Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Kakkulautanen

Korkeus n. 12 cm. Jalan läpimitta 12,5 cm lautasosan läpimitta 24 cm. Ruskeaa lasia, sivukuvassa väri näkyy paremmin. Toisella sivulla näin mielestäni melko samannäköisen, jonka väitettiin olevan Riihimäen lasia. Onko täällä joku joka osaisi sanoa onko näin?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Käyttäjän hema kuva
hema

Onkohan nämä leivostarjottimet nyt samanlaiset. Kysyjän tarjottimen yläosassa näen päältä katsoen 2 "kehää", kun taas tuossa antiikkiliikkeen tarjottimessa näen 3 "kehää". Lisäksi jälkimmäisestä olisi tarvittu sivukuva jalasta kokonaisuudessaan ylös asti sen arvioimiseksi, onko jalka varmasti samanlainen. Miten te muut näette tarjotinlautasten kehät?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Eiköhän tuolle kysyjänkin kakkutarjottimelle löydy tuotenumero Riihimäen Lasin kuvastoista.

Käyttäjän hema kuva
hema

Löytyy ehkä, jos se on Riihimäkeä, Mutta sehän voi olla myös Karhulaa, mitä tässä nyt yritän selvittää.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Kyllä noissa kohteiden kuvissa mielestäni selvä ero on. Kehien määrästä en tiedä, mutta Antiikin vuoksen lautasosan jalkaa ympäröivä "kehä" on selvästi suurempi kuin kysyjän vastaavassa.

Entäpä 2 sentin ero halkaisijassa? Voi tietty selittyä mittausvirheellä vai olisiko tuollainen toleranssi mahdollinen tämän tyyppisissä esineissä?

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Ei se kyllä taida sama olla. Mitat ei täsmää.

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei Hannibal. Kysyn vielä tuosta leivostarjottimen säärestä ja jalkalaatasta. Onko sääri jalkalaattaan asti umpinaista lasia ja koko jalkalaatta alapuolelta suora vai onko jalkalaatta alapuolelta "ontto" siten että ontto osuus ulottuu sääreen noin parin sentin korkeudelta. Ja vielä tuo "kehäkysymyskin" on avoinna.

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Siinä on kuvia alhaalta päin. Kyllä siinä kuoppa on. Ja noita "kehiä" on mielestäni vain kaksi. Selvästi erottuva tumma kohta johon jalka päättyy ja toinen vaaleampi noin sentin tummemman kohdan ympärillä. Riihimäen Lasin jalkakin mielestäni näyttää alhaalta erilaiselta. Se kohta missä jalkaosa ja pohja yhtyy näyttää omassa pienemmältä. Korkeus on jossain 11 ja 12 cm välillä.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kyllä on minulle hankala tapaus, koska vaihtoehdot muistuttavat niin läheisesti toisiaan. Tuo antiikkiliikkeen kuva on liian huono ja vain yläviistosta otettu, jotta siitä olisi kunnon vertailupohjaksi.
Nyt kallistun Karhulan leivostarjottimen puoleen mm. siksi , koska Riihimäeltä en löydä läheskään samaa lautaskokoa olevaa mallia. Väri lienee Karhulan kullanruskeaa taikka Rionruskeaa.
Oli tehdas mikä tahansa, tehtiin tämän tyylisiä ja värisiä tarjottimia 30-luvun lopulta 50-luvun lopulle. Olen käyttänyt orjallisesti nimitystä leivostarjotin, koska tuon ajan Riihimäen ja Karhulan luetteloissa ei tunneta kakkutarjotin-nimitystä suurenkaan koon ollessa kyseessä, vaikka toisaalta taas Nuutajärvi on käyttänyt kakkuvati-nimitystä pienikokoisestakin tarjottimesta. Luetteloihin on merkitty vain lautasosan halkaisijavaihtoehdot kunkin tehtaan kohdalla, ja halkaisijakoot vaihtelevat välillä noin 14-30 cm.
Vaikka alkuperä muitten toimesta pian selviäisikin, päätin osaltani palata asiaan, kunhan saan jollakin aikavälillä (5 vuotta? hah!) vaihtoehdot tutkituksi käsituntumalla.

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Vaikka ei astiaa kukaan tunnistaisi, ainakin olen oppinut paljon suomalaisesta tuotannosta. Muutkin kuin Iittala ovat tehneet hienoja esineitä. Tuossa kun ei ole mitään kuviointia tai muuta erottuvaa niin aikalailla samalta kaikki näyttävät.

Käyttäjän hema kuva
hema

Iittala-vaihtoehdosta vielä. Senkin katsoin, mutta vaihtoehto kaatui "kehiin", joita näin kuvastossa kolme ja lautasen läpimittaan, joka oli vain 19 cm. Muoto muutoin oli ihan sopiva ja väri. Mutta kuten tiedetään, kaikkea ei ole kuvastoissa´eikä kaikki kuvastoissa oleva osu silmiin. Mutta joku toinen tietää toivottavasti enemmän.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tässä yksi matalammalla jalalla,ja hieman pienemmällä halkaisija mitalla.Mites renkaat,jalka vaikka on matalampi,niin näyttisi samanlaiselta kuin kysyjän tarjottimessa.
http://www.huuto.net/kohteet/riihimaen-lasi-vanha--ruskea-jalallinen-tar...
Auttaako tämä tunnistuksessa eteenpäin,itse en ole löytänyt digitaalisista pienpainatteistakaan vastaavaa tarjotinta Karhulan tai Riihimäen kuvastoista.
Yksi ruskea lisää eri mitoilla.
http://www.huuto.net/kohteet/natti-keksitarjotin-ambravarinen-riihimaen-...

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Saman taisin itsekin nähdä. Tuossa huuto-versiossa on noita renkaita lautasosassa joita omassani ei kyllä ole. Ja näyttää että siinä voisi olla korkeampi tuo lautasen reunakin. Voi olla mittasuhteistakin kiinni, mutta se on jykevämmän näköinen. Väri on kyllä sama, mutta taitaa olla melko yleinen perusväri.

Taidan omistaa mysteeri-esineen. Äidin vintiltä tuon löysin ja hän ei muista ollenkaan mistä tai milloin se on tänne päätynyt. Että ei ole antaa mitään vinkkiä ostoajasta edes.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Nimimerkki hannibal voisit kokeilla josko museon amanuenseilla olisi tietoa eli mene kysymuseolta.fi sivulle ja laita kysymys kuvan kera.Jos esine tunnistuu,niin laita tännekin infoa.Juuri katselin valokuvaa jostain museon näyttelystä ja siellä oli saman näkoinen tarjotin kirkkaasta lasista valmistettu.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Voisihan se olla Karhulankin leivostarjotin,löysin Karhulan pienpainatteista kuvan jossa kolme tarjotinta tuotenumerolla 4469,tosin tarjottimien jalat eivät näy kokonaan kuvassa.Halkaisija mitat 235,200 ja 155 mm,varmaan se 235 mm sopii kysyjän tarjottimeen.Kuva on kuvastosta Vakio- ja Tukkupakkauksia Karhula 01.01.1939.
http://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/343671#?page=4

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Ylimmäinen on kyllä samannäköinen. Jalka on ehkä matalampi kuin minun astiassa, voi olla kuvakulmasta kiinni. Olen nyt kysynyt museolta jos sieltä osattaisiin sanoa jotain. Enpä olisi arvannut miten vaikea tunnistettava tuo on.

Käyttäjän hema kuva
hema

Ei ole muuten Karhulan leivostarjotin numero 4469, koska tuo hannibalin tarjottimen lautanen sileä ja siinä erottuu hänen mukaansa vain kaksi säären lähellä olevaa kehää.
Wisitorin02:n linkittämä pienpainatteiden leivostarjotin numero 4469 on nimeltään Karhulan Maininki. Siinä on, mihin nimikin viittaa, useita selviä lainemaisia kehiä. Kehät kyllä näkyvätkin tuossa pienpainatteen kuvassa, jos osaa katsoa ja varsinkin jos on nähnyt Maininkia "luonnossa", Maininki-leivostarjottimia on kahta kokoa, matalammalla jalalla no 4469 ja korkeammalla jalalla 4468.

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Nyt tuli museon ekspertiltä vastaus:

Lähin vastaava leivostarjotin, joka Designmuseon kokoelmista löytyy on Iittalan valmistama 2411-mallin leivostarjotin. Tähän mahdollisesti yksi keskustelija viittasi Designlasi-sivulla. Kyseistä leivostarjotinmallia on valmistettu neljässä eri koossa 20 cm, 24 cm, 28 cm ja 32,5 cm (halkaisija). Teidän tarjottimenne voisi olla 24 cm mallia halkaisijaltaan. Ongelmana on oikeastaan se, että Iittalan tarjotin on kolmivaihepuhallettu, ja teidän leivostarjotin näyttää kuvien perusteella kaksivaihelasilta. Liitän kuitenkin oheen kuvan 2411 leivostarjottimesta, niin voitte suorittaa vertailua. Tuotantoaika tälle mallille on 1934-1953.

Uskallankohan näin maallikkona sanoa, että ei se kyllä taida tuokaan olla. Iittalan tarjottimessa on pystympi ja selvemmin näkyvä tuo reunaosa. Omassa on mielestäni matalampi ja loivempi reuna.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
6 tuntia 17 min sitten Karuselli56 sanoi:
Mikähän lasi kyseessä? Minulla on näitä kahdessa koossa: 1) korkeus 13 cm, suuaukko 5,5 cm. 2) korkeus 9,5 cm, suuaukko 4 cm. Marski -... Lue lisää →
11 tuntia 55 min sitten vilehmoon sanoi:
Etsitään kuvan mukaista opaalilasi valaisimen kupua jonka pohjassa tulisi olla reikä koristeelle. Lue lisää →
12 tuntia 9 min sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
12 tuntia 10 min sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten petskug sanoi:
Tällainen ruskea Nuutajärven maljakko olisi vailla tunnistusta. korkeus n. 153mm. Pohjan signeerauksesta sain jo sen verran tietoa, että... Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten petskug sanoi:
Tunnistaisiko täällä kukaan tätä tuhkakuppia. Raken vanha mainostuhkis. Halkaisija n. 125mm. valmistaja/suunnittelija kiinnostaisi tietää... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten IinesA sanoi:
Ihastuin tähän siniseen maljaan, mutta tunnistaminen osoittautui liian kinkkiseksi. Lieneekö edes suomalainen? Tunnistaako kukaan?... Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten hunttala sanoi:
Onko tämä todellakin satojen eurojen arvoinen? Korkeus 20 cm ja pohjassa Iittala-kaiverrus. Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten hunttala sanoi:
Vielä yksi tunnistamaton lintu. Pituus n. 14 cm Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
6 tuntia 43 min sitten hunttala sanoi:
Suurenmoiset kiitokset! Nyt on linnulla nimi. Lue lisää →
8 tuntia 11 min sitten mattio sanoi:
Siis helmikana Lue lisää →
8 tuntia 11 min sitten mattio sanoi:
Lienee Helmiina 2002 vuosilintu Lue lisää →
13 tuntia 41 min sitten petskug sanoi:
Kiitokset tiedoista ja linkistä. Varmistui tuo. Tuon ajan maljakon suunnittelijaa ei varmuudella kait voida sanoa ilman signeerausta.... Lue lisää →
15 tuntia 13 min sitten Wisitor02 sanoi:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/07/lisaa-kuvia-fiskarsista... Lasinkeräilijäblogin sivulla kerrotaan maljakosta,... Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten Purtsi81 sanoi:
Kiitoksia. Ajattelin että on jotain turisti rihkamaa 😊 Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten Purtsi81 sanoi:
Kiitoksia paljon 😊 Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten Kiharainen sanoi:
Hyvin tutulta/samalta näyttää. Kiitos :) Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa