Käyttäjän jonrii kuva
jonrii

Kupittaan Martta-figuurin suunnittelija kateissa

Tietäisikö kukaan kuvassa olevan Kupittaan Martta-pukuisen figuurin suunnittelijaa ? Pohjassa teksti Handmade Finland ja signeeraus BS. Kuka mahtaa tämä BS olla ?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän telluk kuva
telluk

Täältä löytyy sisko tyttösellesi. http://www.suomenantiikki.fi/Figuurit.htm

Suunnittelijasta en osaa sen enempää sanoa Anja Kantor valmistelee näiden kaltaisia hahmoja.. Hänelläkin hand made in finland hahmojen pohjassa, mutta näyttävät aika rouheille verrattuna noihin kahteen ja nimi kirjaimet eivät täsmää. Laitatko kuvan siitä signeerauksesta voisiko olla myös ISS tai TSS?

Käyttäjän jonrii kuva
jonrii

Hei.Kiitos vastauksesta.Näköjään tähän vastaukseen ei pystykään liittämään uutta kuvaa, joten laiten sen uutena viestinä.Siskohan noilta sivuilta tosiaan löytyi, onkin tainnut pukunsa perusteella päästä vähän parempiin piireihin, kuin tämä kotoinen Martta-tyttö :)

Käyttäjän jonrii kuva
jonrii

Hauskan näköisiä nuo Anja Kantorin figuurit. Ovat tosiaan vähän "jämäkämpää" laatua kuin tämä tyttö. Netistä löysin vielä yhden samaa tyyliä olevan tytön ja siinä sen valmistajaksi oli merkitty Arabia. Voiskohan ollakin ?

Käyttäjän telluk kuva
telluk

Yritin tuossa katsella BS-nimimerkin perään tuloksetta. Tuosta Anja Kantorista sen verran että hän on työskennellyt myös Kupittaalla, ja hänen tuotoksissaan on tuo handmade in finland-merkintä.
Tuossa kuvaa Anja Kantorin tuotoksista:
http://1.bp.blogspot.com/_gYAnNTNsMwI/Seq2Z7f...

Sitten tässä viime päivinä tuli huutoihin tämmöiset Arabian tyttölapset :
http://www.mikko.fi/search/item-provider.acti...
ja
http://www.mikko.fi/search/item-provider.acti...

enempää en osaa auttaa :) kivoja nuo tytöt.. täytyy pitää silmät auki jos vaikka itselleni löytäisin yhden tuommoisen.

Käyttäjän telluk kuva
telluk

Tyttösiä löytyi lisää. Tässä olisi Lotta-tyttö.
http://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=9/...

Käyttäjän mlt kuva
mlt

Jonrii:n tyttöfiguurilla ei ole mitään tekemistä Kupittaan Saven kanssa vaan figuurin on tehnyt ja signeerannut Birdie Sahlberg (1925-1992), jolla oli aikoinaan oma keramiikkapaja Espoon Nupurissa.

Käyttäjän Ursulamartina kuva
Ursulamartina

Kyllä, nämä tiedot pitäävät täsmälleen paikkaansa. Birdie Sahlberg oli mieheni täti. Mikäli sinulla on näitä figuureja, ja haluat luopua niistä, olisin kiinnostunut.

Käyttäjän telluk kuva
telluk

mlt onko sama tekijä kuin noilla arabian tyttösillä?

Käyttäjän mlt kuva
mlt

En tiedä, kuka mikko.fi:ssä myytyjen Arabian tyttöfiguurien tekijä on ollut, tuskin kuitenkaan Birdie Sahlberg.
Astaitaivas-liikkeessä myyty Lotta-nukke ei ole Arabian tuotantoa vaan sen tekijä on uuskaupunkilainen keraamikko Ann-Maj Helpiö, jolla on oma keramiikkaverstas osoitteessa Blasieholmankatu 10, Uusikaupunki. Hänen nukkefiguureistaan on kuvia myös netissä.

Käyttäjän telluk kuva
telluk

Kiitoksia, tämä aihe kutkutti mieltä !

Käyttäjän telluk kuva
telluk

Tässä lisää noista Arabian tytöistä.

Säilön tämän vanhan huutonetin keskustelun tänne jos reikäsilmäiset tyttö figuurit mietityttävät ja tämä keskustelu ei vielä avannut kaikkea.
http://www.huuto.net/fi/forum2/show_message.p...

Käyttäjän vaskilintu kuva
vaskilintu

Martta-nukke lienee Arabian tai Falcon tuotantoa 1950-luvulta.
Arabian tehtaalla oli tuolloin osasto, jossa valmistettiin noita viehättäviä pieniä tyttö-, poikakinnukkeja.
Olen itse keräillyt noita pieniä esineitä.
Useimmiten niiden pohjassa ei ole signeerausta ollenkaan. Joskus Arabia.Joskus pelkät nimikirjaimet.
Falco oli pieni keramiilkapaja, joka jatkoi Arabian nukentekijöiden tyylillä tehtyjen figuurien tekoa joitakin vuosia sen jälkeen, kun Arabia oli lopettanut niiden teon. Se signeerasi esineensä usein Falco ja nimikirjaimet.
Arabian museossa Helsingissä on näitä figuureja esillä ja sieltä saanee myös lisätietoja, ken haluaa.
Nykyisin Arabian nukentekijöiden perinnettä jatkaa Ann-Maj Helpiö keramiikkapajassaan Uudessakaupungissa. Hän on aikoinaan ollut Arabialla yksi näitä nukentekijöitä.
Hänellä on omia sivuja netissä ja häneltä voi myös tilata näitä viehättäviä figuureja kirjeitse, puhelimella. Näin minä olen tehnyt.
Monet Helpiön enkelit ovat lähteneet kauttani lahjoiksi sukulaisille ja ystävilleni.

Käyttäjän mlt kuva
mlt

Avauksessa oleva Martta-figuuri EI ole Arabian eikä Falcon tuotos vaan figuurin on tehnyt Birdie Sahlberg (1925-1992), jolla oli oma keramiikkapaja Espoon Nupurissa. Tämä tieto on aikanaan saatu em. figuurin tekijän omaiselta, joka osti BS:n figuurin tutultani.

Edelleen, Arabia ei tietääkseni ole käyttänyt tuotteissaan ilmaisua "HANDMADE IN FINLAND" vaan ilmaisua "MADE IN FINLAND". Falcon tuote tuo ei ole. Itselläni on muuten samanlainen Martta-figuuri ja leimaus pohjassa on varsin selvä: HANDMADE IN FINLAND ja keskellä nimikirjaimet BS.

Muu osa kirjoituksestasi pitänee paikkansa.

Käyttäjän YellowRose kuva
YellowRose

Tietaako kuka taman nuken on tehnyt. Pohjassa sanotaan Finland NM

Käyttäjän telluk kuva
telluk

Löysin tietoa otsikon marttafiguureista:

http://www.marttaperinne.fi/artikkelit/we/ (Kopio Artikkelista:)
Birdie Sahlbergin keraamiset martat
Birdie Sahlberg oli Arabialle työskennellyt keramiikkataiteilija, jolta Marttaliitto tilasi keraamisia marttanukkeja myynti- ja lahjatuotteiksi. Nukkejen tekeminen alkoi 1960-luvun alussa ja jatkui 1980-luvun alkupuolelle saakka.

Kuvateksti
Birdie Sahlbergiltä tilattiin marttanukkeja 1960-luvun alkupuolella. Luultavasi ensimmäiset nuket on valmistettu vuonna 1961, mutta mainoksissa niitä näkyy vasta 1963.
Nukkejen vartalo tehtiin fajanssista muotissa. Siksi kaikki nuket seisovat pystyssä ja pään asento on pysty. Suurin osa nukeista katsoo eteenpäin, jotkut sivulle. Muutoin nuket on käsin täysin uniikiksi tehtyjä. Kahta samanlaista hahmoa tuskin löytää isostakaan joukosta. Yksityiskohtia on paljon ja nuken maalaus on aikaa vievää. Birdien mukaan pelkkään hameen ruuduttamiseen kuluu aikaa tunti.
Käsien asento vaihtelee kulloisenkin kantamuksen mukaan. Nukkien käsissä on erilaisia kotoisia välineitä aina höyryävästä pullapellistä kukkiin tai sukan kutimeen saakka. Birdien itsensä mukaan suosituimpia nukkeja olivat sellaiset, joilla oli vaaleat hiukset ja kädessä kukkakimppu tai kahvipannu. Muita aiheita ovat olleet mm. munakori, kori, reikäleipä, pesusieni ja pyyheliina, erilaiset vihannekset, kukkakorit, virkkuutyö, sukankudin, kirja, sienikori, irralliset sienet, taikinakulho ja kaulin. Nuken jaloissa voi olla eläin kuten kissa tai kana.
Nuket on puettu vaaleansiniseen, tummansinisellä ruudutettuun maahan saakka ulottuvaan mekkoon. Esiliina on pääasiassa tummansininen, mutta myös vaaleansinisiä essuja tehtiin, samoin mustia raidallisia essuja tehtiin aivan alkuaikoina. Huivien väri vaihtelee: valkoinen, keltainen, sininen. Punaisellakin huvilla somistettu nukkekin saattaa olla olemassa, vaikka kirkaspunainen onkin haastava väri keramiikassa.
Hiuksiin on muotoiltu erilaisia kampauksia ja kuten Birdie haastattelussa totesi, vaaleat eli keltaiset hiukset olivat suosituimpia. Siksi ne ovat myös yleisemmin nähtyjä. Muita käytössä olleita hiusvärejä olivat ruskean eri sävyt punertavasta harmahtavaan, musta ja valkoinen. Kampauksista nuttura tai latvoista taipunut vapaampi kampaus ovat yleisimpiä. Hiukset saattoivat olla myös korkkiruuvikiharoilla tai leteillä. Jälkimmäinen on harvinaisempaa.
Nuken kasvot ovat pelkistetyt. Suu ja silmät on painettu piikillä savimassaan ja niitä ei ole maalattu.
Nuken pohjassa on pyöreä leima: Handmade in Finland ja keskellä nimikirjaimet BS. Vuonna 1963 nukke maksoi 10 markkaa (19,80 vuoden 2011 rahassa). Monien yksityiskohtien vuoksi tekeminen oli hidasta. Birdie Sahlbergillä oli myös muita tilaustöitä tehtävänä. Niinpä hän pystyi tekemään näitä keraamisia marttoja vain 300 vuodessa. Nykyisin aidot Birdien marttanuket ovat keräilyharvinaisuuksia. Myöhemmin nukesta on tehty myös jossain päin maata jäljitelmiä.
Kirsi Vesterbacka

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 tuntia 59 min sitten Puke64 sanoi:
Onko mitään tietoa 1939 vanhempieni häälahja, Pullo lasinen korkki paikallaan, n k.20 cm Neljä snapsilasia. 5cm n.korkeat. Pullossa... Lue lisää →
10 tuntia 39 min sitten Santi sanoi:
Myyjäisistä ostettu tuntematon maljakko. Tietääkö kukaan tämän valmistajaa ja valmistusajankohtaa? Kaunis hiottu kukkakuvio.... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten sarsia sanoi:
Tälläinen pieni sininen lintu , tarra pohjassa Art glass ja Suomen lippu. Signeerausta en löytänyt jos ei lipun alla. N 6 cm pituus. Lue lisää →
1 päivä 23 tuntia sitten Murkku sanoi:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Lue lisää →
2 päivää 1 tunti sitten jarimatti sanoi:
ONko kenelläkään tietoa tästä lasiesineestä olisi mielenkiitoinen saada tietää jotain korkeus on jotakuinkin 30Cm Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten piparit sanoi:
Omistan ko.veitsiä useamman kappaleen. Auttaisiko joku tunnistamaan näiden nimen ja onko näillä minkäänlaista arvoa,vai laitanko... Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten lasinorsu sanoi:
Mikä maljakko kyseessä, missä tehty, koska, suunnittelija? Maljakossa kulkee lasissa pystylinjoja tai - juovia, muodostaa kauniin... Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten AKokko sanoi:
Hei! Olisin kysellyt hinta-arviota kyseiselle pienelle 95mm korkealle Aalto maljakolle. Pohjassa teksti ALVAR AALTO IITTALA. Väriä on... Lue lisää →
2 päivää 20 tuntia sitten Soma sanoi:
Kolme maljakkoa odottaa tunnistusta. 1, Näyttää Okkolinin nimipäivämaljakolta, mutta eipä taida olla. Korkeutta on 33,5. Läpimitta... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 tunti 24 min sitten mmap sanoi:
Iittalan lasitehdas ja Erkki Vesanto. Lue lisää →
2 tuntia 10 min sitten antiikkimyyra sanoi:
Korjasin hiukan vastaustani. Tarkoitus oli sanoa, että on kuvastossa Koivulan nimellä, eikä esineen nimi ole Koivula. Kyllä nämä tiedot... Lue lisää →
2 tuntia 19 min sitten antiikkimyyra sanoi:
Maljakko on Kumelan valmistama ja Henrik Koivulan suunnittelema. Kuvastossa 1977-1978, vain Koivulan nimellä ja tuotenumerolla. Kuvat (... Lue lisää →
2 tuntia 39 min sitten Wisitor02 sanoi:
Onko maljakko siis nimeltään Koivula ja suunnitteliko Henrik Koivula myös Kumelan Lasille ?Henrik Koivula oli Humppilan Lasille... Lue lisää →
2 tuntia 59 min sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.laatutavara.com/product/riihimaki-glass-vase-clear/?lang=en Laatutavaran sivulla Riihimäen maljakko ja sen paino on 4,439kg... Lue lisää →
8 tuntia 3 s sitten Tellu66 sanoi:
Hei, Kiitos kovasti. Oma pulloni on selkeästi korkeampi mutta pullonsuu aivan identtinen. Ehkä näitä on valmistettu eri korkuisia? Eli... Lue lisää →
8 tuntia 41 min sitten Pagoda sanoi:
Mielestäni Kumelan maljakko on kyseessä. Opaalilasisia erilaisia maljakoita on valmistettu ainakin väreissä turkoosi, vihreä, useampi... Lue lisää →
9 tuntia 7 min sitten Pagoda sanoi:
Kumelan lasitehtaan maljakko, tuotenro I.I 2 H=714. Löytyy kuvastosta 40-luvulta ja 1955-60. Lue lisää →

Kirjavinkki

Kaisa Koivisto, Sirpa Westerholm

Suomalaisia lasimaljakoita

Keräilijän aarteet -sarjan seitsemäs osa esittelee runsaat 200 lasimaljakkoa 1850-luvulta nykypäiviin - puristelasia, kristallia ja taidelasia, uniikkiesineitä ja sarjatuotantoa.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa