Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Erikoinen i-tarra lasissa?

Kuvan mukaiset lasit löytyi vanhan mummun jäämistöstä. Laseissa on tuollainen ihan kuin paperisen näköinen i-tarra. Näitä löytyi useampikin kappale ja toisissa oli vain tarran jäänteet. Miltähän ajalta nuo lasit mahtaa olla ja tunnistaako joku sarjan ja valmistajan? Myös lasin käyttötarkoitus on epäselvä, olisiko sherry- tai cocktaillasi kenties? Kokonaiskorkeus on 11 cm ja suuaukon halkaisija 6 cm.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Jos ei lasille löydy tunnistetietoja, osaako kukaan auttaa tuon i-tarran suhteen. Löytyykö netistä mistään sivustoa, missä kerrottaisiin millaista tarraa milloinkin on käytetty? Etsinnöistä huolimatta en löytänyt itse.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Syvä hiljaisuus vallitsee paperitarran tai täpin ympärillä,en ole koskaan törmännyt vastaavaan.Löydätkö netistä tai kotoasi vastaavan lasin aidolla i logolla,olen hiukan skeptinen lasin suhteen onko se iittalan lasia?

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Nämä ovat mummun vanhoja laseja ja noita tarroja oli kolmessa samanlaisessa lasissa, yhdessä vain jäänteet. Jotenkin en usko että mummu olisi noita tarroja itse liimaillut, eikä siihen aikaan kun hän eli, ollut vielä mitään kirppareita, mistä olisi voinut nuo lasit ostaa. Lasi kyllä vaikuttaa laadukkaalta ja tiedän näitten olevan vanhoja. Malli on kuitenkin niin neutraali, etten osaa oikein lähteä millään erityisellä tunnistetiedolla hakemaan näitä laseja. Ehkäpä yritän kääntyä Iittalan lasitehtaan puoleen.

Lisäyksenä vielä, että mummu on maannut haudassa jo pitkälti toistakymmentä vuotta ja sitä ennen kymmenen vuotta hoitolaitoksessa, että ihan uusista laseista ei ole kyse.

Käyttäjän hema kuva
hema

Olen koko ajan odotellut, että ilmoittaisit myös lasien vetoisuuden. Mittaa siis sekä pienellä "läikytysvaralla" että piripintaan senttilitroina. Tehtaiden vanhemmat luettelot nimittäin käyttävät vain vetoisuuksia ja Iittala on käyttänyt näitä molempia vetoisuuksien mittaustapoja hieman eri aikoihin. Tarrastakin mulla on ajatus, jos lasin vetoisuus sopii ajatukseen.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

iittalan i logolle löytyy suunnittelija ja koska se on otettu käyttöön.Mutta en ole löytänyt vastaavaa lasia siksi epäilyttää,toivottavasti joku löytää kyseisen lasin Iittalan merkeissä. Voisi olla aperitive lasi.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Jos mummosi on käynyt Iittalan tehtaan myymälässä,silloin voi olla mahdollista,että siellä on ollut käytössä paperi täppi tietyille laaduille tai tarjouksille,mene ja tiedä.

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Vetoisuus ihan piripintaan on aika tarkkaan 100 cl. Olisikohan se varsinainen "täyttömitta" sitten noin 75 cl. Tuo tehtaanmyymälä-ajatus voisi olla ihan varteen otettava vaihtoehto muuten!

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei tarkoitatko todella, että lasin vetoisuus on piripintaan 1 litra? Jos, niin sitten en tiedä. Vai tarkoitatkohan 10 cl?

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

10 cl tarkoitan, sorry. Pitäisiköhän mennä nukkumaan ;)

Käyttäjän hema kuva
hema

Lasisi on vaikea tunnistettava, koska saman näköisiä, puolipallon muunnelmia on valmistettu kauan monissakin lasitehtaissa. Otaksun Iittala-tarrankin perusteella, että lasi on Iittalan lasi no 2023 (eli 1123), jota on valmistettu vuosina 1956-1961. Sen listavetoisuus on 8 cl (tuolloin Iittalassa oli vielä käytössä "läikytysvara" eli piripintaan on noin 10 cl). ja käyttötarkoitus cocktaillasi.
Tämän lasin valmistus ajoittuu samaan aikaan, jolloin Iittalassa otettiin i-merkki käyttöön ja vähitellen laajennettiin sen käyttöä muihinkin lasituotteisiin kuin T.Sarpanevan tuotteisiin. Joten voidaan kai olettaa, että nämä paperitarrat olivat ensimmäisiä merkin käyttötapoja Iittalassa.
Mainittakoon vielä, että tämä lasi 2023 on vanhaa perua eli se kuuluu alunperin Karhulan lasistomalliin no 8205. Tätä lasistomallia on hyödynnetty myös eräissä muissa Iittalan laseissa, mutta ne eivät ole sileät, vaan hiotut.
Koska joku kumminkin rupeaa etsimään netistä lasia numero 2023 kerron jo nyt, että jostakin syystä Iittala on antanut aivan saman numeron myös myöhemmälle Jorma Vennolan Panu-juomalasisarjalle, joka on kuitenkin aivan eri näköinen.

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Hema, olen vaikuttunut tuosta tiedon määrästä mikä sinulla on, ja viitseliäisyydestäsi vastata ja selvitellä tällaisia hankalia tapauksia. Lasien historian tuntien tuo ajankohta 1956-61 tuntuu hyvin uskottavalta. Suurkiitokset asiantuntijalle!

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Timo Sarpanevan suunnittelema i-logo tuli vuonna 1956

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 päivä 9 tuntia sitten merjatee sanoi:
Näitä hyvin ohuesta lasista tehtyjä ja koristeltuja (en tiedä miksi tällaista koristelutekniikkaa nimitetään) oli juhlakäytössä... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten Piukki5 sanoi:
Sain nämä perinnöksi, kun halusin mummon astioita. Nämä on kauniita, mutta onkohan molemmat puristelasia? Onko näistä mitään tietoa:... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten merjatee sanoi:
En enää muista, milloin ja mistä olen kyseisen pullon ostanut, mutta nähdäkseni kyseessä on Oiva Toikan koristepullo Mansikkapaikka.... Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten merjatee sanoi:
Näitä 16 cm läpimitaltaan olevia lasisia leivoslautasia oli lapsuudenkodissani käytössä, niitä käytettiin yhdessä 30-luvun loppupuolella... Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten merjatee sanoi:
Ostin 6 kpl näitä lasisia olutkolpakkoja 70-luvun alussa. Ne olivat muistaakseni melko kalliita ja ostettu muistaakseni jotain design-... Lue lisää →
3 päivää 7 tuntia sitten Ankero sanoi:
Moi, törmäsin tällaiseen Toikalta näyttävään lintuun. Ei signeerausta, "Karelian glass made in Finland"-tarra pohjassa.... Lue lisää →
3 päivää 7 tuntia sitten HelMar2022 sanoi:
Minkä niminen kuvan kahvikuppi on? Lue lisää →
3 päivää 9 tuntia sitten Katjuska83 sanoi:
En ole löytänyt yrityksistä huolimatta kuvan mukaisista tuikuista mitään tietoa. Ovat olleet lapsuudenkodissani ainakin 1980-luvun... Lue lisää →
6 päivää 14 tuntia sitten Hanna65 sanoi:
Flanderin Marimekolle suunnittelemat korkeat lasimaljat, virheetön kunto. 50€ yht. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 16 tuntia sitten merjatee sanoi:
Suurkiitos tiedosta. Niinpä onkin. Nyt löytyi jo netistäkin, kun älysin käyttää tuoppi-sanaa! Lue lisää →
1 päivä 16 tuntia sitten tohtori sanoi:
Taitaa olla Nuutajärvi Hiiop, Oiva Toikka Lue lisää →
2 päivää 10 min sitten smithmarry46 sanoi:
Many thanks for your informative posting. I always uncover useful blog posts to pick up new abilities. My most recent blog reading was... Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten eom sanoi:
Ei mitään varmaa ,mutta jotenkin tuli mieleen Keijo Kortesalo. Aivan samaa en löytänyt mutta tutkippas Asmo Uutelan tekeleitä myös. Lue lisää →
3 päivää 9 tuntia sitten Cadel sanoi:
Kuva hieman epäselvä kyseessä varmaan Kaj Franckin pyöreäpohjainen kirjava lasi 5023 (1954-71) ja kaadin (5601) ja settiin kuuluva... Lue lisää →
5 päivää 15 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.etsy.com/listing/1136332125/yellow-glass-creamer-and-sugar-bowl Linkin kermakko ja sokerikko on myynnissä Ruotsissa.Linkistä... Lue lisää →
6 päivää 5 tuntia sitten Samuelsam sanoi:
Lasinkeräykseen? Lue lisää →

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa