Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.
Kiitos😊
Lue lisää →
I love the positivity! I am thankful for so much right now in my life. The fact that it is finally cooling off puts a smile on my face. I... Lue lisää →
https://www.designlasi.com/forum/kirkas-kulho
Vanha keskustelu vasemmanpuoleisesta kulhosta.
Lue lisää →
Suurkiitos tiedosta. Niinpä onkin. Nyt löytyi jo netistäkin, kun älysin käyttää tuoppi-sanaa!
Lue lisää →
Taitaa olla Nuutajärvi Hiiop, Oiva Toikka
Lue lisää →
Many thanks for your informative posting. I always uncover useful blog posts to pick up new abilities. My most recent blog reading was... Lue lisää →
Ei mitään varmaa ,mutta jotenkin tuli mieleen Keijo Kortesalo. Aivan samaa en löytänyt mutta tutkippas Asmo Uutelan tekeleitä myös.
Lue lisää →
Nostanpa tämän ylös, josko joku tietäjä sattuisi huomaamaan. Alunperin jäi tuosta mainitsematta, että maljakko ei ole verholasia, vaan väri on ymmärtääkseni saatu käyttäen kelpetsiä, jota Karhulassa ainakin 1920-30 lukujen taitteilla on käytetty. Löytyisiköhän joltain lisää tietoa maljakosta?
Sen verran lisätietoa tähän, että selvitin asiaa Suomen Lasimuseosta Riihimäeltä sekä Kymenlaakson museosta Kotkasta. Suomen Lasimuseon mukaan kyseessä on Karhulan lasin valmistama kelpetsi maljakko, jonka suunnittelijasta ei ole löytynyt dokumenttia ja mallia ei löydy myöskään kuvastoista. Lasimuseossa Riihimäellä on samanmuotoinen maljakko, joka on merkitty Eric. O. W. Ehrströmin suunnittelemaksi. Muoto siis on sama, mutta se on suurempi kuin omani ja siinä on erilaiset kaiverrukset. Täsmälleen samanlainen maljakko on oheisessa kuvassa keskellä, kuva löytyy kirjasta "100 vuotta Karhulan lasia" jossa se on mainittu Ehrströmin suunnittelemaksi.
Suomen Lasimuseon mukaan heillä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa siitä, onko Ehrström suunnitellut tuon maljakon muodon, hiontakoristeen vai molemmat. Koska sitäkään ei tiedetä, niin minunkaan maljakkoani ei tietenkään voida Ehrströmiin tai museon maljakkoon varmuudella yhdistää.
Omasta mielestäni muoto sekä hiontakuvio toki viittaa vahvasti Ehrströmiin, mm. kuvassa vasemmalla olevassa Ehrströmin esineessä on hiottuna täsmälleen samanlainen kukka kuin omassani ja noita kaari/verkkokuvioita hänen töissään näyttää netistäkin löytyvien kuvien mukaan usein olevan. Tiedetään myös varmasti, että Ehrström on ollut Karhulassa, muistaakseni taiteellisena johtajana, silloin kun noita kelpetsi esineitä on tehty. Itse pitäisin Ehrströmiä todennäköisimpänä suunnittelijana, mutta joka tapauksessa dokumentti siis puuttuu. Kukapa sellaisen löytäisi tai olisiko jollakin vielä joku tiedon jyvänen asiaan?
https://www.antikvariaatti.net/product.php?id=52032
Onkohan tuossa kirjasessa hakuusi yhtään apua, jos joskus saat tuollaisen käsiisi jostain, ehkä lainastosta.Hagelstamin Uusi Antiikkikirjassa kerrotaan jonkun verran henkilöstä, että oli Karhulan Lasitehtaan ensimmäinen taiteellinen johtaja, kuvat eivät anna lisätietoa.Myös Iittalan museossa on jokunen hänen töitään, se löytyi nettiselailulla.Asian maljakkosi suunnittelijan osalta tekee mielenkiintoiseksi erilaiset maalaukset, eli nuo maljakko aihiot voivat esiintyä myös ilman maalausta tai kaiverrettuna.Maalauksen osalta samaa mieltä kuin kysyjä ,toivottavasti joskus löytyy dokumentti mikä toisi lisätietoa sinulle tuosta maljakosta.
Moro, ja kiitoksia vaivannäöstä. Pari kirjaa on vielä hakusessa, toinen on juuri tuo linkittämäsi. Sen verran tarkennusta tuosta maalauksesta, että nuo kuviothan eivät ole maalattuja. Maljakon pinta on ensin kelpetsiä käyttäen polttomaalattu ja näin on saatu aikaan kestävä keltainen väri. Sen jälkeen nuo koristekuviot on tehty hiomalla/kaivertamalla pintaan, eli väri on niiltä kohdin hiottu pois.
Samalla tavoin on valmistettu tuo lasimuseon maljakkokin, tuossa mustavalkokuvassa ei vaan tietysti väri näy. Mutta onko jossain näitä kirkkaana, ilman kelpetsiä tehtynä?