Käyttäjän Jami kuva
Jami

Arabian pannu. Mut mikä malli?

Hei, eli olen yrittänyt kovalla työllä etsiä netistä tätä arabian piippuleimalla olevaa kannua (1928-1932 vuoden leima) ja minkälaista voisi arvo olla?. Osaisiko joku kertoa mahdollisesti? Kiitoksia valmiiksi vastauksista.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Arabian leima. Kysyn, kumpaa leimaa tarkoitat, ns. tornileimaa, vai piippuleimaa. Nuo mainitsemasi vuodet viittaavat tornileimaan (1928-32), kun taas piippuleimaa (jossa leimassa pitkä piippu näkyvissä) käytettiin 1932-49.
Kaatimen mallista päättäen voisit tarkoittaa tornileimaa.

Käyttäjän Jami kuva
Jami

Joo tornileima kyseessä siis. Kiinnostus vaan mikä malliltaan ja minkä arvoinen mahtaa olla. Mistään ei tahdo löytyä kyseisen mallista.

Käyttäjän hema kuva
hema

No, voi. Lukeekos leimassa APA eli kyseessä onkin tornileima ajalta 1917-1927. Tämän siitä saa, kun ei heti ollut kuvaa pohjaleimasta.

Käyttäjän Jami kuva
Jami

todellinen leima mikä kuvassakin näyttää on vähän kuluneen olonen kirjaimen kohdalta mutta aika paljon hahmottuu p kirjaimena. Netistä vaa katoin että siinä apa leimassa olisi joku teksti vielä yläpuolelta. Mutta siis P kirjaimena hahmottus.

Käyttäjän hema kuva
hema

Koristeeksi löytyi Mah-Jong, jota on sanottu käytetyn DK-mallisten astioiden koristeena vuosina 1927-31. DK-mallia on sovellettu ruoka-, kahvi- ja teeastiastoissa. Oletan, että kaatimesi on DK-mallia ja siis vuodelta 1927, kun ottaa APA-leiman huomioon.. DK-mallista sanotaan, että se on alunperin Rörstrandin malli, jota sitten Suomessa uudistettiin todennäköisimmin Tyra Lundgrenin toimesta. Ja hänelle on myös nupin kalakoriste tyypillinen.
DK-mallisia ruoka-astioita kuten terriinejä ja lautasia näkee usein, mutta tuollaista kannua en itse ole aikaisemmin nähnyt. Kyllä harvinaisella ja hyväkuntoisella vanhalla kannulla arvoa on. Jostakin syystä maitokannut ovat yleensä kalliimpia kuin tee- tai kahvikannut.
Piti vielä lisättämän, että Mah-Jong koristetta on voitu tietenkin käyttää myös jossakin muussakin mallissa kuin DK:ssa, mutta tästä en ainakaan vielä löytänyt tietoa.

Käyttäjän Jami kuva
Jami

Hei, luultavammin siis dk:ta kun kirjaimet löytyy vielä pohjasta jotka himmeästi kuvassa leiman vasemmalla näkyvät. Mikä hinta-arvio voisi olla? Parempi tietoisuus kyllä hankaloittaa aina luopumisesta. Kannun korkeus 18,5cm täyttöaukolle ja kannen kanssa 22,5-23cm halk. n.11,5(ei kahvaa ja suuaukko huomioon ottaen) pohjan halk.8,8cm.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Wenzel Hagelstamin Uusi Antiikkikirja 1900-1980 sivulla 92 kerrotaan:Jäderholm-Snellmanin uudistaneen DK mallin,hän myös harrasti maalattuja kasveja ja eläimiä,joskus myös pagodeja ja muita kiinalaisaiheita.
Keräilijän Aarteet Arabian Kannuja kirjassa DK mallin suunnittelijaksi on laitettu Tyra Lundgren.

Käyttäjän hema kuva
hema

DK-mallistem astioiden suunnittelijasta ja astioiden uudistajasta on tosiaan paljonkin ristiriitaista tietoa olemassa. Eilen mietinkin moneen kertaan, miten pitkät lorinat tästä olisi syytä kirjoittaa. Valitsin kuitenkin lyhyen tien eli ..".todennäköisimmin".
Nyt kumminkin kait selviää, mikä "kala" se siinä nupissa on. Se on delfiini. Katso oheinen linkki, jossa on samanmuotoiselta näyttävä kahvikaadin, vaikkakin toisella koristeella.
http://www.gloria.fi/artikkeli/sisustus_1/design/kahvipoydan_kuningatar

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://arabia.kokoelma.fi/esine_tiedot.aspx
Designmuseo arabian käyttökeramiikkaa sivulla sama DK kannu Diana koristeella laitettu Greta-Lisa Jäderholm-Snellmanin nimiin?

Käyttäjän hema kuva
hema

Kuten sanoin, tästä on ristiriitaista tietoa, kuten Wisitor olet itsekin jo todennut. En tiedä onko tuo nuppia myöden ihan samanlainen kannukaan. Mutta tähän pyöritykseen en lähde eli en aio ruveta tähän puolta sivua kirjoittamaan siitä pohdinnasta, jota DK-malliin ja sen suunnittelun vaiheisiin eri lähteissä liitetään. Otin sen kannan, jota vakuuttavimmin ja luotettavimmin Arabia-lähteissä kannatetaan. Joku toinen ehkä jatkaa kanssasi Wisitor.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

En minäkään lähde tätä DK mallin uudistajaa pohtimaan,jäin vain hämmästelemään näitä ristiriitaisia tietoja mallin uudistuksen suunnittelijasta.No eihän kaikille malleille edes löydy suunnittelijaa.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Sekaavaahan tuo on, mutta kyllä tuossa samaisessa Designmuseon (ja siis Arabian museon) tietokannassa mainitaan DK-mallin kohdalla Tyra Lundgren.Sen sijaan G-L J-S:n kohdalla maininta on: malli DK, u u s i.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
7 tuntia 50 min sitten Murkku sanoi:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Lue lisää →
9 tuntia 22 min sitten jarimatti sanoi:
ONko kenelläkään tietoa tästä lasiesineestä olisi mielenkiitoinen saada tietää jotain korkeus on jotakuinkin 30Cm Lue lisää →
12 tuntia 30 min sitten piparit sanoi:
Omistan ko.veitsiä useamman kappaleen. Auttaisiko joku tunnistamaan näiden nimen ja onko näillä minkäänlaista arvoa,vai laitanko... Lue lisää →
17 tuntia 14 min sitten lasinorsu sanoi:
Mikä maljakko kyseessä, missä tehty, koska, suunnittelija? Maljakossa kulkee lasissa pystylinjoja tai - juovia, muodostaa kauniin... Lue lisää →
20 tuntia 33 min sitten AKokko sanoi:
Hei! Olisin kysellyt hinta-arviota kyseiselle pienelle 95mm korkealle Aalto maljakolle. Pohjassa teksti ALVAR AALTO IITTALA. Väriä on... Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Soma sanoi:
Kolme maljakkoa odottaa tunnistusta. 1, Näyttää Okkolinin nimipäivämaljakolta, mutta eipä taida olla. Korkeutta on 33,5. Läpimitta... Lue lisää →
1 päivä 8 tuntia sitten AKokko sanoi:
Hei! Tunnistaako joku kuvan snapsi?likööri?avec?-lasit? Korkeus 13,5cm ja kuppiosan halkaisija n.4,7cm. Lasit muuten kirkkaita paitsi tuo... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten Tellu66 sanoi:
Ostin vanhan mökin ja edellinen omistaja jätti jälkeensä paljon irtainta. Tällainen pullo löytyi ehjänä autotallista, ennenkuin vien... Lue lisää →
2 päivää 13 tuntia sitten lasinorsu sanoi:
Kenen suunnittelijan nämä ovat? Kahdessa maljassa on myös kierteitä jolloin valo taittuu niistä eri tavalla, yhdessä ei. Lasi on hyvin... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
8 tuntia 29 min sitten Fillari sanoi:
Kiitos. Ei mitään kiirettä. Lue lisää →
8 tuntia 31 min sitten jstaus sanoi:
Menee hetki, että saan hommattua pakkaustarpeet ja postituksen. Ilmoittelen kun paketti lähtee. Lue lisää →
8 tuntia 45 min sitten Fillari sanoi:
Kiva :) Osoite on Susanna Filla, Rantakatu 9 b 18, 65100 Vaasa. Puh. 040-7792898. Lue lisää →
8 tuntia 47 min sitten jstaus sanoi:
Lienee kohtuullinen tarjous. Mihin osoitteeseen lähetetään? Lue lisää →
9 tuntia 20 min sitten Fillari sanoi:
Hei! Myisitkö tuon 150€:lla? Ja lähetys postiennakolla ja maksaisin kulut? T: Susanna Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Timo Sarpanevan Marcel-laseissa on hiottu/plaanattu/happohimmennetty (?) matta pohja, muistuttaa kuvan lasia. Katso, jos tällä vihjeellä... Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Soma sanoi:
Tämä vihreä, jota kyselin, ei olekaan maljakko, vaan olutlasi. Käyttö st.Patrickin päivänä. Muuta tietoa en ole vielä saanutkaan. Jokohan... Lue lisää →
1 päivä 22 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Oikeanpuoleinen on ruotsalaisen Åseda lasitehtaan maljakko, suunnitellut Bo Borgstrom. https://www.20thcenturyglass.com/store/index.php?... Lue lisää →

Kirjavinkki

Kaisa Koivisto, Sirpa Westerholm

Suomalaisia lasimaljakoita

Keräilijän aarteet -sarjan seitsemäs osa esittelee runsaat 200 lasimaljakkoa 1850-luvulta nykypäiviin - puristelasia, kristallia ja taidelasia, uniikkiesineitä ja sarjatuotantoa.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa