Käyttäjän Perho kuva
Perho

Kaksi lasiasettia ja kaksi juomalasia. Ikä, valmistaja?

1890-luvulla syntyneiden appivanhempieni jäämistössä on kahdenlaisia lasiasetteja. En osaa sanoa niiden ikää enkä alkuperää. Tunteeko joku? Kristallimaisen halkaisija on 12,7 cm. Olettaisin, että ohuemmat, himmeäpohjaiset (halk. 13,7 cm) saattavat olla Arcorocia tjs.

Toinen tuntematon pari eli juomalasit on kummitätini jäämistöstä: Ovatko 40-lukua vai myöhempää? Entä ovatko suomalaisia vai muita? Molemmat ovat 9,5 cm korkeita. Hiotun halkaisija 6,3 cm ja paksupohjaisen 6,5 cm.

Kiitos jo etukäteen. Lasin tuntemukseni ulottuu Suomeen n. 1970-luvulle ja eteenpäin.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Onko kuvan 4 lasin ulkohalkaisija puolesta välistä mitattuna n. 63 mm ja tilavuus n. 2,5 dl?
Jos on niin se sopii venäläisiin teelasin pidikkeisiin, joilla on pitkä historia nykypäivään asti

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuo ensimäinen lautanen voisi olla Iittalan lautanen, malli numero 3180 1930-luvun lopusta. Myös Nuutajärvi on valmistanut tämännäköisiä lautasia, mutta niissä on pieni muutaman millin korkuinen "jalka", joka on osittain hiottu sileäksi. Kuvastasi en pysty erottamaan, onko lautasessa tällainen pieni "koroke". Myös lautasesi koko sopii paremmin Iittalan lautaseen.
Tuo toinen, himmeäpohjainen lautanen voisi mahdollisesti myös olla Iittalaa, numero 3131 1930-luvun lopusta. Saman näköinen lautanen esiintyy nähdäkseni myös Karhula-Iittalan vuoden 1947 luettelossa, jossa se on saanut nimen "Kehä". Mutta kun lautasen kooksi on ilmoitettu luetteloissa 14, 5 cm, en ole ihan varma, onko tämä malli Sinun lautasesi.
Tuo neljännen kuvan lasi on mielestäni "Neukkulasta". Sellaisia ja laseja vastaavaa karahvia myytiin Suomessa ainakin 1970-luvulla.
Tuo viimeinen lasi on niin "tavallinen" että se voi olla mistä vaan. Iittalan tiettyä vanhempaa lasia se muistuttaa, mutta kuvakulma on sellainen, ettei lasin ja jalkaosan muoto käy selvästi esille. Jalkaosassa on ilmeisesti vain jokin valoheijastus eikä mitään koloa? Jos saisit otetuksi lasista paremman kuvan ja ilmoittaisit myös vetoisuuden, voisi lasin alkuperä mahdollisesti löytyä.

Käyttäjän Pölijä kuva
Pölijä

Nelosen lasi voi olla myös vanhaa Iittalan tuotantoa. En vain äkkiseltään muista mikä hionnan nimi on ja miltä vuosikymmeneltä tuo on. Sekoitetaan usein neukkulasiin niinkuin Iittalan tähkäkuviokin.

Tuolla myydään settiä samalla hionnalla kotimaisena: http://www.purppura-antiikki.fi/product_info.php?products_id=348

Käyttäjän hema kuva
hema

No eihän tässä mikään kiire ole. Etsipä tuo koristekuvio Iittalan tuotannosta kaikessa rauhassa, niin saadaan tuo neukkuoletus vihdoin kumotuksi. Jokainen erehtynyt korjaa mielellään tietojaan.
Alkuperä olisi tosiaan hyvä saada selville siitäkin syystä, että tuosta lasi- ja kannusetistä maksetaan helposti parhaan kotimaisen hiotun lasin hinta esim. kylähuutokaupoissa.
Mutta lähteeksi ei kelpaa mikään nettisivu, sillä olet kai huomannut, että liikkeiden nettisivuilla on virheitä virheiden perään - vaikka ei tietenkään kaikilla sivuilla.

Käyttäjän Perho kuva
Perho

Kiitos vastaajille. 30-luku sopisi hyvin appivanhempieni astioihin. Viimeinen lasi on todennäköisimmin kotimainen minunkin mielestäni, koska perheessä on aina arvostettu laatua ja kotimaista. Täti kyllä matkusteli myös NL:ssa, joten hiottu voi olla sieltäkin, mutta pidikkeitä teelaseihin jäämistössä ei ollut. Katsellaan lisää.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Lasit ja pidikkeet myytiin neukkuaikana eri kaupoissa tai ainakin eri osastoilla, myös valuuttakaupoissa.
Ohuita kuumankestäviä laseja käytettiin yleisesti myös kylmiin juomiin mm. kahviloissa, joten lasien osto ilman pidikkeitä ei ole mitenkään tavatonta.

Käyttäjän hema kuva
hema

Neljännen kuvan lasin alkuperä selvisi. Äskettäin osui käsiini pahvinen alkuperäispakkaus, jossa oli kaadin ja kuusi lasia vielä omissa lokeroissaan. Pakkauksen kyljessä luki suomeksi: Nemanin Lasitehdas, USSR. Kaadin 1,3 litraa. Lasi 25 cl.
Tehtaasta ja sen historiasta en ole vielä yrittänyt ottaa selvää.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 tunti 25 min sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
2 tuntia 55 min sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Maire80 sanoi:
Myydään tarpeettomana ehjä, numeroitu arabian Pekka kannu. Arabia maitokannu, Pekka. Vuosi, 1932-49, piippuleima. Korkeus 17,5 cm,... Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Maire80 sanoi:
Myydään virheetön liekki maljakko. Maljakko, Liekki. Design, Eino Wänni, Kumela Vuosi, 1970-luku. Signeerattu, E Wänni Kumela Finland... Lue lisää →
2 päivää 26 min sitten laivonsaari sanoi:
Tunnistaako joku näitä koirafiguureja ja jotain suuntaa hinnasta? Kiitos etukäteen😊 Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Syksy22 sanoi:
Mahtaakohan kukaan tunnistaa, onko kyseessä aito malja? Ei tarroja, mutta pohjassa teksti iittala. Korkeus noin 12 cm ja leveys suuaukon... Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten Laasia sanoi:
Kenenköhän suunnittelema ? Itse en ole löytänyt tietoa. Korkeus 16cm. Suurin leveys 8cm. Lue lisää →
4 päivää 6 tuntia sitten Aleksandra sanoi:
En löydä netistä nimeä tälle astialle. Voiko joku auttaa? Lue lisää →
4 päivää 10 tuntia sitten etuovi sanoi:
Tunnistaako kukaan kuvan mukaista maljakkoa? Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
19 tuntia 43 min sitten Wisitor02 sanoi:
Eikös tuo ole Alvar Aallon 3031 mallin mukainen maljakko, mitä mieltä olette. Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://vatican.com/Figurines-Antique-Staffordshire-Dogs/ STAFFORDSHIREN SPANIELI ja koko nimi juttu englanniksi: Staffordshire Russet... Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Pikkasen myöhään , mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Aivan, pahoittelut! Tuota kokoa on tehnyt Riihimäen lasi! Riihimäen mitat k25,5 ja pohja 7cm Lue lisää →
3 päivää 9 tuntia sitten lasilintu sanoi:
FiiFii: Viimeisestä kommentistasi rohkaistuneena liityn seuraasi ja aion jatkossa välittömästi korjata, kun puhuja nimittää niin... Lue lisää →
3 päivää 10 tuntia sitten SusaMatti sanoi:
Maljakko on vuodelta 1940-1950. Ei tainnut olla Studiolasi silloin olemassa Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten NinaE sanoi:
👍☺️ Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten NinaE sanoi:
😅 Paljon kiitoksia!! 😃 Lue lisää →

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa