Käyttäjän lasinhelinää kuva
lasinhelinää

Maljakko n.50-luvulta painavaa lasia, 22-23 cm korkea

Otsikossa jo tulikin päätiedot, maljakko on kaareva, ehkä hieman loiva s-muoto.
Isovanhempien peruja tai omien edesmenneiden vanhempieni. Uudemmaksi tuotannoksi kuin 50-luvulta en sitä usko, ja mitään signeerausta en löytänyt. Mukava olisi tietää siitä jotain kun näillä tiedoilla en muuta tiedä, kuin että joitakin nimekkäitäkin lasiesineitä vanhemmillani aikanaan oli :-)

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Maljakkosi on hyvinkin samankaltainen kuin on Tapio Wirkkalan Kalanrakko.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

Opaalin valkoista maljakkoa on kahta kokoa,21cm ja 37cm.Kalanrakkoja.Näitä ei saa sekoittaa tno 3299 :sään.Valm,40 luvun lopulla.varmaan arvokas kapine sign:na. 3299 on tehty useampaa eri kokoa,ja eri väreissä.Kalarakko ainoastaan opaalina.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

Kymmenestä myyntiilmoituksesta kahdeksan myyvät 3299 maljakkoa kalanrakkona.Myyntiilmoituksiin pitäisi saada luottaa.Suomen kallein lasitavaraliike mm.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

Kymmenestä myyntiilmoituksesta kahdeksan myyvät 3299 maljakkoa kalanrakkona.Myyntiilmoituksiin pitäisi saada luottaa.Suomen kallein lasitavaraliike mm.

Käyttäjän lasinhelinää kuva
lasinhelinää

Kiitos kommenteista, kyllä maljakko tuota kalanrakkoa muistuttaa, signeerausta en löydä kyllä. Ja itse en kyllä voi mitenkään varmaksi sanoa sitäkään, mutta nyt on suuntaa mistä etsiä lisää tietoa. Ja ei kun tutkimaan myös lisää mitä kaikkea kaapeista löytyykään:-)

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

Kyllä sinulla on kalanrakko, valmistettu -49. Voisit laittaa kuvia useammalta sivulta.

Käyttäjän hema kuva
hema

Noista opaaleista vielä eli ovatko opaalit aina Kalanrakkoja. Katsoin Wirkkalan tuotantoa käsittelevästä "Ajattelevista käsistä" että mitä siellä sanotaan asiasta.
1. Taide-esine/maljakko "Kalanrakko" 3288=5048. koot: k 210 mm ja k 367 mm. Muottiin puhallettu väriverholasi (opaali). Kuvasto 1949.
2. Taide-esine/maljakko 3299. Muottiin puhallettu värillinen kristalli. 3-värinen 1951-1960; sininen 1962-1965; opaali 1966. Kuvastot 1951-66.
"Ajattelevissa käsissä" ei ollut mainintaa tämän kalanrakkoa muistuttavan taide-esineen/maljakon mitoista, mutta 60-luvun alun Karhula-Iittalan luetteloista löysin tiedon, että tätä toista plaatua on tuolloin valmistettu kokoina 165 mm ja 250 mm. Mutta onko myös vuoden 1966 opaalia valmistettu samoissa mitoissa, en tiedä (koska tuon vuoden luetteloa minulla ei ole).
Kiinnostaisi tietää, millainen on tämä v. 1966 opaali maljakko eli miten se poikkeaa v. 1949 opaalista Kalanrakosta. Onks tietoo taikka kuvaa? Designlasin hintakirja mainitsee vuoden1966 maljakon opaaliverhoiseksi.
Sitten vielä tuon Designlasin oman kuvaston ja keltaisen kalanrakon innoittamana etsiskelin tietoa siitä, onko opaalin väriseksi mainittu lasi aina valkoista. Ja löysin tiedon: Opaalilasi voi tarkoittaa myös muun väristä kuin valkoista lasia; sillä voidaan tarkoittaa myös läpinäkymätöntä lasia.
Mitä tulee Kalanrakkojen markkinointiin, niin on todella ikävää, että myös maljakkoa 3299 myydään Kalanrakkona luotettavinakin pidetyissä myyntipaikoissa. Asia on periaatteellinen, vaikka moni ei ehkä näe suurtakaan eroa näiden kahden eri tuotenumeroisen maljakon "kauneudessa" taikka haluttavuudessa.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

tässä muutamia kuvia.Opaali kalanrakko ja punainen nimetön maljakko tno 3299.

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei. On netissä kuvia paljonkin molemmista maljakkotyypeistä, mutta millainen mahtaa olla vuoden 1966 opaali maljakko 3299? Miten sen erottaa tuosta 1949 Kalanrakosta? Entä ovatkohan molemmat vaasit samanpainoisia, sillä ainakin nuoremmpi on kristallia? Entä olisiko korkeus paras keino erottaa näitä maljakkotyyppejä toisistaan? Entä mikä mahtaa olla signeerauskäytäntö ja sen merkitys tässä näissä maljakoissa? Mitä mieltä olet?

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Designlasin hintakirjassa on s.333 mainitaan, että vain 2 opaalinväristä maljakkoa.
K. 21 ja 37 cm ovat "Kalanrakkoja" ja ne on tehty jo 1940 -luvun lopussa.
Ajattelivissa käsissä :" Literature: Tapio Wirkkala: Eye, Hand and Thought, Saarela, pg. 296"/ Live Auctioneer.

Muut näyttävät lähinnä Ikealta vrt originaaleihin.
Tämä tässä. en ota enempää kantaa; se vielä; että uudeempaa tuotantoa on tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta alkuperäiset on "kiven alla".

Käyttäjän hema kuva
hema

Hei Mallu. Luethan uudelleen, mitä olen kirjoittanut. Itse kirjoitan koko ajan, että on vain 2 opaalinväristä "oikeaa" Kalanrakkoa vuodelta 1949 tuotenumerolla 3288. Ja minuakin harmittaa, että myös maljakkoa numero 3299 nimitetään laajalti Kalanrakoksi.
Paha kyllä, myös "väärää" maljakkoa on valmistettu opaalin värisenä.
Haluaisin siis kuvan kautta tietää, jos joku sellaisen löytäisi, että miltä näyttää vuoden 1966 opaali maljakko 3299, jollainen on Ajattelevat kädet -kirjan (s. 299) ja myös Hintakirjan mukaan olemassa. Eli mietin että voidaanko se opaalina sekottaa ulkonäkönsä puolesta oikeisiin opaaleihin Kalanrakkoihin vuodelta 1949. Originaalitkin saattavat nimittäin yksilöinä olla vähän eri muotoisia ja "rakon" koko saattaa hieman vaihdella maljakkokohtaisesti.
Yhtenä esimerkkkinä sekaannjusvaarasta mainittakoon Designlasin sivuston "Kalanrakko", joka ei olekaan Pikosan mukaan oikea Kalanrakko. Vaikka koko siinä täsmää vain oikeaan Kalanrakkoon eli 37 cm. Eli vaihtelua voi olla "normeihin" verrattuna milloin missäkin yksityiskohdassa.
http://www.designlasi.com/content/kalanrakko-3288-5048-wirkkala-tapio
Kysyjän maljakossakin on se piirre, että se 22-23 cm:n korkuisena ei täydellisesti sovi oikeaksi Kalanrakoksi (korkeudet siis 21 ja 37 cm).
Koska tämä on keskustelupalsta, niin kai tyhmemmätkin voivat pohdiskella asiaa monelta kantilta, jotta oppisivat varmasti uutta vaikkapa sitten tankaamisen kautta. Eivät kaikki ole niin taitavia, että he erottavat oikean väärästä ensi silmäyksellä.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

Jos vertaa opaalia ja punaista maljakkoa , opaalin alaosa kääntyy s kirjaimeksi , punaisen "putoaa" suoraan alas.Minä reakoin tähän eniten,siksi pyysin aloittajaa laittamaan sivukuvia.Toivottavasti joku löytää kuvia tuosta mystisestä -66 opaalista.Kesänjatkoa.

Käyttäjän lasinhelinää kuva
lasinhelinää

Tämä on mielenkiintoista, minulla on vähän huono laite kuvaukseen, mutta kävin ulkona ottamassa jonkun kuvan, ei nämäkään "pyöritä" maljakkoa kunnolla. Mittanauhaakaan ei löydy, että voisin sen tarkkuus mitata, tuo suu aukon vinous tekee siitä epätarkan, koitan saada sen vielä, kun vain ennätän, töissäkin täytyy käydä :-) Kiitos kovasti kaikille tästä keskustelusta, kovasti avartavaa aiheesta

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Tämä 18 cm ja sign, nimellä sekä nrolla.
http://älypuhelin.com/index.php?page=tuote&id=30443 /Laatutavara
Voip olla vaikea sitä v. 66 löytää, eikä tässäkään ole kuin joskus, siellä, joku, jotain jne,
Väri mikälie aloitus lähtee korkealta, kuten 3299 vaasissa ja muoto on samankaltainen kuin noissa ei -49 valmistetuissa S -kuvioissa.
Muuten suuressa osassa esineistä on maininta -57 valmistettu...vai onko ne kaikki tehty yhtenä vuotena? Tieto elää ja kasvaa...netissä, kait

Käyttäjän lasinhelinää kuva
lasinhelinää

Nyt vasta sain maljakon mitattua uudelleen ja tosiaan mittanauhani oli vanha ompelumitta jossa asteikko alkoi 2 cm.. Tosiaan tuo maljakko on suun alaosan mittana 21cm.Nyt vielä kysyisin neuvoa, pystynkö missään Uudenmaan alueella konkreettisesti todentamaan maljakon alkuperän. Nämä tekstit ovat saaneet kyllä kiinnostukseni kovasti heräämään kauniisiin lasiesineisiin, mutta tunnistamiset eivät taida olla helpoimpia ?

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 päivää 17 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin tietää mahdollisimman paljon näistä Arabian ja Kupittaan maljakoista. *Arabian maljakon mitat: korkeus 17cm, sivu 14,5cm *... Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin saada mahdollisimman paljon tietoa kuvissa olevista maljakosta ja lasista. Nämä ovat 1913 syntyneen isoäitini jäämistöä: *... Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten Jussi2022 sanoi:
Ohessa kuva lasisarjasta, 50-60-luku?, jonka valmistajan haluaisin tietää. Lue lisää →
3 päivää 6 tuntia sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Kumela Riihimäki lukee tarrassa Lue lisää →
3 päivää 7 tuntia sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
3 päivää 8 tuntia sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
4 päivää 5 tuntia sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
4 päivää 8 tuntia sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
4 päivää 10 tuntia sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
2 tuntia 33 min sitten Wisitor02 sanoi:
https://poshmark.com/listing/Green-Glass-Hexagon-Basket-Jar-with-Bamboo-... Lue lisää →
5 tuntia 8 min sitten Wisitor02 sanoi:
Tuskin maljakoille nimeä löytyy, ehkä joku mallinumero, ja se Arabian maljakko taitaa olla valmistettu Arabian Taideteollisessa.Kun... Lue lisää →
6 tuntia 4 min sitten eom sanoi:
R ympyrän sisällä vois olla esim. Rockware Glass, Limited, Greenford, Middlesex (London), England (c. 1919-2006). Lue lisää →
6 tuntia 52 min sitten Pirtta sanoi:
Kiitos! Tiedätkö maljakkojen nimiä? Missäköhän voisi arvioituttaa näiden hintaa? Lue lisää →
7 tuntia 36 min sitten Wisitor02 sanoi:
Arabian maljakon suunnittelia on Gunvor Olin-Grönqvist. Kupittaan Savi Oy maljakon suunnittelija on Orvokki Laine, koristemaalarin... Lue lisää →
19 tuntia 17 min sitten Maunoki sanoi:
Yleensä kakkoslaatua ei signeerattu . Virhe voi olla tosi mitätön jonka syystä putoaa kakkosluokan Lue lisää →
1 päivä 5 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Kiitos tiedoista. Yritin tihrustaa maljakon pohjaa, mutta en löytänyt TW kirjaimia. Onko siis niin, että osa hänen maljakoistaan on... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Kyllä tuo maljakkosi vaikuttaa olevan Tapio Wirkkalan Löytö. Nuutajärven lasin Kaisla on saman oloinen, mutta tuo korkeus ei täsmää.... Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa