Käyttäjän juhsmo kuva
juhsmo

karahvi

Oheinen karahvi noin lienee 1800-luvulta. Osaisikohan kukee tunnistaa?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Katso linkin kuvat ja vertaa,onko lainkaa samanlainen.Mitoista ei tietoa.
https://www.1stdibs.com/furniture/dining-entertaining/glass/swedish-blow...

Käyttäjän hema kuva
hema

Kyselyissä olisi hyvä ilmoittaa esineiden mitat sivuston ohjeiden mukaisesti. Tässä tapauksessa tunnistusta avittava tieto voisi olla karahvin vetoisuus ja kuva koko tulpasta. Mutta jos haluaa tunnistuksen vain "sinne päin", niin tässä tulee yksi.
Kuvan tapaista vesikarahvia (kurpitsapulloa, tolppakarahvia) on valmistettu useissa maissa, Suomessakin 1800-luvun lopussa monessa eri lasitehtaassa. Karahvia on valmistettu ilman tulppaa tai tulpan kanssa. Joskus karahvin oheen on valmistettu myös vesilasi. "Museotavaraa" karahvi on joka tapauksessa.

Käyttäjän juhsmo kuva
juhsmo

Kiitos vastauksista!

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Omaa korkkia siihen ei kuulu lasi toimii korkkina jos sellainen on tilattu.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tolppapullosta. Tuo, mitä kirjoitin edellä pitää paikkansa, paitsi että tolppapulloja valmistettiin vielä 1900-luvun alkupuolellakin. Niitä siis valmistettiin tulpalla ja ilman tulppaa, lasin kanssa ja ilman lasia. Niissä kotimaisissa kuvastoissa, joissa tulpallisia tolppakarahveja kuvan kera esiintyy, näyttävät tulpat olevan pyöreämuotoisia.
Harmi, että emme saaneet tietää karahvin vetoisuutta, koska koon perusteella olisi voitu parhaassa tapauksessa päästä valmistajatehtaan jäljille taikka ainakin sulkea pois joitakin tehtaita.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Moi
Voitko kertoa missä kuvastossa karahvi esiintyy korkilla? Nimittäin muutamissa museolähteissäkin mainitaan että tämä on korkiton karahvi.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tässä tulee tietoja tulpallisista: Iittala 1892, nummer 1043-1048, vattenkarafin kulrunda med propp, med stolp.
Karhula 1891, löpande nummer 290-291 vattenkarafiner pelarform med proppar. Nuutajärvi 1882 puolestaan nummer 66-70 stolpkaraff med glas.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Jos katsot Iittalan kuvastoa kunnolla niin ko. karahvi on vasta seuraavalla aukeamalla nro: 1055. Se karahvi mitä ehdotit on rihrattu malli ei ko. kurpitsapullo. Karhulassa sama homma.
Nuutajärven kuvastossa on juomalasi korkkina kuten jo edellä mainitsin, ei varsinaista korkkia.

Käyttäjän hema kuva
hema

Niin,mainitsemasi nro 1055 on vattenlarafin utan kork m. stolpar eli tolppakarahvi ilman korkkia, mutta ihan samanlainen korkin kanssa on edellisellä sivulla mainitsemani numerot 1043-1048. Rihlaukset on kuvastossa mainittu erikseen, eikä näiden tolppapullojen kohdalla ole siitä mainintaa, vaikka eräiden muiden vesikarahvien yhteydessä on.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Höpö höpö et ole varmaan koskaan pidellyt ko. kurpitsakarahvia kädessäsi niin et tiedä mistä puhut. Kyseisessä karahvissa kulkee kohojuonteet pystysuunnassa karahvin eri puolilla, kyllä niitä pyöreitä karahveja niissä kuvastoissa on mutta vain yksi on ns. kurpitsakarahvi ja siinä ei ole korkkia koskaan ollutkaan. Ainostaan se lasi ja sekin erikseen tilattaessa.

Käyttäjän hema kuva
hema

Taas yrität mitätöinnillä "muuttaa mustaa valkoiseksi". Mutta ei auta.
Eli jos joku muu haluaa katsoa, mistä on kysymys, niin kurpitsapullosta eli ns. tolppakarahvista on hyvät kuvat mm. Markku Annilan kirjassa Vanhat lasini. Siinä on mm. värikuvakin sinisestä karahvista sinisen lasin kera. Ja maininta niistä samoista kuvastoista, joihin minäkin viittasin ynnä Nuutajärvi.
Ruotsin osalta voi halutessaan katsoa vaikkapa nettiä. Siellä karahvi kulkee nimellä Stolpkaraff taikka Stolpakaraff. Näistä karahveista näkyy myös, miltä kohojuonteet eli tolpat näyttävät. Ei niitä voi sekoittaa mihinkään muuhun kruusaukseen. Ruotsissa tolppakarahveja tehtiin varhaisemmin kuin meillä eli jo 1800-luvun puolivälin paikkeilta alkaen.
Jokainen palstan lukija voi nyt itse katsoa mainitsemistani kotimaisista luetteloista, esim.Iittalan luettelosta, millaisia ovat vesikarahvit, joissa on tulppa ja sivutolpat eli vattenkarafin med propp och m. stolp.eli ns. tolppakarahvit tulpalla. Ja saman tien voi tietenkin katsoa, millainen on vattenkarafin utan kork m. stolpar eli tolppakarahvi ilman korkkia. Samat näyttävät vetoisuudet näissä tolppakarahveissa olevan, olipa tulppa lähtökohtaisesi tai ei - tietenkin koska on kysymys samasta karafista.
Tuon kysyjän tolppakarahvin osalta pitää todeta, että emme edes tiedä, onko se kotimainen vai ei, koska ainakin Ruotsin ja Suomen tolppakarahvit ovat malliltaan kuta kuinkin saman näköiset.
Ja vielä "tolppakarahvimarkkinoista". Kyllä tolppakarahvit ovat harvinaisia, mutta sanotaanko, että kerran pari viidessä vuodessa sellaisen voi tavata "luonnossa". Usein ne kuitenkin ovat huonokuntoisia eli niissä on mm.kalkkijäämiä.
Ja kuten jo moneen kertaan on sanottu kysyjän karahvin osalta, koon ilmoittaminen ei olisi ollut ainakaan haitaksi valmistajaehtaan etsimisessä.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Btw, mistä löytäisi parhaat ja kattavimmat kikat kalkkijäämien poistoon esim. maljakoista?

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Kokeile konetiskiainetta ja teräsvillaa. Toiset ovat käyttäneet myös happoja.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Jos kuitenkin puhutaan kuvan kurpitsapullosta/karahvista niin siihen ei kuulu korkkia edelleenkään. Niihin kuvastoihin ja tuotenumeroihin joihin viittasit aiemmin ne eivät ole samoja kuin kysyjän tuote ylhäällä joten tässä kohtaa olet aivan kuutamolla. Onko Annalan pullossa korkki? Ruotsi ei liity tähän nyt mitenkään ja kukaan ei niitä tuotteita pysty erottamaan koska ruotsista tulleet lasinpuhaltajat tekivät niitä suomessa samoilla mitoilla.
Olet kova puuttumaan jokaiseen postaukseen täällä mutta et pysty myöntämään että itse sekoitat asiat.

Käyttäjän juhsmo kuva
juhsmo

Karahvin vetoisuus on 2 litraa.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Hieno esine taatusti kannattaa säilyttää.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
5 tuntia 49 min sitten Karuselli56 sanoi:
Mikähän lasi kyseessä? Minulla on näitä kahdessa koossa: 1) korkeus 13 cm, suuaukko 5,5 cm. 2) korkeus 9,5 cm, suuaukko 4 cm. Marski -... Lue lisää →
11 tuntia 27 min sitten vilehmoon sanoi:
Etsitään kuvan mukaista opaalilasi valaisimen kupua jonka pohjassa tulisi olla reikä koristeelle. Lue lisää →
11 tuntia 41 min sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
11 tuntia 43 min sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten petskug sanoi:
Tällainen ruskea Nuutajärven maljakko olisi vailla tunnistusta. korkeus n. 153mm. Pohjan signeerauksesta sain jo sen verran tietoa, että... Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten petskug sanoi:
Tunnistaisiko täällä kukaan tätä tuhkakuppia. Raken vanha mainostuhkis. Halkaisija n. 125mm. valmistaja/suunnittelija kiinnostaisi tietää... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten IinesA sanoi:
Ihastuin tähän siniseen maljaan, mutta tunnistaminen osoittautui liian kinkkiseksi. Lieneekö edes suomalainen? Tunnistaako kukaan?... Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten hunttala sanoi:
Onko tämä todellakin satojen eurojen arvoinen? Korkeus 20 cm ja pohjassa Iittala-kaiverrus. Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten hunttala sanoi:
Vielä yksi tunnistamaton lintu. Pituus n. 14 cm Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
6 tuntia 15 min sitten hunttala sanoi:
Suurenmoiset kiitokset! Nyt on linnulla nimi. Lue lisää →
7 tuntia 43 min sitten mattio sanoi:
Siis helmikana Lue lisää →
7 tuntia 44 min sitten mattio sanoi:
Lienee Helmiina 2002 vuosilintu Lue lisää →
13 tuntia 13 min sitten petskug sanoi:
Kiitokset tiedoista ja linkistä. Varmistui tuo. Tuon ajan maljakon suunnittelijaa ei varmuudella kait voida sanoa ilman signeerausta.... Lue lisää →
14 tuntia 46 min sitten Wisitor02 sanoi:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/07/lisaa-kuvia-fiskarsista... Lasinkeräilijäblogin sivulla kerrotaan maljakosta,... Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten Purtsi81 sanoi:
Kiitoksia. Ajattelin että on jotain turisti rihkamaa 😊 Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten Purtsi81 sanoi:
Kiitoksia paljon 😊 Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Kiharainen sanoi:
Hyvin tutulta/samalta näyttää. Kiitos :) Lue lisää →

Kirjavinkki

Pirkko Sillanpää, Ilkka Kuhanen, Kaisa Koivisto

Lasin aika

Tämä kauniisti kuvitettu kirja Kauklahden lasitehtaasta ja sen tuotannosta on upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehdaslaisten arkeen.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa