Käyttäjän Herminaattori kuva
Herminaattori

Apollo kynttilälyhty metallisella jalalla....

Hei !
Osaako kukaan kertoa että onko Nanny Still tehnyt joskus Apollolyhtyjä missä olisi metallinen jalka ???
Metallijalassa on leima missä on E.S Tompakki ja löysin tietoa että Tompakki on kullanväristä messinkiä. (Cu85, Zn 15%.)
Mutta voiko se E.S olla jonkun tekijän nimikirjaimet ? Lyhdyssä on komean punainen lasikupu ja n.14,5 cm korkea jalka.
Kiitoksia jo etukäteen....

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Moi
Kyllä ne "Apollo" lyhdyt mitä RL on tehnyt oli lasia jalkaa myöden, kuten muutkin NS lyhdyt.
Vaikuttaa siltä että ko. lyhdyn rikkoontuneen lasikuvun tilalle on laitettu RL apollon lasi.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Näin ajattelin itsekin kun törmäsin tänään kirpputorilla samantapaiseen yhdistelmään, että alaosa on mennyt rikki ja tilalle laitettu joku muu vaan. Ostin pois kun itsellä yksi ylimääräinen alaosa.

Nyt kuitenkin alkoi epäilyttämään kun näin tämän sinun kuvasi. Onko tosiaan sattumaa? Tässä jalassa ei ole mitään kaiverruksia mutta täällä joku vastaavan E.S tompakki tekstin löytänyt Siiroisen Arpa on heitetty pullosta: http://www.designlasi.com/forum/arpa-heitetty .

Olisikohan kenelläkään tietoa tuon jalan alkuperästä? Jos ei apollon jalka ole niin olisiko kuitenkin riihimäen tai siiroisen tekele vai mistä ja minkälaisesta lyhdystä mahtaa olla peräisin?

Hyvin tuo kupu mielestäni kyllä tuohon metalliseen jalkaankin istuu. Ehkä jätän lasisen odottamaan vielä uutta kupua :)

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Tarkemmin kun tuota omaa lyhdyn alaosaa tutkin niin E.S Tompakki teksti löytyy alareunasta myös.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Ei sillä ES tekstillä ole mitään tekemistä Erkkitapio Siiroisen kanssa varsinkaan kun on kyse Nanny Stillin lyhdystä.
http://www.huuto.net/kohteet/kynttilanjalat-kuparin-variset-2-kpl-estomp...
Joku muukin on keksinyt miten höynäytetään herkkäuskoisia.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Kuka on höynäyttänyt ja ketä?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-tietokannasta löytyi jo lakannut yritys nimeltään Tompakki (yksityinen elinkeinonharjoittaja), jonka omistaja oli V. Sinkkonen. Jos kyse on samasta yrityksestä ja jos Sinkkonen olisi vaikkapa kupariseppä, niin voisiko E.S. olla sukunimeltään Sinkkonen....

Eikös noita lasiesineitä ole jo pitkään myyty erilaisilla hopea- ym.vanteilla varustettuna. Ihan ekaks tulee mieleen Pentti Sarpanevan tai Jan Salakarin suunnittelemia esineitä. En minä tiedä kenen idea on ollut laittaa kukkavaasiin metallivanne, mutta kaipa nuo tuotteet on jonkunlaisessa yhteisymmärryksessä syntyneet.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Tää juttu rönsyilee aika hyvin eikä nauru oo jo kaukana.
Tompakki on lyijyvapaata messinkiä :) juu kyllä varmaan sieltäkin löytyy rekisteröitynä joku yritys sillä nimellä jos oikein hakee.
Jos joku on onnellinen siitä että apollo kynttilälyhdyn rikkoutuneelle jalalle löytyy tilalle tompakki kynttilänjalka niin suodaan se hänelle, hitsi vie.
Kysymys, jos näitä lyhtyjä tehtiin vuonna 1969 niin eikö olisi aika yllätys jos 45 vuotta myöhemmin huomataan että tuotevalikoimaan kuului myös tompakki jalalla oleva lyhty? Mielestäni oleellista on se että kun lasiesineiden hinnat nousee tarpeeksi ylös niin on aina niitä keseliäitä ihmisiä jotka saavat myytyä rikkoutuneen esineen asiasta tietämättömille.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Googlen kuvahausta löytyy hakusanoilla "stillin tompakki" kuva toisestakin vihreäkuuppaisesta apollo-lyhdystä samanlaisella jalalla. Yleisempääkin ilmeisesti korvata tuo rikkimennyt jalka juuri tuollaisella tompakkijalalla.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Kaksi kappaletta on aika vähän Apollon tuotantomääriin nähden :)

Käyttäjän Huurre kuva
Huurre

Alunperin ei välttämättä ole kyse höynäyttämisestä tai petoksesta, onhan tämäntyyppiset öljylamppuvalaisimet olleet mukana kuvioissa vähintään viimeiset 100 vuotta, vastaavanoloisia pikkulyhtyjä löytyy aikalaistuotannosta. Ongelma on mahdollisesti tarkoitushakuisesti totuutta venyttävä jälleenmyyjä, jos väittää harvinaiseksi Apollo-lyhdyksi.

Yksi mahdollisuus on, että jo aikoinaan, kun esim. tuotannon lopettamisen yhteydessä ylijäämätuotanto on dumpattu ulos halpaan hintaan, joku pikkuvalmistaja on ostanut kivat lasikuvut ja yhdistänyt ne omaan tuotantoonsa. Lopputulos olisi aito Apollo-lasikupu aidossa ES tompakki -jalassa ;). Ja tee-se-itse esineet olivat kovasti suosittuja 60-70-luvulla, kyllä silloinkin osattiin 'tuunata'.

Keskustelu on hyvä esimerkki, miten nopeasti tietoa katoaa. Tanskalaiset ovat minusta tehneet oikein, laittaneet nettiin yhteen sivustoon ei vain tanskalaisvalmisteisen lasituotannon vaan myös lasivalaisimet. Sieltä voi jokainen kiinnostunut käydä itse tutkimassa, miltä näyttää 'oikea'. Ko. sivusto vie pohjan kertalaakilla kaikista vedätysyrityksistä.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

"Oikessa olet vaikka kumarassa kuljet", mutta kuitenkin jos 45 vuoden jälkeen ilmestyy 2 tapausta niin tuskin on kyseessä jonkun yrityksen kierrätys tuotteesta. Itse olen nähnyt näitä kupuja kirppareilla monenlaisien sopivien jalkojen päällä ja OSA ihmisistä ei edes tiedä millainen oikea jalka oli.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Joku kyseli täällä: http://www.designlasi.com/forum/arpa-heitetty .......metallikauluksesta lasiesineessä.
Näissä on kyse yleensä kultasepän jälkeenpäin lisäämästä(asiakkaan toivomuksesta) kauluksesta johon voi kaivertaa päivämäärän tms. kun taas esim. Kumelan Pentti Sarpanevan maljakoissa joita on myyty laajasti kutasepänliikkeissä ja niissä on usein "kaulus" jossa on paikka kaiverrukselle, alkuperäisen kauluksen tunnistaa siitä että siinä on samanlainen aihe kun ko. suunnittelijan koruissa.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

tässä pari lisää.

http://urly.fi/hUn
http://www.huuto.net/kohteet/nanny-still-kynttilalyhty/323692281

täälläkin on aiheesta keskusteltu aiemminkin:
http://www.designlasi.com/forum/kuparijalkaiset-apollo-kynttilalyhdyt
http://www.designlasi.com/content/apollo-1961-still-nanny

mutta siis tämän oman lyhtyni hintalapussa luki ihan vaan "Riihimäen lasikupu" kun kirppikseltä ostin. Eli tässä tapauksessa myyjä ei ainakaan yrittänyt sitä kaupata "harvinaisena", enkä millään tavalla tunne itseäni petetyksi tai harhautetuksi. Enemmän näiden lyhtyjen irtojalkoja on markkinoilla tullut vastaan kuin irtokupuja.

Mutta siis vieläkään emme tiedä mistä nuo kuparijalat ovat peräisin :)

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Hohhoijaa.....ramasee jotenki kummasti;)

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

No eipä tuo mitään:) Toivotaan, että joku asiasta jotain tietävä vielä joskus vielä ilmaantuu paikalle.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Ei taida olla edelleenkään tietoa kenelläkään mistä nämä tompakki-lisukkeet ovat Riihimäen lasiesineisiin peräisin? Tänään kirpputorilta tarttui mukaan tällainen Tamara Aladinin Carmen kynttilänjalka samanlaisella leimatulla tompakkijalalla.

Käyttäjän jonlin kuva
jonlin

Itsekin olen noita ihmetellyt. Niitä löytyy Turun kirppareilta aika monta.

Käyttäjän riste kuva
riste

Minullakin on tuollainen metallijalkainen.
Olisi mukava tietää alkuperä.

Käyttäjän jossi kuva
jossi

Minulta löytyy myös samankaltainen mutta lasikuvussa koskenkorvan lasipajan tarra.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Nyt alkaa polttamaan.....?

Käyttäjän jossi kuva
jossi

Näitä löytyy näemmä aika paljonkin, mutta mistä sais faktaa näiden todellisesta alkuperästä? Tossa on omistuskaiverrus LH 4.1-84 jalkahan noissa on näemmä kaikissa samanlainen?

Käyttäjän jossi kuva
jossi

Tamara aladin ja nanny stillhän suunnitteli sinne koskenkorvan/ ilmajoen lasi-pajalle esineitä. Paja oli toiminnassa 80-86 vuosina. Joten tuo tarra ja kaiverruksen ikähän viittaisi hyvinkin vahvasti että nää vois olla sieltä lähtöisin? Jos saisi jonkun siellä töissä olleen tietoon näitä niin saisi ehkä varmistusta...?

Käyttäjän Päivi Irmeli kuva
Päivi Irmeli

Hei
Myös minulla on äitini jäämistöstä tullut vastaavanlainen lyhty. Lasikuvussa Riihimäen lasi-tarra ja alaosassa E.S. Tompakki. Muistan aina lyhdyn olleen tämännäköinen. Alkuperä olisi mukava tietää. Lyhty on kaunis. Sivulla on lisää tietoa: http://www.kysymuseolta.fi/designmuseo/#!id=1468

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Vieläkö haluatte arvuutella näitä tompakki lisukkeita? :)

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Ilman muuta haluan arvuutella! Sehän on tämän palstan suola! Aina on mahdollisuus, että vuosienkin jälkeen löytyy tuotteen alkuperälle selvitys.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Eiköhän toi desingmuseon vastaus ollut aika tyhjentävä.

Käyttäjän kirsim kuva
kirsim

Mielestäni designmuseon vastaus ei ollut laisinkaan tyhjentävä. Siinähän suositeltiin kysymään lasimusolta lopullista tietoa.

En myöskään itse usko, että nämä ovat yksittäisten asiakkaiden toiveista lisättyjä, sen verran paljon näitä näkyy samanlaisia liikenteessä.

Käyttäjän hema kuva
hema

Samaa mieltä Kirsim'in kanssa. Kiinnitin joulun alla huomiota siihen, miten paljon juuri tompakkialustaisia T. Aladinin kynttilänjalkoja oli kaupan vanhojen tavaroiden liikkeissä ja kirpputoreilla. Kun näitä ja muita nyt alvariinsa tavataan eri puolilla Suomea, täytyy kyseessä olla jokin teollinen (jalo)metallialan yritys, joka on tilauksesta valmistanut näitä osia lasiesineisiin. Ja esineet on sitten aikoinaan myyty vähittäisportaan liikkeissä.
On se tosiaan kumma, miten muutamassa vuosikymmenessä tällainenkin ES tompakki-faktatieto valmistajasta voi hävitä taivaan tuuliin.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Silloin kun mielikuvitus alkaa lentämään niin sitä voi ajatella mitä vain.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Mielikuvitus ei lennä eikä arvuuttelu auta, mutta jos sinulla, Puntteli, on asiasta faktatietoa, niin kerro se meille.

Aiemmin esittämäsi teorian rikkoutuneiden jalkaosien korvaamisesta voimme kyllä tässä yhteydessä unohtaa. Näitä tompakkisia jalkoja varustettuna erilaisin lyhtyosin on tullut niin paljon vastaan eri puolella Suomea, etteivät kaikki rikkojat millään olisi osanneet ostaa uutta jalkaa "E.S Tompakilta" tai lähettää lyhtyjään hänelle korjattavaksi.

Olen täysin samaa mieltä kuin kirsim ja hema, niin Designmuseon vastauksesta kuin tompakkijalkojen jonkin tason teollisesta valmistamisestakin. Museon vastauksessa ihmettelin tuon ES-kirjainyhdistelmän spekulatiivista viittausta tompakin leimaustapaan, voi toki ollakin, vaan löytyykö tälle tiedolle jostain tukea?

Tässä ja muissa aiheeseen liittyvissä ketjuissa on mainittu pari ajankohtaa. Joku oli saanut tompakkiversion lahjaksi jo vuonna 1976 ja jossain oli kaiverrus vuodelta 1984.

Spekuloidaan nyt sen verran lisää, että olisiko joku alan mies tai nainen saanut RL:n loppupeleissä ostaa näitä jalattomia lyhtyjä, teettänyt niihin jalat ja myynyt alan liikkeisiin eri puolelle Suomea. (Samaa arveli myös Huurre, # 11, huomasin.)

Toivottavasti löytyy faktaa tai edes muistinvaraista tietoa, mistä näitä lyhtyjä on aikanaan ostettu tai mistä jalat ovat peräisin. Vahva oletus on, että nämä ovat jo 70-luvun tekosia.

Sivut

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
14 tuntia 16 min sitten Mardu sanoi:
Hei, hieman kaipailisin kyseiselle maljakolle tunnistusapua. Onko kyseinen maljakko edes kotimaista tuotantoa. Myyjä aikanaan näin väitti... Lue lisää →
17 tuntia 46 min sitten Maaret sanoi:
Hei Tunnistaako joku tällaista settiä? Onko suomalaista vai ulkomaista? Kokonaisuus tullut meille mieheni isovanhempien kautta, jotka... Lue lisää →
18 tuntia 9 min sitten Omppu sanoi:
Hei, tunnistaako kukaan, mitä sarjaa mahtaa olla tämä Humppilan maljakko? Signeerattu Pertti Santalahti 47/360 Humppila Finland. Korkeus... Lue lisää →
19 tuntia 48 min sitten Harripotter sanoi:
Osaako joku sanoa kenen tuotantoa tämä kulho on? Lue lisää →
19 tuntia 51 min sitten Harripotter sanoi:
Tämä lasikori on tosi vanha viiskytlukua ja haluaisin tietoa onko Muranon valmistama? Tuohon aikaan ei ole ollut kaiverruksia vaan tarra... Lue lisää →
20 tuntia 17 min sitten mrih sanoi:
Hei. Minulla kolme tällaista ultimate thule lasia. Kork.8.5cm ja leveys 8cm. Paljonko tällaisten hinta voisi olla. Yhdestä puuttuu tarra. Lue lisää →
22 tuntia 46 min sitten Mandimalek sanoi:
Mikä kulho kyseessä, ei mielestäni Iittalan Bongo. Halkaisija sama kuin isossa bongossa eli 20cm. Lue lisää →
22 tuntia 54 min sitten Markettainen sanoi:
Kyselen uudelleen näistä laseista, josko joku tietäisi arvon tai historiaa..? 4 kpl olympia-aiheisia laseja, käsinmaalatut. Ei mitään... Lue lisää →
23 tuntia 2 min sitten Markettainen sanoi:
Sain muutaman tällaisen värillisen lasin enkä yhtään tiedä, onko nämä arvoltaan mitään , ja kenen valmistamia . Leimoja ei ole. Desin... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
20 tuntia 55 min sitten antiikkimyyra sanoi:
Kyllä maljasi taitaa kuitenkin olla Iittalan Bongo. Ilmeisesti on otettu hiukan liian vähän lasia kulhoa valmistettaessa ja sakaroiden... Lue lisää →
22 tuntia 42 min sitten 264548 sanoi:
Minkä hintainen tämä maljakko on violetin värisenä? Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten Hannex sanoi:
Kiitoksia paljon varmistuksesta. Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten Male21 sanoi:
Kiitos,no näin arvelinkin~ Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Suunnittelija kenties Sulo Grönberg, Kumelan tuotantoa. Netistä löytyy tuolla haulla samanlaisia ja hintahaarukkaa Lue lisää →
2 päivää 18 tuntia sitten Mannucat sanoi:
Hei pistä lisää kuvia. Lue lisää →
2 päivää 18 tuntia sitten hema sanoi:
Maljakko näyttää Riihimäen anonyymiltä vientimaljakolta nro 1527, korkeus siis 250 mm ja väri ilmeisesti 'olive', Tämän kertoo... Lue lisää →
6 päivää 10 tuntia sitten Kysymyksiälaseista sanoi:
Onko Ravenhead siesta? Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa