? Jos saisi jonkun siellä töissä olleen tietoon näitä niin saisi ehkä varmistusta...?

Käyttäjän Päivi Irmeli kuva
Päivi Irmeli

Hei
Myös minulla on äitini jäämistöstä tullut vastaavanlainen lyhty. Lasikuvussa Riihimäen lasi-tarra ja alaosassa E.S. Tompakki. Muistan aina lyhdyn olleen tämännäköinen. Alkuperä olisi mukava tietää. Lyhty on kaunis. Sivulla on lisää tietoa: http://www.kysymuseolta.fi/designmuseo/#!id=1468

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Vieläkö haluatte arvuutella näitä tompakki lisukkeita? :)

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Ilman muuta haluan arvuutella! Sehän on tämän palstan suola! Aina on mahdollisuus, että vuosienkin jälkeen löytyy tuotteen alkuperälle selvitys.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Eiköhän toi desingmuseon vastaus ollut aika tyhjentävä.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Mielestäni designmuseon vastaus ei ollut laisinkaan tyhjentävä. Siinähän suositeltiin kysymään lasimusolta lopullista tietoa.

En myöskään itse usko, että nämä ovat yksittäisten asiakkaiden toiveista lisättyjä, sen verran paljon näitä näkyy samanlaisia liikenteessä.

Käyttäjän hema kuva
hema

Samaa mieltä Kirsim'in kanssa. Kiinnitin joulun alla huomiota siihen, miten paljon juuri tompakkialustaisia T. Aladinin kynttilänjalkoja oli kaupan vanhojen tavaroiden liikkeissä ja kirpputoreilla. Kun näitä ja muita nyt alvariinsa tavataan eri puolilla Suomea, täytyy kyseessä olla jokin teollinen (jalo)metallialan yritys, joka on tilauksesta valmistanut näitä osia lasiesineisiin. Ja esineet on sitten aikoinaan myyty vähittäisportaan liikkeissä.
On se tosiaan kumma, miten muutamassa vuosikymmenessä tällainenkin ES tompakki-faktatieto valmistajasta voi hävitä taivaan tuuliin.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Silloin kun mielikuvitus alkaa lentämään niin sitä voi ajatella mitä vain.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Mielikuvitus ei lennä eikä arvuuttelu auta, mutta jos sinulla, Puntteli, on asiasta faktatietoa, niin kerro se meille.

Aiemmin esittämäsi teorian rikkoutuneiden jalkaosien korvaamisesta voimme kyllä tässä yhteydessä unohtaa. Näitä tompakkisia jalkoja varustettuna erilaisin lyhtyosin on tullut niin paljon vastaan eri puolella Suomea, etteivät kaikki rikkojat millään olisi osanneet ostaa uutta jalkaa "E.S Tompakilta" tai lähettää lyhtyjään hänelle korjattavaksi.

Olen täysin samaa mieltä kuin kirsim ja hema, niin Designmuseon vastauksesta kuin tompakkijalkojen jonkin tason teollisesta valmistamisestakin. Museon vastauksessa ihmettelin tuon ES-kirjainyhdistelmän spekulatiivista viittausta tompakin leimaustapaan, voi toki ollakin, vaan löytyykö tälle tiedolle jostain tukea?

Tässä ja muissa aiheeseen liittyvissä ketjuissa on mainittu pari ajankohtaa. Joku oli saanut tompakkiversion lahjaksi jo vuonna 1976 ja jossain oli kaiverrus vuodelta 1984.

Spekuloidaan nyt sen verran lisää, että olisiko joku alan mies tai nainen saanut RL:n loppupeleissä ostaa näitä jalattomia lyhtyjä, teettänyt niihin jalat ja myynyt alan liikkeisiin eri puolelle Suomea. (Samaa arveli myös Huurre, # 11, huomasin.)

Toivottavasti löytyy faktaa tai edes muistinvaraista tietoa, mistä näitä lyhtyjä on aikanaan ostettu tai mistä jalat ovat peräisin. Vahva oletus on, että nämä ovat jo 70-luvun tekosia.

Sivut

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 päivää 8 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin tietää mahdollisimman paljon näistä Arabian ja Kupittaan maljakoista. *Arabian maljakon mitat: korkeus 17cm, sivu 14,5cm *... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin saada mahdollisimman paljon tietoa kuvissa olevista maljakosta ja lasista. Nämä ovat 1913 syntyneen isoäitini jäämistöä: *... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Jussi2022 sanoi:
Ohessa kuva lasisarjasta, 50-60-luku?, jonka valmistajan haluaisin tietää. Lue lisää →
2 päivää 21 tuntia sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Kumela Riihimäki lukee tarrassa Lue lisää →
2 päivää 22 tuntia sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
2 päivää 23 tuntia sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
3 päivää 23 tuntia sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
4 päivää 1 tunti sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
10 tuntia 24 min sitten Maunoki sanoi:
Yleensä kakkoslaatua ei signeerattu . Virhe voi olla tosi mitätön jonka syystä putoaa kakkosluokan Lue lisää →
20 tuntia 36 min sitten Pirtta sanoi:
Kiitos tiedoista. Yritin tihrustaa maljakon pohjaa, mutta en löytänyt TW kirjaimia. Onko siis niin, että osa hänen maljakoistaan on... Lue lisää →
21 tuntia 10 min sitten lasilintu sanoi:
Kyllä tuo maljakkosi vaikuttaa olevan Tapio Wirkkalan Löytö. Nuutajärven lasin Kaisla on saman oloinen, mutta tuo korkeus ei täsmää.... Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Maunoki sanoi:
Onko näistä Wirkkalan Löytö maljakosta tehty kopioita muilla lasitehtailla Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Kiitos paljon! Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Ei valitettavasti löydy signeerausta. Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Löytyisikö maljakon pohjasta signeerausta? Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Lasin on suunnitellut Tapio Wirkkala, sarjan nimi on Briljant. Lue lisää →

Kirjavinkki

Laakso, Timo, I.

Erkkitapio Siiroinen, Riihimäen lasin nuori lupaus

Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa