Käyttäjän Larppuli kuva
Larppuli

Helena Tynell Servus vai jotain muuta?

Hei!
Kaipailisin tietoja kuvan ilmeisesti liköörilasista. Lasissa on tumma turkoosi jalka, joka on kaareva pohjasta (ei siis tasainen). Maljan yläosan halkaisija on 7 cm, korkeus 8 cm ja jalan korkeus 3,5 cm. Muistuttaa muodoiltaan joissain määrin Helena Tynellin Servusta. Kiitoksia jo etukäteen.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hei!
Nyt osui silmääni huutonetissä myynti-ilmoitus, jossa otsikkona on "Helena Tynell Riihimäki Nappi" ja teksti tässä:
"Helena Tynell suunnitteli 1961 ja Riihimäen Lasi valmisti 1961-64 Nappi lasiston.
Huudettavana sarjan cocktail/liköörilasit 1859, 6 kpl samalla huudolla. Malja on muotissa pyörittäen puhallettu värittömästä lasista, suu on kylmäkatkaistu ja kiillotettu. Maljaan on kuumana liitetty ja muotoiltu tötterömäinen jalka turkoosinsinisestä lasista (Harlekiinin väri). Hieman harvinaisemmat lasit, koska jalka on kokonaan värillinen, yleensä vain yläosa (nappi) on värillinen ja alaosa väritön. Kork/halk 80/72 mm, yhteispaino 672 g ja piripintatilavuus 16 cl."

Eli jos tätä on uskominen niin on kuin onkin Tynellin lasi.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kyllä se ilmeisesti Tynelliä on, vaan olisiko Huutonetin ilmoituksessa väärä nimi lasille. Mielestäni kyseessä on Sevus, jonka jalkaosa on ihan alkuperäisesti yksivärinen.

Vertaapa sivuston kyselyyn, jossa kyseessä on se oikea Nappi.

https://www.designlasi.com/forum/kuohuviinilasi-tynell-vai

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Tarkoitatko Diletantta Servusta vai onko Sevus vielä joku muu sarja? Servuksessa jalallisten lasien lasiosa on ylöspäin levenevä, ei tällainen suora kuin kysyjän lasissa.
https://www.designlasi.com/content/servus-tynell-helena

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kirjoitusvihre,.. Servusta tietenkin tarkoitin ja tukeuduin päätelmissäni vain tuohon lasin jalkaan. Jonkinlainen ristiriita tähän nyt jää. Siis että malli olisi Nappi-lasistosta ja jalka Servuksen.

Pikainen nettihaku lisäsi tuskaa, vaan ei tietoa. On ilmeisesti myos toisenlaisia Nappi-laseja kuin vain nuo kolme Antiikkimyyrän ansiokkaan vastauksen kuvassa mainitut ja sitten on toisenlaisia Servuksia? Tässä pari ajan myötä katoavaa linkkiä, joiden tietoihin (varsinkaan kaupallisten sivustojen) ei läheskään ole luottaminen.

https://www.tori.fi/paijat-hame/Helena_Tynell_Nappi_lasit_4_kpl_61147144...
http://sisustaja.blogspot.com/2012/04/servus.html

Diletantta jää ymmälleen - toistaiseksi.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hienoa, kiitos kommenteista! Minulla sattuu itsellänikin olemaan yksi tällainen Larppulin lasi ja voitte uskoa, että etsin aikoinaan tietoa joka paikasta, mutta ymmälleni jäin minäkin. Hämmästys oli suuri, kun bongasin yllättäen tuon Huutonetin ilmoituksen.

Ja sitten vielä vähän lisää hämmentämistä: minulla on tuon alemman linkin lasien näköiset jälkiruokakulhot, mutta käsitykseni mukaan ne ovat Kumelan valmistamat. Laitan kuvan kunhan muistan.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Olen myöskin sitä mieltä, että sisustaja.blogspot-sivustolla olevat lasit ovat Kumelan eivätkä Servuksia. Kumelan laseissa lasiosa kaartuu ehkä hivenen ulospäin, kun taas kysyjän laseissa lasiosa kaartuu sisäänpäin. Ja Kumelan laseissa on ilmeisesti tasainen jalan pohja. Kun tarkkaan vertailee näiden eri sarjojen jalkoja, niistä löytyy eroja korkeudessa ja sivujen kaartumisessa. Servuksessa jalka kaartuu sujuvalinjaisesti, Napissa on vähän kaaressa pykälää ja Kumelan lasista taasen tämä Napin pykälä puuttuu.

Suomalaisissa lasitehtaissa on tehty paljon lasisarjoja, joita ei ole laajasti dokumentoitu. Joitain on voitu valmistaa vain muutaman vuoden ajan. 60-70 vuotta myöhemmin on aika työlästä löytää varmaa tietoa.

Laitan tähän vielä kuvakaappauksen Suomen lasimuseon ystävien tammikuun 2017 huutokauppaluettelosta, jossa on kaikki koot valmistetuista Servus-laseita. Kyseiset lasit ovat Helena Tynellin omista kokoelmista.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Tässä tämän (ilmeisesti) Kumelan jälkkärikulhon jalka.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Samaa mieltä siitä, että nuo blogin lasit ovat Kumelan. Vastaavat sokerikko ja kermakko tunnistettiin täällä Kumelaksi (en löytänyt ketjua) nyt).

Totta on, kuten Pagoda mainitsee, että dokumentaatio on yllättävänkin hataraa, eikä lasin aina tarvitse olla niin vanhaakaan.

Aloittaja Larppulin (ja Huutonet-ilmoituksen) lasi ei siis sovi Servukseksi eikä näillä näkymin Napiksikaan. Olkoon nyt sitten vaikka Napsus siihen saakka, kunnes lisätietoa löytyy. Kevennys tosin on vaarallinen, sillä se voi johtaa tähän: "Myynnissä Riihimäen Napsus-lasit..."

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra
Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Aloittaja Larppulin lasit muistuttavat kaikkein eniten näistä vaihtoehdoista Riihimäen Nappia, sekä lasin että jalan muodolta. Ainoastaan sillä erotuksella, että jalan väritys on eri. Ajan myötä tämäkin arvoitus varmaan joskus ratkeaa. Ehkäpä vertaamalla Nappia ja tätä mysteerilasia ihan luonnossa voisi saada selville ovatko täysin identtiset. Riihimäen lasipäivänä tammikuussa voisi myös viedä asiantuntijan tunnistettavaksi.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
22 tuntia 19 min sitten Nina77 sanoi:
Minulla on tällainen kakkuvati joka muistuttaa kovin sitä perinteistä mariskoolia. Paitsi että tämä on `litistetty` versio. Kakkuvati ei... Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten 142977 sanoi:
Moi! Olisin kiitollinen jos saisin apua tällaisen kellon tunnistamisessa! Kello on ilmeisesti pronssia (magneetti ei ainakaan tartu).... Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten beme sanoi:
hyvinkäällä nouto tai toimitus Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten beme sanoi:
hyvinkää nouto tai toimitus tarjoa Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten beme sanoi:
hyvinkäällä nouto tai toimitus tarjoa Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten beme sanoi:
Hyvinkäällä ovat nouto tai toimitus tarjoa Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten delfiini sanoi:
1 päivä 19 tuntia sitten delfiini sanoi:
2 päivää 16 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Tätä kynttelikköä tapaa myytävän Kaj Franckin suunnittelemana. Onkohan näin? https://hagelstam.fi/kaj-franck-ja-kynttelikko-... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
15 tuntia 27 min sitten Trivento sanoi:
Hieno on. Signeeraus varmasti tullut jokaisessa mukana. Onko myynnissä? Lue lisää →
21 tuntia 41 min sitten Hannastiina sanoi:
Totta, kuvan Orreforsin lasin pohjan kuoppa muistuttaa näitä omiani. Koko viittaa isohkoon snapsilasiin? Luonteva ajatus, että samalla... Lue lisää →
21 tuntia 51 min sitten Wisitor02 sanoi:
https://attic.city/item/o8On/vintage-mid-century-modern-lasisepat-mantsa... Eiköhän se ole tuo Pertti Kallioisen suunnittelema ja... Lue lisää →
21 tuntia 53 min sitten jeni1961 sanoi:
Kiitos tiedosta ☺️ Lue lisää →
22 tuntia 37 min sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.20thcenturyglass.com/store/index.php?main_page=product_info&... Noissa Orreforsin laseissa on pohjassa kuoppa, mutta... Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Löytyi vastaus, Raino Ranta "Santa Arctica" adventtikynttelikkö, Iittalan tuotantoa Lue lisää →
2 päivää 14 tuntia sitten Hannastiina sanoi:
No, jopas nyt jotain! Tätä kuvaa tarkastellessa näyttää, että lasin muoto ja varsinkin pohja ovat kovasti erilaiset kuin omani. Lue lisää →
2 päivää 14 tuntia sitten jeni1961 sanoi:
Ok, kiitos ☺️ Lue lisää →

Kirjavinkki

Pirkko Sillanpää, Ilkka Kuhanen, Kaisa Koivisto

Lasin aika

Tämä kauniisti kuvitettu kirja Kauklahden lasitehtaasta ja sen tuotannosta on upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehdaslaisten arkeen.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa