Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Neodyymimaljakko

Heipä hei! Minulla on tällainen maljakko tai mahdollisesti karahvi, josta en oikeastaan tiedä mitään. Väri on hieno neodyymi, vaihtaa väriä valon mukaan. Korkeus n. 18 cm. Mitään tarroja tai leimoja ei enää ole. Lasi on suhteellisen ohutta. Soittaako kelloja kenelläkään?

Ja tietääkö kukaan koska neodyymilasia tehtiin Suomessa, oliko se mahdollisesti muotia jossakin vaiheessa? Siitä voisi saada vinkin koska maljakko on tehty (itse kuvittelisin ehkä 70-80-lukua). Onko se harvinaista? Ja ovatko neodyyminväriset lasiesineet kalliimpia kuin muut värit? Ja kutsutaanko sitä edes neodyymiksi Suomessa vai oliko sillä joku eri nimi?

Kiitos kaikille!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Olipa hieno tuhkakuppi! Tuhka-astia kuulostaa karmealta, siltä kuin siihen kerättäisi krematoriosta tuhkat, lol.

Maljakon alkuperästä ei ole tietoa, sain sen tädiltäni. Mutta suomalainen se todennäköisesti on.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Tarkoititko siis, että Airamin omat puhaltajat olisivat tehneet myös maljakon? En nyt ihan heti näe esineissä mitään muuta yhtäläisyyttä kuin värin ja kai sitä ovat käyttäneet muutkin? Onko heidän tekemiään maljakoita jossakin verkossa näytillä että voisi vertailla?
Eikö malli tai kuvio tuo kellekään mitään mieleen? Onhan todennäköistä, että tätä maljakkoa tehtiin myös muun värisenä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kyllä,niinhän siellä linkin tekstissä kerrotaan,en löytänyt yhtään maljakkoa malliksi googlettamalla.Tuhka-astian pohjassa lukee AIRAM,luultavasti myös heidän valmistamissa maljakoissa lukee pohjassa Airam.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Jos joku omistaa tai lainastosta saa käsiinsä Ravintolalasikuvaston vuodelta 1971 tai uudemman,niin sieltä voisi katsoa löytyisikö kuvan mukainen maljakko kuvaston sivuilta.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Kiitos, Wisitor! Tiedätkö onko luettelo täsmälleen tuolla nimellä? Googlaamalla ei löytynyt yhtään mitään, ei myöskään kirjastoista.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

En tiedä mikä on kirjan nimi ellei se ole vain Ravintolalasikuvasto.Tämä vinkki tuli vastaan eräällä nettisivulla missä oli kaksi Nuutajärven maljakkoa samantapaisella pintakoristelulla/kuvioinnilla kuin sinun maljakkosi.Ilmeisesti Nuutajärven/Iittalan lasi tehtaan Ravintolalasikuvasto.Näistä ravintolalaseista on myös mainintoja Lasitutkimuksia kirjoissa,sekä jonkun verran kuvia.Haku ammuntaa,mutta jatketaan etsintää.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kyllä tällainen Ravintolalasikuvasto 1971 on olemassa, koska siihen viitataan myös sivulla 111 kirjassa "Suomalaisia lasimaljakoita". Kirjassa on kuvattuna ilmeisesti juuri nuo samat kaksi Nuutajärven maljakkoa no 1407, joihin Wisitor02 viittaa. Niiden mainitaan olleen mukana Ravintolalasikuvastossa 1971. Valitettavasti kirjan lähdeluettelossa ei ole enää mainittu tuota kuvastoa, vaikka millä aakkostuksella etsisi. Kuvasto ei ilmeisesti myöskään ole yleisesti saatavilla.
Tuon Anversin punaisen maljakon ja kirjan maljakkojen pintarakenteessa on tosiaan jotakin samaa, mutta en pysty kuvien perusteella sanomaan juuta enkä jaata.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuli mieleen vielä yksi mahdollisuus. Jospa mainittu ravintolalasikuvasto sisältyykin johonkin Nuutajärvestä tehtyyn kirjaan. Pitääpä yrittää tutkia tätäkin polkua.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Kiitos myös Hemalle! Katsoin itse samaa, että varsinkin niissä Orvolan suunnittelemissa maljakoissa on hyvin samannäköinen kuviointi kuin minun maljakossani, jossa se on vähän hennompi. En kuitenkaan ole löytänyt verkosta Orvolalta juuri tämän mallista maljakkoa. Samaten maljakossa 1407 on samantapainen kuviointi, suunnittelijaa ei mainita, liekö sekin Orvola vai eikö tunneta?
Kiitos, kun jaksatte hakea! Eikö muuten Yliopiston kirjastosta pitäisi löytyä kaikki Suomen painotuotteet, voisin käydä siellä kyselemässä Ravintolalasikuvastoa.

Käyttäjän hema kuva
hema

Katsoin vihjeestäsi Orvolan tuoteluetteloa ja siellä on mielestäni maljakko numero 1419-180 mm, joka vastannee maljakkoasi (siis ainakin kuvien perusteella). Maljakosta todetaan seuraavaa: suunniteltu 1969, tuotannossa 1970, kiinnipuhallettua ametistin väristä lasia, kylmäkatkaistu.
Mutta tuota ravintolamaljakkoa 1407 ei kyllä näkynyt. Ja kyllä vain, Yliopiston kirjaston varastosta voisi mahdollisesti haettu painotuote löytyä. Ja ehkä Suomen Lasimuseon tunnistuspalveluakin kannattaisi joskus kokeilla.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tällainen julkaisu on olemassa:Ravintolalasi- ja posliini
Jukaisuvuosi:1970
Kieli:suomi:ruotsi
Aineistolaji:kirja
Kustantaja:Helsinki-Arabia Wärtsilä Finland.[197?]
Lisätietoja:Kansinimike:Viihtyisä ravintola
En tiedä onko tämä se haettu Ravintolalasi kuvasto 1971,koska julkaisuvuodeksi laitettu 1970.Kustantaja kohdassa vuosilukua ei tiedetä varmaksi.Tällaista infoa sain kirjastosta,heillä ei ollut kyseistä kirjaa.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tämä on ollut hieno esineen alkuperän selvitys prosessi,josta myöhemminkin on monelle hyötyä jos osaa tietoa hakea,kiitokset hemalle kun tulit mukaan ja toit tullessasi suomalaisen lasihistorian tuntemusta.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Kiitos molemmille, olette upeita! Ja eteviä!
Onhan kaikki myös tietoisia, että ensi lauantaina 26.1. on Riihimäellä Lasipäivä?
En ole koskaan käynyt siellä mutta nyt olen menossa, jos ei ihmeitä tapahdu. Saatan myös ottaa maljakkoni mukaan ja kysellä siellä arvioijilta. Riippuu kyllä kokonaan siitä kuinka pitkä jono siellä on.
Hyvää vuoden jatkoa!

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Hassu juttu - löysin eilen kirpparilta maljakolleni parin! Enkä muista ikinä nähneeni näitä maljakoita aikaisemmin missään. Tämä on myös neodyymiä, sama kuviointi mutta muoto on erilainen ja tämä on pari senttiä korkeampi.
Hema, oliko siinä Orvolan kuvastossa muita vaaseja samalla kuvioinnilla?
Tässä vaasissa on selkeät saumat, itse asiassa niitä taitaa olla kolme, yksi on heikompi, johtuuko se siitä "kiinnipuhaltamisesta"? En oikein tiedä mitä se tarkoittaa. Pohjassa on kuitenkin puntelin jälki.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Anvers laita siitä maljakosta kuva ja mitat,niin auttaa hemaa tunnistuksessa.

Käyttäjän Anvers kuva
Anvers

Korkeus on siis 20 cm (toisessa 18), suun halkaisija on 9 cm ja pohjan 6,5 cm.
Ja itse asiassa uusi maljakko on ikään kuin käänteisversio toisesta, eli käännetty ympäri ja katkaistu vastakkaisesta päästä. Aika hauska.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuossa edellä mainitsemassani Orvolan teosluettelossa on kuvattuna yhdessä kuvassa kolme maljakkoa, joista yksi muistuttaa suuresti maljakkoasi ja sitten samassa kuvassa on myös tuollainen "käänteisversio" eli Orvolalla(kin) on tätä tyyliä maljakkomuotoilussa. Koska kuva kuitenkin on pieni ja epätarkka, en valitettavasti osaa sanoa asiasta enempää eli että onko maljakkosi tosiaan Orvolan suunnittelma.
En ole tekniikkamiehiä, mutta olen ymmärtänyt seuraavaa. Kiinnipuhalletussa menetelmässä lasimassa puhalletaan, kuten nimi sanoo, kiinni muottiin, jolloin esineen pintaan saadaan syntymään haluttu koristekuvio, eikä muotin tarvitse olla pyöreämuotoinen. Pyörittäin puhalletussa menetelmässä muotti taas on pyöreä ja esineeseen syntyy pyörittämisen seurauksena sileä pinta.
Toivotaan ja uskotaan, että maljakkosi arvoitus joskus selviää. Sillä varsinkin jos maljakkosi on kotimainen, varmaa tietoa täytyy olla jossakin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Nostan esiin vanhan kyselyn.Kysynkin nimimerkki antiikkimyyrältä:Löytyykö siitä ravintolalasi kuvastosta samanlaista kuin kysyjän maljakkoa?

Käyttäjän antiikkimyyra kuva
antiikkimyyra

Jos tarkoitat kuvastoa, jossa tämä sipulikupu on, niin valitettavasti siinä ei maljakkoa 1419 tai 1415 ole, ei myöskään mitään muutakaan kysyjän maljakkoa muistuttavaa. Minulla on pari muutakin saman ajan kuvastoa, eikä niistäkään löydy. Ohessa on kuvia ko. kuvastosta ihan vain malliksi siitä, millainen monistekokoelma se on sekä kuva tässä kuvastossa esiintyvistä maljakoista.

Muuten olen sitä mieltä, että kysessä on Orvolan maljakko 1419-180 ja 'käänteisenä' 1415-215, joita siis on valmistettu vain 1970. Ohessa suurennos maljakon kuvasta Heikki Orvolan tuotantoa käsittelevästä kirjasta.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kiitokset vastauksestasi, ja samaa mieltä oli jo nimimerkki hemakin tuosta maljakosta, että olisi tuo 1419-180 ja Orvolan suunnittelua.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
12 tuntia 58 min sitten Emmiina sanoi:
Löysin vanhan talouslevyn ja sen pohjassa on kuvassa olevat merkinnät? Mitähän nuo mahtaa tarkoittaa? Lue lisää →
13 tuntia 20 min sitten Marianne 2021 sanoi:
Sain häälahjaksi (1992) ko. lasiesineen ja pohdin sen arvoa, jotta voisin myydä sen eteenpäin. Esineessä ei ole mitään tunnistettavaa... Lue lisää →
15 tuntia 52 min sitten Lutumutunen sanoi:
Hei. Asuin aikoinaan Iittalassa ja kellarin nurkasta löytyi tämä ihanuus lampunkupu. Onko tietoa kenen tekemä ja aikakausi? Alustavasti... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten Johannamaa sanoi:
Hei. Tämälaisesta lasikorista olisi kyse. Olen viikon aikana vertaillut tyyliä ja laatua monien eri valmistajien tuotteisiin. Itse... Lue lisää →
1 päivä 20 tuntia sitten jakil sanoi:
Sain kuvan mukaisen lasivadin ollessani työmatkalla jossakin Itäisellä Uudellamaalla vuonna kesällä 1982. Saimme toimittajan kansa... Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten Jarmo ja Birgit sanoi:
Tietäisikö joku mikä tämän kannun nimi ja arvo voisi olla? Lue lisää →
2 päivää 13 tuntia sitten hymy78 sanoi:
Hei, olisiko jollain tietoa kenen valmistama tämä erikoinen korkea lila lasimaljakko on? Korkeus 37 cm, suuaukko 9 cm ja pohjan leveys 10... Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten Oikkari sanoi:
Moikka. Hyllystä löytyy Eino Vännin signeerattu vihreä liekki-maljakko, korkeus noin 28cm. Kuuluuko alaosassa olla metallinen kullattu... Lue lisää →
3 päivää 2 tuntia sitten Lumihiutale sanoi:
Tämmöinen löytyy meiltä ja en ole onnistunut löytämään tästä mitään tietoa. osaisiko joku kertoa tästä enemmän? tämä painaakin tosi... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
24 min 15 s sitten lasilintu sanoi:
Ruotsalainen lampunkupu, metallinen lieriö puuttuu. https://www.nordicvintageshop.fi/product/1534/60-luvun-kattovalaisin https://www.... Lue lisää →
2 tuntia 3 min sitten Marianne 2021 sanoi:
Kiitos tiedosta. Lue lisää →
12 tuntia 9 min sitten Pagoda sanoi:
Samanmallisia kirkkaita löytyy hakusanoilla Mikasa Belle Epoque. Valmistaja todennäköisesti saksalainen Walther Glas. Lue lisää →
17 tuntia 55 min sitten Johannamaa sanoi:
No, on ihan selvästi. Kiitos paljon. Yritin virolaistakin lasia tutkia, samalla kun kävin läpi kaikki Euroopan maat ja vähän muutkin😊 Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Mielestäni kori näyttää virolaisen Tarbklaasin esineeltä Korv (Kori), suunnittelija Mihhail Mišalagin 1980. Kuvastossa korkeudeksi... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Jos on, niin nimellä Art Lasi. Art Lasi Finland Oy näyttäisi edelleen olevan toiminnassa. Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten jakil sanoi:
Niinpä näyttää olevan, kiitos. Vielä pitää etsiä mistä tuollaisen saisi. Onko tuo firma vielä olemassa? Lue lisää →
1 päivä 20 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Maljan on valmistanut Taidelasisepät. Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa