Käyttäjän Lyckandin kuva
Lyckandin

Onko Riihimäen lasin kukka-maljakko ja toinen Orreforsin lasitehtaan esine..?

Kukkamaljakko kuvaa auringonkukkia, korkeutta n. 14 cm halkaisija 7 cm

Suorakaiteen muotoinen majakko/esine. Onko Orreforsin tekemä ja löytyykö nimeä tälle..?
Pituus 18 cm leveys 7.5 cm Paino 1,5 kg

Kolmas ja viimeinen Riihimäen lasivati halkaisija 19,5 cm, minkä niminen..?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän valpuri kuva
valpuri

Lasivati on Wirkkalan suunnittelema Avanto.

Käyttäjän pik kuva
pik

Jardiniere (toisessa kuvassa) on tsekki, Sklo Union. Malli 60-luvulta, valmistettu ainakin 90-luvulle asti.
Ensimmäisen kuvan vaasikin näyttää Sklo Unionin tuotokselta. (Malli muistaakseni nimeltään Marguerites, malli 70-luvulta ja varmaan valmistettu myös pitkään) En vahvista, koska ei ole näytillä sivuston ohjeiden mukaisesti kuvaa pohjan viimeistelystä.

PS. miksi pitää arvailla tehtaita...? Yksikään ei nyt osunut, ja täällähän ne selviävät! :)

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.scammellauctions.com.au/catalogue/index.php/page/shop/browse/...
Linkissä kuvia pik nimimerkin mainitsemista Sklo Union esineistä,Marqueritesista on kulho,mutta näkyy siinäkin sarjan kukkakoristeet.

Käyttäjän Lyckandin kuva
Lyckandin

Kiitokset jällen kaikille vastaajille ! Kyseessä tosiaankin Sklo Unionin tuotteita. Marguerites maljakko sekä Jardiniere vaasi. Aika arvostettuja silti näemmä, jossain päin maailmaa näyttää samainen 1.5 kg Sklo Unionin vaasini olevan, VASE - Sklo Union Pressed Glass Jardinere By Rudolf Jurnikz 1963 Model 13176 of Rudolfova Hut 18cmH Hinta $130.00 - 260.00 Kukkamaljakkokin vissiin $ 50 tietämillä. :)

Omat arvailut Orrefors sekä Riihimäki perustuivat siihen mitä kirpparimyyjä "uskoi" tietävänsä näistä..Hintakin oli peräti 10 € tästä raskaasta vaasista, muut sain 7 eurolla yhteensä :D
Mikä ero on muuten Riihimäen lasin sekä kyseisen Sklo Unionin valmistamassa Rypäle/ hedelmä sokerikko ja nekassa..? Kovin samanlaisilta näyttävät. Luin että Sklo Union valmisti näitä vuodesta 1974 alk. Lisään kuvan vielä omistani, jos joku viisas osaa vastata tähänkin.. ? PS.Kuva liitetty muiden kuvien jatkeeksi.

Käyttäjän pik kuva
pik

Se että australialaisella huutokauppasivulla mainitaan hintaluokka satoja australian dollareita, ei kyllä tarkoita sitä, että kenenkään kannattaisi sitä maksaa. Tämä on hyvä muistaa kun selailee internettiä.. hintamielikuvia saa yrittää luoda, mutta se ei omassa päässä ehkä ole viisasta. Kyllä se kympintienoo on näistä tuotteista jo ihan tarpeeksi ellei paljon.
Designerin nimi on muuten Jurnikl, kun googlaa oikealla nimellä löytää enemmän tietoa.
(siis: aina ei kaupallisten sivujen tarjoama tieto ole eksaktia..)

Riihimäen Lasinahan noita tsekkirypälesokerikko/kermakko -settejä useimmiten myydään. Ei RL ole valmistanut sellaista ollenkaan, tietääkseni, vai onkohan?
Vastaavan tyyppisellä rypälekuviolla (joka oli taannoin suosittu koristelu) on RL valmistanut kyllä mm. kulhoja, mutta noiden kuvioiden erot yksityiskohtia vertaimella ovat kyllä huomattavissa.

Käyttäjän Desink kuva
Desink

”Se että australialaisella huutokauppasivulla mainitaan hintaluokka satoja australian dollareita, ei kyllä tarkoita sitä, että kenenkään kannattaisi sitä maksaa. Tämä on hyvä muistaa kun selailee internettiä.. hintamielikuvia saa yrittää luoda, mutta se ei omassa päässä ehkä ole viisasta. Kyllä se kympintienoo on näistä tuotteista jo ihan tarpeeksi ellei paljon.”

No eipä noita painavia tsekkilasivaaseja ja -maljoja maailmalla juuri mistään taida ihan ykköseuroilla tai yhteensä kympillä saada ostaa, RL:n monia tusinavaaseja sen sijaan saattaa saada.
Itselläni on muutama Tsekin ja Saksan huutokauppaluettelo viime vuosilta, joissa tuollaisiakin tsekkiläisiä sarjatuotannon painavia lasiesineitäkin (Vizner, Jurnikl jne) näkyy olevan, eivätkä hinnat niissä ole ihan ykköseuroja, Euroopan maiden Ebay-sivustoissakin niitä näkee myynnissä.
Olen matkustellut Keski-Euroopan maissa ja Englannissa, joskus käynyt lasiostoksillakin, ja ihan keräiltyjä näyttävät nykyisin tsekkiläiset 1960-80 lukujen lasiesineet olevan, eivät tietenkään ole mitään kallista tavaraa, koska tuotantomäärät olivat suuria.

On outoa Suomessa yleistää koko maailman lasiesineiden hintaluokittelu siten, että melkein kaikkien suomalaisten lasitehtaiden suurina määrinä tuotettu tapulitavara, kipot, kupit ja vaasit, olisivat jotain arvotavaraa (jota ne eivät koskaan ole uusinakaan olleet ) ja lähes kaikki muun maalaiset lasitavarat olisivat vaan jotain tiimariroskaa.
Paljon enemmänhän on muualla maailmalla lasiesineitä valmistettu kuin Suomessa, runsaasti todella hienoja taidelasiesineitä ja myös laadukkaita ja kauniita käyttöesineitä, jotka ovat olleet uusina ja ovat vielä käytettyinäkin hinnakkaita ja myös keräiltyjä, mutta aika harvoin maassamme. Johtuiko se joskus aiemmin ulkomaan tavaran huonosta saatavuudesta, tuontirajoituksista, tiedon puutteesta/ennakkoasenteista ja joskus rahan puutteestakin..

Käyttäjän pik kuva
pik

Sklo Unionin tuotantoon pätee siinä mielessä sama kuin moneen muuhun, vaikkapa Riihimäen Lasin; on massatuotantoesineitä, joita löytyy samasta mallista satoa tuhansia, tai Sklo Unionin kohdalla jopa vielä paljon suurempia kerrannaisia kun samaa mallia on valmistettu jopa 30 vuoden ajalla.
Vastaavasti on malleja joiden tuotantomäärät ovat paljon pienemmät, Viznerin tai Jurnikl'in kohdalla erityisesti voidaan joidenkin mallien kohdalla puhua "design-esineistä" ennemminkin kuin massatuotantoesineistä, ihan vain mallin erikoisuuden ja pienen tuotantomäärän perusteella. Silti kaikki Sklo Unionin lukuisissa tehtaissa tehdyt tuotteet ovat kuitenkin "vain" puristelasia - jos nyt halutaan verrata vaikkapa Riihimäen Lasin käsityönä puhallettuihin esineisiin.

Tässä ketjussa olevat kaksi mallia ovat kyllä massatuotantoa, ja hintahan on aina subjektiivinen käsite, mutta ei tuossa minun mielestäni kympeistä puhuta. Itse asiassa tuo suorakaiteen muotoinen taisi vastikään olla huuto.netissä tarjolla eikä sitä kukaan (ainakaan pitkään aikaan) ostanut. 1,50 ? Minun mielestäni kaunis ja tyylikäs käyttöesine taikka koriste ja keräilykkohteenakin kiitollinen. Mutta en usko sen nousevan valtavaan arvoon ajankaan kanssa ainakaan äkkiä, koska tuotantomäärät ovat todellakin massiiviset, ja tuotekin on niin järeää tekoa, ettei niitä edes mene rikki!

Itse olen muistaakseni useampaan otteeseen tällä sivustolla ihmetellyt tuota jatkuvasti nähtävää toivetta "onhan tämä kotimainen", "onko Riihimäen Lasin" jne... siis olensamaa mieltä Desinkin kanssa siitä, että "kotimaisuus" ei voi olla itseisarvo. Yhtä vähän itseisarvo on se, että tuote on "Sklo Unionin".

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Melko paljon on myös RL tuottanut puristettuja lasiesineitä, jonkun suunnittelijankin piirtämiä malleja, kuten Stillin Grapponiaa, Riikinkukkoo, Aladinin Rengasta ym ym ja myös automaatilla valmistettuja pullolasituotteita (vaikkapa ns Kotilasi).
En oikein ymmärrä etenkin nuorempien keräilykiimaa niitä kohtaan, saattavat maksaa niistä tusinaesineistä ihan älyttömiä hintoja jossain kirpputorilla ja rompetorilla, luulevatkohan niitä ihan sijoituskohteiksi? Vähän samanlaista sopulismia kuin himo kahvikuppien kulahtaneisiinkin aluslautasiin, joiden pohjissa täytyy olla Arabia-leimat.

Käyttäjän Lyckandin kuva
Lyckandin

Kuten mainitsin kyselyni mahdolliseen kotimaisuuteen viittasi ainoastaan siihen mitä myyjä itse "muisteli" näiden olevan..Itselleni hintaan nähden oli täysin sama vaikka tuotteet olisivatkin ties missä valmistetut, kutenTsekeissä sittemmin ilmi kävikin. :) Kaunista ja laadukasta tavaraa ovat molemmat Sklo Unionin tuotteet ehdottomasti ! Huomaa kyllä että huolella ja lasia arvostaen esineet ovat valmistettu myyntiin oli sitten massatuotantoa tai ei..(?) ja hinta sitten mikä hyvänsä kelle hyvänsä. Pää-asia että itse on tyytyväinen ostokseensa, eikö totta ? Arvostus näissä ulkomaisten valmistajien tuotteissa näkyy suuremmassa mitta-kaavassa muualla euroopassa jossa väestöä "ehkä" hiukka enemmän kuin täällä piskuisessa suomessa. Mitä me suomalaiset ollaan arvioimaan että ainoastaan kotimaiset lasi/design-tuotteet ovat juuri ne parhaimmat ja arvokkaimmat..? Mielestäni paljon hyvää ja nimekästä tavaraa tulee myös ulkomailta, vika on vaan itse tietämättömyydessämme.
Itse noviisina ja pienkerääjänä omistan myös toisesta kotimaastani valmistettua ruotsalaista lasia jonka päälle jopa jotkut suomalaisetkin lasinharrastajat/keräilijät "ymmärtävät" arvostaa yhtä korkealle kuin kotimaista...hupsis. Tack och lycka till ! :D

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Tuossa on vain muutama hintaesimerkki tsekkiläisistä 1960-luvun puristelasivaaseista, jotka molemmat itseltäni myös löytyvät.

Kohde 1841 Frantisek Vizner:

http://www.liveauctioneers.com/catalog/8869/page43?rows=20

Kohde 1834 Rudolf Jurnikl:

http://www.liveauctioneers.com/catalog/8869/page42?rows=20

En tiedä, ovatko ulkomaiset arvostetut huutokauppahuoneet aivan hakoteillä ja olemmeko me tietäjät täällä Napapiirillä aina oikeassa kaikkien lasiesineiden hinta-arvioissa.
Sitä sopii jokaisen keräilijän miettiä issekseen ja ajatuksiensa kirkastumista odottaessa vaikka käydä ostamassa kokoelmiinsa lähimarketin alelaarista muutamia tosiarvokkaita Thaimaan muumimukeja ja ukrainalaisia Taikametsä-verhoja.

Se seikka, että joitakin entisen Itäblokin taideteollisia tuotteita tietystä syystä on maahamme aikoinaan tuotu runsaasti ja ihmiset niitä usein aliarvostavat ja myyvät huudoissa ja kirpputoreilla joskus halvalla nurkistaan pois, ei tee niistä maailmanlaajuisesti ajatellen mitään nykyisen tiimaritavaran vertaista kaatiskamaa.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
3 tuntia 16 min sitten SK_ sanoi:
Onkohan tähän tarjolla tunnistusapua? Isoäidin jäämistöä. Iso ja painava. Lue lisää →
18 tuntia 10 min sitten Pirjoanneli sanoi:
Kuvissa oleva seinäamppeli löytyy Kupittaan Saven v 1941 kuvastosta numerona 408 IV, eri kuviolla tosin. Minulla ei ole käytössä muita... Lue lisää →
1 päivä 10 min sitten Anja Irmeli sanoi:
Olen näitä lasiesineitä yrittänyt jo jonkin aikaa selvittää. En ole varmaan osunut oikeille sivuille. 1. Pituus n. 36 cm, leveys n. 20 cm... Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten maggie sanoi:
Myyn täysin ehjän Onni-maljan, kakkulautasen väri on vihreä, liitän kuvan mukaan. Tällaisen vastauksen sain Riihimän lasilta 20v sitten:... Lue lisää →
1 päivä 18 tuntia sitten Niide sanoi:
Kuka on valmistanut tällaisia Olympia vuoden 1952 keramiikka koristelautasia tai tuhkakuppeja 10x10cm? Kiitos jo etukäteen. Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten kalliomaen sanoi:
Sain lahjaksi linnun, jonka ystäväni oli löytänyt roskalavalta. Meitä molempia nyt kiinnostaisi linnun nimi. Korkeus noin 11 cm, leveys... Lue lisää →
3 päivää 8 tuntia sitten Kosean sanoi:
Tietoa kaipaan. Karhula o/y ursus-lasi pullo. Onko tämä 1940 luvulta ja onko tietoa arvosta Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten Cadel sanoi:
Mitä ja minkä valmistamia nämä tarjoilulautaset ovat? Ilmeisesti tuo kirkas maljakko on Liekki sarjan maljakko mutta muille en ole... Lue lisää →
4 päivää 3 min sitten Bono sanoi:
Mikä kulho? Kenen suunnittelema? Yms. tieto kiinnostaa. Korkeus 8cm. Halkaisija 9cm. Paino kevein 219g painavin 246g. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
16 tuntia 49 min sitten Diletantta sanoi:
Et varsinaisesti kysy, mutta vastaan silti. Mittoja et kerro, minusta näyttää vahvasti siltä, että kyseessä on Nuutajärven lasintekijän... Lue lisää →
1 päivä 3 tuntia sitten Henri74 sanoi:
Kiitoksia tiedosta. Mitens toi Ahvenanmaan vaakuna ja Arabiatarra?Heikentääkö vai nostaako myyntihintaa? Ja mistä hintaluokasta puhutaan Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten Kosean sanoi:
Kiitos tiedosta.täytyy miettiä myynkö,mutta en 5€:lla Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Kansalliskirjaston digitaalisista pienpainatteista löytyi Karhula Oy:n hinnasto purkeille ja säilykelaseille 1.1.1934 ja siellä on... Lue lisää →
3 päivää 5 tuntia sitten Juhokusti sanoi:
Kiitos paljon vastauksesta, mielenkiintoista tietoa! Ikä sopiikin maljakon tunnettuun historiaan, muuta tietoa ei siitä ollut. Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Maljakkosi näyttää siltä, kuin se olisi puhallettu Oiva Toikan N400-maljakon muottiin. Kokokin on sopiva. Maljakkosi saattaa olla... Lue lisää →
4 päivää 3 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Orvola "Campus"-sarjaa 1970-luvulta, hiukka harvinaisempi värillisenä. Lue lisää →
4 päivää 8 tuntia sitten Elisa66 sanoi:
Tuo on varmasti ihan totta. Lasinpuhaltajat ja heidän työnsä ansaitsisivat paljon enemmän arvostusta ja kiinnostusta. Tiimityötä... Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa