Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Neodyymimaljakko

Heipä hei! Minulla on tällainen maljakko tai mahdollisesti karahvi, josta en oikeastaan tiedä mitään. Väri on hieno neodyymi, vaihtaa väriä valon mukaan. Korkeus n. 18 cm. Mitään tarroja tai leimoja ei enää ole. Lasi on suhteellisen ohutta. Soittaako kelloja kenelläkään?

Ja tietääkö kukaan koska neodyymilasia tehtiin Suomessa, oliko se mahdollisesti muotia jossakin vaiheessa? Siitä voisi saada vinkin koska maljakko on tehty (itse kuvittelisin ehkä 70-80-lukua). Onko se harvinaista? Ja ovatko neodyyminväriset lasiesineet kalliimpia kuin muut värit? Ja kutsutaanko sitä edes neodyymiksi Suomessa vai oliko sillä joku eri nimi?

Kiitos kaikille!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Olipa hieno tuhkakuppi! Tuhka-astia kuulostaa karmealta, siltä kuin siihen kerättäisi krematoriosta tuhkat, lol.

Maljakon alkuperästä ei ole tietoa, sain sen tädiltäni. Mutta suomalainen se todennäköisesti on.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Tarkoititko siis, että Airamin omat puhaltajat olisivat tehneet myös maljakon? En nyt ihan heti näe esineissä mitään muuta yhtäläisyyttä kuin värin ja kai sitä ovat käyttäneet muutkin? Onko heidän tekemiään maljakoita jossakin verkossa näytillä että voisi vertailla?
Eikö malli tai kuvio tuo kellekään mitään mieleen? Onhan todennäköistä, että tätä maljakkoa tehtiin myös muun värisenä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kyllä,niinhän siellä linkin tekstissä kerrotaan,en löytänyt yhtään maljakkoa malliksi googlettamalla.Tuhka-astian pohjassa lukee AIRAM,luultavasti myös heidän valmistamissa maljakoissa lukee pohjassa Airam.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Jos joku omistaa tai lainastosta saa käsiinsä Ravintolalasikuvaston vuodelta 1971 tai uudemman,niin sieltä voisi katsoa löytyisikö kuvan mukainen maljakko kuvaston sivuilta.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Kiitos, Wisitor! Tiedätkö onko luettelo täsmälleen tuolla nimellä? Googlaamalla ei löytynyt yhtään mitään, ei myöskään kirjastoista.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

En tiedä mikä on kirjan nimi ellei se ole vain Ravintolalasikuvasto.Tämä vinkki tuli vastaan eräällä nettisivulla missä oli kaksi Nuutajärven maljakkoa samantapaisella pintakoristelulla/kuvioinnilla kuin sinun maljakkosi.Ilmeisesti Nuutajärven/Iittalan lasi tehtaan Ravintolalasikuvasto.Näistä ravintolalaseista on myös mainintoja Lasitutkimuksia kirjoissa,sekä jonkun verran kuvia.Haku ammuntaa,mutta jatketaan etsintää.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kyllä tällainen Ravintolalasikuvasto 1971 on olemassa, koska siihen viitataan myös sivulla 111 kirjassa "Suomalaisia lasimaljakoita". Kirjassa on kuvattuna ilmeisesti juuri nuo samat kaksi Nuutajärven maljakkoa no 1407, joihin Wisitor02 viittaa. Niiden mainitaan olleen mukana Ravintolalasikuvastossa 1971. Valitettavasti kirjan lähdeluettelossa ei ole enää mainittu tuota kuvastoa, vaikka millä aakkostuksella etsisi. Kuvasto ei ilmeisesti myöskään ole yleisesti saatavilla.
Tuon Anversin punaisen maljakon ja kirjan maljakkojen pintarakenteessa on tosiaan jotakin samaa, mutta en pysty kuvien perusteella sanomaan juuta enkä jaata.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuli mieleen vielä yksi mahdollisuus. Jospa mainittu ravintolalasikuvasto sisältyykin johonkin Nuutajärvestä tehtyyn kirjaan. Pitääpä yrittää tutkia tätäkin polkua.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Kiitos myös Hemalle! Katsoin itse samaa, että varsinkin niissä Orvolan suunnittelemissa maljakoissa on hyvin samannäköinen kuviointi kuin minun maljakossani, jossa se on vähän hennompi. En kuitenkaan ole löytänyt verkosta Orvolalta juuri tämän mallista maljakkoa. Samaten maljakossa 1407 on samantapainen kuviointi, suunnittelijaa ei mainita, liekö sekin Orvola vai eikö tunneta?
Kiitos, kun jaksatte hakea! Eikö muuten Yliopiston kirjastosta pitäisi löytyä kaikki Suomen painotuotteet, voisin käydä siellä kyselemässä Ravintolalasikuvastoa.

Käyttäjän hema kuva
hema

Katsoin vihjeestäsi Orvolan tuoteluetteloa ja siellä on mielestäni maljakko numero 1419-180 mm, joka vastannee maljakkoasi (siis ainakin kuvien perusteella). Maljakosta todetaan seuraavaa: suunniteltu 1969, tuotannossa 1970, kiinnipuhallettua ametistin väristä lasia, kylmäkatkaistu.
Mutta tuota ravintolamaljakkoa 1407 ei kyllä näkynyt. Ja kyllä vain, Yliopiston kirjaston varastosta voisi mahdollisesti haettu painotuote löytyä. Ja ehkä Suomen Lasimuseon tunnistuspalveluakin kannattaisi joskus kokeilla.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tällainen julkaisu on olemassa:Ravintolalasi- ja posliini
Jukaisuvuosi:1970
Kieli:suomi:ruotsi
Aineistolaji:kirja
Kustantaja:Helsinki-Arabia Wärtsilä Finland.[197?]
Lisätietoja:Kansinimike:Viihtyisä ravintola
En tiedä onko tämä se haettu Ravintolalasi kuvasto 1971,koska julkaisuvuodeksi laitettu 1970.Kustantaja kohdassa vuosilukua ei tiedetä varmaksi.Tällaista infoa sain kirjastosta,heillä ei ollut kyseistä kirjaa.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tämä on ollut hieno esineen alkuperän selvitys prosessi,josta myöhemminkin on monelle hyötyä jos osaa tietoa hakea,kiitokset hemalle kun tulit mukaan ja toit tullessasi suomalaisen lasihistorian tuntemusta.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Kiitos molemmille, olette upeita! Ja eteviä!
Onhan kaikki myös tietoisia, että ensi lauantaina 26.1. on Riihimäellä Lasipäivä?
En ole koskaan käynyt siellä mutta nyt olen menossa, jos ei ihmeitä tapahdu. Saatan myös ottaa maljakkoni mukaan ja kysellä siellä arvioijilta. Riippuu kyllä kokonaan siitä kuinka pitkä jono siellä on.
Hyvää vuoden jatkoa!

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Hassu juttu - löysin eilen kirpparilta maljakolleni parin! Enkä muista ikinä nähneeni näitä maljakoita aikaisemmin missään. Tämä on myös neodyymiä, sama kuviointi mutta muoto on erilainen ja tämä on pari senttiä korkeampi.
Hema, oliko siinä Orvolan kuvastossa muita vaaseja samalla kuvioinnilla?
Tässä vaasissa on selkeät saumat, itse asiassa niitä taitaa olla kolme, yksi on heikompi, johtuuko se siitä "kiinnipuhaltamisesta"? En oikein tiedä mitä se tarkoittaa. Pohjassa on kuitenkin puntelin jälki.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Anvers laita siitä maljakosta kuva ja mitat,niin auttaa hemaa tunnistuksessa.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Korkeus on siis 20 cm (toisessa 18), suun halkaisija on 9 cm ja pohjan 6,5 cm.
Ja itse asiassa uusi maljakko on ikään kuin käänteisversio toisesta, eli käännetty ympäri ja katkaistu vastakkaisesta päästä. Aika hauska.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuossa edellä mainitsemassani Orvolan teosluettelossa on kuvattuna yhdessä kuvassa kolme maljakkoa, joista yksi muistuttaa suuresti maljakkoasi ja sitten samassa kuvassa on myös tuollainen "käänteisversio" eli Orvolalla(kin) on tätä tyyliä maljakkomuotoilussa. Koska kuva kuitenkin on pieni ja epätarkka, en valitettavasti osaa sanoa asiasta enempää eli että onko maljakkosi tosiaan Orvolan suunnittelma.
En ole tekniikkamiehiä, mutta olen ymmärtänyt seuraavaa. Kiinnipuhalletussa menetelmässä lasimassa puhalletaan, kuten nimi sanoo, kiinni muottiin, jolloin esineen pintaan saadaan syntymään haluttu koristekuvio, eikä muotin tarvitse olla pyöreämuotoinen. Pyörittäin puhalletussa menetelmässä muotti taas on pyöreä ja esineeseen syntyy pyörittämisen seurauksena sileä pinta.
Toivotaan ja uskotaan, että maljakkosi arvoitus joskus selviää. Sillä varsinkin jos maljakkosi on kotimainen, varmaa tietoa täytyy olla jossakin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Nostan esiin vanhan kyselyn.Kysynkin nimimerkki antiikkimyyrältä:Löytyykö siitä ravintolalasi kuvastosta samanlaista kuin kysyjän maljakkoa?

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra

Jos tarkoitat kuvastoa, jossa tämä sipulikupu on, niin valitettavasti siinä ei maljakkoa 1419 tai 1415 ole, ei myöskään mitään muutakaan kysyjän maljakkoa muistuttavaa. Minulla on pari muutakin saman ajan kuvastoa, eikä niistäkään löydy. Ohessa on kuvia ko. kuvastosta ihan vain malliksi siitä, millainen monistekokoelma se on sekä kuva tässä kuvastossa esiintyvistä maljakoista.

Muuten olen sitä mieltä, että kysessä on Orvolan maljakko 1419-180 ja 'käänteisenä' 1415-215, joita siis on valmistettu vain 1970. Ohessa suurennos maljakon kuvasta Heikki Orvolan tuotantoa käsittelevästä kirjasta.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kiitokset vastauksestasi, ja samaa mieltä oli jo nimimerkki hemakin tuosta maljakosta, että olisi tuo 1419-180 ja Orvolan suunnittelua.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 päivää 11 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin tietää mahdollisimman paljon näistä Arabian ja Kupittaan maljakoista. *Arabian maljakon mitat: korkeus 17cm, sivu 14,5cm *... Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Haluaisin saada mahdollisimman paljon tietoa kuvissa olevista maljakosta ja lasista. Nämä ovat 1913 syntyneen isoäitini jäämistöä: *... Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten Jussi2022 sanoi:
Ohessa kuva lasisarjasta, 50-60-luku?, jonka valmistajan haluaisin tietää. Lue lisää →
3 päivää 24 min sitten piittsi sanoi:
Tunnistaako kukaan tätä? Korkeus 8 cm, halkaisija 21 cm Kumela Riihimäki lukee tarrassa Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten Santany sanoi:
Tunnistus apua haluaisin kuvassa oleville vanhoille lasilautasille. Vaaleansinisen lautasen halkaisija on 138 mm,pohjarengas kirkas/... Lue lisää →
3 päivää 2 tuntia sitten Pojala sanoi:
Tästä maljakosta / koristepullosta en ole löytänyt tietoja. Korkeus 25 cm, pohjan halkaisija 9 cm. Painoa n. 800 g. Liekö ihan Tiimari-... Lue lisää →
3 päivää 23 tuntia sitten Merkos sanoi:
Onkohan tämä maljakko korkeus 12.5cm, leveys 12cm Tiimaritavaraa vai jotakin nimeikkäämpää? Painoa varmaan yli kilon. Lue lisää →
4 päivää 2 tuntia sitten Nuutti126 sanoi:
Paljonko normaalin 95mm aaltomaljakon kuuluisi painaa? Kotoani löytyy kahta eri aalto maljakkoa molemmissa kone signeeraus vihertävä... Lue lisää →
4 päivää 4 tuntia sitten a.m.h sanoi:
... tähän Arabian maljakkoon. Eräässä kuvassa, 50-luvun alkupuolella otetussa, maljakko näkyy taustalla. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
9 min 28 s sitten eom sanoi:
R ympyrän sisällä vois olla esim. Rockware Glass, Limited, Greenford, Middlesex (London), England (c. 1919-2006). Lue lisää →
57 min 25 s sitten Pirtta sanoi:
Kiitos! Tiedätkö maljakkojen nimiä? Missäköhän voisi arvioituttaa näiden hintaa? Lue lisää →
1 tunti 42 min sitten Wisitor02 sanoi:
Arabian maljakon suunnittelia on Gunvor Olin-Grönqvist. Kupittaan Savi Oy maljakon suunnittelija on Orvokki Laine, koristemaalarin... Lue lisää →
13 tuntia 22 min sitten Maunoki sanoi:
Yleensä kakkoslaatua ei signeerattu . Virhe voi olla tosi mitätön jonka syystä putoaa kakkosluokan Lue lisää →
23 tuntia 34 min sitten Pirtta sanoi:
Kiitos tiedoista. Yritin tihrustaa maljakon pohjaa, mutta en löytänyt TW kirjaimia. Onko siis niin, että osa hänen maljakoistaan on... Lue lisää →
1 päivä 8 min sitten lasilintu sanoi:
Kyllä tuo maljakkosi vaikuttaa olevan Tapio Wirkkalan Löytö. Nuutajärven lasin Kaisla on saman oloinen, mutta tuo korkeus ei täsmää.... Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten Maunoki sanoi:
Onko näistä Wirkkalan Löytö maljakosta tehty kopioita muilla lasitehtailla Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Pirtta sanoi:
Kiitos paljon! Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa