Käyttäjän Mona-Lisa kuva
Mona-Lisa

Mikä leima puristelasisessa astiassa ?

Tunnistaako kukaan mistä leimasta on kyse ?
En tiedä kumminpäin on oikeinpäin, joten laitoin kuvan siten miten se näkyy esineessä, sekä sen peilikuvana. Ja se voi olla kuvissa ylösalaisinkin (?) kun en tunne leimaa.
Jätän toistaiseksi tarkoituksella näyttämättä missä esineessä leima on, ettei kukaan tee pelkästään siitä johtopäätöksiä vaan saisin mahdollisen "varmistuksen" leimalle.
Leiman halkaisija on 6mm ja se sijaitsee n.100-vuotiaan puristelasisen esineen sisäpohjassa. Tunnistaako kukaan tai olisiko edes jotain johtolankoja ?
Kaikki vastauksen ovat tervetulleita. Näytän myöhemmin kuvan itse esineestä (joka on ihan tuttu).

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Mona-Lisa kuva
Mona-Lisa

Tuossa ensimmäisessä vasemmanpuoleisessa kuvassa se leima on niin miten se näkyy suoraan sieltä pohjasta.
Oikeanpuoleinen leima sen peilikuva. Laitoin myös niin, koska muutamissa vanhoissa puristelasiesineissä jotka omistan, se leima on siellä pohjassa peilikuvana jolloin se näkyy oikeinpäin kun katsoo pohjan kautta. Kuulisin mielelläni vaikka arvailujakin siitä mitä te tuossa leimassa näette !
Jotkut nyt ihmettelee miksi en laita itse esineestä sitä kuvaa, mutta minulla on siihen ihan tarkoituksenmukainen syy, koska se esine on tuttu mutta tuo leima ei. En haluaisi että ne johtopäättelyt tehdään esineen, ei leiman kautta. Oletus on että tuo leima on Suomalaisen lasitehtaan leima, vaikka se aivan hullulta ja vieraalta näyttääkin.
Eli mitä te tuossa leimassa näette ? Ihan kaikki mahdolliset arvailut ovat tervetulleita.

Käyttäjän Mona-Lisa kuva
Mona-Lisa

Minä pidän täällä monologia ja laitan nyt tuon kuvan esineestä jossa tuo hämmentävä leima on. Josko siten saisin edes jonkun kielenkannat aukeamaan. Ilmeisesti leima ei herättänyt kenessäkään mitään eikä yksikään kello lähtenyt soimaan ?

Eli ihan yksinkertaisesti tuo leima on "karaksikin" nimitetyn juomalasin sisäpuolen pohjassa. Esine on selkeästi todella vanha. Siinä on valtavasti ilmakuplia ja pohjan reunuksessa on jotain mustaa joka ei lähde pois, olisiko jäänteitä muotista (?). Lasin korkeus on 9,5cm ja halkaisija 7cm.
Onko kukaan koskaan nähnyt Karan alkuperäisesineistöä eikä pelkästään vain Riihimäen valmistamia ? Aihe kiinnostaa kovin, koska Karan tehtaasta ja sen alkuperäisesineistöstä on niin hirmuisen vähän tietoa saatavilla. Aukeaisiko tuo leima nyt jollekin ? Jos aukeaa, niin mitenpäin tuo leima on oikeinpäin ja mitä siinä on ?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Minä olen näkevinäni tuossa leimassa lasitehtaan merkin, joka ei tässä tapauksessa olisi Karan lasitehdas. Voisiko malli olla aikanaan ostettu tehtaasta, jonka merkki on tuo PR, PAR tai mikälie...En tiedä.

Käyttäjän illuminated kuva
illuminated

Liittyisivätköhän nämä asiaan?

Tänään kirpparilla tuli vastaan tällaiset metalliset (en tiedä tarkemmin että mitä materiaalia) ja aikalailla
Karan/Lehvän kuvio näissäkin toistuu. Sen lisäksi näissä oli myös PR-leimat pohjissa.

Leimasta en saanut kuvaa koska ei kännykän kamera riittänyt tarkentamaan niin pieneen kohteeseen, mutta siinä oli siis pienenpieni leimapalkki keskellä pohjaa, vasemmassa reunassa kaksi kirjainta joista en saanut selvää, keskellä PR ja oikeassa reunassa minun mielestäni oli kirjaimet NS. Nämä olivat siis selkeästi kolmessa eri ryhmässä nämä kirjainparit.

Käyttäjän hema kuva
hema

Laakerinlehtikoristekuvion perusteella on vaikea päästä alkuperän jäljille, koska kuviota on ammoisista ajoista käytetty symbolina ja koristeaiheena ympäri maailmaa miltei missä tahansa yhteydessä. Sitä tavataan mm. akateemisissa seremonioissa, rakennustaiteessa, tekstiileissä, heraldiikassa ja iaideteollisuuden eri aloilla. Lasitehtaiden tuotteissa koriste on usein pelkistynyt pelkäksi esinettä kiertäväksi lehtiparinauhaksi, mutta myös tuota "marjallista" lehtipariversiota esiintyy.
Kuvan metalliesineistä en tiedä, mutta NS voisi merkitä uutta hopeaa, new silver (ja edeltävä PR olisi lyhenne sanasta prima).
Puheena oleva juomalasi on eittämättä vanha, mutta muotin alkuperä vielä siis epäselvä.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Moi
Tämä on vanha viesti mutta haluan nostaa sen ylös. Aihe on mielenkiintoinen olen myös yrittänyt tutkia Karan vaiheita josta löytyy tietoa tosi niukasti. Tehdas perustettiin 1917 ja veljessota katkaisi tuotannon heti alkuunsa ja tehtaan toiminta loppui 1921 eli alkuperäiset Karalaiset ovat melkoisen harvinaisia. Mitä leimaan tulee joka on mielestäni PR. On melkoinen yllätys että ko. leiman olet löytänyt ja väittäisin että se on monelta jäänyt näkemättä. Itse päädyn kahteen loogiseen selitykseen eli 1. Leima on muotinkaivertajan nimikirjaimet käsittävä leima jo leiman pieni koko puoltaa sitä. Muistaakseni myös Iittalan suurmieslaseissa on Alfred Gustafssonin leima. 2. Koska lähdekirjalllisuus ei PR:ää tunne niin leima voi olla ulkolaisen muottikaivertajan leima jos muotit ostettiin ulkomailta. Mutta mielenkiintoinen löytö kuitenkin.

Käyttäjän Mona-Lisa kuva
Mona-Lisa

Käyn täällä nykyään niin harvoin, että minulta on mennyt Punttelin viesti aivan ohitse. Eli palataan takaisin tähän vanhaan stanssiaiheeseen...
Kiitos ensinnäkin Lasilintu, Illuminated, Hema ja Puntteli vastauksistanne ! Nuo Punttelin ehdottamat nimikirjaimet kuulostaisi tähän mennessä järkevimmältä vaihtoehdolta. Olen tiiraillut tuota leimaa kohta pari vuotta ja koittanut epätoivoisesti penkoa Karan vaiheita. Mutta se tiedon löytyminen on niin onnetonta. Ei sellaista tunnu olevan olemassakaan. Koitin jopa kirkonkirjoista etsiä, mutta Karan aikakauden tiedot on liian "tuoreita" jotta niihin pääsisi noin vain käsiksi. (Noissa kirkonkirjoissa on muuten tosi mielenkiintoista tietoa lasitehtaiden ihmisistä ja elämästä).
Otin stanssista uudet "painokset", koska olen löytänyt leimasta uusia ulottuvuuksia mitä ei noissa aikaisemmissa kuvissa näy. Siinä on mielestäni edelleen PR tai PAR, mutta löydän hyvällä mielikuvituksella kuvasta myös piilotetun K kirjaimen. Niin ja tuossa alakaaren yläpuolella on joko B tai 8 (voiskos muodostua AB ?) Leima on kuvissa taas oikein- ja nurinperin ja viimeisessä kuvassa hahmotettuna missä on se kuviteltu K ja 8 tai B.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Moi
Olisko niin että siinä lukee kuitenkin tyyliteltynä Kara.

Käyttäjän Mona-Lisa kuva
Mona-Lisa

No sitä olen miettinyt ja salaa jopa toivonut, koska se olisi (ainakin minulle) aivan ennennäkemätön juttu...mutta se P kirjaimen näköinen hämää kovin.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
6 tuntia 32 min sitten Pasi Ylirönni sanoi:
Olen pitänyt juustolasina, mutta en ole ihan varma. Lue lisää →
9 tuntia 16 min sitten tyyne69 sanoi:
Osaako joku kertoa tästä perhosesta? Kiinnostaa tekijä ja myös arvo Lue lisää →
9 tuntia 29 min sitten tyyne69 sanoi:
Onkos tämä maljakko G.Nymanin vai kenties joku muu? Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten spwaw2 sanoi:
Valitan esineiden paljoutta. En tunnista yhtäkään. Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Vardanian sanoi:
Moikka! Olen vuosia etsinyt tätä maljaa netistä, enkä vieläkään tiedä kenen valmistama se on. Tunnistaisikohan sen joku täällä? Kiitos... Lue lisää →
1 päivä 18 tuntia sitten Hannex sanoi:
Hei! Kuvan pieni kulho, korkeus 32 ja halkaisija 108 mm, alareunassa (ulkopuolella) muotista tullut teksti OLE HYVÄ, pohja matattu (... Lue lisää →
2 päivää 1 tunti sitten STW sanoi:
Onkohan iittalan? Tässä oli hyvin kulunut kolmiotarra jonka rippeet hävisivät pesussa. korkeus 23cm ja leveys 13,5cm. Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten Sinou sanoi:
Mikähän lienee nykypäivän hinta näille vanhoille juomalaseille ? Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Näitä pikkukulhoja tulee aina silloin tällöin vastaan kahdessa koossa, tänään löytyi pitkulainen Backmanin tiikkitarjottimella.... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 tunti 44 min sitten hema sanoi:
Lasin nimi on Iris. Arvolasista on kysymys. Lue lisää →
2 tuntia 58 min sitten mmap sanoi:
Tämä on oivallinen tieto, kiitos! Lue lisää →
3 tuntia 5 min sitten hema sanoi:
Vielä yksi pieni lisäys puoleltani Ole Hyvä -astioihin. Ne tulivat Iittalan katalogeihin vuonna 1937 - näin saadaan yksi tuotantovuosi... Lue lisää →
3 tuntia 46 min sitten Hannex sanoi:
Kiitokset lisätiedosta! Lue lisää →
3 tuntia 50 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Voi olla Humppilaa, Helanderin veljesten, Gynnel Nymanin lasinpuhaltajien käsistä. Tässä pinkki versio; https://www.designlasi.com/... Lue lisää →
6 tuntia 49 min sitten mmap sanoi:
Ole hyvä -lautaset ja kulhot tulevat ensi kerran Iittalan puristelasikuvastoon vuonna 1938 ja suunnittelija on mitä ilmeisimmin Erkki... Lue lisää →
9 tuntia 38 min sitten hema sanoi:
Ole-hyvä -mallista. Arvelisin, että se on ollut normaalituotannossa ja vapaasti jostakin ostettavissa, koska tuo teksti näkyy sekä... Lue lisää →
20 tuntia 39 min sitten Hannex sanoi:
Mainiota, kiitos tiedosta! Ihanko ollut normaalituotannossa tuon tekstin kanssa? Lue lisää →

Kirjavinkki

Pirkko Sillanpää, Ilkka Kuhanen, Kaisa Koivisto

Lasin aika

Tämä kauniisti kuvitettu kirja Kauklahden lasitehtaasta ja sen tuotannosta on upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehdaslaisten arkeen.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa