Käyttäjän tarmo1959 kuva
tarmo1959

Jälkiruoka astiasto "Verkko" ?

Moikka.
Osaako joku kertoa missä valmistettu ja kuka suunnittelija ?
Kyseessä siis ilmeisestikin jälkiruoka astioita, väri vaalean ruskea tässä tapauksessa, isomman kulhon kork. n. 75 mm, halk. n. 215 mm ja pinempien kork. n. 45 mm ja halk. n. 120 mm.
Vaikeus on siinä että olen löytänyt aivan samojen astioiden kuvia ainakin kolmen verkkokaupan sivuilta ja yhdeltä verkkohuutokauppa sivulta.
Yhden kaupan sivuilla astiaston on siis suunnitellut Helena Tynell nimellä Verkko, Riihimäellä valmistettu. Toisen mukaan suunnittelija on Nanny Still. Kolmannella kaupalla kerrotaan että suunnittelija on Saara Hopea ja valmistettu Nuutajärvellä. Osaatteko kertoa kuka ja missä ? Kiitos.

Tarmo

ps. hienoa että tällainen tunnistus mahdollisuus olemassa !

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän keräily kuva
keräily

Minulla EI ole varmaa tietoa,mutta oletus,että Riihimäen lasi Oy:n tekemät, Tynellin suunnittelemat ja sarjan nimi olis "Ruutu"?

Käyttäjän tarmo1959 kuva
tarmo1959

Ok, kiitos kuitenkin. Ostin oman sarjani ns. nimettömänä kirpparilta, ja ilmeisestikin uskallan kuitenkin sen verran luottaa että vaikka ei ole kyse mistään suurista arvoista, on ainakin kotimaista lasia ja Suomalainen suunnittelija. Siis kiitti.

Tarmo

Käyttäjän nape kuva
nape
Käyttäjän Desink kuva
Desink

Noup.

Käyttäjän nape kuva
nape

perustuu mihin tietoon?

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Kirjaan ja tehtaan kuvastoihin. Netistäkin löydät Tynellin Ruutu-sarjan lasiastioita.

Ruudutus on Ruutu-sarjassa erilainen, yläosassa on vaakaviivat rytmitetty eri lailla, siis ei tasaisesti, kuin avaajan ulkomaisessa kulhossa. Eikä Tynellin Ruutu-sarjassa ole tuollaista harmaanruskeaa väriä.
Lue koko keskusteluketju niin saat käsityksen asiasta.

Käyttäjän nape kuva
nape

no juu, lukemallahan se selviää :) kyllä tämä on niin monessa tullut todetuksi ruuduksi ettei ole enää syytä jatka, ja näytään ne omatkuvasi mitkä kertoo ettei kyse ole ruudusta.

Käyttäjän saku kuva
saku

Valmistaja on Riihimäen Lasi Oy, suunnittelija Helena Tynell ja sarja on nimeltään Ruutu.
Lähde: Helena Tynell Design 1943-1993, s. 115, kuva no 118.

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Mielestäni Tynellin Ruutu-sarjan esineissä ruutukuvio on erilainen kuin kysyjän kulhossa. Ruutusarjassa on kuviossa epäsäännöllisesti kaksoisviivakuvio esineen alaosassa, ainakin kirjan kuvissa ja omissa matalissa alusissa, sokerikossa, kermakossa, kannussa ja matalissa juomalaseissa.

Nämä ruskeanharmaat, karamellinvihreät ja lohenpunaiset kulhot (isot ja pienet) ovat virolaista lasia 1970-luvulta, myytiin tuolloin runsaasti maassamme, mm. E-liikkeissä:

http://www.oldart.ee/?m1=16&tid=18&prod=3651
http://www.oldart.ee/?m1=16&tid=18&prod=3544

Noiden kulhojen alaosa kaartuu pohjaan pyöreästi kun taas Ruutu-sarjassa seinämä ei pyöristy (terävämpi kulma pöytää vasten). Ruutu-sarjan väritys on hillitympi, ei kirkuvan vihreää väriä, myös neodyymi sinilila väri..

Samalla sivustolla näkyy olevan mielenkiintoisia ruskeanharmaita ja muitakin virolaisia lasituotteita, joita aika usein maassamme myydään Riihimäen Lasin tai jonkun muun suomalaisen lasitehtaan tuotteina:

http://www.oldart.ee/?&m1=16&tid=18

Käyttäjän Vetrina kuva
Vetrina

Tässä Sakun aikaisemmin tunnistama Ruutu: http://www.designlasi.com/forum/saara-hopean-.... Siinä astiat näkyvät vähän eri kuvakulmasta.

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Niin, mitähän halusitkaan viestiä tuolla linkillä?

Nuokaan eivät ole Tynellin Ruutu-sarjaa, vaikka blogin kirjoittaja niin kertookin.
Ei pidä uskoa ihan kaikkeen nettitietoon.
Niin ei tähänkään keskusteluun...

Tämä oli minulta nyt tässä tästä aiheesta.

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Edelleen olen sitä mieltä, että juuri nuo kaksi kulhoa, iso ja pieni (värit ruskea, lohenpunainen, vihreä), ovat virolaisia.
Ruutu-sarjan esineet kyllä muistuttavat noita, mutta ruutukuvio on erilainen, samoin astioiden muoto ja värikin.
Eikä noita samoja kulhokokojakaan ole Ruutu-sarjassa.
Jos noita kokoja ja samanlaista ruudutusta olisi Ruutu-sarjassa niin miksiköhän niitä en löydä mistään Riihimäen tehtaan luettelosta. Kun ovat niinkin yleisiä niin luulisi niiden olevan tuoteluetteloissa.

Käyttäjän nape kuva
nape

Mielipitett on hyviä, ei tämä ole kinastelupalsta vaan yritetään selvittää mistä milloinkin on kyse.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Se, että näitä kulhoja kaupitellaan niin usein milloin kenenkin tekeminä, osoittaa oikean tiedon epävarmuutta. Olen itsekin pitänyt näitä riihimäkeläisinä, kun asiassa on viitattu juuri tuohon Sakun mainitsemaan kirjaan (mutta ei milloinkaan esim. Riihimäen tuoteluetteloon).

Olen myös nähnyt noita muita "Ruutuja" ja pannut merkille kuvioinnin erilaisuuden, mutta en ole nähnyt mainitussa kirjassa olevaa kuvaa. Onko siinä opuksessa tai kuvassa mainittu ylipäätään, että tämmöisiä kulhoja on olemassa? Ja näinkin tuoreet esineet kyllä luulisi löytyvän Riihimäen luetteloista, kuten Desink mainitsee. Entäs nuo värit - kuinka ne sopivat Riihimäen kuosiin?

Olen ainakin toistaiseksi kallistumassa Desinkin kannalle, etenkin, kun tuossa linkissä mainitaan kulhon löytyvän virolaisen Tarbeklaasin tuoteluettelosta vuodelta 1971 (jos nyt sitten sekään tieto on luotettava). Kannattaa muistaa myös tuo vanhemman ketjun muistelu "venäläisistä" astioista.

Kunnes siis toisin todistetaan, niin pysytäänkö tässä, vai? Hyviä kulhoja kumminkin ja arvon hauskuutta lisää se, että ovat kelvanneet meille ainakin tähän asti Riihimäkeläisinä ja Tynellinä. Vaan entäs tästä eteenpäin?

Käyttäjän Mona-Lisa kuva
Mona-Lisa

Tämä keskustelu on jo vanha, mutta tuli heti mieleeni kun selailin Lesley Jacksonin kirjaa "20th Century Factory Glass".
Ehkä tämä on kuitenkin hyvä jakaa...

Kirjassa oli kuva "ruutu" astioista, jotka ovat Saksalaisen Vereinigte Lausitzer-tehtaan tuotoksia.

Googlatkaapas kuvahaulla -> vereinigte lausitzer Wilhelm wagenfeld greifswald

Käyttäjän Mimi71 kuva
Mimi71

Voi, minä kun luulin, että minulla oli pari Riihimäen kulhoa kaapissa.
Kiitos sinulle, kun laitoit linkkiä noista! Olivat aivan samaa sorttia kuin kuvissa olevat. Nyt tiedän etteivät ole Tynellin kippoja... Saavat lähteä jonkun muun kotiin.

Mikä on muuten ero noissa saksalaisissa ja virolaisissa astioissa? Onko vain kulhon alaosan pyöreys, vai löytyykö eroja ruudukossa tai kulhojen väreissä, koossa?

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Olen saman kuvan joskus nähnyt jossakin julkaisussa. Alkuperäinen malli on ilmeisesti juuri saksalaisen Graifswaldin tehtaan valmistama ja Wagenfeldtin jo noinkin varhain suunnittelema (ollut alunperin väritön astiasarja).
Itäblokin aikana 1960/70-luvuilla mallistoa on alettu valmistaa uudelleen eri väreissä (ainakin harmaanruskea, vihreä ja punertava) ja sarjaa myytiin runsaasti maassamme ja myös muualla koskapa kulhoja näkee joskus myynnissä Ruotsissa, Virossa ja muuallakin. Uustuotannosta olen nähnyt vain maljoja 2 eri kokoa, annoskulhon ja tarjoilukulhon. Olisiko aikoinaan ollut myynnissä sarjana 1+6, koska niitä sellaisina kokonaisuuksina näkee vaikkapa kuolinpesien huutokaupoissa.
Myös muita Wagenfeldtin suunnittelemia lasiastioita ( Schott teekannut, kupit ja uunivuoat) alettiin valmistaa uudelleen 1960-luvulla ja osaa niistä valmistetaan edelleen.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.okidoki.ee/ru/item/1503685/
http://retroaarteet.blogspot.fi/2013/01/lisaa-ruutua.html
taberklasin ja tämän blogin kulhoja hyvä verrata näistä kuvista.

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Eivät ole nuo retroaarteet-linkin ruskeat kulhot Tynellin Ruutu-sarjaa...

Käyttäjän Desink kuva
Desink

http://www.ebay.de/itm/14-x-Schuessel-Greifswald-Wagenfeld-Kompott-Schal...

http://www.ebay.de/itm/Pressglas-Schale-GREIFSWALD-W-Wagenfeld-24-cm-p55...

http://www.ebay.de/itm/Wagenfeld-Greifswald-Dessertschale-Glas-Schale-14...

http://www.ebay.de/itm/VLG-Wilhelm-Wagenfeld-Greifswald-Schalen-German-M...

Nuo alkuperäisen sarjan värittömät astiat ovat aika arvokkaita ja maassamme harvinaisia.
Sen sijaan Tarbeklaasin Neuvosto-Eestissä 1970-luvulla valmistamat uustuotannon värilliset kulhot ovat hyvin yleisiä ja huokeita. Kirpputoreillakin niitä näkee aika usein ja saa ostaa ykköseuroilla.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.laatutavara.com/index.php?page=tuote&id=4924&ryhma=0&aliryhma=0
Nämä ovat erilaiset,isommissa astioissa ruutuja yläreunan lähellä 3 kerrosta ja pienemmissä 2 kerrosta.Nämä voisivat olla Sakun Tynellin kirjasta mainitsemia Riihimäen lasin tekemiä.

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Kyllä vaan, nuo ovat Tynellin Ruutu-sarjaa, jonka ruutukuviointi on erilainen ja kulhon reunan muoto alhaalla on jyrkempi kuin tämän keskustelun avaajan kulhossa.

Edelleen noita avaajan ulkomaisia kulhoja kaupitellaan kirppareilla, alan liikkeissä ja messuilla tynelleinä joko tietämättä tai tietoisesti ja tarkoitushakuisesti.

Käyttäjän pik kuva
pik

Tästä ketjusta on nyt tullut turhien kommenttien ja harhaanjohtavien linkkien vuoksi lähes mahdoton seurata, valitettavasti.
Alunperin oli jo päädytty oikeille jäljille, ja Monan nyt lisäämä Lausitzer-viite on lisänä kiinnostava. Viimeksi on jo vahvistettu näiden samantyyppisten ruudullisten/raidallisten esineiden vaihtoehtoja.

On mielestäni ollut jo kauan aikaa selvää, että näitä Tarbeklaasin kupposia on pilvin pimein Suomessa ja niitä myydään täysin väärin Ruutuna, vaikka se on todellakin selkeästi erilainen.
http://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_12309476.jpg
Toivottavasti tätä - jälleen kerran noiden väärien linkkien luomaa - käsitystä saadaan vähitellen kitkettyä.

Käyttäjän HeiniS kuva
HeiniS

Oliskos jollain nyt mahdollisuus esitellä näiden kolmen samankaltaisen kulhon eroja varmoilla tuntomerkekllä -jopa maallikon silmään. Esimerkiksi tarkat mitat ja kuvaus vaikkapa pohjasta, niissä näyttäisi olevan eroja. Kuvissa eri valmistajien astiat rinnakkain olisi tietenkin kaikkien oppien äiti ja isä. Googlaamalla ei nyt uskalla luottaa mihinkään lähteeseen.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Helena Tynellin Ruutu-sarjassa vaakasuoria viivoja on vain astian yläreunassa ja lasi on paksumpaa kuin virolaisen Tarbeklaasin astioissa, joissa vaakasuoria viivoja on koko astian korkeudelta ja lasi on ohuempaa. Tynellin astioissa on myös pohjan reunus hiottu.
Tässä esimerkki:
https://marijumyy.fi/cat/product_details.php?p=7943

Käyttäjän HeiniS kuva
HeiniS

No nyt jo valkenee. Mistäs vielä saan varmuuden erottaa saksalaisen tuotannon kulhon virolaisesta? Vaikka miten seilaan nettiä pitkin poikin, niin en löydä vertailukelpoisia kuvia.

Käyttäjän Pagoda kuva
Pagoda

Vaikuttaisi siltä, että saksalaisia kulhoja on valmistettu vain kirkkaasta lasista ja valmistusaika on 30-40-luvulla. Muut värit ovat suurella todennäköisyydellä virolaisen Tarbeklaasin tuotteita (Neuvostoaikaisia 70-luvulta). Jos olen ymmärtänyt oikein nämä tuotteet eivät eroa varsinaisesti ulkonäöltään tai ovat ainakin vaikeasti erotettavia ellei pysty vertailemaan ns. livenä.

Käyttäjän MoMa kuva
MoMa

Olipas mielenkiintoinen keskustelu. Itselläni kun sattui kaapissa olemaan juurikin sitten noita kahta muuta virolaista ja saksalaista kulhoa(1). Lie mistä kirpparilla ne ostanut.

Onko tämä nyt kuitenkin tulkittava niin ettei Saara Hopea tehnyt ruutu/verkko tms kulhoja. En ainakaan netistä tavoittanut yhtään saman tapaista
Laitanpa muutaman kuvan näistä "vale" thynelleistä :) kuten huomaatte että eroa ei ylhäältä päin heti näe, Parhaiten vasta kun laittaa kaksi kippoa päällekkäin näkee aivan erilaisen muodon. Ja alhaalla saksalaisessa(?) tienevä viivoitus. Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä ja jos ilmenee asiavirhettä niin korjata saa :)

Sivut

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 tunti 15 min sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Riihimäen lasi Kumela lukee tarrassa Lue lisää →
2 tuntia 47 min sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
3 tuntia 20 min sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
1 päivä 7 min sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
1 päivä 3 tuntia sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
1 päivä 5 tuntia sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Maire80 sanoi:
Myydään tarpeettomana ehjä, numeroitu arabian Pekka kannu. Arabia maitokannu, Pekka. Vuosi, 1932-49, piippuleima. Korkeus 17,5 cm,... Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Maire80 sanoi:
Myydään virheetön liekki maljakko. Maljakko, Liekki. Design, Eino Wänni, Kumela Vuosi, 1970-luku. Signeerattu, E Wänni Kumela Finland... Lue lisää →
3 päivää 2 tuntia sitten laivonsaari sanoi:
Tunnistaako joku näitä koirafiguureja ja jotain suuntaa hinnasta? Kiitos etukäteen😊 Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 21 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Eikös tuo ole Alvar Aallon 3031 mallin mukainen maljakko, mitä mieltä olette. Lue lisää →
2 päivää 21 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://vatican.com/Figurines-Antique-Staffordshire-Dogs/ STAFFORDSHIREN SPANIELI ja koko nimi juttu englanniksi: Staffordshire Russet... Lue lisää →
4 päivää 7 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Pikkasen myöhään , mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Lue lisää →
4 päivää 7 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Aivan, pahoittelut! Tuota kokoa on tehnyt Riihimäen lasi! Riihimäen mitat k25,5 ja pohja 7cm Lue lisää →
4 päivää 11 tuntia sitten lasilintu sanoi:
FiiFii: Viimeisestä kommentistasi rohkaistuneena liityn seuraasi ja aion jatkossa välittömästi korjata, kun puhuja nimittää niin... Lue lisää →
4 päivää 13 tuntia sitten SusaMatti sanoi:
Maljakko on vuodelta 1940-1950. Ei tainnut olla Studiolasi silloin olemassa Lue lisää →
4 päivää 22 tuntia sitten NinaE sanoi:
👍☺️ Lue lisää →
4 päivää 22 tuntia sitten NinaE sanoi:
😅 Paljon kiitoksia!! 😃 Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa