Käyttäjän Lihtu kuva
Lihtu

Arabian koriste Hirvi ?

Hei!
Suvussa on arabian as-mallin kastike-kannu jossa kuviona vesi- putous ja kuusia ja lautas-osassa hirven kuva.
Olen yrittänyt googlettaa ja tuloksena olen löytänyt joitakin kahvikuppeja ja ne ovat nimellä "hirvi", mutten muuta samalla kuviolla.
Lundgren Tyra 1930-1935?
Onkohan tällä kuviolla / koristeella olemassa muita ruoka- tai kahviastioita?

Anteeksi todella surkeat kännykkä-kuvat.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Yiritin minäkin jäljittää tätä Hirvi-koristetta.
Yksi hirvikoristeinen kahvikuppi löytyy Designmuseon tietokannasta, mutta se kuppi ei kyllä ole mallia OL, kuten siellä väitetään, vaan mallia OK, joka on ollut Arabian tuotannossa 1930-1932 ja jonka suunnittelija on Reinhard Richter. Tuon ajan hinnastoissa OK-kahvikuppimallin koristeet on mainittu pelkin numerotunnuksin enkä ainakaan minä tiedä, mikä niistä on mahdollisesti Hirvi vai onko mikään.
Hinnastoista löytyy yksi pöytäastiasto, jossa nimenomaisesti ja vain yhtenä vuonna mainitaan käytetyn Hirvi-koristetta. Se on vuoden 1934 hinnastossa oleva AD-mallin pöytäkalusto, jota on valmistettu 6- ja 12-hengen astiastoina. Tämän AD-astiastokokonaisuuden osissa voi siis tavata Hirvi-koristetta.
Yllä oleva astiastomalli AS on tullut tuotantoon vasta vuonna 1938, joten omat astiasi ovat aikaisintaan tältä vuodelta. AS-mallin astioita valmistettiin vuoteen 1973 asti. Onko astioissasi mahdollisesti piippuleima vai jokin myöhempi? Arabialla on joskus menetelty niin, että varastoon jääneillä siirtokuvilla on myöhemmin koristeltu muitakin astioita kuin varsinaista "pääastiastoa". Hirvi-koriste on joka tapauksessa harvinainen ja erittäin harvinainen AS-astiastomallissa.
En löytänyt dokumenteista varmaa tietoa siitä, kuka tämän vihreän Hirvi-koristeen on suunnitellut. Olettamuksiahan on esitetty siellä sun täällä. Koristeeseen kuuluu normaalisti vesiputous ja yksittäiset hirvet. Mutta itselläni on joskus ollut lautasia, joissa on ollut yksinkertaistettu hirvikoriste eli muistaakseni pelkkiä hirviä. Valitettavasti en tuolloin ymmärtänyt panna merkille lautasen mallia.

Käyttäjän Lihtu kuva
Lihtu

Kiitos Hema , kun kulutit aikaasi!
Tuossa kastike-kulhossa ei ole kunnon leimaa laisinkaan, vain merkintä kakkoslaadusta ja numero 59. Jospa tämä on sitten jokin "kokeilu-versio" :)

Käyttäjän nape kuva
nape

http://www.laatutavara.com/?page=kuvasto1&max=20&sivu=16&haku=name&desig...

Suunitellut Tyra Lungren, OL (?) malli. Linkistä tiedot paremmin.
Koriste, Hirvi II (320)
Valmistettu 1934

Käyttäjän Lihtu kuva
Lihtu

Kiitti, tuolta samasta laatutavarasta löysin just ekan tiedon. Ei vaan mainintaa as-malliin käytettynä vielä ole osunut. Jossakin, en muista kenellä- oli myynnissä useita hirvi-kahvikuppeja alus-lautasen kanssa, mutta nekin olivat jotakin muuta mallia...ehkä sitten tuota OL-mallia...pitää etsiä se uudestaan...

Käyttäjän nape kuva
nape

Yritä hakea suunittelijasta, sitä kautta voi aueta enenpi tietoa.

Käyttäjän hema kuva
hema

Ei kannata siteerata kritiikittömästi Laatutavaraa eikä edes Desingmuseon tietokantaa, sillä molemmissa voi olla virheitä, kuten tässä tapauksessa on. Toistan itseäni, mutta Hirvi-koriste mainitaan Arabian hintaluetteloissa vain kerran eli vuonna 1934 ja silloin timanttifajanssisen AD-astiastokokonaisuuden yhteydessä. Tämän voi jokainen itse todeta Kansallisiskirjaston digitoituja luetteloja selaamalla ja tieto löytyy myös Wärtsilän Arabia-kirjasta (1987, s. 51). Em. kirjassa on myös kuva Hirvi-lautasesta ja siinä on "vesiputous" keskellä ja yksittäiset hirvet ympärillä. Tuo Laatutavaran ensimmäinen Hirvi-koriste on siis oikein. Mutta tuo Laatutavaran Hirvi II (jota Nape siteeraa) on väärin ja se ja sen tiedot onkin suoraan kopioitu Designmuseon vastaavasta kuvasta ja tiedoista, jotka siis ovat väärin. Se Hirvi-koristeinen kahvikuppi ei ole OL-mallia, vaan OK-mallia. OL-mallissa on ulospäin levenevä pieni jalka, kun taas OK-mallissa pieni jalkaosa kapenee alaspäin. Tämän voi jokainen itse todeta Designmuseon tietokannasta ottamalla esiin Hirvi-kuppia edeltävän kupin, joka on OL-mallia. OK-mallia ja OL-mallia voi myös vertailla julkaisussa Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia, s. 46, jossa nämä mallit ovat allekkain nähtävissä.
OK-Hirvikupin mallin on suunnnitellut Reinhard Richter. Malli oli tuotannossa 1930-32, joten Hirvi-koriste oli tuolloin jo olemassa. Koristeen suunnittelijasta ei sen sijaan ole varmaa tietoa.
Kysyjän Hirvi-koriste on AS-mallin kastikekaatimessa. AS-astiastomallin syntyajasta on siitäkin ristiriitaista tietoa. Vuoden 1937 uutuuksiin (aikaisemmin mainitsin vuoden 1938) AS-malli ainakin hintaluetteloiden perusteella jo kuului, joten aikaisintaan silloin Hirvi-koristetta on voitu AS-mallisiin astioihin käyttää. Kakkoslaatua tehtiin Arabialla 30-luvulta lähtien 1950-luvulle, joten pohjamerkinnän perusteella ei voi sanoa, milloin tämä koriste on näihin astioihin pantu. Niin taikka näin, Hirvi-koristeiset astiat ovat mielestäni jotenkin hienostuneen tyylikkäitä ja kadun sitä, että olen omistani muutama vuosi sitten ajattelemattomuuttani luopunut.

.

Käyttäjän nape kuva
nape

http://arabia.kokoelma.fi/esine_tiedot.aspx

tässä linkki arabian desingmuseoon

Käyttäjän nape kuva
nape

Niin

http://arabia.kokoelma.fi/esine_tiedot.aspx

Täältä löytyy Kyllä kuvat ja suunittelija ja muutkin tiedot

Käyttäjän pik kuva
pik

Ensinnäkin - sanattomaksi vetää heman asiantuntemus, perusteellisuus, paneutuneisuus ja varmasti paljon aikaa (jopa vuosia?) vienyt perehtyminen. Nöyräksi vetää tavallisen harrastajan. Ja arvostan nimenomaan tuota kriittistä suhtautumista, siitä soisi otettavan opiksi. Tarkoitushan on löytää oikeita ratkaisuja jotta tietoisuus lisääntyy, ja väärät tiedot saataisiin kitkettyä - varsinkin kun ne leviävät netissä kulovalkean tavoin.

Ei pidä ottaa henkilökohtaisesti kritiikkiä, joka kohdistuu lausumiin ja asioihin, joita palstalla käsitellään, etenkin kun se on hyvin perusteltua. Jatketaan hyvää työtä ja keskustelua.

Käyttäjän nape kuva
nape

Heh, en välitä henkilökohtaisesta kritiikistä, olen sen verran kauan näitä touhunnut ja otan kaikesta tiedosta opin, mutta tietäjäkin voisi hyväksyä faktat eikä heti kyseenalaistaa, tämä menee ohi sivuston aiheen. Samalla tavalla kuin hinta arvio viestit ja mielestäni myynti viestit, niille pitäisi olla ihan oma sivu eikä sotkeentua tunnistus sivuihin.

Käyttäjän Lihtu kuva
Lihtu

Tänne on juuri sen takia kiva piipahtaa jos on joku kinkkinen juttu. Tulee erilaisia kommentteja ja niistä pääsee taas eteenpäin... ja jos ei kukkaan virka, niin on puutteellinen, tyhmä tai väärässä paikassa oleva kysymys. Itse olen kiitollinen kaikille jotka näkevät vaivaa etsiäkseen jotakin tiettyä juttua, jos on itse umpikujassa.(tai muuten vaan laiska, kuten meikäläinen ;) :)
Eilen löysin kuvan sokerikosta tällä mallilla, oli jonkun blogi, ei mitään tietoa siitä muuta. Kun on aikaa niin yritän jatkaa etsintää kaikkien tietoja soveltaen.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://kysymuseolta.fi/designmuseo/#id=14
Hirvi koristeesta oli kyselty tammikuussa Designmuseolta,laitoin linkin vain tiedoksi,muuten en kommentoi asiaa.

Käyttäjän hema kuva
hema

Joku on kysynyt Designmuseolta tietoja Hirvi-koristeisesta astiastostaan. Kun kysyjä puhuu astiastosta, oletan, että hän tarkoittaa pöytäastiastoa. Museon amanuenssi on kuitenkin vastannut kysymyksseen ikäänkuin kyse olisi kahviastiastosta/kahvikupeista. Pöytäastiastot ja kahviastiastot/kahvikupit olivat tuohon aikaan usein eri aikaa tuotannossa, eri mallia ja eri suunnittelijoiden muotoilemia, vaikka niissä saattoi olla sama koriste. Toisin sanoen, kun museo siirtää kahvikupin tiedot koskemaan samakoristeista pöytäastiastoa syntyy virheitä eli epäonnistuneita vastauksia. Tässä tapauksessa museolta kysyjän Hirvi-koristeinen astiasto, jos se siis on pöytäastiasto, ei ole posliinia, ei ole OL-mallia ja ei ole Tyra Lundgrenin muotoilema. Ja kaiken lopuksi tuo Museon kuvassa oleva kahvikuppi ei taida sekään olla OL-mallia.
Kysyjän mukaan hänen lautasensa pohjassa lukee Diamond. Siellä taitaa kuitenkin lukea Diamant, joka on timanttifajanssia (käytössä 1925-53). Juuri timanttifajanssista valmistettu Hirvi-koristeinen pöytäastiasto malliltaan AD löytyy vuoden 1934 Arabian hinnastosta.
Tässä timanttifajanssisessa AD-astiastokokoonpanossa ei ole yhtään OL-mallitunnuksella olevaa osaa eikä siihen kuulu myöskään kahviastioita. Osa AD-astiaston osista on peräisin Rörstandilta; muita osia siihen ovat suunnitelleet Gustaf Stark ja Greta-Lisa Jäderholm-Snellman.
Tiedämme nyt myös, että Hirvi-koristetta on käytetty myös AS-astiastossa. Timanttifajanssi ei kuitenkaan ole sille tyypillinen massa. AS-astiaston on suunnitellut puolestaan Reinhard Richter eikä siinä ole myöskään OL-mallitunnuksella olevia osia. Kysyjän astiastomallin määrittämiseksi olisi siis tarvittu valokuvia.
Museo on vastaukseensa liittänyt mukaan kuvan kahvikupista, jonka kuvan ja sen tiedot se on suoraan ja sellaisenaan kopioinut Museon Arabia-tietokannasta. Mutta juuri tämän kupin kohdalla on virhe. Kyseinen kuppi on kyllä posliinia, mutta se ei ole OL-mallia, vaan nähdäkseni OK-mallia, jonka on suunnitellut Reinhard Richter. Arabian hinnastoissakin OK-malli ja OL-malli mainitaan aina erikseen ja niissä on eri koristeet. Jokainen voi omin silmin todeta näiden kuppimallien eron vertaamalla tietokannassa Tyra Lundgrenin suunnittelemia kahvikuppeja keskenään. Hirvi-koristeinen poikkeaa malliltaan muista. Hyvä kuva tästä toisen mallisesta kahvikupista löytyy aluslautasineen Krookilan kuppien myydyistä kahvi- ja teekupeista, esine no 114. Lisäksi OL- ja OK-mallisia kuppeja voi verrata mm. Arabian Aarteet kahvikuppikirjassa, s. 44-45.
Entä Hirvi-koristeen suunnittelija. Museon tietokanta mainitsee Tyra Lundgrenin pelkästään OL-kahvikuppimallin suunnittelijaksi. Tarkkaan ottaen se ei nähdäkseni mainitse häntä Hirvi-koristeen suunnittelijaksi. Ja jos vaikka selailee tietokantaa Lundgrenin suunnittelemien koristeiden mukaan, niin Hirveä ei sieltä löydy.
Nyt kun on meneillään "hirvenmetsästys", hirviä on siis löytynyt jo edellä mainittujen tapausten lisäksi ML-mallin sokerikosta (yhdessä blogiassa) ja Kantapuu-museon yhdesta kahvikupista (tod.näk. ML-malli, jonka suunnittelilja on Greta-Lisa Jäderholm-Snellman). Vähän on Hirveä tarjolla, joten harvinaisesta koristeesta on joka tapauksessa kysymys.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

En kommentoi tuota koristetta vaan heman kirjoitusta,upea hatun noston arvoinen selvitys työ.

Käyttäjän Lihtu kuva
Lihtu

Nyt meni tämä tyttö hiljaseksi ja nöyrästi kiittää suursta vaivan-näöstä!!!

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
12 tuntia 49 min sitten piparit sanoi:
Kuvan mukaiset astiat. Sinisiin kermakoihin löytyy myös yksi kuvasta puuttuva sokerikko. Lue lisää →
12 tuntia 55 min sitten piparit sanoi:
Hyväkuntoinen. Pituus noin13 cm leveys n. 12 cm korkeus n.4 cm. Ei singneerattu. Lue lisää →
23 tuntia 54 min sitten neronardo sanoi:
Hei! Minulla löytyi kotoa veturipullo, josta en löytänyt kuin kaksi kuvaa netistä enkä löytänyt harvinaiselle pullolle mitään hinta... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten hhelene sanoi:
Vanha kotimainen lilanvärinen lasiastia. Paino n. 1800 g ja n. 9,5 cm korkea, halkaisija 19 cm. Ei signeerausta. Tunteekohan kukaan tätä... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Nelli2012 sanoi:
Löysin sievän lasiastian korkeus 5,5cm, leveys 10 cm, paino 595g, ei mitään merkintöjä. Sisus meripihkanvärinen ja pinta kirkas. Onkohan... Lue lisää →
2 päivää 13 tuntia sitten Puke64 sanoi:
Onko mitään tietoa 1939 vanhempieni häälahja, Pullo lasinen korkki paikallaan, n k.20 cm Neljä snapsilasia. 5cm n.korkeat. Pullossa... Lue lisää →
2 päivää 20 tuntia sitten Santi sanoi:
Myyjäisistä ostettu tuntematon maljakko. Tietääkö kukaan tämän valmistajaa ja valmistusajankohtaa? Kaunis hiottu kukkakuvio.... Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten sarsia sanoi:
Tälläinen pieni sininen lintu , tarra pohjassa Art glass ja Suomen lippu. Signeerausta en löytänyt jos ei lipun alla. N 6 cm pituus. Lue lisää →
4 päivää 9 tuntia sitten Murkku sanoi:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
16 tuntia 19 min sitten victorrrcarr sanoi:
If you dreamed of becoming a doctor or astronaut since childhood, and you still do not doubt the correctness of your choice, you have no... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten hhelene sanoi:
Hei, kiitos paljon tiedoista! Lue lisää →
1 päivä 16 tuntia sitten mmap sanoi:
Malja on Iittalan lasitehtaalla valmistetun Inari-taidelasisarjan numero 59. Inari oli tuotannossa 1957-1958. Esineitä valmistettiin sekä... Lue lisää →
1 päivä 20 tuntia sitten Santi sanoi:
Kiitos tiedosta. Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten mmap sanoi:
Unohdin mainita, että samaan sarjaan on valmistettu myös kermakko ja sokerikko, jälkiruokamalja sekä maljakko, mahdollisesti vielä... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Those crackled glasses are vases, and made by Karhulan Lasi Oy Finland. Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten mmap sanoi:
Iittalan lasitehdas ja Erkki Vesanto. Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Korjasin hiukan vastaustani. Tarkoitus oli sanoa, että on kuvastossa Koivulan nimellä, eikä esineen nimi ole Koivula. Kyllä nämä tiedot... Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa