Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Iittalan vaaleansininen maljakko (Oik. Sklo Union)

Mikähän Iittalan maljakko mahtaisi olla kyseessä? Yhden vastaavanlaisen olen löytänyt, muttei siinäkään sanottu muuta kuin "Lasimaljakko".
Korkeus : 25,5 cm Halkaisija: 7cm
Paksua lasia, sisäpinta taisainen ja ulkopinnalla pystyviivoitus sekä palloja.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Kyllähän nyt valitettavasti taas todistetaan sitä, että liikkeellä on ihmisiä, jotka ovat valmiita huijaamaan toisia, ja että koskaan ei pidä tarkistamatta uskoa juuri mitään.
Tsekkiläisen Sklo Unionin massatuotantotuotteeseen on siis liimattu Iittalan tarra.

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Totta, epäilys syntyi jo ostaessa, että olisikohan edes Iittalan? Huomiot tarran olinpaikasta ja siitä, että kyseistä mallia en tunnistanut. Pienen tarkastelun jälkeen totesin kuitenkin, että tarra ei näytä kovinkaan käsitellyltä eli ei ole minkäänlaisia liimajälkiä tai vekkejä tarrassa tai sen ympärillä.
Tuli se kuitenkin otettua sitten matkaan, oli sen verta erikoinen tapaus.

Hyvin on samantyylistä tekniikkaa Sklo Unionilla, en löytänyt tosin kyseistä mallia. Eli etsinnät jatkuvat nyt mahdollisella uudella tiedolla ja mielellään lisää ehdotuksia/kommentteja voi pistää.

Tarra lähtee heti pohjasta, kunhan selviää todellinen tekijä :)

Käyttäjän pik kuva
pik

Tässä linkissä aiempi kysely, vastaavasta violetista maljakosta. Olen nähnyt suomalaisella kirpputorilla kolmannen Sklo Unionille tyypillisen, keltaisen värin samassa mallissa.

http://www.designlasi.com/forum/lila-maljakko-tahtikuviolla

Ihme, ettei riitä tarran irrottamiseen se huomio, että Iittalassa ei ole valmistettu juuri tämän sävyisiä maljakoita, eikä varsinkaan syvään kuulatulla pohjalla jossa on mataksi hiottu pohjarengas ja liekillä muotoiltu suu.

Minusta nuo yksityiskohdat riiittävät varmistamaan ainakin sen, että tuote ei ole Iittalassa valmistettu. Olisin melko varma siitä, että tämä esine on samoin perustein Sklo Unionin valmistama, toki on mahdollista teoriassa, että sen lähialueilla olisi ollut joku lasihytti jossa olisi tehty samoista materiaaleista hyvin samalla tavalla maljakoita.

Vaan tosiaan, onhan sitäkin nähty, että halutaan laittaa "vahinko kiertämään" kun on saatu täältä itseä epätyydyttävä tieto.

Enpä juuri nyt valitettavasti intoudu laittamaan valtavasti aikaa ja työtä asian "todistamiseen" löytämällä jonkun tuotenumeron tai kataloogikuvan.

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

En tiedä vaikuttiko edellinen kommenttini jotenkin tyytymättömältä, mutta kaikki tieto on pelkästään plussaa eli kiitos todella :)

Itse olen todella kiinnostunut tuntemattomista esineistä ja pidän siitä löytämisen tunteesta, kun tietää että tämän pidemmälle asiaa ei voi enää selvittää. Siksi etsinnät jatkuvat.

En lähtisi myymään tai vakuuttamaan, että on Iittalaa, jos tietäisin, ettei se sitä oikeasti ole eli ei lähde vahinko kiertämään tätä kautta. Tietenkin, jos en olisi saannut minkäänlaista vastausta ajatus olisi jäännyt pyörimään kahteen vaihtoehtoon. Että joku on vain tahallaan lätkässyt tarran pohjaan tai kyseessä on joku erikoismalli/kokeilu.

Nyt kuitenkin, kun on todennäköisempää, että kyseinen maljakko on ulkomaalainen niin tuossa etsiskellessä törmäsin lisäkysymyksiin.

Suuren osan Tsekkoslovakia/Tsekki alueen lasiteollisuudesta kattaa Sklo Union eli lasihyttejä on nimen alla useampi. Lähteäkkö etsimään tarkemmin Hermanova, Rosice vai Rudolfova osastolta?

Tuossa edellisessä ketjussa mainitsemasi Rudolf Jurnikl oli Rudolfovalla, mutta malli sopii myös muuhun Sklo:hon. Laajemmalla tutkailulla saman tyylistä tekniikkaa löytyi myös pienissä määrin muualtakin esim. Saksasta, Englannista ja Ruotsista.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kyllä nimimerkki pik on oikeassa,kyseessä on tsekkiläinen maljakko.Olen joskus jossain nettisivulla nähnyt samanlaisen maljakon,jos oli myyntisivu niin niillä esineet tulevat ja menevät.Tsekki suunnittelijoista monet ovat suunnitelleet usemmallekin tehtaalle,kuten tulet huomaamaan.Linkissä on Jurnikl maljakko,joka on lähes samanlainen kuin sinun,pikkasen eri koristelu.Linkissä on paljon tietoa.
http://bohemiabloggen.blogspot.fi/search/label/Formgivare%3A%20Rudolf%20...
Toinen hyvä linkki.

http://www.cs-sklo.cz/ceskoslovenskesklo/18-SKLARNY-GLASSWORKS/2211-Sklo...

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

No nyt on tosiaan niin lähelle samaa näköä, että lähemmäs ku tuosta menee nii on jo oma "tarra Iittala" kuvassa. Ei enää epäilystä.

Kiitos vielä Pik, rajasit etsintäaluetta ja sait omatkin epäilyt kasvamaan lisää sekä tutkimaan tarkemmin asiaa. Kyllä se sieltä olisi löytynyt, tosin en tiedä kuinka monta päivää olisin istunut koneella ja etsinyt. Kiitos siis myös Wisitor02, helpotit todella huomattavasti loppuun selvittämisessä mikä, missä ja milloin.

Eli tosiaan vastaava maljakko löytyy ensimmäisestä Wisitor02:n pistämästä linkistä. Oranssi ja eri kuviointi, mutta muuten aivan sama. Siitä kuvan alta poimin tiedot, pistän hakuseen ja löydänkin varmaan piakoin omani. Pistän myöhemmin tänne tiedot ja jonkillaisen linkin mistä löytää.

Myös pieni kyssäri vielä loppuun, koska olen uusi täällä en asiaa vielä tiedä. Nyt kun asia on selvitetty eikä kyseessä tosiaankaan ollut edes mystinen kokeiluharvinaisuus Iittalasta. Saako otsikkoa muokattua? ja jos saa niin, niin että muut halutessaan löytävät tänne etsiessään myös Sklo:ta? Jättäen tietenkin myös alkuperäisen otsikon.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Otsikko on erittäin hyvä, Iittala-sanasta huolimatta. Hakusana ´vaaleansininen maljakko´ suorastaan hivelee silmää verrattuna otsikoihin ´kuka tietää´, ´malja koita´ tai ´apua´. :-p

Käyttäjän pik kuva
pik

Sklo Union oli kommunistisen ajan ryhmittymä, joka siis hallitsi kaikkia noita tehtaita. Samoja muotteja on voitu käyttää eri sen tehtaissa eri aikoina. Toki jos lähdetään tuosta ainoasta tiedonpoikasesta joka on sinne päin, niin ehkä Libochovicessa olisi voitu tehdä tuota rinnakkaismalliakin.
Mitään dokumentoitua tietoa ei tunnu löytyvän julki tuoduista kataloogeista tai kirjatiedosta, saati internetistä juuri näistä malleista, joten jos haluaa faktaa löytää, kannattaa olla yhteydessä bohemiabloggenin ylläpitäjään. Hänellä on yhteyksiä henkiöihin, jotka ovat Sklo Unionia tutkineet, ja varmasti tietävät, jos ketkään.

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Näyttää tosiaan siltä, että se voi olla myös Rudolfova tuon Libochovicen lisäksi eli muotteja on siirrelty tehtaasta toiseen. Tutkiessani tuon Bohemianbloggenin sivuston tietoja samankaltaisesta maljakosta päädyin katsomaan Wisitor02:n toista antamaa linkkiä ja sieltä Glasrevue:ta vuosilta 1959-1966. Bongasinkin paikan, mistä aika varmasti myös Bohemianbloggen on tietonsa löytänyt.

Glasrevue 1961/11 "Hoikkamuotoinen maljakko, Suunnittelu: Rudolf Jurnikl Vamistaja: Lasitehdas Libochovice (Nr. 3220/25cm)"
Glasrevue 1962/6 Samantyylinen maljakko, mainitaan suunnittelijaksi Rudolf Jurnikl ja vamistaja on nyt siis Rudolfovan tehdas.

Omaani en valitettavasti löytänyt ja pistää miettimään olisiko puuttuvissa Glasrevueissa ollut jonkinlaista kuvaa? Kuitenkin kaikki maljakot nyt tosiaan ovat niin lähellä toisiaan, että mieltä tyydyttävästi on selvillä tämä. Tsekkoslovakia/Tsekki, Rudolf Jurnikl, Sklo Union (Libochovice tai Rodolfova) 60-luvun alkupuolella.

Kiitoksia vielä avusta ja pitää lisätä johonkin kohtaan otsikkoa, se Sklo niin löytää etsiessä helpommin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Oiskohan se tuo linkkien maljakko, mitä joskus haettiin tässä kyselyssä.
http://www.sklo-union.eu/rudolf-jurnikl
https://www.etsy.com/listing/532603166/vintage-1960s-turquoise-glass-vas...

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Sehän se ja nyt enää vain väri on tuon linkin maljakossa erilainen. Aika hyvin neuvoin tunnistus onnistui siis aikanaan.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 päivää 10 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin tietää mahdollisimman paljon näistä Arabian ja Kupittaan maljakoista. *Arabian maljakon mitat: korkeus 17cm, sivu 14,5cm *... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin saada mahdollisimman paljon tietoa kuvissa olevista maljakosta ja lasista. Nämä ovat 1913 syntyneen isoäitini jäämistöä: *... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Jussi2022 sanoi:
Ohessa kuva lasisarjasta, 50-60-luku?, jonka valmistajan haluaisin tietää. Lue lisää →
2 päivää 23 tuntia sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Kumela Riihimäki lukee tarrassa Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
4 päivää 2 tuntia sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
4 päivää 3 tuntia sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
11 min 47 s sitten Pirtta sanoi:
Kiitos! Tiedätkö maljakkojen nimiä? Missäköhän voisi arvioituttaa näiden hintaa? Lue lisää →
56 min 25 s sitten Wisitor02 sanoi:
Arabian maljakon suunnittelia on Gunvor Olin-Grönqvist. Kupittaan Savi Oy maljakon suunnittelija on Orvokki Laine, koristemaalarin... Lue lisää →
12 tuntia 36 min sitten Maunoki sanoi:
Yleensä kakkoslaatua ei signeerattu . Virhe voi olla tosi mitätön jonka syystä putoaa kakkosluokan Lue lisää →
22 tuntia 49 min sitten Pirtta sanoi:
Kiitos tiedoista. Yritin tihrustaa maljakon pohjaa, mutta en löytänyt TW kirjaimia. Onko siis niin, että osa hänen maljakoistaan on... Lue lisää →
23 tuntia 22 min sitten lasilintu sanoi:
Kyllä tuo maljakkosi vaikuttaa olevan Tapio Wirkkalan Löytö. Nuutajärven lasin Kaisla on saman oloinen, mutta tuo korkeus ei täsmää.... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Maunoki sanoi:
Onko näistä Wirkkalan Löytö maljakosta tehty kopioita muilla lasitehtailla Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Kiitos paljon! Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Ei valitettavasti löydy signeerausta. Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa