Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Kaj Frankin suolasirotin?

Pyramidimallinen kiiltävänpunainen suolasirotin, fajanssia, 4x8 cm, pohja siis 4x4, malliltaan on kuin Kaj Frankin sirottimet, ja taitaa ollakin, mutta mallistoista en ole löytänyt sirottimia punaisena. Ei merkintöjä pohjassa. Miltä ajalta tämä voisi olla ja minkä hintainen?

Tekstin muokkaus 30.1.: lisäsin nyt kuvan.

Wisitor02: en tarkoittanut tuota pyöreäpohjaista siis.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.huuto.net/kohteet/kaj-franck---kilta-sirotin---arabia/248975268
Tarkoitat varmaan tätä linkin suolasirotinta?
Leima on aika välille 1949 -1964.
Kaj Franckin nettinäyttely sivulla musta sirotin oli merkitty vuodelle 1962.
Ei löytynyt minultakaan kirjatietoutta punaisesta sirottimesta.Kaj Frack kirjoista voisi olla apua tunnistuksessa,että onko Frankin vai ei ja onko Kilta.Punainen väri ei ainakaan kirjojen mukaan kuulu Kilta sarjan väreihin.oliko se niin että Kilta sarjasta tuli nykyinen Teema sarja,Teema sarjasta löytyy punainen väri.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://materiantaju.blogspot.fi/2011/07/tribute-kaj-franck-vol5.html
Linkin sivulla on vuodelta 1962 mustan värisenä samanlainen muodoltaan kuin sinun.
Voi olla Teema sarjaa koska on punainen.Voi kuulua johonkin toiseen astia sarjaa.

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Juu nämä sivut ja monet muut olen katsonut läpi kaikki, antiikkisivut myös, mutta tätä punaista tai mainintoja juuri tästä punaisesta ei löydy mistään. Ihan kuin tämä olisi ainoa...? Voisiko olla jokin studiokappale? Mistä kysyä?

Käyttäjän hema kuva
hema

Tämän Kaj Franckin sirottimen osalta esiintyy lähteissä taas niin paljon ristiriitaista tietoa sekä suunnittelu- että tuotantokauden osalta, että en ryhdy niitä tässä yksityiskohtaisesti selostamaan.
Kun kysyjän sirotin on fajanssia, se ei voi olla Teema-esine punaisesta väristä huolimatta, koska Teema on valmistettu uuninkestävästä kivitavarasta. Teema-mallistoonkaan tämän mallista sirotinta ei kait sisälly. Lisäksi Teeman pohjaleimat varmaan pysyvät paremmin pohjassa kuin Killan kylmäleimat.
Tämä sirotin on kyllä kuvattu useassakin Franck-lähteessä, mutta kuvaa punaisesta en minäkään löytänyt. Sen sijaan Design-museon Arabia-kirjan (2009) sivuilla 152-153 on kuvattuna juuri tämän BA-malliseksi mainitun sirottimen vieressä kaksi esinettä (etikkapullo! ja lokerovati), joissa on juuri tämä "joulunpunainen" väri. Nämä esineet mainitaan prototyypeiksi suunnilleen 1950-luvun puolivälin jälkeiseltä ajalta.
Luulenpa nyt, että tämä punainen sirotin on tosiaan prototyyppi BA-sirottimesta, joka jossakin vaiheessa liitettiin alkuperäisen Kilta-kokoonpanon yhdeksi osaksi - mutta toisen värisinä.

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Kiitos, hema! Fajanssista sen verran että siitä en ole varma, siis että onko fajanssia, jostakin se on ajatuksiini tullut, mutta materiaali voi olla muutakin. Onkohan tämä nyt sitten ainoa lajiaan tai lähes?

Käyttäjän hema kuva
hema

Ehdottaisin, että odotellaan nyt rauhassa toisiakin mielipiteitä. Yleensä aina kun tiettyä asiaa penkoo, tulee esiin toisenlaisiakin mielipiteitä, uusia asioita ja "ennennäkemättömiä" esineitä.
Jos vaikka tämän värinen sirotin sattuisikin olemaan prototyyppi, en tiedä, paljonko näitä on tehty.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Wenzel Hagelstamin Uusi Antiikki Kirjan sivulla 277 on kuva ja teksti:Kaj Franckin Kilta astiastoon liittyviä mausteikkoja,kannellinen sinappipurkki ja kaksi sirotinta,valmistuksessa Arabialla 1950-luvun lopulta lähtien.Kuvassa on se pyöreä malli sirotin jota ensiksi ehdotin sekä tämä nelikulmainen jota haettiin,kuvan esineet ovat valkoisia.Kilta sarjan värit saman kirjan mukaan olivat:valkoinen,musta,keltainen,vihreä,ruskea ja koboltinsininen.Tuotannossa 1953-1975 fajanssina.Eli tätä pyöreä muotoista sirotinta löytyy punaisena ja myös nelikulmaista sirotinta.Milloin on mahtanut tuo punainen väri tullut
näihin mausteikkoihin?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Lisätään vielä koska kysyit miltä ajalta,Kaj Franckin verkkonäyttely sivulla on kuvat ja maininnat molemmista sirottimista.Pyöreä numero AM2082 ,suunnitteluaika 1956.Nelikulmainen numero 19523,suunnittelu aika 1959.Eli,kun se on fajanssia sen aika rajoittuu vuosien 1959-1975,1959 oli suunnitteluvuosi ei mahdollisesti tuotantoon otto vuosi.
Hinnasta en osaa sanoa,mutta se pyöreä on myyty huutonetissä 40 eurolla.

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei, minulle jäi minulle jäi vielä epäselväksi, että onko tuossa Wenzelin kirjassa myös kuva tuosta kysyjän pienemmästä neliskanttisesta BA-sirottimesta punaisena? Vai onko ainoa tähän mennessä löydetty kuva punaisesta neliskanttisesta sirottimisesta tuo kysyjän sirottimen kuva?
Ja minusta verkkonäyttelyssä kysyjän sirotinta eniten muistuttavan mustan sirottimen numero on AM2085, koekappale, suunnitteluaika 1962. Toisaalta kun verkkonäyttelyn sirottimissa ei ole mittoja, on hankala tietää, mikä on mikä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Wenzelin kirjassa on vain valkoinen,kysyjän on ainut punainen(pyöreän mallista olen nähnyt ainakin kaksi),Kaj Franckin verkkonäyttely sivuilla hakemalla 50-luvulla tai esine haku mausteikot löytyy valkoisena ja mainitsemillani luvuilla.
http://franck.kokoelma.fi/
Tämä linkki,sorry ei se missä tosiaan on sirotin mustana.

Käyttäjän hema kuva
hema

Lopputulos on taas kaiken turhan pyörityksen jälkeen, että tuosta kysyjän punaisesta pyramidinmuotoisesta pienestä sirottimesta ei toistaiseksi ole löytynyt kuvaa. Mutta eletään toivossa.
Franckin verkkonäyttelyssä (yllä mainittu kokoelmalinkki) sirottimia voi tarkastella ja samalla katsoa, mitkä suunnitteluvuodet siellä on mainittu.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sen verran vielä Kilta mausteikoista,Hagelstamin kirjassa mainitaan se pyöreä malli sirottimeksi niin kuin eräällä netti sivulla sitä pidetään suola sirottimena,mutta kuitenkin Kaj Franckin verkkonäyttely/kokoelma sivulla esine mainitaan etikkapulloksi.Kahden desin vetoisena se varmankin on tehty etikkapulloksi.Palaan asiaan heti jos löydän toisen kysyjän tarkoittaman punaisen suola sirottimen.
PS.lasinorsu kerrothan meillekin jos saat vastauksen tai lisä informaatiota jostain toiselta taholta.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Lisää puntaroitavaa, vaikka ei asiaa ratkaisekaan. Olisiko näitä sirottimia ja vastaavia sittenkin tehty myös punaisena, vaikkapa vain pieni sarja? Itselläni on nimittäin ollut (ja on ehkä vieläkin jossain) Franckin F-mallin sirotin (Sarvi) saman punaisena. Kuvakin siitä löytyy Designmuseon Arabia-osaston sivuilta. Mallin tuotantoajaksi ilmoitetaan 1953-68.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sarvi ei kuulu Kilta sarjaan,sama ajatus kävi minunkin mielessä kun katsoin kuvaa missä oli monta sarvi sirotinta,ja punainen oli siellä mukana.
Täytyy muistaa ettää Kiltaa täydennettiin vuosien varrella esineillä,ja ilmeisesti myös väreillä.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Kirjoitinko jossain, että mainitsemani F-mallin sirotin kuuluu Kiltaan? En, mutta kyllä sellainenkin tieto löytyy, missä Kiltaan myöhemmin liitettyjen esineiden joukossa mainitaan "maustesarvi" ja tokkopa se mikään muu sarvi on. Yllättävän paljon on ristiriitaista tietoa myös Kilta-sarjan osalta, kuten hema ansiokkaasti mainitsikin.

Tässä kuitenkin haetaan vastausta aloittajan punaiseen sirottimeen, malli lienee jo selvillä, mutta väritieto on vielä hakusessa. Sarvesta sen verran, että sen kohdalla väreinä on mainittu valkoinen, musta ja punainen.

Käyttäjän hema kuva
hema

Nyt tiedämme siis museotutkijan näkemyksen siitä, että avaajan pientä sirotinta on valmistettu Arabiassa vuosina 1959-68 punaisena, valkoisena ja mustana. Mutta kun museossa oli näytillä juuri tuo avaajan kuva, olisi hyvä löytää muitakin kuvia taikka havaintoja ko. sirottimesta. Joka tapauksessa voitaneen kai sanoa, että ko. sirotin tuon värisenä on markkinoilla aika harvinainen. Leiman puuttumisen selittää kuluminen, sirottimessa on ollut Kilta-astioille tyypillinen ns. kylmäleima.
Ilmeisesti tuo museotutkijan vastauksessaan mainitsema isompi lieriön/kartionmuotoinen sokerisirotin on se edeltävässä keskustelussa kuvattu punainen "etikkapullo" (jonka pohjassa on reikä), joka puolestaan muissa lähteissä mainitaan pippurikoksi...

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Lieriön mallisesta "etikkapullosta" löytyy reikä kuten Franckin F-mallin sirottimesta. Itselläni näitä lieriönmallisia on 3 kappaletta: valkoinen, ruskea ja hiekan värinen. Samaa hiekan väriä minulla on myös neliön mallinen vati. Kaj Franckin kirjassa Universaaleja muotoja s. 66-67 mainitaan että hiekka ja lehmuksen vihreä ovat vuoden 1952 erikoisvärejä. Olen tuota lieriön mallista nähnyt myös punaisena ja sinisenä.

Helsingissä designmuseossa Franckin 100-vuotisnäyttelyssä näin taas tälläisen kuvassa näkyvän sirottimen vitriinissä havumetsän vihertävänä. Ymmärsin jotenkin että nämä maanläheiset värit olivat kokeiluja ja pian päädyttiin näihin killan perusväreihin.

Kun tuota Franckin kiltaa on aika paljon nurkissa ja kaapeissakin, niin kyselen samalla, että olisitko kiinnostunut luopumaan sirottimestasi?

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Vielä lisäys noista maanläheisistä värisävyistä: Kaj & Franck (Esineitä ja lähikuvia) kirjassa s. 101 on kuvassa killan maanläheisiä värisävyjä. Mukana on valkoinen lieriönmallinen ja pienehkö kulmikas vihreä mausteikko (tekstissä puhutaan suolakosta ja pippurikosta). Luulen että näin juuri nämä juhlavuoden näyttelyssä.

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

Kiitos kaikille kommentoijille! Tosiaan lähetin kysymyksen myös Designmuseoon josta sain tuon yllä olevan hyvän vastauksen. Laitoin hinta-arvion myös erääseen antiikkiliikkeeseen, sieltä ei ole vielä vastattu. Mielenkiintoista, että juuri tästä punaisesta sirottimesta ei ole olemassa muita kuvia kuin omani, tai onko sirottimiakaan?

Kasmalainen, kyselitkö siis minulta tätä sirotinta vai viittasitko jonkun toisen kommenttiin...?

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Hei lasinorsu! Olisin kiinnostunut ostamaan sirottimesi. Mites edetään?

Käyttäjän lasinorsu kuva
lasinorsu

No, jos kirjoittaisit vaikka osoitteeseen Sankrakas@gmail.com? Tuumitaan siellä.

Käyttäjän tyriz kuva
tyriz

Tuli tänään kirppislöytönä tuollainen etikkapullo, sinisenä. Onkohan se kovinkin harvinainen väriltään ? Harmikseen pohjatulppa puuttui ja pientä klakeroitumaan mutta eipä noita joka päivä ole vastaan kävellyt joten pakkohan se oli poimia.

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Tätä lieriönmallista on valmistettu Kaj&Franck WSOY kirjan mukaan 1959-1968. Olen nähnyt pari sinistä aiemmin: lehdessä ja toisen kerran Hesalaisessa liikkeessä. Värien harvinaisuudesta minulla ei ole tietoa, luulen että nuo maanläheiset (vihertävä, ruskean sävyt, matta) ovat varhaisista Kiltaa. Näistä sävyistä on tuossa samaisessa kirjassa kuva s. 101. Onnea kirppislöydöstä - oliko edullinen?

Käyttäjän tyriz kuva
tyriz

Missä hinnoissa nuo pyörii kun netistä ei löydy ?

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Tuo Wisitor02 kertoi tuossa ylhäällä viestiketjussa, että Huutonetissä punainen "etikkapullo" olisi myyty 40 euron hintaan. Esineen kuntohan hinnan ratkaisee. Punainen muutenkin taitaa olla keräillympi väri näissä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Ruskea Kilta sirotin .
http://www.fourseasons.fi/Arabia-KILTA-sirotin-Kaj-Franck-harvinainen-vaeri
Yksi punainen löytynyt.Pitää kuitenkin kysyä onko kuvassa kysyjän esine,hänen omanaan tai myytynä,onko janikasma kasmalainen,ilmeisesti.
http://tofo.me/janikasma

Käyttäjän kasmalainen kuva
kasmalainen

Hei! Tässä designmuseon vastaus vuodelta 2013: http://www.kysymuseolta.fi/designmuseo/#!id=29

Värejä näyttää olevan todellisuudessa enemmän kuin tässä vastauksessa kerrotaan. Keräily siis jatkuu edelleen!

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

No niin, olisiko linkin kuvassa toinen punainen sirotin.Tai onko kysyjän sirotin ehtinyt jo linkin kuviin, tietääkö nimimerkit kasmalainen ja lasinorsu onko linkin kuvassa eri sirotin kuin tuo aloituksessa nähty?Taitaa olla sama, kun siellä on lopputekstissä tuo Käsmä.
https://www.pinterest.se/pin/200269514658790234/
Mutta seuraavan linkin punainen sirotin on jotain muuta, näyttää muoviselta, mutta onkin lasia.Ilmeisesti kyseessä taideteos.
https://urbanglass.org/glass/detail/opening-brooklyn-based-glass-artist-...

Käyttäjän hema kuva
hema

Löytyy tätä punaista, "pyramidimallin" BA-sirotinta kotimaan kuvistakin. Lasinkeräilijan blogissa, otsikolla Kaj Franckin geometrinen kauneus (25. helmikuuta 2018), näkyy kolmannen kuvan pöydällä viisi ao. sirotinta, joista yksi näyttää olevan punainen. Tätä sirotinväriä siis on - jollei liiemmälti "liikenteessä" - niin ainakin joissakin kokoelmissa.
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2018/02/kaj-franckin-geometrian-...

Sivut

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
13 tuntia 28 min sitten Larppuli sanoi:
Hei! Oheisten Toikan ”Sieppojen” aitous on herättänyt epäilyksiä. Osaisiko joku vielä vahvistaa asiaa? Signeerauksista myös kuvat ohessa. Lue lisää →
18 tuntia 19 min sitten minnaok sanoi:
Riihimäen lasi Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Sinou sanoi:
25 cm korkea maljakko on Laatutavaran sivulla saanut nimen 1473...mutta niin myös toinen maljakkokin. Tunnistaako joku kuvan maljakon? Lue lisää →
1 päivä 9 tuntia sitten Pullonist sanoi:
Minulla oli setti laseja, joita luulin kaikkia samoiksi, Tarkemmin katsoen niiden muodoissa (ja mitoissa) on pieniä eroja. Ensimmäinen... Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten kuivattulasi sanoi:
Enpä netistä löytänyt pienellä etsinnällä samanmoista. Eli kenenköhän tekosia lienee tämä kippo? Vaikuttaisi jonkinlaiselta amppelilta,... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Joan sanoi:
Mikähän tämän esineen käyttötarkoitus mahtaa olla. Kuka on suunnittelija? On ilmeisesti Riihimäen lasin tuotantoa. Korkeus 11,5 cm ja... Lue lisää →
2 päivää 15 tuntia sitten Suhari sanoi:
Hei, Mahtaako kellään olla tietoa kyseisen Lasikulhon suunnittelijasta tai kulhon nimestä? En ole löytänyt vastaavia, lähin tuntuisi... Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten Lahti2009 sanoi:
Emalikattila 5ltr. Onko kotimainen? 60-luvulta? Lue lisää →
3 päivää 6 tuntia sitten petskug sanoi:
Mikähän mahtaa olla tämä kapea ja korkea juomalasi? Lasin ulkopinnassa on kuin piikkimuotilla tehtyjä, tasaisin välein olevia pikku... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
5 tuntia 52 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Tauno Wirkkalalla on hyvin samankaltainen ja se on Mäntyharjun Lasin, ei Riihimäen lasin tuotantoa. Tauno Wirkkalan maljakon kulmat... Lue lisää →
15 tuntia 38 min sitten lasilintu sanoi:
Toukokuu 2020, Hagelstam, Uusi Alue, kork. 10 cm, leveys 22 cm, väri meripihka, vasarahinta 650,- https://www.hagelstam.fi/harri-koskinen... Lue lisää →
18 tuntia 9 min sitten Teme sanoi:
Toikan Fasaani Lue lisää →
18 tuntia 17 min sitten minnaok sanoi:
Tietääkö joku lisää maljakosta Lue lisää →
1 päivä 9 tuntia sitten Sarko sanoi:
Valitettavasti en. Mistä omasi on peräisin? Minä ostin omani kirppikseltä Tammisaaresta. Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten Pagoda sanoi:
Tuikkujen pikkujättiläinen kirjassa s.106-107 on kuva vastaavasta, mutta pienemmän kokoisesta tuikkuastiasta. Tuikun nimi on Hirvenkruunu... Lue lisää →
1 päivä 22 tuntia sitten kuivattulasi sanoi:
Ok, kiitokset. Lieneekö minkään arvoinen? Ostin tori.fi noita 2kpl 4€ hintaan :) Lue lisää →
1 päivä 22 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Taidelasisepät Oy / Art Lasi on noita kulhoja valmistanut , oisko 80-luvulla, https://www.designlasi.com/en/comment/26360 Linkissä tietoa... Lue lisää →

Kirjavinkki

Leppänen, Helena

Muumilaakso Arabiassa

Ehdoton aarre muumien ystäville ja keräilijöille! Uusi opas Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Fiskarsin brändien alla 1957-2014 tuotetuista muumiesineistä! Tämä tietokirja esittelee Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Fiskarsin brändien alla tuotetut astiat, aterimet, sakset ja koriste-esineet, jotka Muumilaakson väki on hahmoillaan valloittanut vuosina 1957-2014. Toista yhtä kattavaa opasta ei ole!

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa