Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Kakkulautanen

Korkeus n. 12 cm. Jalan läpimitta 12,5 cm lautasosan läpimitta 24 cm. Ruskeaa lasia, sivukuvassa väri näkyy paremmin. Toisella sivulla näin mielestäni melko samannäköisen, jonka väitettiin olevan Riihimäen lasia. Onko täällä joku joka osaisi sanoa onko näin?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Käyttäjän hema kuva
hema

Onkohan nämä leivostarjottimet nyt samanlaiset. Kysyjän tarjottimen yläosassa näen päältä katsoen 2 "kehää", kun taas tuossa antiikkiliikkeen tarjottimessa näen 3 "kehää". Lisäksi jälkimmäisestä olisi tarvittu sivukuva jalasta kokonaisuudessaan ylös asti sen arvioimiseksi, onko jalka varmasti samanlainen. Miten te muut näette tarjotinlautasten kehät?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Eiköhän tuolle kysyjänkin kakkutarjottimelle löydy tuotenumero Riihimäen Lasin kuvastoista.

Käyttäjän hema kuva
hema

Löytyy ehkä, jos se on Riihimäkeä, Mutta sehän voi olla myös Karhulaa, mitä tässä nyt yritän selvittää.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Kyllä noissa kohteiden kuvissa mielestäni selvä ero on. Kehien määrästä en tiedä, mutta Antiikin vuoksen lautasosan jalkaa ympäröivä "kehä" on selvästi suurempi kuin kysyjän vastaavassa.

Entäpä 2 sentin ero halkaisijassa? Voi tietty selittyä mittausvirheellä vai olisiko tuollainen toleranssi mahdollinen tämän tyyppisissä esineissä?

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Ei se kyllä taida sama olla. Mitat ei täsmää.

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei Hannibal. Kysyn vielä tuosta leivostarjottimen säärestä ja jalkalaatasta. Onko sääri jalkalaattaan asti umpinaista lasia ja koko jalkalaatta alapuolelta suora vai onko jalkalaatta alapuolelta "ontto" siten että ontto osuus ulottuu sääreen noin parin sentin korkeudelta. Ja vielä tuo "kehäkysymyskin" on avoinna.

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Siinä on kuvia alhaalta päin. Kyllä siinä kuoppa on. Ja noita "kehiä" on mielestäni vain kaksi. Selvästi erottuva tumma kohta johon jalka päättyy ja toinen vaaleampi noin sentin tummemman kohdan ympärillä. Riihimäen Lasin jalkakin mielestäni näyttää alhaalta erilaiselta. Se kohta missä jalkaosa ja pohja yhtyy näyttää omassa pienemmältä. Korkeus on jossain 11 ja 12 cm välillä.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kyllä on minulle hankala tapaus, koska vaihtoehdot muistuttavat niin läheisesti toisiaan. Tuo antiikkiliikkeen kuva on liian huono ja vain yläviistosta otettu, jotta siitä olisi kunnon vertailupohjaksi.
Nyt kallistun Karhulan leivostarjottimen puoleen mm. siksi , koska Riihimäeltä en löydä läheskään samaa lautaskokoa olevaa mallia. Väri lienee Karhulan kullanruskeaa taikka Rionruskeaa.
Oli tehdas mikä tahansa, tehtiin tämän tyylisiä ja värisiä tarjottimia 30-luvun lopulta 50-luvun lopulle. Olen käyttänyt orjallisesti nimitystä leivostarjotin, koska tuon ajan Riihimäen ja Karhulan luetteloissa ei tunneta kakkutarjotin-nimitystä suurenkaan koon ollessa kyseessä, vaikka toisaalta taas Nuutajärvi on käyttänyt kakkuvati-nimitystä pienikokoisestakin tarjottimesta. Luetteloihin on merkitty vain lautasosan halkaisijavaihtoehdot kunkin tehtaan kohdalla, ja halkaisijakoot vaihtelevat välillä noin 14-30 cm.
Vaikka alkuperä muitten toimesta pian selviäisikin, päätin osaltani palata asiaan, kunhan saan jollakin aikavälillä (5 vuotta? hah!) vaihtoehdot tutkituksi käsituntumalla.

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Vaikka ei astiaa kukaan tunnistaisi, ainakin olen oppinut paljon suomalaisesta tuotannosta. Muutkin kuin Iittala ovat tehneet hienoja esineitä. Tuossa kun ei ole mitään kuviointia tai muuta erottuvaa niin aikalailla samalta kaikki näyttävät.

Käyttäjän hema kuva
hema

Iittala-vaihtoehdosta vielä. Senkin katsoin, mutta vaihtoehto kaatui "kehiin", joita näin kuvastossa kolme ja lautasen läpimittaan, joka oli vain 19 cm. Muoto muutoin oli ihan sopiva ja väri. Mutta kuten tiedetään, kaikkea ei ole kuvastoissa´eikä kaikki kuvastoissa oleva osu silmiin. Mutta joku toinen tietää toivottavasti enemmän.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tässä yksi matalammalla jalalla,ja hieman pienemmällä halkaisija mitalla.Mites renkaat,jalka vaikka on matalampi,niin näyttisi samanlaiselta kuin kysyjän tarjottimessa.
http://www.huuto.net/kohteet/riihimaen-lasi-vanha--ruskea-jalallinen-tar...
Auttaako tämä tunnistuksessa eteenpäin,itse en ole löytänyt digitaalisista pienpainatteistakaan vastaavaa tarjotinta Karhulan tai Riihimäen kuvastoista.
Yksi ruskea lisää eri mitoilla.
http://www.huuto.net/kohteet/natti-keksitarjotin-ambravarinen-riihimaen-...

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Saman taisin itsekin nähdä. Tuossa huuto-versiossa on noita renkaita lautasosassa joita omassani ei kyllä ole. Ja näyttää että siinä voisi olla korkeampi tuo lautasen reunakin. Voi olla mittasuhteistakin kiinni, mutta se on jykevämmän näköinen. Väri on kyllä sama, mutta taitaa olla melko yleinen perusväri.

Taidan omistaa mysteeri-esineen. Äidin vintiltä tuon löysin ja hän ei muista ollenkaan mistä tai milloin se on tänne päätynyt. Että ei ole antaa mitään vinkkiä ostoajasta edes.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Nimimerkki hannibal voisit kokeilla josko museon amanuenseilla olisi tietoa eli mene kysymuseolta.fi sivulle ja laita kysymys kuvan kera.Jos esine tunnistuu,niin laita tännekin infoa.Juuri katselin valokuvaa jostain museon näyttelystä ja siellä oli saman näkoinen tarjotin kirkkaasta lasista valmistettu.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Voisihan se olla Karhulankin leivostarjotin,löysin Karhulan pienpainatteista kuvan jossa kolme tarjotinta tuotenumerolla 4469,tosin tarjottimien jalat eivät näy kokonaan kuvassa.Halkaisija mitat 235,200 ja 155 mm,varmaan se 235 mm sopii kysyjän tarjottimeen.Kuva on kuvastosta Vakio- ja Tukkupakkauksia Karhula 01.01.1939.
http://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/343671#?page=4

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Ylimmäinen on kyllä samannäköinen. Jalka on ehkä matalampi kuin minun astiassa, voi olla kuvakulmasta kiinni. Olen nyt kysynyt museolta jos sieltä osattaisiin sanoa jotain. Enpä olisi arvannut miten vaikea tunnistettava tuo on.

Käyttäjän hema kuva
hema

Ei ole muuten Karhulan leivostarjotin numero 4469, koska tuo hannibalin tarjottimen lautanen sileä ja siinä erottuu hänen mukaansa vain kaksi säären lähellä olevaa kehää.
Wisitorin02:n linkittämä pienpainatteiden leivostarjotin numero 4469 on nimeltään Karhulan Maininki. Siinä on, mihin nimikin viittaa, useita selviä lainemaisia kehiä. Kehät kyllä näkyvätkin tuossa pienpainatteen kuvassa, jos osaa katsoa ja varsinkin jos on nähnyt Maininkia "luonnossa", Maininki-leivostarjottimia on kahta kokoa, matalammalla jalalla no 4469 ja korkeammalla jalalla 4468.

Käyttäjän hannibal kuva
hannibal

Nyt tuli museon ekspertiltä vastaus:

Lähin vastaava leivostarjotin, joka Designmuseon kokoelmista löytyy on Iittalan valmistama 2411-mallin leivostarjotin. Tähän mahdollisesti yksi keskustelija viittasi Designlasi-sivulla. Kyseistä leivostarjotinmallia on valmistettu neljässä eri koossa 20 cm, 24 cm, 28 cm ja 32,5 cm (halkaisija). Teidän tarjottimenne voisi olla 24 cm mallia halkaisijaltaan. Ongelmana on oikeastaan se, että Iittalan tarjotin on kolmivaihepuhallettu, ja teidän leivostarjotin näyttää kuvien perusteella kaksivaihelasilta. Liitän kuitenkin oheen kuvan 2411 leivostarjottimesta, niin voitte suorittaa vertailua. Tuotantoaika tälle mallille on 1934-1953.

Uskallankohan näin maallikkona sanoa, että ei se kyllä taida tuokaan olla. Iittalan tarjottimessa on pystympi ja selvemmin näkyvä tuo reunaosa. Omassa on mielestäni matalampi ja loivempi reuna.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
3 tuntia 22 min sitten Unelias7 sanoi:
Minulle on kulkeutunut appo outo esine, josta on vaikea löytää tietoa. Onko kyseinen "vati" Nanny Stllin? Halkaisija on noin... Lue lisää →
8 tuntia 44 min sitten Kikka A sanoi:
Olen saanut lahjaksi kuvan maljakon ja tarjoiluvadin ja käsitykseni mukaan tuotteet ovat joko Arabian tai Iittalan valmistamat.... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Tomi Aalto sanoi:
Valmistajasta ei tietoa itsellä.mutta itselle ylimääräinen desing tuhkakuppi myydään tarjousten perusteella. Halk. 210mm korkeus 35mm.... Lue lisää →
6 päivää 1 tunti sitten Wisitor02 sanoi:
Onko teille muillekin tullut ilmoitus vaarallista tai haitallisista sivustoista, kun on halunnut siirtyä Designlasi.com sivuille,Käytän... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 4 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Timo Sarpaneva, Arkipelago kynttilänalunen. Lue lisää →
2 päivää 7 tuntia sitten Anne.K sanoi:
Hienoa. Sähköpostitse tulleissa ilmoituksissa on vielä varoitus: Suhtaudu tähän viestiin varauksella Gmail ei voinut vahvistaa, että... Lue lisää →
3 päivää 12 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Ilmoitin asiasta ylläpitoon adminille ja hän kertoi vastauksessaan, että sivustolla oli jokin mikä aiheutti ilmoituksen selaimella, mutta... Lue lisää →
3 päivää 12 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Suojaamaton yhteys -ilmoitus on tullut ja syynä jokin sellainen asia kuin että Designlasi-sivuston päivämäärä ja kellonaika eroaa Googlen... Lue lisää →
4 päivää 13 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.designlasi.com/forum/ei-enaa-myynnissa-sarjana Linkin kuvassa samanlainen sininen maljakko, eli taitaa se olla löytö sarjan... Lue lisää →
4 päivää 16 tuntia sitten Anne.K sanoi:
Juu, tuli ja minäkin otin riskin. Harmi jos tämä sivu loppuu, olen löytänyt paljon tietoa täältä. Lue lisää →
6 päivää 1 tunti sitten Wisitor02 sanoi:
Jos maljakkosi on noin 25,5 cm korkea, niin se saattaa olla saksalaisen Leonardon sisustusmaljakko 90- luvulta. https://www.etsy.com/ie/... Lue lisää →
6 päivää 6 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Hopeatäplä nimityksellä myydään torilla samanlaista lasilintua, ja ilmoituksessa on liite Bukowskin sivulle , jossa on ollut myynnissä... Lue lisää →

Kirjavinkki

Pirkko Sillanpää, Ilkka Kuhanen, Kaisa Koivisto

Lasin aika

Tämä kauniisti kuvitettu kirja Kauklahden lasitehtaasta ja sen tuotannosta on upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehdaslaisten arkeen.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa