Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Kaj Frankin suolasirotin?

Pyramidimallinen kiiltävänpunainen suolasirotin, fajanssia, 4x8 cm, pohja siis 4x4, malliltaan on kuin Kaj Frankin sirottimet, ja taitaa ollakin, mutta mallistoista en ole löytänyt sirottimia punaisena. Ei merkintöjä pohjassa. Miltä ajalta tämä voisi olla ja minkä hintainen?

Tekstin muokkaus 30.1.: lisäsin nyt kuvan.

Wisitor02: en tarkoittanut tuota pyöreäpohjaista siis.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.huuto.net/kohteet/kaj-franck---kilta-sirotin---arabia/248975268
Tarkoitat varmaan tätä linkin suolasirotinta?
Leima on aika välille 1949 -1964.
Kaj Franckin nettinäyttely sivulla musta sirotin oli merkitty vuodelle 1962.
Ei löytynyt minultakaan kirjatietoutta punaisesta sirottimesta.Kaj Frack kirjoista voisi olla apua tunnistuksessa,että onko Frankin vai ei ja onko Kilta.Punainen väri ei ainakaan kirjojen mukaan kuulu Kilta sarjan väreihin.oliko se niin että Kilta sarjasta tuli nykyinen Teema sarja,Teema sarjasta löytyy punainen väri.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://materiantaju.blogspot.fi/2011/07/tribute-kaj-franck-vol5.html
Linkin sivulla on vuodelta 1962 mustan värisenä samanlainen muodoltaan kuin sinun.
Voi olla Teema sarjaa koska on punainen.Voi kuulua johonkin toiseen astia sarjaa.

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Juu nämä sivut ja monet muut olen katsonut läpi kaikki, antiikkisivut myös, mutta tätä punaista tai mainintoja juuri tästä punaisesta ei löydy mistään. Ihan kuin tämä olisi ainoa...? Voisiko olla jokin studiokappale? Mistä kysyä?

Käyttäjän hema kuva
hema

Tämän Kaj Franckin sirottimen osalta esiintyy lähteissä taas niin paljon ristiriitaista tietoa sekä suunnittelu- että tuotantokauden osalta, että en ryhdy niitä tässä yksityiskohtaisesti selostamaan.
Kun kysyjän sirotin on fajanssia, se ei voi olla Teema-esine punaisesta väristä huolimatta, koska Teema on valmistettu uuninkestävästä kivitavarasta. Teema-mallistoonkaan tämän mallista sirotinta ei kait sisälly. Lisäksi Teeman pohjaleimat varmaan pysyvät paremmin pohjassa kuin Killan kylmäleimat.
Tämä sirotin on kyllä kuvattu useassakin Franck-lähteessä, mutta kuvaa punaisesta en minäkään löytänyt. Sen sijaan Design-museon Arabia-kirjan (2009) sivuilla 152-153 on kuvattuna juuri tämän BA-malliseksi mainitun sirottimen vieressä kaksi esinettä (etikkapullo! ja lokerovati), joissa on juuri tämä "joulunpunainen" väri. Nämä esineet mainitaan prototyypeiksi suunnilleen 1950-luvun puolivälin jälkeiseltä ajalta.
Luulenpa nyt, että tämä punainen sirotin on tosiaan prototyyppi BA-sirottimesta, joka jossakin vaiheessa liitettiin alkuperäisen Kilta-kokoonpanon yhdeksi osaksi - mutta toisen värisinä.

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Kiitos, hema! Fajanssista sen verran että siitä en ole varma, siis että onko fajanssia, jostakin se on ajatuksiini tullut, mutta materiaali voi olla muutakin. Onkohan tämä nyt sitten ainoa lajiaan tai lähes?

Käyttäjän hema kuva
hema

Ehdottaisin, että odotellaan nyt rauhassa toisiakin mielipiteitä. Yleensä aina kun tiettyä asiaa penkoo, tulee esiin toisenlaisiakin mielipiteitä, uusia asioita ja "ennennäkemättömiä" esineitä.
Jos vaikka tämän värinen sirotin sattuisikin olemaan prototyyppi, en tiedä, paljonko näitä on tehty.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Wenzel Hagelstamin Uusi Antiikki Kirjan sivulla 277 on kuva ja teksti:Kaj Franckin Kilta astiastoon liittyviä mausteikkoja,kannellinen sinappipurkki ja kaksi sirotinta,valmistuksessa Arabialla 1950-luvun lopulta lähtien.Kuvassa on se pyöreä malli sirotin jota ensiksi ehdotin sekä tämä nelikulmainen jota haettiin,kuvan esineet ovat valkoisia.Kilta sarjan värit saman kirjan mukaan olivat:valkoinen,musta,keltainen,vihreä,ruskea ja koboltinsininen.Tuotannossa 1953-1975 fajanssina.Eli tätä pyöreä muotoista sirotinta löytyy punaisena ja myös nelikulmaista sirotinta.Milloin on mahtanut tuo punainen väri tullut
näihin mausteikkoihin?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Lisätään vielä koska kysyit miltä ajalta,Kaj Franckin verkkonäyttely sivulla on kuvat ja maininnat molemmista sirottimista.Pyöreä numero AM2082 ,suunnitteluaika 1956.Nelikulmainen numero 19523,suunnittelu aika 1959.Eli,kun se on fajanssia sen aika rajoittuu vuosien 1959-1975,1959 oli suunnitteluvuosi ei mahdollisesti tuotantoon otto vuosi.
Hinnasta en osaa sanoa,mutta se pyöreä on myyty huutonetissä 40 eurolla.

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei, minulle jäi minulle jäi vielä epäselväksi, että onko tuossa Wenzelin kirjassa myös kuva tuosta kysyjän pienemmästä neliskanttisesta BA-sirottimesta punaisena? Vai onko ainoa tähän mennessä löydetty kuva punaisesta neliskanttisesta sirottimisesta tuo kysyjän sirottimen kuva?
Ja minusta verkkonäyttelyssä kysyjän sirotinta eniten muistuttavan mustan sirottimen numero on AM2085, koekappale, suunnitteluaika 1962. Toisaalta kun verkkonäyttelyn sirottimissa ei ole mittoja, on hankala tietää, mikä on mikä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Wenzelin kirjassa on vain valkoinen,kysyjän on ainut punainen(pyöreän mallista olen nähnyt ainakin kaksi),Kaj Franckin verkkonäyttely sivuilla hakemalla 50-luvulla tai esine haku mausteikot löytyy valkoisena ja mainitsemillani luvuilla.
http://franck.kokoelma.fi/
Tämä linkki,sorry ei se missä tosiaan on sirotin mustana.

Käyttäjän hema kuva
hema

Lopputulos on taas kaiken turhan pyörityksen jälkeen, että tuosta kysyjän punaisesta pyramidinmuotoisesta pienestä sirottimesta ei toistaiseksi ole löytynyt kuvaa. Mutta eletään toivossa.
Franckin verkkonäyttelyssä (yllä mainittu kokoelmalinkki) sirottimia voi tarkastella ja samalla katsoa, mitkä suunnitteluvuodet siellä on mainittu.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sen verran vielä Kilta mausteikoista,Hagelstamin kirjassa mainitaan se pyöreä malli sirottimeksi niin kuin eräällä netti sivulla sitä pidetään suola sirottimena,mutta kuitenkin Kaj Franckin verkkonäyttely/kokoelma sivulla esine mainitaan etikkapulloksi.Kahden desin vetoisena se varmankin on tehty etikkapulloksi.Palaan asiaan heti jos löydän toisen kysyjän tarkoittaman punaisen suola sirottimen.
PS.lasinorsu kerrothan meillekin jos saat vastauksen tai lisä informaatiota jostain toiselta taholta.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Lisää puntaroitavaa, vaikka ei asiaa ratkaisekaan. Olisiko näitä sirottimia ja vastaavia sittenkin tehty myös punaisena, vaikkapa vain pieni sarja? Itselläni on nimittäin ollut (ja on ehkä vieläkin jossain) Franckin F-mallin sirotin (Sarvi) saman punaisena. Kuvakin siitä löytyy Designmuseon Arabia-osaston sivuilta. Mallin tuotantoajaksi ilmoitetaan 1953-68.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sarvi ei kuulu Kilta sarjaan,sama ajatus kävi minunkin mielessä kun katsoin kuvaa missä oli monta sarvi sirotinta,ja punainen oli siellä mukana.
Täytyy muistaa ettää Kiltaa täydennettiin vuosien varrella esineillä,ja ilmeisesti myös väreillä.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Kirjoitinko jossain, että mainitsemani F-mallin sirotin kuuluu Kiltaan? En, mutta kyllä sellainenkin tieto löytyy, missä Kiltaan myöhemmin liitettyjen esineiden joukossa mainitaan "maustesarvi" ja tokkopa se mikään muu sarvi on. Yllättävän paljon on ristiriitaista tietoa myös Kilta-sarjan osalta, kuten hema ansiokkaasti mainitsikin.

Tässä kuitenkin haetaan vastausta aloittajan punaiseen sirottimeen, malli lienee jo selvillä, mutta väritieto on vielä hakusessa. Sarvesta sen verran, että sen kohdalla väreinä on mainittu valkoinen, musta ja punainen.

Käyttäjän hema kuva
hema

Nyt tiedämme siis museotutkijan näkemyksen siitä, että avaajan pientä sirotinta on valmistettu Arabiassa vuosina 1959-68 punaisena, valkoisena ja mustana. Mutta kun museossa oli näytillä juuri tuo avaajan kuva, olisi hyvä löytää muitakin kuvia taikka havaintoja ko. sirottimesta. Joka tapauksessa voitaneen kai sanoa, että ko. sirotin tuon värisenä on markkinoilla aika harvinainen. Leiman puuttumisen selittää kuluminen, sirottimessa on ollut Kilta-astioille tyypillinen ns. kylmäleima.
Ilmeisesti tuo museotutkijan vastauksessaan mainitsema isompi lieriön/kartionmuotoinen sokerisirotin on se edeltävässä keskustelussa kuvattu punainen "etikkapullo" (jonka pohjassa on reikä), joka puolestaan muissa lähteissä mainitaan pippurikoksi...

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Lieriön mallisesta "etikkapullosta" löytyy reikä kuten Franckin F-mallin sirottimesta. Itselläni näitä lieriönmallisia on 3 kappaletta: valkoinen, ruskea ja hiekan värinen. Samaa hiekan väriä minulla on myös neliön mallinen vati. Kaj Franckin kirjassa Universaaleja muotoja s. 66-67 mainitaan että hiekka ja lehmuksen vihreä ovat vuoden 1952 erikoisvärejä. Olen tuota lieriön mallista nähnyt myös punaisena ja sinisenä.

Helsingissä designmuseossa Franckin 100-vuotisnäyttelyssä näin taas tälläisen kuvassa näkyvän sirottimen vitriinissä havumetsän vihertävänä. Ymmärsin jotenkin että nämä maanläheiset värit olivat kokeiluja ja pian päädyttiin näihin killan perusväreihin.

Kun tuota Franckin kiltaa on aika paljon nurkissa ja kaapeissakin, niin kyselen samalla, että olisitko kiinnostunut luopumaan sirottimestasi?

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Vielä lisäys noista maanläheisistä värisävyistä: Kaj & Franck (Esineitä ja lähikuvia) kirjassa s. 101 on kuvassa killan maanläheisiä värisävyjä. Mukana on valkoinen lieriönmallinen ja pienehkö kulmikas vihreä mausteikko (tekstissä puhutaan suolakosta ja pippurikosta). Luulen että näin juuri nämä juhlavuoden näyttelyssä.

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Kiitos kaikille kommentoijille! Tosiaan lähetin kysymyksen myös Designmuseoon josta sain tuon yllä olevan hyvän vastauksen. Laitoin hinta-arvion myös erääseen antiikkiliikkeeseen, sieltä ei ole vielä vastattu. Mielenkiintoista, että juuri tästä punaisesta sirottimesta ei ole olemassa muita kuvia kuin omani, tai onko sirottimiakaan?

Kasmalainen, kyselitkö siis minulta tätä sirotinta vai viittasitko jonkun toisen kommenttiin...?

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Hei lasinorsu! Olisin kiinnostunut ostamaan sirottimesi. Mites edetään?

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

No, jos kirjoittaisit vaikka osoitteeseen Sankrakas@gmail.com? Tuumitaan siellä.

Käyttäjän tyriz kuva
tyriz

Tuli tänään kirppislöytönä tuollainen etikkapullo, sinisenä. Onkohan se kovinkin harvinainen väriltään ? Harmikseen pohjatulppa puuttui ja pientä klakeroitumaan mutta eipä noita joka päivä ole vastaan kävellyt joten pakkohan se oli poimia.

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Tätä lieriönmallista on valmistettu Kaj&Franck WSOY kirjan mukaan 1959-1968. Olen nähnyt pari sinistä aiemmin: lehdessä ja toisen kerran Hesalaisessa liikkeessä. Värien harvinaisuudesta minulla ei ole tietoa, luulen että nuo maanläheiset (vihertävä, ruskean sävyt, matta) ovat varhaisista Kiltaa. Näistä sävyistä on tuossa samaisessa kirjassa kuva s. 101. Onnea kirppislöydöstä - oliko edullinen?

Käyttäjän tyriz kuva
tyriz

Missä hinnoissa nuo pyörii kun netistä ei löydy ?

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Tuo Wisitor02 kertoi tuossa ylhäällä viestiketjussa, että Huutonetissä punainen "etikkapullo" olisi myyty 40 euron hintaan. Esineen kuntohan hinnan ratkaisee. Punainen muutenkin taitaa olla keräillympi väri näissä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Ruskea Kilta sirotin .
http://www.fourseasons.fi/Arabia-KILTA-sirotin-Kaj-Franck-harvinainen-vaeri
Yksi punainen löytynyt.Pitää kuitenkin kysyä onko kuvassa kysyjän esine,hänen omanaan tai myytynä,onko janikasma kasmalainen,ilmeisesti.
http://tofo.me/janikasma

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Hei! Tässä designmuseon vastaus vuodelta 2013: http://www.kysymuseolta.fi/designmuseo/#!id=29

Värejä näyttää olevan todellisuudessa enemmän kuin tässä vastauksessa kerrotaan. Keräily siis jatkuu edelleen!

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

No niin, olisiko linkin kuvassa toinen punainen sirotin.Tai onko kysyjän sirotin ehtinyt jo linkin kuviin, tietääkö nimimerkit kasmalainen ja lasinorsu onko linkin kuvassa eri sirotin kuin tuo aloituksessa nähty?Taitaa olla sama, kun siellä on lopputekstissä tuo Käsmä.
https://www.pinterest.se/pin/200269514658790234/
Mutta seuraavan linkin punainen sirotin on jotain muuta, näyttää muoviselta, mutta onkin lasia.Ilmeisesti kyseessä taideteos.
https://urbanglass.org/glass/detail/opening-brooklyn-based-glass-artist-...

Käyttäjän hema kuva
hema

Löytyy tätä punaista, "pyramidimallin" BA-sirotinta kotimaan kuvistakin. Lasinkeräilijan blogissa, otsikolla Kaj Franckin geometrinen kauneus (25. helmikuuta 2018), näkyy kolmannen kuvan pöydällä viisi ao. sirotinta, joista yksi näyttää olevan punainen. Tätä sirotinväriä siis on - jollei liiemmälti "liikenteessä" - niin ainakin joissakin kokoelmissa.
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2018/02/kaj-franckin-geometrian-...

Sivut

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
9 tuntia 19 min sitten Minnu sanoi:
Hei, olisikohan apua tunnistamiseen? Minulla on kuvan harmaa boolilasi, korkeus 6,5cm ja suun halkaisija 6,3cm. On paksua painavaa lasia... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten höyryeelis sanoi:
Ostan kuvan mukaisia pieniä keramiikkamaljakoita ruuskuvioinnilla. Tarjoa kuvan ja hinnan kera. Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten icinnwv sanoi:
HEI! Minulla olisi jonkun verran myytävänä Kastehelmi -asitoita, kirkkaita. Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten osku4u sanoi:
Korkeus 16,5 cm. 7.5 dl vetoisuus. Näyttää Franckin 5605, mutta pyöreä suuaukko. Onko kellään tietoa? Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten osku4u sanoi:
Mikähän tämän kaatimen tarina on? Korkeus 22 cm. Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten petskug sanoi:
Kaipaisin tunnistusapua tälle lasille. Korkeus 97mm, suuaukko 63mm. Suuaukon reuna on hiottu. Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten petskug sanoi:
Mikähän on tämä signeeraamaton malja? Korkeutta 8,2cm, suuaukon ulkohalkaisija 11,3cm . Sileäksi hiotun pohjan halk. 4,5cm. 5-60 -luvulta... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Amv70 sanoi:
Kyseessä todella painava harmaasävyinen maljakko. Kork. 21cm ja leveys 12 cm. Tunnistatko tekijää ja/tai mallia. Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten katsuxi sanoi:
Hei! Mummini on saanut tämmöisen ruskean lasikulhon aikanaan 50-vuotislahjaksi. Olisin kiinnostunut siitä, mikä tämä malli on ja onko se... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
8 tuntia 56 min sitten Maarita sanoi:
Kiitos, kyllähän tuo hyvin samanlainen on. Lue lisää →
12 tuntia 51 min sitten Wisitor02 sanoi:
Arvokas lautanen, mutta miten arvokas.Linkin lautanen ei aivan samanlainen kuin kysyjän lautanen. https://www.ebay.it/itm/VASO-PIATTO-... Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten Maarita sanoi:
Kiitos! Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten Maarita sanoi:
Kiitos! Lue lisää →
1 päivä 3 tuntia sitten torni sanoi:
Minkä valmistajan ja suunnittelijan nuo maljakot ovat ? Jossakin näin ihan lähipäivinä. Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Amv70 sanoi:
Kiitos avusta! Lue lisää →
1 päivä 10 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Signeerauksessa lukee ilmeisesti Veart Venezia ja lautanen on Venini tuotantoa. Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten petskug sanoi:
tällaisesta linkistä löytyy varmaankin apua https://www.designlasi.com/content/maljakko-savukepikari-3578-3315-wirkk... Lue lisää →

Kirjavinkki

Koivisto, Kaisa - Lauren, Uta

Suomalaisen taidelasin kultakausi

Suomalaisen taidelasin kultakausi kertoo lasitaiteemme noususta maailmanmaineeseen 1950-luvulla - ja tämän kultakauden taustoista. Upeaa kuvapainotteista teosta täydentää kirjoittajien asiantunteva teksti tarkkoine tietoineen niin taiteilijoista kuin esineitä valmistavista tehtaistakin.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa