Käyttäjän Byrgendahl kuva
Byrgendahl

Bergdalan lasitehdas

Ruotsalainen Bergdalan lasitehdas kiinnostaa, koska ostin eilen peikko-paperipainon, joka googlettamalla osoittautui tuon kyseisen firman tekeleeksi. Onko Bergdalan lasitehdas vielä olemassa? Ruotsinkielen taitoni on sen verran heikko, että ei sikäläisten sivustojen kahlaaminen oikein suju. Ja jos joku tietää, milloin noita peikkoja on valmistettu, niin sekin olisi mukava lisä.

Peikko on muottiin valettua lasia ja ajattelinkin sen ensin olevan Humppilan tuotteita, koska selusta peikolla oli sileä. Painoa on varmaan 600 grammaa, murtovarkaitten varalle hyvä heittoväline, saa tajun kankaalle helposti.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Ei ole entuudestaan tuttu, mutta paikka, Bergdala, on kuin Lasimäen alue Iittalassa.
Se on enemmänkin lasihytti/verstakko kuin tehdas.
http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Sweden/Kronobergs_Laen/Bergd...
Kävi konkurssissa, mutta aloitti yhteistyön Studioglas Strömbergshyttanin kanssa;
nimellä Bergdala Studioglas.
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-v%C3%A4xj%C3%B6?video_id=2294069
Tehtaassa on alunalkaen ollut 40 työntekijää -1800 luvulla.
http://www.glasriket.se/sv/Glasbruken/Bergdala/
Trollit (peikot) ovat edelleen tuotannossa. Väreja ja kokoja löytyy aikalailla, kuten alla:
http://antagligenanna.blogspot.fi/2011/01/nya-troll-till-samlingen.html

EDIT: Ei olekaan tuotannossa ts. myydään vintagena mm. tradera/ebay.

En löytänyt mainintaa, että kuka/milloin peikot on suunnitellut.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.glasriket.se/en/Glassworks/Bergdala/History/
Tästä linkistä voi olla hyötyä myöhemminkin.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Enemmän olisi ollut hyötyä, mikäli olisit googlannut trollien
piirtäjän/ajankohdan, kuin laittanut saman linkin, joka on vastauksessani
http://www.glasriket.se/sv/Glasbruken/Bergdala/ -alasvetovalikko
kolmella eri kielellä. Valitsit siitä englannin; pitäisikö linkata vielä
saksaksi sama ja kääntäjällä lisää, niin saadaan lootat täyteen;)

Käyttäjän Byrgendahl kuva
Byrgendahl

Ruotsalaiset myyvät näitä peikkoja nettihuutokaupassa aika aktiivisesti. Tuntuvat vain olevan järjestään paljon pienempiä kuin tuo minun itsepuolustuspeikkoni.

Kiehtovan näköinen paikka tuo on noitten linkkien takana. Täytyisi joskus saada itsestään niin paljon irti, että lähtisi tutustumaan.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sorry Mallu,tahaton päällekkäisyys netti linkissä.
http://www.worthpoint.com/worthopedia/saab-troll-bergdala-glass-28616859...
http://www.ebay.co.uk/itm/Bergdala-clear-glass-troll-made-in-Trollhattan...
Vähänlaisesti löytyy Bergdalan paperipaino lasi trolleista tietoa,valmistettu 1970 luvulla lukee monessa myynti ilmoituksessa(myös 60-lukua on tarjolla).Suunnittelijan nimeä ei tahdo löytyä minkään Bergdalan lasiesineen tiedoista,vasta 1997 tehdylle löytyi suunnittelija.
http://starkeld.com/showprod3.asp?cat=322

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

:)
Ei ole traderassa eikä ebayssa eikä "trollareiden" blogeissakaan mainittavaa tietoa.
En löydä muuta mainintaa tuolta ajalta kuin tuolloisen tehtaanjohtaja Conradsson, joka "omin käsin" valmisti jonkin sortin nimikylttejä.
-
Bergdala glasbruk är mest känd för 3 glasprodukter: Klarglas med den blå randen överst, Bergdalatroll och namnskyltar i glas. Glasnamnen var en mycket populär produkt mellan 1970 och 1984 då de tillverkades av brukspatron Conradson själv.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.abc-annons.se/Stort-glastroll-hoganas-etiket_200482.htm
Tämä on iso raskas,mutta eri tehtaan.

"En gång Bergdala, alltid Bergdala"(1978), tästä kirjasta on varmaan hyötyä jos haluaa Bergdalasta ja Trolleista tietoa.Kirjaa myydään ruotsalaisilla nettimyynti sivuilla melko edullisesti,taitaa postikulut olla suurin menoerä.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Tuolla yllä ruotsalaisessa blogissa ihmetellään, että onko feikki,
kun pitkänenäisessä peikosssa on Bergalatrollin tarra. Näyttelykuvia:
http://bergdala-by.com/bildsidor/glas09-swe.html
Väärässä peikossa se tarra näyttäisi olevan.

Käyttäjän Byrgendahl kuva
Byrgendahl

Linkkisi takana oli minun peikkoni, vasemman puoleinen kuvasarake, viides kuva ylhäältä laskien, iso sininen peikkolainen. (Jihuu, nyt olen nähnyt trollini perheensä keskellä :D... )

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Ei peikompi matkakohde:)

http://www.glasriket.se/sv/

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Luitteko sen laittamani Worthpoint Saab troll linkin,siinä mainitaan Saab troll suunnittelija vuonna 1980.Voi olla että suunnitteli vain tämän Saabin Trollhättanin tehtaalle tilatun trollin?

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

"Stunning and rare find SAAB troll approx 2" tall comes in original box and the story of the SAAB troll designed and made by Chris Fust Bergdala Glassworks Sweden."

Noita Saab -trolleja on enemmänkin liikenteessä. Noilla 80 -luvun paikkeilla trollien valmistus lie lopetettu.
Tilaustöitä varmaankin. On ne aikaisemmin siis suunniteltu ja oikeastaan tässä on yksi nimi noussut esiin, tehtaanjohtaja, jonka käsistä on saattanut lähteä kaikki kolme tunnetuinta esinettä.
"Bergdala Glasbruk var tidigare känt för 3 glasprodukter: Klarglas med den blå kanten överst, Bergdalatroll och namnskyltar i glas. Glasnamnen var en mycket populär produkt mellan 1970 och 1984 då de tillverkades av brukspatron Conradsson själv." -Tuo tosin antaa ymmärtää, että hän olisi tehnyt vain lasisia nimikylttejä.

Tuokin verstakko on käynyt useammat yritysjärjestelyt. Se hakeutui vuoden alussa konkurssiin, mutta sittemmin "löi" hynttyyt yhteen tuon toisen hytin kanssa ja on kiinalaisten omistuksessa.

Tulee SAAB mieleen.

Käyttäjän Byrgendahl kuva
Byrgendahl

Mun täytyisi varmaan jostain auksuunista huutaa tuollainen Saab-peikko, kun satun omistamaan vanhan Saabinkin :D

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Ei nyt noista peikoista enempää, vaan kunpa tulisi nyt vaikka kiinalaiset ja pelastaisivat tuon Nuutajärven hytin jatkumisen.

Muualla sivistyneessä maailmassa tämänkaltaiset tehdasyhteisöt pidetään kunnossa ja niitä vaalitaan, vaan mitä tekee Iittala (lue Fiskars): tuhoaa omaa imagoaan lakkauttamalla maamme vanhimman, edelleen toimivan lasitehtaan ja juuri Nuutajärven 220-juhlavuonna. Merkit kyllä olivat jo aiemmin nähtävissä.

Suomalaisen taidelasiosaamisen ja muotoilun lopullinen alasajo alkoi siitä hetkestä, kun Fiskars vuonna 2007 osti Iittalan. Tuotantoa ja muotoilua ryhdyttiin ulkoistamaan toden teolla ja keksimällä jos jonkinlaista ja jonkin väristä "Aaltoa", kippoa, sälää ja silikonia. Teennäisiä värejä ja keinotekoisia uusvanhoja malleja (nyt Kastehelmi-malja!), joita sitten vuoden päästä myydään alessa ja poistomyynnissä. Ynnä muuta. Vai muistaako joku viimevuosilta sellaisen Iittalan tuotteen, josta arvelee tulevan klassikon?

Ymmärrän kyllä talouselämän realiteetit, mutta ahneus ei niitä ymmärrä eikä se ymmärrä imagotappiotakaan. Lopettamispäätös merkitsee Nuutajärven kyläyhteisölle erittäin kovaa iskua. Onneksi tai toivottavasti kylässä pystyvät jatkamaan lasintekemistä Markku Salo ja muutamat nuoremmat lasintekijät. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, jos sanoo, että myös Iittalan Outlet-myymälä lopettaa Nuutajärvellä vuoden parin sisällä, entä miten käy museolle?

"Pelastakaa Nuutajärvi"-liike olisi paikallaan ja tulkoot pelastajat sitten vaikka Kiinasta tai muualta Kauko-Idästä, sieltähän iso osa Iittalan ja Fiskarsin tuotantoa jo nytkin tulee. Tai keräisikö Franck-harrastaja Kyösti Kakkonen mesenaatti-ryhmän tehtaan pelastajaksi?

Kannatta lukea Fiskarsin kotisivuilta yrityksen periaatteet vastuullisuudesta ja miettiä tekeekö firma niin kuin kirjoittaa.

http://www.fiskarsgroup.fi/konserni/konserni_7.html

Tämä tuli nyt ammuttua tähän ketjuun, pitäisi siirtää uudeksi ketjuksi jonnekin. Diletantta on hyvin vihainen.

Käyttäjän Byrgendahl kuva
Byrgendahl

Kaikkihan täältä lopetetaan tai sitten viedään yritystoiminta jonnekin toiselle puolelle maapalloa.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Ei Ehnrootit, Liliukset, Wredet sekä muut suomenruåttalaiset p.a.
aatelissuvut välitä muusta kuin omasta sekä muiden osakkeenomistajien
omaisuuden kasvattamisesta.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Chattaillaan nyt hiukan,ymmärrän hyvin Diletantan purkauksen Nuutajärven lasin puolesta,samalla kun katselemme ja luemme Ruotsalaisen Bergdala Glasbrukin elvytystä Bergdala Studio lasiksi ja samalla koko kylän/kunnan elvytystä.
"Nykyään Mariskoolit valmistetaan pääasiassa Iittalan tehtaalla, mutta käsiprässiä vaativat lämpimät väriversiot tehdään yhä Nuutajärvellä".Lainaus Mariskoolin historiasta,missähän ne käsiprässätään jatkossa,tai sekin loppuu.
http://umami.fi/sisustus-kattaus/uutuudet/iittalan-kevaan-varit-edustava... Tällaisia kevät uutuuksia Iittalasta tänä keväänä.
Kävin Amsterdamissa ja siellä katukirppiksellä tunnistin vain yhden myynnissä olleista lasiesineistä suomalaiseksi,Iittalan Kastehelmi lautasen.Loppu kevennys hema on tunnettu myös Hollannissa.
http://pelitys.wordpress.com/2007/09/02/mina-3-hema-487/
(saman nimisiä pikaruokaloita on lentokentällä ja Amsterdamissa)

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
12 tuntia 34 min sitten tietamaton04 sanoi:
Onko tietoa mikä voisi olla tämä kirkas, paksua ja painavaa lasia oleva vaasi? Korkeus 18cm ja halkaisija 6cm. Voisiko olla esim. Aimo... Lue lisää →
12 tuntia 43 min sitten tietamaton04 sanoi:
Mikähän mahtaisi olla kuvassa oleva violetti lasivaasi? Korkeus 18cm ja halkaisija 6,5cm. Ohutta lasia ja todella kevyt. Ei tarraa,... Lue lisää →
15 tuntia 12 min sitten Mannucat sanoi:
arabia A malli kannu.hyvässä kunnossa ja ehjä.(pohjasta vähän kulunut ,katso kuva)korkeus noin 14,5cm (Göran Bäck / Raija Uosikkinen?)... Lue lisää →
1 päivä 9 tuntia sitten Toomas1983 sanoi:
Tosi painava tummansininen kulho Lue lisää →
2 päivää 1 tunti sitten hegeman sanoi:
2 päivää 6 tuntia sitten Kirpparibongari sanoi:
Kirpparilta tarttui mukaan, huokeaan hintaan, kuvan mukainen malja. Aikaisemmin ei ole tullut tällaista isoa vastaan, eikä myynti-... Lue lisää →
4 päivää 13 tuntia sitten rebel sanoi:
Osaisiko joku sanoa mistä mahdollisesti nämä ovat tulleet ja mikä leima on kyseessä? Olisin kovin kiitollinen jos nämä tunnistettaisiin. Lue lisää →
4 päivää 15 tuntia sitten Vectra95 sanoi:
Moi! Mökiltä löytyi tuommonen naulakko. Tiedän että se sputnik mutta en löydä mistään vastaavan väristä. Onko joku harvinaisuus ja minkä... Lue lisää →
5 päivää 1 min sitten Minttu64 sanoi:
Osaako kukaan kertoa minulle tästä Koskenkorvan Lasipaja painavasta maljakosta? Tiedetäänkö suunnittelijaa? Onko harvinainen ja minkä... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
12 tuntia 3 min sitten mosrite sanoi:
Kiitos linkistä. On varmaankin tällainen tunnistamaton sarja. Ihmettelen vain, kun ei löydy mistään kuvaa vastaavanlaisesta. Luusi, että... Lue lisää →
14 tuntia 56 min sitten Murkku sanoi:
Kiitos tästä tiedosta. Tuota Ingridiä ei paljon näy esillä, nykyhinnan kun osaisi sanoa, voisin luopua Lue lisää →
1 päivä 3 tuntia sitten Pagoda sanoi:
Hiontakuviot ja lasin väri viittaavat Kumelan lasiin. Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Pagoda sanoi:
Näin tuollaisen samanlaisen, mutta koboltinsinisen tänään kirpparilla. Jäi ostamatta, kun en hoksannut mikä voisi olla. Siinä ei ollut... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten Pagoda sanoi:
Löytyi tällainen Kumelan hinnasto, josta löytyy mm. tuo Ingrid maljakko. http://www.lasinpuhaltajat.fi/downloads/kumelan_hinnasto2.pdf Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten Pagoda sanoi:
http://www.lasinpuhaltajat.fi/lehtileikkeet/lasitehtaat/ilmajoen_lasi/la... Näissä lehtileikkeissä hieman Lasipajan historiaa. http://www... Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Oliskohan tuo ruotsalaisen Göte Augustssonin Ruda Glasbrukille suunnittelemaa sarjaa?: https://www.google.com/search?tbm=isch&q=g%C3%... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Nyt voi olla kyseessä kiinalaisen vintage Dalian Glass tuotemerkki Snowflakes maljakko. Lue lisää →

Kirjavinkki

Kaisa Koivisto, Sirpa Westerholm

Suomalaisia lasimaljakoita

Keräilijän aarteet -sarjan seitsemäs osa esittelee runsaat 200 lasimaljakkoa 1850-luvulta nykypäiviin - puristelasia, kristallia ja taidelasia, uniikkiesineitä ja sarjatuotantoa.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa