Käyttäjän Larppuli kuva
Larppuli

Helena Tynell Servus vai jotain muuta?

Hei!
Kaipailisin tietoja kuvan ilmeisesti liköörilasista. Lasissa on tumma turkoosi jalka, joka on kaareva pohjasta (ei siis tasainen). Maljan yläosan halkaisija on 7 cm, korkeus 8 cm ja jalan korkeus 3,5 cm. Muistuttaa muodoiltaan joissain määrin Helena Tynellin Servusta. Kiitoksia jo etukäteen.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hei!
Nyt osui silmääni huutonetissä myynti-ilmoitus, jossa otsikkona on "Helena Tynell Riihimäki Nappi" ja teksti tässä:
"Helena Tynell suunnitteli 1961 ja Riihimäen Lasi valmisti 1961-64 Nappi lasiston.
Huudettavana sarjan cocktail/liköörilasit 1859, 6 kpl samalla huudolla. Malja on muotissa pyörittäen puhallettu värittömästä lasista, suu on kylmäkatkaistu ja kiillotettu. Maljaan on kuumana liitetty ja muotoiltu tötterömäinen jalka turkoosinsinisestä lasista (Harlekiinin väri). Hieman harvinaisemmat lasit, koska jalka on kokonaan värillinen, yleensä vain yläosa (nappi) on värillinen ja alaosa väritön. Kork/halk 80/72 mm, yhteispaino 672 g ja piripintatilavuus 16 cl."

Eli jos tätä on uskominen niin on kuin onkin Tynellin lasi.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kyllä se ilmeisesti Tynelliä on, vaan olisiko Huutonetin ilmoituksessa väärä nimi lasille. Mielestäni kyseessä on Sevus, jonka jalkaosa on ihan alkuperäisesti yksivärinen.

Vertaapa sivuston kyselyyn, jossa kyseessä on se oikea Nappi.

https://www.designlasi.com/forum/kuohuviinilasi-tynell-vai

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Tarkoitatko Diletantta Servusta vai onko Sevus vielä joku muu sarja? Servuksessa jalallisten lasien lasiosa on ylöspäin levenevä, ei tällainen suora kuin kysyjän lasissa.
https://www.designlasi.com/content/servus-tynell-helena

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kirjoitusvihre,.. Servusta tietenkin tarkoitin ja tukeuduin päätelmissäni vain tuohon lasin jalkaan. Jonkinlainen ristiriita tähän nyt jää. Siis että malli olisi Nappi-lasistosta ja jalka Servuksen.

Pikainen nettihaku lisäsi tuskaa, vaan ei tietoa. On ilmeisesti myos toisenlaisia Nappi-laseja kuin vain nuo kolme Antiikkimyyrän ansiokkaan vastauksen kuvassa mainitut ja sitten on toisenlaisia Servuksia? Tässä pari ajan myötä katoavaa linkkiä, joiden tietoihin (varsinkaan kaupallisten sivustojen) ei läheskään ole luottaminen.

https://www.tori.fi/paijat-hame/Helena_Tynell_Nappi_lasit_4_kpl_61147144...
http://sisustaja.blogspot.com/2012/04/servus.html

Diletantta jää ymmälleen - toistaiseksi.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hienoa, kiitos kommenteista! Minulla sattuu itsellänikin olemaan yksi tällainen Larppulin lasi ja voitte uskoa, että etsin aikoinaan tietoa joka paikasta, mutta ymmälleni jäin minäkin. Hämmästys oli suuri, kun bongasin yllättäen tuon Huutonetin ilmoituksen.

Ja sitten vielä vähän lisää hämmentämistä: minulla on tuon alemman linkin lasien näköiset jälkiruokakulhot, mutta käsitykseni mukaan ne ovat Kumelan valmistamat. Laitan kuvan kunhan muistan.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Olen myöskin sitä mieltä, että sisustaja.blogspot-sivustolla olevat lasit ovat Kumelan eivätkä Servuksia. Kumelan laseissa lasiosa kaartuu ehkä hivenen ulospäin, kun taas kysyjän laseissa lasiosa kaartuu sisäänpäin. Ja Kumelan laseissa on ilmeisesti tasainen jalan pohja. Kun tarkkaan vertailee näiden eri sarjojen jalkoja, niistä löytyy eroja korkeudessa ja sivujen kaartumisessa. Servuksessa jalka kaartuu sujuvalinjaisesti, Napissa on vähän kaaressa pykälää ja Kumelan lasista taasen tämä Napin pykälä puuttuu.

Suomalaisissa lasitehtaissa on tehty paljon lasisarjoja, joita ei ole laajasti dokumentoitu. Joitain on voitu valmistaa vain muutaman vuoden ajan. 60-70 vuotta myöhemmin on aika työlästä löytää varmaa tietoa.

Laitan tähän vielä kuvakaappauksen Suomen lasimuseon ystävien tammikuun 2017 huutokauppaluettelosta, jossa on kaikki koot valmistetuista Servus-laseita. Kyseiset lasit ovat Helena Tynellin omista kokoelmista.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Tässä tämän (ilmeisesti) Kumelan jälkkärikulhon jalka.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Samaa mieltä siitä, että nuo blogin lasit ovat Kumelan. Vastaavat sokerikko ja kermakko tunnistettiin täällä Kumelaksi (en löytänyt ketjua) nyt).

Totta on, kuten Pagoda mainitsee, että dokumentaatio on yllättävänkin hataraa, eikä lasin aina tarvitse olla niin vanhaakaan.

Aloittaja Larppulin (ja Huutonet-ilmoituksen) lasi ei siis sovi Servukseksi eikä näillä näkymin Napiksikaan. Olkoon nyt sitten vaikka Napsus siihen saakka, kunnes lisätietoa löytyy. Kevennys tosin on vaarallinen, sillä se voi johtaa tähän: "Myynnissä Riihimäen Napsus-lasit..."

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra
Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Aloittaja Larppulin lasit muistuttavat kaikkein eniten näistä vaihtoehdoista Riihimäen Nappia, sekä lasin että jalan muodolta. Ainoastaan sillä erotuksella, että jalan väritys on eri. Ajan myötä tämäkin arvoitus varmaan joskus ratkeaa. Ehkäpä vertaamalla Nappia ja tätä mysteerilasia ihan luonnossa voisi saada selville ovatko täysin identtiset. Riihimäen lasipäivänä tammikuussa voisi myös viedä asiantuntijan tunnistettavaksi.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
5 tuntia 52 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Hei! Tiedustelen sitä, voiko tämän linkin kohde olla oikea? https://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=44/201504 En löydä Wirkkalan... Lue lisää →
10 tuntia 43 min sitten Bosker sanoi:
Onko tämä Riihimäen tuotantoa ja mahdollisesti Aimo Okkolinin kristallitöitä? Maljakon korkeus on 23cm ja painoa on 1kilo. Lue lisää →
12 tuntia 2 min sitten Sinou sanoi:
Vihreä "hobnail" - ruukku on 10 cm korkea, pohjarengas on hiottu. Korkea "spiral pattern" - maljakko on 25 cm korkea... Lue lisää →
15 tuntia 12 min sitten Tiinam sanoi:
Tunnistaisiko joku tätä vanhaa valaisinta, kuvut maitolasia, runko messinkiä Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Lepja17 sanoi:
Tunnistaisiko kukaan näitä lautasia? Saatu palkinnoksi joskus -80 luvulla. Halkaisijat 24, 22 ja 14 cm. Kehällä palmikko tai letti kuvio. Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten Wanhanaikaista sanoi:
Osaako joku tunnistaa tätä lasiesinettä%? Korkeus noin 20cm Lue lisää →
1 päivä 10 tuntia sitten PäiviSR sanoi:
Hei. Osaako kukaan kertoa tastä pallosta jotakin? Korkeutta tällä on n. 7cm Olen etsinyt netistä mutta en löydä tällästä missä kaksi... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten valpuri sanoi:
Onko Kilta -lasia tehty näin isoa versiota. korkeus 12 cm, suuaukko n. 12 cm, pohja 8 cm. vetoisuu 9,5 dl.Kiltaa vai jotain muuta? Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten Lahti2009 sanoi:
Tunnistusapua? Patsaan korkeus 28cm. Materiaalista en osaa sanoa muuta että ei ole metallia. Onko tuttu? Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
8 tuntia 39 min sitten Hilipakka sanoi:
Minulla on kaksi, vanhaa pallonmuotoista, ruutukuvioista puristelasikippoa. Ovatkohan nämä suomalaista tuotantoa? Olemassa myös tuolla... Lue lisää →
12 tuntia 13 min sitten Sinou sanoi:
Kiitos! Lue lisää →
12 tuntia 32 min sitten mmap sanoi:
Molemmat muodot ovat samaa 2007-lasia, suunnittelija Erkki Vesanto. Suorapohjainen 2007-18 cl oli tuotannossa 1960-luvun alussa, väreinä... Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Joan sanoi:
Kiitos. Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten EJK sanoi:
Korkeus reilu 15cm Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten Satokhe sanoi:
Minun tuli 62 rakennetun asunnon mukana, enkä minäkään löydä siitä järkevää tietoa mistään. Lue lisää →
1 päivä 16 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.collectorsweekly.com/stories/69008-helena-tynell-riihimen-lasi Helena Tynellin tuotantoa. Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten PeKaRa sanoi:
Timo Sarpaneva Novitas Iittala. Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa