Käyttäjän Riiweiler kuva
Riiweiler

Kauklahden lasitehtaastako?

Moi

Kyselin jo toisaalla, olisiko jollain tietoa Kauklahden Lasitehtaan pallomaljakoiden tapaisten valmistajista ulkomailla. Hiljaista piteli :)

Nyt on kuva käytössä ao. maljakosta. Korkeus 13-14 cm, leveys noin 16 cm, suuaukko 6 cm, paino 390 g. Onko mitään mahdollisuuksia varmistua tämän alkuperästä? Olisiko kenelläkään Kauklahden kuvastoa, josta viitsisi vilkaista?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Ongelma Kauklahden esineiden tunnistamisessa on se, että tehdas ei ole julkaissut omia kuvastoja käyttö- ja taidelasista sellaisena kuin me kuvastot käsitämme. Ehkä tehdas ei aluksi ehtinyt tehdä niitä ja sitten vähän myöhemmin Riihimäen lasin tytäryhtiönä ei katsonut niitä tarpeelliseksi. On olemassa pari näyttelyluetteloa, vihkosia, joiden aineisto on koottu sekalaisista lähteistä. Näissä vihkosissa on vain mustavalkoisia piirroksia eikä esineiden mittoja ole ilmoitettu.
Oman maljakkosi näköinen vaasi on mustavalkoisena summittaisena piirroksena toisessa noista vihkosista seuraavin tiedoin: pallovaasi, 1940-luku, mallivihko 1947, maalattu.
Mielestäni vaasisi on tyypillinen Kauklahden/Riihimäen lasin maalattu vaasi sillä perusteella mitä olen niitä luotettavissa paikoissa nähnyt. Mutta takuuseen en tässä nyt mene. Kotimaisista Kumela on lähellä.

Käyttäjän Riiweiler kuva
Riiweiler

Kiitos vastauksesta!

Olen myös antanut itseni ymmärtää, ettei Kauklahden tehdasta sitonut niinkään mitkään vakiomallit, vaan puhaltajat saattoivat "säveltää" ja tehdä esineistä oman näköisiään.

Katselin Laatutavaran sivuilta noita maljakkojen painoja ja pallovaasit olivat 300-400 gramman välillä, joten senkin puolesta tuo menee linjaan.

Ehkä tein tosiaan hyvän löydön :)

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Kyllä Kauklahdesta kuvastoja löytyy mm. 1925.
Esine voisi olla myös "kimallusta arkeen" kuvastosta nro. 196 mutta tarkat tiedot puuttuvat.
Eri asia on sitten onko esine aito kauklahtelainen vai riihimäen satelliitti aikakautta(lasimaalaamo).
Puristelaseissa löytyy usein kyllä selvät Kauklahti/Köklaks leimat.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kauklahden kuvastoista. Mitä niitä mahtaa löytyä käyttö- ja taidelasista jo edellä mainittujen kuvastojen lisäksi? (Jätetään pois apteekki- ja valaistuslasit.) Yksi ehdokas on tosiaan tuo v. 1925 julkaisu, mutta kun se mainitaan pelkäksi hintaluetteloksi, niin mahtaako siinä olla kuvia, ja jos on,niin mitä? Kauklahden kuvastot olisi nyt hyvä luetella.
Riihimäen tytäryhtiökausi on asia erikseen, koska tuolloin osa Kauklahden tehdasyksikössä valmistetuista tuotteista sisällytettiin Riihimäen kuvastoihin.
Riiweilerin pallovaasin osalta puhumme samasta asiasta ei Kimallusta arkeen -vihkosesta/kuvastosta, jossa pallovaasista on mainitsemani tiedot numeron 196 kohdalla.
Puristelasisten Kauklahti-leimattujen esineiden osalta pitää vielä todeta, ettei kaikista niistäkään voida varmuudella tietää, ovatko ne "aitoja kauklahtelaisia" vai "Riihimäen satelliittiaikakautta", koska muotteja lainattiin tehtaalta toiselle.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Vuodatuksesi on ihan turhaa koska en ole juuri muuta väittänyt.
En omista 1925 kuvastoa mutta tiedän sellaisen olevan onko siinä kuvia vai ei, tiedä häntä.
Mutta kun kuvasto on vuodelta 1925 ja tehdas toiminut vasta 2 vuotta(väliaikainen talouslasien y.m. hintaluettelo) jolloin tehdas oli vielä itsenäinen niin uskoisin että kuviakin löytyy. Luuletko että kun Riihimäki osti tehtaan ja tuotannon niin että rixu vielä leimautti Köklaks tuotteita, en usko. Kyllä tehtaan nimi hiottiin pois muoteista tai hitsatsattiin umpeen ja sulautettiin rixun tuotantoon.
Seuraavista kuvastoista voi Kauklahtea myös "pongailla".
Riihimäki kuvasto P.2 n. 1928.
Riihimäki kuvasto A. 1930(osa).
Riihimäki hinnasto M&L 1932.
Riihimäki kuvastot P.1935....P.M. ja L. 1936....1937 uutuudet.....jne. jatkuu...
Koska riihimäki osti tehtaan(1927) niin tuotteet siitä eteenpäin löytyy rixun kuvastojen yhteydestä, lisäosista tms.

Käyttäjän hema kuva
hema

Pysytäänhän asiassa. Alunperinhän oli siis puhe Kauklahden kuvastoista - ei Riiihimäen Lasin kuvastoista - koska Riiweiler kyseli aloituksessaan, mistä Kauklahden kuvastosta hänen pallovaasinsa mahdollisesti löytyisi. No, siihen kysymykseen olemme nyt molemmat antaneet jonkinlaisen vastauksen.
Sitten sivujuonteesta eli Kauklahti-leimattujen puristelasien valmistajayksiköistä. Siinä asiassa olen museoalan ammattilaisten varassa, koska en ole ollut esim. hiomassa muotteja. Seuraavassa ote vihkosesta/kuvastosta Kauklahden lasitehtaan tuotantoa vuosilta 1928-1934:
"Kauklahden lasitehtas toimi Riihimäen Lasi Oy tytäryhtiönä, siksi sillä ei ole omia tuotekuvastoja. Riihimäen kuvastojen perusteella ei voi varmuudella tietää, mitkä esineistä ovat olleet tuotannossa Kauklahdessa. Esimerkiksi puristelasimuotteja lainattiin tehtaalta toiselle niin, että ei edes leimatuista puristelaseista voi sanoa, onko esine valmistettu Kauklahdessa vai Riihimäellä."

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Hohjoijaa, 1925 kuvasto on siis olemassa. Kyllä ne Kauklahden tuotteet on vieläkin tunnistettavissa jos asiaan perehdyt eli hommaat sen kuvaston ja silloin huomaat rixun kuvastoista mitkä kaikki niistä jatkoivat rixun tuotannossa.
Toi pallovaasi on puhallettua lasia(joten tarvis olla varmaan "taidelasikuvasto") samaan aihioon on varmaan kymmeniä maalauskoristeita, tämä samainen ei välttämättä löydy mistään kuvastosta.

Käyttäjän Juliaana kuva
Juliaana

Hei, kun viimein on Kauklahti- asiantuntijoita paikalla kysyisin tästä vanhasta Kuopion Mesimarjaoullosta, että voisiko olla Kauklahti- maalarin ruokatuntityö/ taidonnäyte? Värit ja koristelu viittaavat siihen.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 päivä 22 tuntia sitten merjatee sanoi:
Näitä hyvin ohuesta lasista tehtyjä ja koristeltuja (en tiedä miksi tällaista koristelutekniikkaa nimitetään) oli juhlakäytössä... Lue lisää →
2 päivää 1 tunti sitten Piukki5 sanoi:
Sain nämä perinnöksi, kun halusin mummon astioita. Nämä on kauniita, mutta onkohan molemmat puristelasia? Onko näistä mitään tietoa:... Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten merjatee sanoi:
En enää muista, milloin ja mistä olen kyseisen pullon ostanut, mutta nähdäkseni kyseessä on Oiva Toikan koristepullo Mansikkapaikka.... Lue lisää →
2 päivää 20 tuntia sitten merjatee sanoi:
Näitä 16 cm läpimitaltaan olevia lasisia leivoslautasia oli lapsuudenkodissani käytössä, niitä käytettiin yhdessä 30-luvun loppupuolella... Lue lisää →
3 päivää 27 min sitten merjatee sanoi:
Ostin 6 kpl näitä lasisia olutkolpakkoja 70-luvun alussa. Ne olivat muistaakseni melko kalliita ja ostettu muistaakseni jotain design-... Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten Ankero sanoi:
Moi, törmäsin tällaiseen Toikalta näyttävään lintuun. Ei signeerausta, "Karelian glass made in Finland"-tarra pohjassa.... Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten HelMar2022 sanoi:
Minkä niminen kuvan kahvikuppi on? Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten Katjuska83 sanoi:
En ole löytänyt yrityksistä huolimatta kuvan mukaisista tuikuista mitään tietoa. Ovat olleet lapsuudenkodissani ainakin 1980-luvun... Lue lisää →
1 viikko 3 tuntia sitten Hanna65 sanoi:
Flanderin Marimekolle suunnittelemat korkeat lasimaljat, virheetön kunto. 50€ yht. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
2 päivää 5 tuntia sitten merjatee sanoi:
Suurkiitos tiedosta. Niinpä onkin. Nyt löytyi jo netistäkin, kun älysin käyttää tuoppi-sanaa! Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten tohtori sanoi:
Taitaa olla Nuutajärvi Hiiop, Oiva Toikka Lue lisää →
2 päivää 13 tuntia sitten smithmarry46 sanoi:
Many thanks for your informative posting. I always uncover useful blog posts to pick up new abilities. My most recent blog reading was... Lue lisää →
2 päivää 15 tuntia sitten eom sanoi:
Ei mitään varmaa ,mutta jotenkin tuli mieleen Keijo Kortesalo. Aivan samaa en löytänyt mutta tutkippas Asmo Uutelan tekeleitä myös. Lue lisää →
3 päivää 23 tuntia sitten Cadel sanoi:
Kuva hieman epäselvä kyseessä varmaan Kaj Franckin pyöreäpohjainen kirjava lasi 5023 (1954-71) ja kaadin (5601) ja settiin kuuluva... Lue lisää →
6 päivää 4 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.etsy.com/listing/1136332125/yellow-glass-creamer-and-sugar-bowl Linkin kermakko ja sokerikko on myynnissä Ruotsissa.Linkistä... Lue lisää →
6 päivää 19 tuntia sitten Samuelsam sanoi:
Lasinkeräykseen? Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa