Käyttäjän Joan kuva
Joan

Onko kysymyksessä mariskooli?

Ostin kirpparilta kuvan maljan ja mielestäni se oli vanha tarjoilumalja - ei tullut mariskooli mieleen ennen kuin kotona.
Olen tutkinut nettikuvia, mutta mielestäni tämän maljan viirutus jalassa on tiheämpää kuin uusien pienien mariskoolien. Samoin tuo jalassa oleva rengas on mielestäni mariskoolin rengasta kapeampi.
Maljan korkeus on piparkakun yläreunaan 125 mm ja suuosan halkaisija 100 mm. Jalan pohjahalkaisija on leveimmillään 72 mm. Maljan paino on 328 g.
Ostinko uuden, pienen mariskoolin vai onko malja vanhaa tuotantoa?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02
Käyttäjän Joan kuva
Joan

Kiitos noista linkeistä.
Jotenkin ajatus mariskoolista, ainakin tuosta perinteisestä, tuntuu vieläkin vieraalta. Liitän vielä muutaman kuvan, jossa on valkoisen kanssa jokseenkin identtinen vihreä malja. Noita vihreitä minulla on ollut jo vuosia puoli tusinaa jälkiruokamaljoina. Käsittääkseni ovat aika vanhoja. Onko "pientä" mariskoolia tehty jo vuosikymmeniä sitten?

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Pientä "mari"skoolia on tehty varmaan jo yli 100 vuotta sitten. Löydät sen täältä Iittalan tekemänä, tuotenumero 4554:

http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page...

(Karhula-Iittala kuvasto P 1922)

Läpimitaksi, siis halkaisijaksi, on ilmoitettu 110 mm ja isomman 140 mm. Opaali skoolisi on halkaisijaltaan vähän kapeampi, kun sen piparireunat ovat jääneet levittämättä. Vihertävä? varmaan onkin tuon noin 110 mm.

Käyttäjän Joan kuva
Joan

Kiitos jälleen.
Sama malja on kyseessä. Tosin tuon vihreänkin halkaisija on 105 mm, mutta ehkei se mittaus ole ollut niin tarkkaa. Onhan se pyöristettynä 110 mm.
Molemmat maljat lienevät siis kohtuullisen vanhoja.

Käyttäjän hema kuva
hema

Muutama reunahuomautus tähän mariskooliasiaan vielä. Tuo Karhula-Iittalan kuvasto P, jossa on skoolin kuva, ei ole vuodelta 1926, vaan jo vuodelta 1922. Jostakin syystä digitointivaiheessa on etusivun vuosiluku jäänyt pois, vaikka se on näkyvillä kuvaston painetussa versiossa. Tässä vuoden 1922 kuvastossa ei ole mainittu skoolin mittoja. Sen sijaan Karhula-Iittalan hinnastossa vuodelta 1926,skoolin mitat on mainittu. Vuoden 1926 hinnastossa on lueteltu hieman enemmän esineitä kuin vuoden 1922 kuvastossa.
Mutta mariskoolilta näyttävä skooli on kuvattu jo Iittalan lasitehtaan ensimmäisessä painetussa kuvasto-hinnastossa vuodelta 1892. Siinä on kahta kokoa Onni-nimisiä skooleja, suurempi, numeroilla 711-712 halkaisijaltaan 137,5 mm ja pienempi numeroilla 713-714 halkaisijaltaan 112,5 mm. Kumpaakin on valmistettu sekä valkoisena että luunvalkoisena. Tämä vanhempi malli näyttää minusta yhdessä suhteessa vastaavan paremmin Joanin skoolin mallia eli kuupan alaosa kapenee "kanttarellimaisesti" jalan keskiosan helmiriviin asti, kun taas tuossa vuoden 1922 kuvastokuvassa kuupan alaosassa näyttäisi olevan vielä jokin ylimääräinen "rengas". Vai kuvittelenko tämän, koska kuvaston kuva on aika epäselvä.
Skoolin värikysymys on mielenkiintoinen. Vuoden 1922 kuvaston esineet ovat ainakin suurimmaksi osaksi vain kirkasta lasia, mitä nyt jossakin kermakossa ja sokerikossa on vähän maalattuja koristeita. Ja ehkä jokin myrkkylasikin on tehty. Tuohon vihreään väriin en saa otetta ajoituksen osalta.
Ja sitten vielä, ulkomaisessa lasikirjallisuudessa on vuosien varrella keskusteltu jonkin verran Mariskoolin alkuperästä ja esitetty sille ulkomaisia esikuvia eri maiden lasituotannosta. En ole kuitenkaan aiemmin kiinnittänyt keskusteluun enempää huomiota, mutta pitänee ottaa asia pikku hiljaa "työn alle".

Käyttäjän Joan kuva
Joan

Hienoa tietoa!
Mistäköhän tuon löytäisi tuon Iittalan kuvasto-hinnaston vuodelta 1892?
Pikkuhiljaa selviää, kun on ammattilaisia selvittämässä. Kiitos teille kaikille!

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hema on oikeassa - kuten yleensäkin - tuon kuvaston vuoden suhteen enkä yritäkään astua hänen tontilleen koskien vanhaa lasia, jossa tietoni ovat hyvinkin vajavaiset. Nappasin vain tiedot vastaan tulleesta 1926 hinnastosta ja oletin kuvaston olevan samalta vuodelta.(Korjasin vuosiluvun nyt kirjoitukseeni.)

Tämän Mariskoolin isoäidin suhteen olisi tosiaan mielenkiintoista tietää enemmänkin, kun tarinat yhdistävät sen milloin mihinkin tehtaaseen, mutta faktaa on vähän. Ehkä meidän harrastajien on tämäkin pulma ratkaistava, olkaamme siis heman apuna tässä työssä. Se nyt kai on varmaa, että kutakuinkin nykyisen kokoista ja mallista isoa skoolia on Marimekolle ryhdytty tekemään Nuutajärvellä 1965.

Mariskoolin muoto on tietenkin jonkin verran muuttunut vuosien varrella ja niinpä olisi hyvä saada kuvia sellaisista 60- ja 70-luvun Mariskooleista, joiden ajoitus on varmalla pohjalla. Näitä toki luulisi löytyvän runsaastikin. Ja sitten tietenkin näistä vanhemmista edeltäjistä aina sieltä yli 100 vuoden takaa asti, oli koko sitten mikä tahansa.

Niin pitkälle menee Iittalan brändäys, että se syyllistyy väärän tiedon levittämiseen. En löytänyt nyt Iittalan sivuilta tietoa, mutta seuraavan sitaatin lähteeksi on ilmoitettu www iittala.fi: "Mariskoolia alettiin valmistaa uudelleen 1960-luvulla, jolloin Marimekon Armi Ratia pyysi I i t t a l a a ottamaan sen uudelleen tuotantoon". Harvennus on minun.

Näiden ensimmäisten Mariskoolien tekemisen kanssa Iittalalla ei - yhtiönä eikä tehtaana - ole ollut osaa, ei arpaa ja se koettaa tuossakin mitätöidä Nuutajärven lasitehtaan merkityksen. Iittalan lasitehtaassa Mariskooleja lienee valmistettu vasta kymmenkunta vuotta ja sinäkin aikana on vielä pitänyt turvautua Nuutajärven apuun, tosin nyt samaan konserniin kuuluvana. Onnistuihan Iittala sitten lopulta ja viimeisimpänä kultturitekonaan saa maamme vanhimman lasitehtaan sulkemaan ovensa parin kuukauden kuluttua. Ja tästä Diletantta on hyvin vihainen.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tunnistamattomista skooleista. Tuossa toisessa ketjussa kerrottiin juuri sopivasti Lasipäivästä Riihimäellä. Sinne kannattaisi nyt mennä tunnistuttamaan skoolit asiantuntijalla. Ja jos sinne ei pääse, on Lasimuseolla maksullinen (mielestäni kuitenkin erittäin halpa) tunnistuspalvelu. Voi nimittäin olla, että muutoin ei tule selvyyttä tähän asiaan, vaikka kuinka keskenämme tällä palstalla asiaa pyöriteltäisiin.
Luettelot ovat hyviä apuja, mutta ne eivät aina suinkaan riitä: usein tarvitaan näppituntuma esineeseen. Monet vanhat luettelot ovat valitettavasti loppuunmyytyjä, mutta niitä saattaa digiversioiden lisäksi löytyä arkistoista, antikvariaateista ja kirjastoista. Luettelojen digitointi on erittäin hyvä asia ja sitä työtä toivoisi jatkettavan, koska erittäin paljon puuttuu vielä. Ehkä digitointikin on resurssikysymys.

Käyttäjän Joan kuva
Joan

Hei,
Otin neuvosta vaarin ja kävin Lasipäivässä Riihimäellä tunnistuttamassa skoolia. Sama tieto tuli välittömästi eli Iittalan kuvasto 1886 vuodelta, malja todella vanha (ja loistavassa kunnossa). Herätti ihastusta.
Kiitos kaikille neuvoa antaneille.

Käyttäjän Mokkanekka kuva
Mokkanekka

Hieno skooli:)

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 päivä 19 tuntia sitten paivik sanoi:
Hei! Tietäisikö joku, mitä Arabian sarjaa/mallia on kyseinen tarjoiluvati? En ole löytänyt tarkempia tietoja tästä kuviosta oikein... Lue lisää →
2 päivää 30 min sitten moona06 sanoi:
Tunnistus apuja kirkas painava kulho Korkeus noin 9 cm Halkaisija noin 21-22,5 cm Pohjan halkaisija noin 11,5 cm Lisäkuvia... Lue lisää →
2 päivää 14 tuntia sitten MieSie sanoi:
Kuvissa oleva siistikuntoinen Arabia Jauhoja salkkari. Ei krakelointia tai halkeamia. Piippuleima, valmistettu1932-1949. Tästä jollekin... Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten AptaElina sanoi:
Kaunis meripihkan väri, korkeus noin 7 cm, halkaisija 16 cm ja alapohjan halkaisija 6 cm Lue lisää →
2 päivää 19 tuntia sitten MieSie sanoi:
Myyn kuvissa olevat Arabian maitokannut. Kaikki kannut ehjiä ja ei krakelointia. Piippuleima. Mieluiten nouto Lappeenrannasta mutta voin... Lue lisää →
2 päivää 23 tuntia sitten BlueSky sanoi:
Mikäs on tämä Arabian sarja nimeltään? Kirppiksellä ei ole aiemmin tullut vastaan, toin kotiin kun omaan mieleeni söpö. Numerot pohjassa... Lue lisää →
2 päivää 23 tuntia sitten tohtori sanoi:
Oli pakko ottaa talteen kun ”halvalla” sai 😄 Mutta kenen tuotantoa? Ainoa osuma Googlen kuvahaulla ehdottaa mahdollisesti Kaj Franckin... Lue lisää →
5 päivää 13 tuntia sitten JuSaP sanoi:
Osaisiko joku auttaa tämän maljakon tunnistamisessa? Netistä löysin ulkomaisilta sivuilta yhden vastaavan tai ainakin saman näköisen... Lue lisää →
5 päivää 19 tuntia sitten artok sanoi:
Tunnistaako joku tämän vanhan 4-osaisen tarjoiluastian,voiko olla Riihimäen tai Nuutajärven tuotantoa? Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 tunti 18 min sitten petskug sanoi:
ovatko tekstissä mainitut koot nimenomaa kuvien mallisen maljakon kokoja ja ne kolmikerroksiset mahdollisesti joitain muita? H. Tynelliä... Lue lisää →
22 tuntia 3 min sitten BlueSky sanoi:
Oi, kiitos vastauksesta! ja että heille löytyi nimi! Sopivat kivasti yhteen Kesäkukka-sarjan kanssa 😊 Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten oci sanoi:
Tälle kukkakoristeelle löytyy nimi ja se on Marit. Sitä on käytetty näissä AS mallin lautasissa kuten pöytäastiastossakin. Osaa... Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten Saridan sanoi:
Saattaa ollakkin,tätä omppukuvioo on muutamissa esineissä,mitä oon nähnyt kuvissa ja kerääjältä tulleissa. Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://p-upload.facebook.com/kirpputorikodinkakkonen/posts/228552576491... Voisiko olla niin, että maljakon suunnittelija on Raili... Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://fi.pinterest.com/pin/556898310170355778/ Löysitkö myös tämän nettiselailussasi. Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten Saridan sanoi:
En tuo R.K.K lukee vaan mulla ei R.S. Kiitos linkistä Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten Saridan sanoi:
En tuo R.K.K lukee vaan mulla ei R.S. Kiitos linkistä Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa