Käyttäjän Larppuli kuva
Larppuli

Helena Tynell Servus vai jotain muuta?

Hei!
Kaipailisin tietoja kuvan ilmeisesti liköörilasista. Lasissa on tumma turkoosi jalka, joka on kaareva pohjasta (ei siis tasainen). Maljan yläosan halkaisija on 7 cm, korkeus 8 cm ja jalan korkeus 3,5 cm. Muistuttaa muodoiltaan joissain määrin Helena Tynellin Servusta. Kiitoksia jo etukäteen.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hei!
Nyt osui silmääni huutonetissä myynti-ilmoitus, jossa otsikkona on "Helena Tynell Riihimäki Nappi" ja teksti tässä:
"Helena Tynell suunnitteli 1961 ja Riihimäen Lasi valmisti 1961-64 Nappi lasiston.
Huudettavana sarjan cocktail/liköörilasit 1859, 6 kpl samalla huudolla. Malja on muotissa pyörittäen puhallettu värittömästä lasista, suu on kylmäkatkaistu ja kiillotettu. Maljaan on kuumana liitetty ja muotoiltu tötterömäinen jalka turkoosinsinisestä lasista (Harlekiinin väri). Hieman harvinaisemmat lasit, koska jalka on kokonaan värillinen, yleensä vain yläosa (nappi) on värillinen ja alaosa väritön. Kork/halk 80/72 mm, yhteispaino 672 g ja piripintatilavuus 16 cl."

Eli jos tätä on uskominen niin on kuin onkin Tynellin lasi.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kyllä se ilmeisesti Tynelliä on, vaan olisiko Huutonetin ilmoituksessa väärä nimi lasille. Mielestäni kyseessä on Sevus, jonka jalkaosa on ihan alkuperäisesti yksivärinen.

Vertaapa sivuston kyselyyn, jossa kyseessä on se oikea Nappi.

https://www.designlasi.com/forum/kuohuviinilasi-tynell-vai

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Tarkoitatko Diletantta Servusta vai onko Sevus vielä joku muu sarja? Servuksessa jalallisten lasien lasiosa on ylöspäin levenevä, ei tällainen suora kuin kysyjän lasissa.
https://www.designlasi.com/content/servus-tynell-helena

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kirjoitusvihre,.. Servusta tietenkin tarkoitin ja tukeuduin päätelmissäni vain tuohon lasin jalkaan. Jonkinlainen ristiriita tähän nyt jää. Siis että malli olisi Nappi-lasistosta ja jalka Servuksen.

Pikainen nettihaku lisäsi tuskaa, vaan ei tietoa. On ilmeisesti myos toisenlaisia Nappi-laseja kuin vain nuo kolme Antiikkimyyrän ansiokkaan vastauksen kuvassa mainitut ja sitten on toisenlaisia Servuksia? Tässä pari ajan myötä katoavaa linkkiä, joiden tietoihin (varsinkaan kaupallisten sivustojen) ei läheskään ole luottaminen.

https://www.tori.fi/paijat-hame/Helena_Tynell_Nappi_lasit_4_kpl_61147144...
http://sisustaja.blogspot.com/2012/04/servus.html

Diletantta jää ymmälleen - toistaiseksi.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hienoa, kiitos kommenteista! Minulla sattuu itsellänikin olemaan yksi tällainen Larppulin lasi ja voitte uskoa, että etsin aikoinaan tietoa joka paikasta, mutta ymmälleni jäin minäkin. Hämmästys oli suuri, kun bongasin yllättäen tuon Huutonetin ilmoituksen.

Ja sitten vielä vähän lisää hämmentämistä: minulla on tuon alemman linkin lasien näköiset jälkiruokakulhot, mutta käsitykseni mukaan ne ovat Kumelan valmistamat. Laitan kuvan kunhan muistan.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Olen myöskin sitä mieltä, että sisustaja.blogspot-sivustolla olevat lasit ovat Kumelan eivätkä Servuksia. Kumelan laseissa lasiosa kaartuu ehkä hivenen ulospäin, kun taas kysyjän laseissa lasiosa kaartuu sisäänpäin. Ja Kumelan laseissa on ilmeisesti tasainen jalan pohja. Kun tarkkaan vertailee näiden eri sarjojen jalkoja, niistä löytyy eroja korkeudessa ja sivujen kaartumisessa. Servuksessa jalka kaartuu sujuvalinjaisesti, Napissa on vähän kaaressa pykälää ja Kumelan lasista taasen tämä Napin pykälä puuttuu.

Suomalaisissa lasitehtaissa on tehty paljon lasisarjoja, joita ei ole laajasti dokumentoitu. Joitain on voitu valmistaa vain muutaman vuoden ajan. 60-70 vuotta myöhemmin on aika työlästä löytää varmaa tietoa.

Laitan tähän vielä kuvakaappauksen Suomen lasimuseon ystävien tammikuun 2017 huutokauppaluettelosta, jossa on kaikki koot valmistetuista Servus-laseita. Kyseiset lasit ovat Helena Tynellin omista kokoelmista.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Tässä tämän (ilmeisesti) Kumelan jälkkärikulhon jalka.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Samaa mieltä siitä, että nuo blogin lasit ovat Kumelan. Vastaavat sokerikko ja kermakko tunnistettiin täällä Kumelaksi (en löytänyt ketjua) nyt).

Totta on, kuten Pagoda mainitsee, että dokumentaatio on yllättävänkin hataraa, eikä lasin aina tarvitse olla niin vanhaakaan.

Aloittaja Larppulin (ja Huutonet-ilmoituksen) lasi ei siis sovi Servukseksi eikä näillä näkymin Napiksikaan. Olkoon nyt sitten vaikka Napsus siihen saakka, kunnes lisätietoa löytyy. Kevennys tosin on vaarallinen, sillä se voi johtaa tähän: "Myynnissä Riihimäen Napsus-lasit..."

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra
Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Aloittaja Larppulin lasit muistuttavat kaikkein eniten näistä vaihtoehdoista Riihimäen Nappia, sekä lasin että jalan muodolta. Ainoastaan sillä erotuksella, että jalan väritys on eri. Ajan myötä tämäkin arvoitus varmaan joskus ratkeaa. Ehkäpä vertaamalla Nappia ja tätä mysteerilasia ihan luonnossa voisi saada selville ovatko täysin identtiset. Riihimäen lasipäivänä tammikuussa voisi myös viedä asiantuntijan tunnistettavaksi.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
6 tuntia 54 min sitten Pasi Ylirönni sanoi:
Olen pitänyt juustolasina, mutta en ole ihan varma. Lue lisää →
9 tuntia 37 min sitten tyyne69 sanoi:
Osaako joku kertoa tästä perhosesta? Kiinnostaa tekijä ja myös arvo Lue lisää →
9 tuntia 50 min sitten tyyne69 sanoi:
Onkos tämä maljakko G.Nymanin vai kenties joku muu? Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten spwaw2 sanoi:
Valitan esineiden paljoutta. En tunnista yhtäkään. Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Vardanian sanoi:
Moikka! Olen vuosia etsinyt tätä maljaa netistä, enkä vieläkään tiedä kenen valmistama se on. Tunnistaisikohan sen joku täällä? Kiitos... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Hannex sanoi:
Hei! Kuvan pieni kulho, korkeus 32 ja halkaisija 108 mm, alareunassa (ulkopuolella) muotista tullut teksti OLE HYVÄ, pohja matattu (... Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten STW sanoi:
Onkohan iittalan? Tässä oli hyvin kulunut kolmiotarra jonka rippeet hävisivät pesussa. korkeus 23cm ja leveys 13,5cm. Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten Sinou sanoi:
Mikähän lienee nykypäivän hinta näille vanhoille juomalaseille ? Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Näitä pikkukulhoja tulee aina silloin tällöin vastaan kahdessa koossa, tänään löytyi pitkulainen Backmanin tiikkitarjottimella.... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
2 tuntia 6 min sitten hema sanoi:
Lasin nimi on Iris. Arvolasista on kysymys. Lue lisää →
3 tuntia 20 min sitten mmap sanoi:
Tämä on oivallinen tieto, kiitos! Lue lisää →
3 tuntia 26 min sitten hema sanoi:
Vielä yksi pieni lisäys puoleltani Ole Hyvä -astioihin. Ne tulivat Iittalan katalogeihin vuonna 1937 - näin saadaan yksi tuotantovuosi... Lue lisää →
4 tuntia 7 min sitten Hannex sanoi:
Kiitokset lisätiedosta! Lue lisää →
4 tuntia 11 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Voi olla Humppilaa, Helanderin veljesten, Gynnel Nymanin lasinpuhaltajien käsistä. Tässä pinkki versio; https://www.designlasi.com/... Lue lisää →
7 tuntia 10 min sitten mmap sanoi:
Ole hyvä -lautaset ja kulhot tulevat ensi kerran Iittalan puristelasikuvastoon vuonna 1938 ja suunnittelija on mitä ilmeisimmin Erkki... Lue lisää →
9 tuntia 59 min sitten hema sanoi:
Ole-hyvä -mallista. Arvelisin, että se on ollut normaalituotannossa ja vapaasti jostakin ostettavissa, koska tuo teksti näkyy sekä... Lue lisää →
21 tuntia 47 s sitten Hannex sanoi:
Mainiota, kiitos tiedosta! Ihanko ollut normaalituotannossa tuon tekstin kanssa? Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa