Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Erikoinen i-tarra lasissa?

Kuvan mukaiset lasit löytyi vanhan mummun jäämistöstä. Laseissa on tuollainen ihan kuin paperisen näköinen i-tarra. Näitä löytyi useampikin kappale ja toisissa oli vain tarran jäänteet. Miltähän ajalta nuo lasit mahtaa olla ja tunnistaako joku sarjan ja valmistajan? Myös lasin käyttötarkoitus on epäselvä, olisiko sherry- tai cocktaillasi kenties? Kokonaiskorkeus on 11 cm ja suuaukon halkaisija 6 cm.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Jos ei lasille löydy tunnistetietoja, osaako kukaan auttaa tuon i-tarran suhteen. Löytyykö netistä mistään sivustoa, missä kerrottaisiin millaista tarraa milloinkin on käytetty? Etsinnöistä huolimatta en löytänyt itse.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Syvä hiljaisuus vallitsee paperitarran tai täpin ympärillä,en ole koskaan törmännyt vastaavaan.Löydätkö netistä tai kotoasi vastaavan lasin aidolla i logolla,olen hiukan skeptinen lasin suhteen onko se iittalan lasia?

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Nämä ovat mummun vanhoja laseja ja noita tarroja oli kolmessa samanlaisessa lasissa, yhdessä vain jäänteet. Jotenkin en usko että mummu olisi noita tarroja itse liimaillut, eikä siihen aikaan kun hän eli, ollut vielä mitään kirppareita, mistä olisi voinut nuo lasit ostaa. Lasi kyllä vaikuttaa laadukkaalta ja tiedän näitten olevan vanhoja. Malli on kuitenkin niin neutraali, etten osaa oikein lähteä millään erityisellä tunnistetiedolla hakemaan näitä laseja. Ehkäpä yritän kääntyä Iittalan lasitehtaan puoleen.

Lisäyksenä vielä, että mummu on maannut haudassa jo pitkälti toistakymmentä vuotta ja sitä ennen kymmenen vuotta hoitolaitoksessa, että ihan uusista laseista ei ole kyse.

Käyttäjän hema kuva
hema

Olen koko ajan odotellut, että ilmoittaisit myös lasien vetoisuuden. Mittaa siis sekä pienellä "läikytysvaralla" että piripintaan senttilitroina. Tehtaiden vanhemmat luettelot nimittäin käyttävät vain vetoisuuksia ja Iittala on käyttänyt näitä molempia vetoisuuksien mittaustapoja hieman eri aikoihin. Tarrastakin mulla on ajatus, jos lasin vetoisuus sopii ajatukseen.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

iittalan i logolle löytyy suunnittelija ja koska se on otettu käyttöön.Mutta en ole löytänyt vastaavaa lasia siksi epäilyttää,toivottavasti joku löytää kyseisen lasin Iittalan merkeissä. Voisi olla aperitive lasi.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Jos mummosi on käynyt Iittalan tehtaan myymälässä,silloin voi olla mahdollista,että siellä on ollut käytössä paperi täppi tietyille laaduille tai tarjouksille,mene ja tiedä.

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Vetoisuus ihan piripintaan on aika tarkkaan 100 cl. Olisikohan se varsinainen "täyttömitta" sitten noin 75 cl. Tuo tehtaanmyymälä-ajatus voisi olla ihan varteen otettava vaihtoehto muuten!

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei tarkoitatko todella, että lasin vetoisuus on piripintaan 1 litra? Jos, niin sitten en tiedä. Vai tarkoitatkohan 10 cl?

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

10 cl tarkoitan, sorry. Pitäisiköhän mennä nukkumaan ;)

Käyttäjän hema kuva
hema

Lasisi on vaikea tunnistettava, koska saman näköisiä, puolipallon muunnelmia on valmistettu kauan monissakin lasitehtaissa. Otaksun Iittala-tarrankin perusteella, että lasi on Iittalan lasi no 2023 (eli 1123), jota on valmistettu vuosina 1956-1961. Sen listavetoisuus on 8 cl (tuolloin Iittalassa oli vielä käytössä "läikytysvara" eli piripintaan on noin 10 cl). ja käyttötarkoitus cocktaillasi.
Tämän lasin valmistus ajoittuu samaan aikaan, jolloin Iittalassa otettiin i-merkki käyttöön ja vähitellen laajennettiin sen käyttöä muihinkin lasituotteisiin kuin T.Sarpanevan tuotteisiin. Joten voidaan kai olettaa, että nämä paperitarrat olivat ensimmäisiä merkin käyttötapoja Iittalassa.
Mainittakoon vielä, että tämä lasi 2023 on vanhaa perua eli se kuuluu alunperin Karhulan lasistomalliin no 8205. Tätä lasistomallia on hyödynnetty myös eräissä muissa Iittalan laseissa, mutta ne eivät ole sileät, vaan hiotut.
Koska joku kumminkin rupeaa etsimään netistä lasia numero 2023 kerron jo nyt, että jostakin syystä Iittala on antanut aivan saman numeron myös myöhemmälle Jorma Vennolan Panu-juomalasisarjalle, joka on kuitenkin aivan eri näköinen.

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Hema, olen vaikuttunut tuosta tiedon määrästä mikä sinulla on, ja viitseliäisyydestäsi vastata ja selvitellä tällaisia hankalia tapauksia. Lasien historian tuntien tuo ajankohta 1956-61 tuntuu hyvin uskottavalta. Suurkiitokset asiantuntijalle!

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Timo Sarpanevan suunnittelema i-logo tuli vuonna 1956

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
12 tuntia 40 min sitten piparit sanoi:
Kuvan mukaiset astiat. Sinisiin kermakoihin löytyy myös yksi kuvasta puuttuva sokerikko. Lue lisää →
12 tuntia 46 min sitten piparit sanoi:
Hyväkuntoinen. Pituus noin13 cm leveys n. 12 cm korkeus n.4 cm. Ei singneerattu. Lue lisää →
23 tuntia 45 min sitten neronardo sanoi:
Hei! Minulla löytyi kotoa veturipullo, josta en löytänyt kuin kaksi kuvaa netistä enkä löytänyt harvinaiselle pullolle mitään hinta... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten hhelene sanoi:
Vanha kotimainen lilanvärinen lasiastia. Paino n. 1800 g ja n. 9,5 cm korkea, halkaisija 19 cm. Ei signeerausta. Tunteekohan kukaan tätä... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Nelli2012 sanoi:
Löysin sievän lasiastian korkeus 5,5cm, leveys 10 cm, paino 595g, ei mitään merkintöjä. Sisus meripihkanvärinen ja pinta kirkas. Onkohan... Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten Puke64 sanoi:
Onko mitään tietoa 1939 vanhempieni häälahja, Pullo lasinen korkki paikallaan, n k.20 cm Neljä snapsilasia. 5cm n.korkeat. Pullossa... Lue lisää →
2 päivää 20 tuntia sitten Santi sanoi:
Myyjäisistä ostettu tuntematon maljakko. Tietääkö kukaan tämän valmistajaa ja valmistusajankohtaa? Kaunis hiottu kukkakuvio.... Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten sarsia sanoi:
Tälläinen pieni sininen lintu , tarra pohjassa Art glass ja Suomen lippu. Signeerausta en löytänyt jos ei lipun alla. N 6 cm pituus. Lue lisää →
4 päivää 9 tuntia sitten Murkku sanoi:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
16 tuntia 10 min sitten victorrrcarr sanoi:
If you dreamed of becoming a doctor or astronaut since childhood, and you still do not doubt the correctness of your choice, you have no... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten hhelene sanoi:
Hei, kiitos paljon tiedoista! Lue lisää →
1 päivä 16 tuntia sitten mmap sanoi:
Malja on Iittalan lasitehtaalla valmistetun Inari-taidelasisarjan numero 59. Inari oli tuotannossa 1957-1958. Esineitä valmistettiin sekä... Lue lisää →
1 päivä 20 tuntia sitten Santi sanoi:
Kiitos tiedosta. Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten mmap sanoi:
Unohdin mainita, että samaan sarjaan on valmistettu myös kermakko ja sokerikko, jälkiruokamalja sekä maljakko, mahdollisesti vielä... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Those crackled glasses are vases, and made by Karhulan Lasi Oy Finland. Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten mmap sanoi:
Iittalan lasitehdas ja Erkki Vesanto. Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Korjasin hiukan vastaustani. Tarkoitus oli sanoa, että on kuvastossa Koivulan nimellä, eikä esineen nimi ole Koivula. Kyllä nämä tiedot... Lue lisää →

Kirjavinkki

Helena Leppänen

Arabian kahvikupit 1916-2016

Tämä upea kirja esittelee ennennäkemättömän laajasti suomalaisten rakastamat Arabian kahvikupit, yli 700 mallia ja kuviota vuosilta 1916-2016.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa