Käyttäjän Larppuli kuva
Larppuli

Helena Tynell Servus vai jotain muuta?

Hei!
Kaipailisin tietoja kuvan ilmeisesti liköörilasista. Lasissa on tumma turkoosi jalka, joka on kaareva pohjasta (ei siis tasainen). Maljan yläosan halkaisija on 7 cm, korkeus 8 cm ja jalan korkeus 3,5 cm. Muistuttaa muodoiltaan joissain määrin Helena Tynellin Servusta. Kiitoksia jo etukäteen.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hei!
Nyt osui silmääni huutonetissä myynti-ilmoitus, jossa otsikkona on "Helena Tynell Riihimäki Nappi" ja teksti tässä:
"Helena Tynell suunnitteli 1961 ja Riihimäen Lasi valmisti 1961-64 Nappi lasiston.
Huudettavana sarjan cocktail/liköörilasit 1859, 6 kpl samalla huudolla. Malja on muotissa pyörittäen puhallettu värittömästä lasista, suu on kylmäkatkaistu ja kiillotettu. Maljaan on kuumana liitetty ja muotoiltu tötterömäinen jalka turkoosinsinisestä lasista (Harlekiinin väri). Hieman harvinaisemmat lasit, koska jalka on kokonaan värillinen, yleensä vain yläosa (nappi) on värillinen ja alaosa väritön. Kork/halk 80/72 mm, yhteispaino 672 g ja piripintatilavuus 16 cl."

Eli jos tätä on uskominen niin on kuin onkin Tynellin lasi.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kyllä se ilmeisesti Tynelliä on, vaan olisiko Huutonetin ilmoituksessa väärä nimi lasille. Mielestäni kyseessä on Sevus, jonka jalkaosa on ihan alkuperäisesti yksivärinen.

Vertaapa sivuston kyselyyn, jossa kyseessä on se oikea Nappi.

https://www.designlasi.com/forum/kuohuviinilasi-tynell-vai

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Tarkoitatko Diletantta Servusta vai onko Sevus vielä joku muu sarja? Servuksessa jalallisten lasien lasiosa on ylöspäin levenevä, ei tällainen suora kuin kysyjän lasissa.
https://www.designlasi.com/content/servus-tynell-helena

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Kirjoitusvihre,.. Servusta tietenkin tarkoitin ja tukeuduin päätelmissäni vain tuohon lasin jalkaan. Jonkinlainen ristiriita tähän nyt jää. Siis että malli olisi Nappi-lasistosta ja jalka Servuksen.

Pikainen nettihaku lisäsi tuskaa, vaan ei tietoa. On ilmeisesti myos toisenlaisia Nappi-laseja kuin vain nuo kolme Antiikkimyyrän ansiokkaan vastauksen kuvassa mainitut ja sitten on toisenlaisia Servuksia? Tässä pari ajan myötä katoavaa linkkiä, joiden tietoihin (varsinkaan kaupallisten sivustojen) ei läheskään ole luottaminen.

https://www.tori.fi/paijat-hame/Helena_Tynell_Nappi_lasit_4_kpl_61147144...
http://sisustaja.blogspot.com/2012/04/servus.html

Diletantta jää ymmälleen - toistaiseksi.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Hienoa, kiitos kommenteista! Minulla sattuu itsellänikin olemaan yksi tällainen Larppulin lasi ja voitte uskoa, että etsin aikoinaan tietoa joka paikasta, mutta ymmälleni jäin minäkin. Hämmästys oli suuri, kun bongasin yllättäen tuon Huutonetin ilmoituksen.

Ja sitten vielä vähän lisää hämmentämistä: minulla on tuon alemman linkin lasien näköiset jälkiruokakulhot, mutta käsitykseni mukaan ne ovat Kumelan valmistamat. Laitan kuvan kunhan muistan.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Olen myöskin sitä mieltä, että sisustaja.blogspot-sivustolla olevat lasit ovat Kumelan eivätkä Servuksia. Kumelan laseissa lasiosa kaartuu ehkä hivenen ulospäin, kun taas kysyjän laseissa lasiosa kaartuu sisäänpäin. Ja Kumelan laseissa on ilmeisesti tasainen jalan pohja. Kun tarkkaan vertailee näiden eri sarjojen jalkoja, niistä löytyy eroja korkeudessa ja sivujen kaartumisessa. Servuksessa jalka kaartuu sujuvalinjaisesti, Napissa on vähän kaaressa pykälää ja Kumelan lasista taasen tämä Napin pykälä puuttuu.

Suomalaisissa lasitehtaissa on tehty paljon lasisarjoja, joita ei ole laajasti dokumentoitu. Joitain on voitu valmistaa vain muutaman vuoden ajan. 60-70 vuotta myöhemmin on aika työlästä löytää varmaa tietoa.

Laitan tähän vielä kuvakaappauksen Suomen lasimuseon ystävien tammikuun 2017 huutokauppaluettelosta, jossa on kaikki koot valmistetuista Servus-laseita. Kyseiset lasit ovat Helena Tynellin omista kokoelmista.

Käyttäjän nortju kuva
nortju

Tässä tämän (ilmeisesti) Kumelan jälkkärikulhon jalka.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Samaa mieltä siitä, että nuo blogin lasit ovat Kumelan. Vastaavat sokerikko ja kermakko tunnistettiin täällä Kumelaksi (en löytänyt ketjua) nyt).

Totta on, kuten Pagoda mainitsee, että dokumentaatio on yllättävänkin hataraa, eikä lasin aina tarvitse olla niin vanhaakaan.

Aloittaja Larppulin (ja Huutonet-ilmoituksen) lasi ei siis sovi Servukseksi eikä näillä näkymin Napiksikaan. Olkoon nyt sitten vaikka Napsus siihen saakka, kunnes lisätietoa löytyy. Kevennys tosin on vaarallinen, sillä se voi johtaa tähän: "Myynnissä Riihimäen Napsus-lasit..."

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra
Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Aloittaja Larppulin lasit muistuttavat kaikkein eniten näistä vaihtoehdoista Riihimäen Nappia, sekä lasin että jalan muodolta. Ainoastaan sillä erotuksella, että jalan väritys on eri. Ajan myötä tämäkin arvoitus varmaan joskus ratkeaa. Ehkäpä vertaamalla Nappia ja tätä mysteerilasia ihan luonnossa voisi saada selville ovatko täysin identtiset. Riihimäen lasipäivänä tammikuussa voisi myös viedä asiantuntijan tunnistettavaksi.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
8 tuntia 36 min sitten Tassi sanoi:
Hei, Tunnistaako joku kuvan vihreää maljakkoa? Maljakko muistuttaa hieman Aladinin Reimaria. Kokotiedot: Korkeus 19,5cm Pohjan halkaisija... Lue lisää →
15 tuntia 19 min sitten lissy sanoi:
Jonkinlaista hinta-arviota kyselen tällaiselle Munakanalle jos laitan myyntiin. Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten RiittaRou sanoi:
Tapio Wirkkalan Briljant cocktail-lasit virheettömässä kunnossa. 10 € / kpl tai yhteishintaan 25 €. Nouto Espoo Lippajärvi / postitus,... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten RiittaRou sanoi:
Oikealla Karhulan lasin maljakko 1930-luvun lopulta. Korkeus 18 cm, suuaukon halkaisija 8 cm, pohja 6 cm. Virheetön. Hp. 20 €. Vasemmalla... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten RiittaRou sanoi:
Riihimäen lasi - Nanny Still ”Vuokko” 17 cm, signeerattu, virheetön. Espoo-Lippajärvi. Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten RiittaRou sanoi:
Kirkas, 29,5 cm, signeerattu, painava. Espoo, Lippajärvi. Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten STW sanoi:
Tästä kaipaisin tietoja.Luulin että olisi studiolasin/lasiruusun.En kuitenkaan onnistunut löytämään lisätietoja vaikka on signeerattu.... Lue lisää →
3 päivää 13 tuntia sitten luuk ka sanoi:
Hei! Osaako joku auttaa kuvan maljakon tunnistuksessa? Kaipaan suunnittelijaa ja valmistajaa tai mahdollista maljakon nimeä. Lue lisää →
3 päivää 13 tuntia sitten Jusuki sanoi:
Hei Tätini valkoisessa 120cm Aalto-maljakossa on pohjassa Jyväskylän kaupungin vaakunaleima. Vähentääkö tämä ko maljakon arvoa? Maljakko... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
4 tuntia 15 min sitten Pagoda sanoi:
http://kermakkokimara.blogspot.com/2013/12/tapio-wirkkala-nro23702371-ii... Toimiiko nyt? Linkin loppuosa on seuraava: nro23702371-... Lue lisää →
4 tuntia 31 min sitten Tassi sanoi:
Näin arvelinkin, että Aladinin varmaan on. Kiitos paljon avusta! Lue lisää →
6 tuntia 6 min sitten Pagoda sanoi:
Riihimäen lasia ja Tamara Aladinia, maljakon nimi Sirkka. Lue lisää →
15 tuntia 3 min sitten admin sanoi:
Kiitos tiedosta! En päässyt kommentissa olevan linkin kautta sivuille. Olisiko sinulla antaa uutta linkkiä? Lue lisää →
16 tuntia 15 min sitten vlkma23 sanoi:
what is the size of it Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten RiittaRou sanoi:
Hei Laitoin juuri täällä myyntiin Aimo Okkolin Majakan ja Nanny Still Vuokon. Signeerattuja. Lisään vielä Tapio Wirkkalan Briljant... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Riitta-53 sanoi:
1 päivä 17 tuntia sitten Riitta-53 sanoi:
Myyn pienen Kaj Franck KF 290 maljakon, lähtöhinta 300€ Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa