Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Muutama lasiesine tunnistettavaksi (pari karahvia, maljakko ja juomalasi)

Hei, olen yrittänyt metsästää näistä neljästä lasiesineestä jonkinlaisia tietoja, mutta ilman tulosta. Laitan jokaisesta jotain infoa mitä itse tiedän, mutta kaikki lisätieto ja mutu-tuntumat ja ehdotukset ovat tervettulleita. Kiitos jo näin etukäteen kaikista mahdollisista vastauksista.

1. Kuviollinen karahvi: Suun halkaisija 5cm, pohjan halkaisija 10,5cm ja pituus 22cm. Karahvi taittaa vähän valoa, on painava ja saumaton, siksi mietin onko kristallia vai joku vaativampi puristelasi?

2. Kirkas pullomainen karahvi: Suun halkaisija 5cm, pohjan halkaisija 8cm ja pituutta noin 23,5cm. Karahvissa on Fennon logo eli musta f, jonka löytää myös Arabian mokkakupeista. Pullon suulla on kultareunus. Tästä kävin kysymässä Lasipäivillä ja siellä epäiltiin, ettei olisi suomalainen, vaikka siis tosiaan on tuo Fenno-logo kyljessä.

3. Jalallinen Kulplalasi:Suun halkaisija 7cm, pohjan halkaisija 6,2cm ja pituutta 17,5cm. Lasi on siis jalallinen, mutta jalkaosuus ei ole suorassa. Lasi on kuplalasia eli oliko siis rakkolasia oikea nimitys?

4. Kellertävä kuviollinen maljakko: Suun halkaisija 6,5cm, 7,5cm ja pituus 14,5cm. Maljakko on samantyylinen ensimmäisen karahvin kanssa siinä, että on kuviollinen ja saumaton. Maljakko on kellertävä ja siksi miellän sen vanhaksi lasiksi, koska olen kuullut että joissain tapauksissa kirkkaan lasin väri muuttuu kellertäväksi ajan mittaan. Ei kuitenkaan joka kerta ole näin, että kellertävä lasi olisi joskus ollut kirkas. Tämä maljakko oli minulla myös mukana Lasipäivillä ja vanhan lasin tuntija epäili sen olevan neuvostolainen, juurikin tuon värin takia.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Osaisiko kukaan auttaa tunnistuksessa?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Eka kuva, oikea karahvi: todella hatarien muistikuvien mukaan tuo f-merkki viittaisi jonkin laivan tai ravintolan serviisiin. En löytänyt vahvistusta netistä.

Vika esine: jos oikein näen, tuo tähtikuvio on tehty siten, että ainakin kaksi sakaraa muodostuu yhdestä pitkästä, pohjan laidasta laitaan olevasta hionnasta, kuviosta tai muotinjäljestä. Jos näin on, ei tuote ole suomalainen.

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Kiitos, ja olet oikeassa tuon viimeisen maljakon suhteen. Kynttä apuna käyttäen tarkistin viivojen yhtenäisyyttä ja kahdessa liukui sormi päästä päähän ja samanlailla kävi myös tuon karahvin kanssa, että varmasti siinä yhdessä hionnassa viiva oli yhteneväinen. Siitä maljakosta sainkin tosiaan vinkkiä, että olisi mahdollisesti neuvostoaikainen ja kuuluisi johonkin sarjaan.
Tuo F-karahvin logo taas on joku myös suomessa tunnetun yrityksen, kun Arabian tehtaalla tehdyt mokkakupit omaavat myös kyseisen logon ja sarja löytyy nimellä mokkakuppi Fenno. Siitä oli myös epäilyjä onko kuitenkaan karahvi itsessään suomalainen?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tästä en ole ollenkaan varma, mutta olisiko mahdollista, että nuo F logo esineet on joskus valmistettu eduskuntaloon ?

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Kiintoisaa, jos karahvi on osa eduskunnassa ollutta astiastoa. Pitää katsoa löytyisikö jotain johtolankoja tuolla tiedolla. Onko sinulla Wisitor kertoa tarkemmin mistä tuli asia mieleen? Sanoit ettei ole varmaa tietoa, mutta jonkinlainen ajatus tai muistikuva.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Ne mokkakupit joissa on tuo sama F-logo on OC mallia, ja eduskuntaloon on ainakin kelpuutettu AC mallin astiasto, tuosta kai se ajatuksiini tuli.Elikkä tuolla logolla ei ole ollut OC malli käytössä eduskuntalossa.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Voisiko se olla Schweppesin vanha logo eli karahvi olisi astia, jolla kirkkaan viinan "kyytipoika" on tuotu pöytää.

Ihan samanlaista en löytänyt, vain tällasen:

http://www.quizanswers.com/logo-quiz-answers-level-5/

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Yksi logo näytti kyllä tuossa linkissä vähän samantyyliseltä, mutta taisi olla joku Forumin logo? Hirveästi on kyllä noita pelkkiä F-logoja olemassa, mutta ei ole vielä löytynyt ihan sitä samanlaista, paitsi näissä Arabian mokkakupeissa.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Joo, ei ole kyllä Scweppesin logo, ja juuri sen takia, että täysin samanlainen logo on niissä mokkakupeissa. Ei tullut tuota mokkakupin äffää katsottua, ennen kuin aloin f- ja s-logoja katselemaan.

Käyttäjän hema kuva
hema

Esineistä 1 ja 3. Esine 1 on norjalaisen Hadeland-lasitehtaan leikkaushiottu kristallikarahvi 1900-luvun alkuajoilta, malli Sirius/B. Hiottu korkki puuttuu.
Esineen 3 näin eilen vanhojen tavaroiden kaupassa, hinta oli pari kolme euroa. Tämän jalallisen lasin/vaasin jalkalaatassa oli kotimaisen Martinex-nimisen yrityksen tarra, joka vaikutti alkuperäiseltä. Tiedä sitten varmaksi. Lisää tietoa yrityksestä löytyy tarvittaessa netistä.

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Hienoa, ajattelin, että noita samantyylisiä karahveja on niin paljon maailmalla, ettei ole kyllä mikään helppo tunnistettava kyseessä, mutta sieltähän se löytyi.
Luulisi myös ettei tuohon toiseen esineeseen kukaan tahallaan laita Martinexin tarraa ellei sattumalta ole jäännyt kiinni. Martinex tekee paljon muovisia astioita, mutta löytyy myös lasia joten pitää tutkia asiaa. Kiitos sinulle hema.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 tuntia 17 min sitten STW sanoi:
Mikähän vanhempi kynttilänjalka on kyseessä? Lue lisää →
1 päivä 3 min sitten Cadel sanoi:
Mikä on tämä kumma Nanny Stillin Grapponia maljakon tyylinen maljakko? Kuviointi ei kuitenkaan ole ihan samanlainen. https://fi-fi.... Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten jT2xHq sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä ovaalin muotoista lasilautasta/-vatia? Näyttää kotimaiselta, mutta en ole löytänyt millään haulla mitään... Lue lisää →
1 päivä 11 tuntia sitten Cadel sanoi:
Hei Sanooko kenellekään mitään tälläinen metallinen kynttilänjalka jossa 6kpl vihreitä irroitettavia tuikkukippoja, jotka irroitettavissa... Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten esatee sanoi:
Tälläisiä roskis löytöjä kuka tunnistaa mitä ovat Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten snygard sanoi:
Hei, Tunniistaako kukaan nätiä juomalaseja? Ovatko kotimaista tuotantoa? Miltä aikakaudelta? Kiitos jo etukäteen mahdollisesta avusta. Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten Aero48 sanoi:
Hei, tunnistaako kukaan oheista viinilasia. Erikoinen "hopeareunus" koristeineen. Korkeus 11 cm ja leveys 7 cm. Lasit ovat aika... Lue lisää →
3 päivää 8 tuntia sitten Malluska1 sanoi:
Tietääkö kukaan kyseisestä vanhasta kattovalaisimesta? Lue lisää →
3 päivää 9 tuntia sitten Kissankello sanoi:
Kaipaisin apua tämän maljakon/vaasin tunnistamiseen. Äitini on ostanut tämän huutokaupasta 1980-luvun lopussa tai 1990-luvun alussa.... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
56 min 57 s sitten STW sanoi:
Kiitos, tämä oli hieno lisätieto. Eli tämä on korkein valmistettu, jenkeissä sitten ehkä näitä enemmän. Lue lisää →
1 tunti 23 min sitten antiikkimyyra sanoi:
Suunnittelija on amerikkalainen ja sarja oli tarkoitettu lähinnä Yhdysvaltojen vientiin. Suomalaisissa kuvastoissa, ainakin niissä joita... Lue lisää →
1 tunti 56 min sitten STW sanoi:
Muitelinkin että olen jotain vastaavaa nähnyt, selkeästi samaa sarjaa. Erikoista ettei löydy mistään luettelo/kuvasto kuvaa. Lue lisää →
2 tuntia 5 min sitten antiikkimyyra sanoi:
Ken Bensonin suunnittelema Kristiina. Tuossa vähän lisätietoa, vaikka ei kynttilänjalasta olekaan kysytty: https://www.designlasi.com/... Lue lisää →
5 tuntia 53 min sitten jT2xHq sanoi:
Kiitos! Ilmiselvä yhteys noihin linkin kautta löytyviin puolalaisiin esineisiin. Lue lisää →
7 tuntia 57 min sitten hema sanoi:
Lasivati ei ole kotimaista valmistetta. Onko sitten puolalainen, kuten oheisissa linkeissä kerrotaan, en pysty varmaksi sanomaan. Myös... Lue lisää →
11 tuntia 48 min sitten Cadel sanoi:
Kiitos mattio. Sehän se oli. Tuolla mallinumerolla löyty täysin samanlainen maljakko. https://www.retronomi.fi/fi/ws/36/7470/uusimmat/... Lue lisää →
18 tuntia 37 min sitten mattio sanoi:
Lienee Tamara Aladinin maljakko 1461 Lue lisää →

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa