Käyttäjän kiiki kuva
kiiki

Kupittaan Saveako?

Hei

Osaisiko joku tunnistaa oheisen savilautasen? Kirpputorin myyjä väitti sitä Toini Muonan suunnittelemaksi Kupittaan Saven tuotannoksi. Voikohan pitää paikkansa, koskei mitään merkkiä löydy pohjasta?
Entäpä lautasen ikä ja arvo, jos se tosiaan on se miksi sitä väitettiin?
Lautasen halkaisija on 35-36 cm ja kunto erinomainen.
Kaunis se on jokatapauksessa, mutta historiaa olisi mielenkiintoista tietää.
Kiitos etukäteen .

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kupittaan Saven esineissä ei aina ole mitään merkintöjä taikka leimoja, mutta epäilen kyllä, että olet tullut huijatuksi. Mutta tietysti toivon, että olen väärässä.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Minkään lähteen mukaan Toini Muona (1904-87) ei ole työskennellyt Kupittaan Saviteollisuuden palveluksessa. Se ei ole ajallisestikaan uskottavaa. Kupittaan toiminta alkoi vuonna 1921, jolloin Muona opiskeli. Opintojen jälkeen Muonan sanotaan jääneen Ateneumin keramiikkastudion palvelukseen v:teen 1932, mutta oli jo edellisenä vuotena nimitetty Arabian taideosastolle. Tämän jälkeen Muona työskenteli Arabian palveluksessa eläkkeelle jäämiseen saakka.

Lautasesi ei välttämättä ole Kupittaan tuote. Taitaa pohjarenkaasta pilkottaa punasavi, jota Kupittaa käytti astioissa ja koriste-esineissä lähinnä 1920-luvulla. Leima oli pyöreä, massaan painettu KS OY TURKU, joka yleensä näkyy tuotteissa heikosti.

Käyttäjän kiiki kuva
kiiki

Kiitos selkeästä vastauksesta. Käytetäänkö punasavea vielä nykyisin jossain halpistuotteissa, vai onko se merkki astian iästä? Entä oliko se pelkästään Kupittaan käyttämä materiaali?Voiko vadista tehdä mitään arvailuja sen alkuperästä?

Käyttäjän hema kuva
hema

Käsitykseni mukaan punasavi on keraamikkojen yleisesti käyttämä massa, jota myydään tänäkin päivänä alan yrityksille ja harrastajille esim. netissä. Sen käyttö ei siis ole merkki astian iästä. Kupittaakaan ei ole ainut vanhempi tehdas, jota sitä on käyttänyt.
Suomessa on tiettävästi useitakin Kupittaan keräilijöitä ja heiltä voisit saada varman tiedon lautasistasi. Tässä en voi heitä "mainostaa", mutta voisit yrittää jäljittää heitä esim. Turun alueelta kyselemällä vihjeitä asiantuntevista antiikkiliikkeistä ja huutokauppahuoneista. Myös lehdissä on vuosien varrella ollut artikkeleita "savenkeräilijöistä".

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Hema näyttää osapuilleen kirjoittaneen sen, mitä oli mielessä.
Punasaven käyttäjiä on runsaastikin, mieleen tulee mm. kuuluisa Kyyrölän Savi, joka luovutetusta Karjalasta aikanaan muutti Hämeeseen. Yritys toiminee edelleen ja käyttää tuotteissaan myös punasavea.

Kupittaa lopetti toimintansa konkurssiin vuonna 1969, joten yritys on historiaa. Tehtaan tuoteluettelot eivät ole kattavia, joten luetteloimatta jääneeltä osin varma tunnistus on sattumanvaraista tai mahdotonta.
Kupittaan sanotaan jo 1920-luvun aikana tuoneen Englannista valkosavea koriste-esineittensä ja astioittensa valmistukseen. Käytetty massa siis tunnetuissa Kupittaan pienesineissä saattaa helpottaa esineen iän määritystä.

Aiempi mainintani punasavesta liittyi ensisijaisesti sen seikan arviointiin ja pois sulkemiseen, olisiko Muona voinut olla Kupittaan palveluksessa.

Käyttäjän kiiki kuva
kiiki

Kiitos jälleen. Omalla kysymykselläni yritin hakea sitä, voisiko vati olla Muonan, mutta jossain muualla valmistettu? Lienee epätodennäköistä, kun se leima edelleen puuttuu?

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Ei leima välttämätön tai autuaaksi tekevä ole, mutta kun valmistaja tiedetään, niin on jo helpompi arvailla tekijääkin. Kukaan ei varmaan kuvan perusteella pysty asiaa varmistamaan, joten sinun tulisi toimittaa esineesi aiheesta tuntevan "käpälöitäväksi".
Toini Muona oli niin kuuluisa tekijä, että hänen niin keraaminen kuin pienehkö lasituotantonsakin melko hyvin tunnetaan.

Pelkkä arvailuni on, ettei ole Muonan työ. Kupittaan puolesta puhuu väri ja muotokin varmaan sopii, mutta toisaalta taas ulkomailtakin on tullut paljon markkinoille vastaavanlaisia esineitä.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Mielestäni Tapsa on oikeilla jäljillä, viimeisestä kuvasta näkyy pohjassa 3 pistemäistä jäkeä jotka valmistusteknisistä syistä, myös usein kupittaan tuotteistakin löytyy. Värikin puoltaa paikkaansa.

Käyttäjän Tiiti kuva
Tiiti

Mitenkähän on tämän vadin kohdalla? Lieneekö Kupittaata. Leimoja ei ole, mutta reunassa oli tarra, joka on tietysti ajan saatossa kadonnut enkä muista oliko se Kupittaan.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Pohjan uurrekuvioinnista päättelisin että Kupittaa Savi Oy mutta näkyykö himmeätä massaleimaa made in finland?

Käyttäjän Tiiti kuva
Tiiti

Massaleimaa ei näy.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
9 tuntia 58 min sitten piparit sanoi:
Kuvan mukaiset astiat. Sinisiin kermakoihin löytyy myös yksi kuvasta puuttuva sokerikko. Lue lisää →
10 tuntia 4 min sitten piparit sanoi:
Hyväkuntoinen. Pituus noin13 cm leveys n. 12 cm korkeus n.4 cm. Ei singneerattu. Lue lisää →
21 tuntia 3 min sitten neronardo sanoi:
Hei! Minulla löytyi kotoa veturipullo, josta en löytänyt kuin kaksi kuvaa netistä enkä löytänyt harvinaiselle pullolle mitään hinta... Lue lisää →
1 päivä 14 tuntia sitten hhelene sanoi:
Vanha kotimainen lilanvärinen lasiastia. Paino n. 1800 g ja n. 9,5 cm korkea, halkaisija 19 cm. Ei signeerausta. Tunteekohan kukaan tätä... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Nelli2012 sanoi:
Löysin sievän lasiastian korkeus 5,5cm, leveys 10 cm, paino 595g, ei mitään merkintöjä. Sisus meripihkanvärinen ja pinta kirkas. Onkohan... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Puke64 sanoi:
Onko mitään tietoa 1939 vanhempieni häälahja, Pullo lasinen korkki paikallaan, n k.20 cm Neljä snapsilasia. 5cm n.korkeat. Pullossa... Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten Santi sanoi:
Myyjäisistä ostettu tuntematon maljakko. Tietääkö kukaan tämän valmistajaa ja valmistusajankohtaa? Kaunis hiottu kukkakuvio.... Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten sarsia sanoi:
Tälläinen pieni sininen lintu , tarra pohjassa Art glass ja Suomen lippu. Signeerausta en löytänyt jos ei lipun alla. N 6 cm pituus. Lue lisää →
4 päivää 6 tuntia sitten Murkku sanoi:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
13 tuntia 29 min sitten victorrrcarr sanoi:
If you dreamed of becoming a doctor or astronaut since childhood, and you still do not doubt the correctness of your choice, you have no... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten hhelene sanoi:
Hei, kiitos paljon tiedoista! Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten mmap sanoi:
Malja on Iittalan lasitehtaalla valmistetun Inari-taidelasisarjan numero 59. Inari oli tuotannossa 1957-1958. Esineitä valmistettiin sekä... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Santi sanoi:
Kiitos tiedosta. Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten mmap sanoi:
Unohdin mainita, että samaan sarjaan on valmistettu myös kermakko ja sokerikko, jälkiruokamalja sekä maljakko, mahdollisesti vielä... Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Those crackled glasses are vases, and made by Karhulan Lasi Oy Finland. Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten mmap sanoi:
Iittalan lasitehdas ja Erkki Vesanto. Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Korjasin hiukan vastaustani. Tarkoitus oli sanoa, että on kuvastossa Koivulan nimellä, eikä esineen nimi ole Koivula. Kyllä nämä tiedot... Lue lisää →

Kirjavinkki

Koivisto, Kaisa - Lauren, Uta

Suomalaisen taidelasin kultakausi

Suomalaisen taidelasin kultakausi kertoo lasitaiteemme noususta maailmanmaineeseen 1950-luvulla - ja tämän kultakauden taustoista. Upeaa kuvapainotteista teosta täydentää kirjoittajien asiantunteva teksti tarkkoine tietoineen niin taiteilijoista kuin esineitä valmistavista tehtaistakin.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa