Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.
Suurkiitos tiedosta. Niinpä onkin. Nyt löytyi jo netistäkin, kun älysin käyttää tuoppi-sanaa!
Lue lisää →
Taitaa olla Nuutajärvi Hiiop, Oiva Toikka
Lue lisää →
Many thanks for your informative posting. I always uncover useful blog posts to pick up new abilities. My most recent blog reading was... Lue lisää →
Ei mitään varmaa ,mutta jotenkin tuli mieleen Keijo Kortesalo. Aivan samaa en löytänyt mutta tutkippas Asmo Uutelan tekeleitä myös.
Lue lisää →
Kuva hieman epäselvä kyseessä varmaan Kaj Franckin pyöreäpohjainen kirjava lasi 5023 (1954-71) ja kaadin (5601) ja settiin kuuluva... Lue lisää →
Oiskohan kyseessä tuo Helsinki-New York lennoille valmistettu juomalasi, joka otettiin myöhemmiin myyntiin.
https://www.scp.co.uk/products/ultima-thule-tumblers-pair
http://www.designlasi.com/content/ultima-thule-juomalasi
Mittojen millit vähän vaihtelee, mutta eiköhän kyseessä ole juuri tuo Finnairille alunperin valmistettu juomalasi.
Ok. Kiitos. Toi koko vaan tosiaan hämää, kun nestettä mahtuu lasiin se 4,5dl, jos ihan täyteen laittaa. Ovat niin isoja. Hyvät kaupat kuitenkin tein. Tuttu myyjä, joka halusi päästä eroon osasta vanhempien jäämistöä. Ja tiesi kyllä että kyseessä Iittala. Halusi nimellisen korvauksen, joka oli 1€/lasi.
Kirjasta Tapio Wirkkala - ajattelevat kädet (WSOY, 2000): Toukokuun 15. päivänä 1969 Finnair aloitti uusilla DC-8 -tyyppisillä koneilla lennot Kööpenhaminan ja Amsterdamin kautta New Yorkiin. Koneiden ensimmäisessä luokassa otettiin käyttöön uusi lasisto, Ultima Thule. Kun 1980-luvulla ensimmäinen luokka poistettiin Amerikan lennoilta, lasiston käyttö rajoittui joillekin erikoislennoille. Finnairin tunnus liitettiin laseihin siirtokuvana. Erikokoisten juomalasien lisäksi koneissa käytettiin Ultima Thulen viinikarahveja, jääpala- ja kaviaariastioita. Jo vuonna 1968 lasisto oli esillä Stockmannin tavaratalossa järjestetyssä näyttelyssä keskipakoisvalettujen maljojen ohella. Finnairin 75-vuotisjuhlien kunniaksi Ultima Thule otettiin 1.4.1998 uudelleen käyttöön kaukoliikenteen bisnesluokassa. Lasien koot nykyisin (v. 2000) 5, 16, 18 ja 24 cl. Finnairin logo on hiekkapuhallettu.
Tämä alustus siksi, ettei tulisi käsitystä, että on olemassa joku tietty "Finnair-lasien" koko, jota ei muuten ole ollut myynnissä. Koska jalattomat Ultima Thule -lasit olivat ensimmäisen kerran Iittalan kuvastossa 1969 eli samana vuonna kuin Finnair alkoi niitä käyttää, niin ei mielestäni voida sanoa, että ne "otettiin myöhemmin myyntiin". Vuoden 1969 kuvaston lasien koot olivat 5,16, 28 ja 38 cl.
Koska kysyjän lasi on tilavuudeltaan noin suuri, niin uskoisin sen olevan 34 cl:n grogilasi, joka on ollut kuvastossa 1971-1988. Oheiset kuvat ovat 1988 vientikuvastosta, joka on ainoa, mistä löysin lasien korkeusmitan. Yleensäkin kysymyksissä olisi tärkeää ilmoittaa lasien tilavuus, koska se on se mitta, joka aina kuvastoissa ilmoitetaan. Myös tilavuuden mittaustapa on hyvä ilmoittaa, koska luettelotilavuuksia ei aina ole mitattu lasi aivan täynnä.
Kiitos vastauksesta! Voisipa hyvinkin olla tuo 34cl grogilasi. En heti aloitukseen tajunnut tuota tilavuutta laittaa. Ihan noviisi kun olen. Pahoitteluni siitä.
Arvoa mietin ihan mielenkiinnosta. Lasit toki pysyy ihan omassa hyllyssä!