Käyttäjän stiguliina kuva
stiguliina

Lasilautanen lehdenmuotoinen

Hei,
onko kenenkään tiedossa mitään tällaisesta lasilautasesta, lukee kohokirjaimin KARHULA

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Yhdessä Huutonet ilmoituksessa mainitaan esine Karhulan Neulavadiksi.Kyllä se varmaan jostain Karhulan kuvastosta löytyy.Nuutajärvellä vastaavanlainen ollut valmistuksessa,Tarvaisen sivulla sitä sanottiin asetiksi.USA:ssa monet tehtaat ovat valmisteneet juuri tuon muotoisia nappy bowl/dish nimikkeellä,esim Indiana Glass.Aikanaan ollut haluttu malli kaiketi.
http://www.huuto.net/kohteet/karhula-neulavati/397142289

Käyttäjän stiguliina kuva
stiguliina

Kiitos informaatiosta, en olisi ikinä keksinyt sanoa tätä Neulavadiksi, kun on ihan kuin lehti. Yritän löytää jostain kuvastosta, olisi kiva tietää milloin tätä valmistettiin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Mielestäni tätä lehdenmuotoista lasiesinettä ei ole syytä nimittää Neulavadiksi, koska Karhulan ja Nuutajärven 1800-luvun luetteloissa neulavadin nimen ovat saaneet toisen näköiset ja toisella tavalla koristellut esineet: muodoltaan pienet pyöreät, kulmikkaat ja ovaalit. Varsinaisia neulavateja (nålfat) löytyy myös Ruotsista, esim. Reijmyren tuotannosta. Tämän pohjoismaisen lasierikoisuuden vuoksi neulavati nimenä on miestäni hyvä pitää varattuna vain näissä luetteloissa neulavadiksi erityisesti nimetyille esineille.
Sen sijaan yllä kuvattua lehden muotoista ja lehtiruotikoristeista lautasta löytyy monien eurooppalaisten lasitehtaiden tuotannosta kaukaiselta 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Ne on tuoteluetteloissa sijoitettu asettien, jälkiruokakulhojen taikka jäätelökulhojen joukkoon. Niitä on myös eri kokoisia, suurimmat ovat halkaisijaltaan yli 20 cm. Myös Nuutajärven v. 1926 luettelossa lehdenmuotoinen vati on kuvattu asettien ja lautasten ryhmässä.
Pienten asettien ja kulhojen käyttötarkoitus arjessa ja sen mukainen nimitys on tietenkin eri juttu. Niinpä myös monia posliinista, puusta ja eri metalleista valmistettuja esineitä nimitetään paremman puutteessa neulavadeiksi.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Nimimerkki hema miten olisi, jos muotoilisit tätä kirjoitustasi hieman, ja korjailisit sitä.Kun minunkin mielestä kysyjien esineitä voi kutsua myös neulavadeiksi.

Käyttäjän Juliaana kuva
Juliaana

Ainakin toisen näistä pitäisi olla neulavati 1800- luvulta. Nuutajärveä?

Käyttäjän Juliaana kuva
Juliaana

Ainakin toisen näistä pitäisi olla neulavati 1800- luvulta. Nuutajärveä?

Käyttäjän heikki K kuva
heikki K

NUUTAJÄRVEN "NEULAVATI"
TEKSTI KAHVAN KOHDALLA, REUNASSA TOSI PIENILLÄ KOHOKIRJAIMILLA NOTSJÖ

Käyttäjän Jaska22 kuva
Jaska22

Wisitor, heman ei ole syytä korjailla kirjoitustaan. Kyseinen esine löytyy Kymenlaakson museosta,kyseessä on Karhulan lasin Lehti-lautanen, ei neulavati. Linkit:

https://www.finna.fi/Record/musketti_kym.M42:KarhE326:1

https://www.finna.fi/Record/musketti_kym.M42:KarhE326:2

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

No olkoon lautanen,vaikka kovasti sitä on neulavadiksi koetettu vääntää, kiitti linkistä.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Minullekin ihan outo koko neulavati käsite. Verkon vaaroja lienee se, että joku keksi ottaa käyttöön jonkun nimityksen, jota muut sitten kopioivat ja siitä tuleekin käytäntö.
Minulla on näitä saatu perintönä ja kyllä ne meillä ovat aina olleet leivoslautasia.
Löysin kirpparilta saman näköisiä mutta vaaleansinistä maitolasia ja olin kysymäisilläni, että onko ne myös suomalaisia ja vanhoja vai jotain uustuotantoa, mutta ylläolevan perusteella otaksuisin, että ne on kenties valmistettu jossakin muussa maassa?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Lautasesta tulee neulavati ja säilöntäastiasta narupurkki arkipuheessa, joka perustuu esineen käyttöön.

Tuollainen lasilautanen, jossa on kiemurteleva lehtiruoti, sopii erinomaisesti ompelijan neulan aluseksi. Neula erottuu siinä paremmin kuin vastaavasta lautasesta, jossa kuvio perustuisi kohtisuoriin viivoihin, oli ne sitten tehty puristemuotilla tai hioen.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Olen saanut sellaisen käsityksen, että tuo neulavati kuuluu kylpyhuone tai toiletti settiin, naiset ovat pitäneet siinä neulavadissa hiusneuloja / hiuspinnejä.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Nyt olen kyllä eri mieltä, ei kuulu mihinkään toiletti-settiin vaan on ihan leipälautanen, eli ei niitä myyty minkään setin yhteydessä vaan ihan erikseen. Tämä hiusneula-käyttö on tietysti yksi mahdollinen, jollei parempaa keksi, mutta en leimaisi lautasta mitenkään "hiusneulavadiksi" sen enempää kuin mitään muutakaan lasilautasta. Enkä muutenkaan "neulavadiksi", toki siinä voi pitää ihan mitä haluaa.
Kuten sanottu, olen itse perinyt nämä isovanhemmiltani ja meillä ne on aina olleet leivoslautasia.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sorry Anvers, en tarkoittanut kysyjän lautasta, vaan niitä mitkä esim. Karhulan tai Nuutajärven lasitehtaat ovat valmistaneet ja nimittäneet neulavadeiksi.Kirjoituksestani saa käsityksen, että tarkoitin kysyjän lautasta, mutta oikeista neulavadeista piti kirjoittaa, ja niitä mielestäni on pidety hiusneuloja varten.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Neulavati tarkoittaa vatia, johon laitetaan ompeluneula:

https://svenska.yle.fi/artikel/2007/08/08/nalfat-i-glas-fran-1700-talet

Omien isovanhempieni nimityksiä hiusneulalle olivat (hius)penni, pänni tai solki.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 päivää 10 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin tietää mahdollisimman paljon näistä Arabian ja Kupittaan maljakoista. *Arabian maljakon mitat: korkeus 17cm, sivu 14,5cm *... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin saada mahdollisimman paljon tietoa kuvissa olevista maljakosta ja lasista. Nämä ovat 1913 syntyneen isoäitini jäämistöä: *... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Jussi2022 sanoi:
Ohessa kuva lasisarjasta, 50-60-luku?, jonka valmistajan haluaisin tietää. Lue lisää →
2 päivää 23 tuntia sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Kumela Riihimäki lukee tarrassa Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
4 päivää 1 tunti sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
4 päivää 3 tuntia sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 min 7 s sitten Pirtta sanoi:
Kiitos! Tiedätkö maljakkojen nimiä? Missäköhän voisi arvioituttaa näiden hintaa? Lue lisää →
45 min 45 s sitten Wisitor02 sanoi:
Arabian maljakon suunnittelia on Gunvor Olin-Grönqvist. Kupittaan Savi Oy maljakon suunnittelija on Orvokki Laine, koristemaalarin... Lue lisää →
12 tuntia 26 min sitten Maunoki sanoi:
Yleensä kakkoslaatua ei signeerattu . Virhe voi olla tosi mitätön jonka syystä putoaa kakkosluokan Lue lisää →
22 tuntia 38 min sitten Pirtta sanoi:
Kiitos tiedoista. Yritin tihrustaa maljakon pohjaa, mutta en löytänyt TW kirjaimia. Onko siis niin, että osa hänen maljakoistaan on... Lue lisää →
23 tuntia 11 min sitten lasilintu sanoi:
Kyllä tuo maljakkosi vaikuttaa olevan Tapio Wirkkalan Löytö. Nuutajärven lasin Kaisla on saman oloinen, mutta tuo korkeus ei täsmää.... Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten Maunoki sanoi:
Onko näistä Wirkkalan Löytö maljakosta tehty kopioita muilla lasitehtailla Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Kiitos paljon! Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Ei valitettavasti löydy signeerausta. Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa