Käyttäjän Juu kuva
Juu

Riihimäen lasin Julia

Ihastuiin kirpparilla näihin Julia astioihin ja hankin omaksi. Yllätyksekseni netistä ei juurikaan löydy Juliasta tietoja.
Kiinnostaisi tietää näiden valmistusvuosien "haarukka".
Toinen asia, mikä minua ihmetyttää, on se, että jos nämä ovat yli 50 vuotta vanhoja, kuinka lasi on noin kirkasta ja uuden näköistä. Onkohan näitä tehty uustuotantona joskus myöhemmin vai kenties aivan kopioina kiinassa?

Huom. Muokkasin otsikkoa, ettei tule levitettyä väärää tietoa suunnittelijasta!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Minua kiinnostaisi, jos joku on sattunut näkemään kirjallisen maininnan Julia-mallin suunnittelijasta, ihan vaan varmistukseksi sille vaihtoehdolle että kyseessä olisi laajalle levinnyt internet-ankka. Sitähän on myyty tosiaan suunnittelijaa mainitsematta Riihimäen Lasin Kotilasi-tuotannosta. Siis johonkin aikaan 1977 tai jälkeen.
Epäilys herää kun tuoreessa Riihimäen lasin 100v -kirjassa lukee, että Helena Tynell suunnitteli suupuhalluksen loputtua (1976) vielä 2 käyttölasituotetta koneellisesti valmistetulle Kotilasi-sarjalle. Kumpikaan niistä ei ollut Julia (Pitsi 1981 ja Pohjantähti 1988), ja vielä lisätään että hän ei ollut kiinnostunut koneellisen lasin suunnittelusta.

Lisään vielä tuohon kirkkauteen, että hyvinkin voi olla aitoa Kotilasia, eihän se niin vanhaa ole, ja toisaalta tuotteet ovat ehkä semmoisia harvemmin käytettyjä, varsinkin tuo valtava kakkulautanen. Kun käyttö ei ole jokapäiväistä niin pysyy kirkkaana.

Käyttäjän Juu kuva
Juu

Kiitos vastauksesta! Ihan samaa aloin itsekin pohdiskella (että onko suunnittelija ollenkaan Tynell vai onko netissä levinnyt väärinkäsitys tai peräti huijaus). Toisaalta, minulle rittää, että ovat Riihimäen lasin tuotantoa (toivottavasti sentään ovat!), koska nämä ovat tällaista käyttölasia, jonka arvoon ei suunnitelijan nimekkyyskään vaikuta.
Kirkkautta taas selittää hyvin se, että on 70-luvun lopulta eli reilut 30 vuotta vanhaa, eikä yli 50 vuotta vanhaa, kuten myyjä oli arvellut. Mutta hyvä ostos edelleenkin. (ja muuten, tuo lautanen on aika pieni, ei ole tarjoilulautanen, mutta kuva tietysti valehtelee, kun ei ole mittakaavaa!)

Käyttäjän Aallotar kuva
Aallotar

Minulla on Julia-sarjan kulho alkuperäispakkauksessaan.

Käyttäjän Juu kuva
Juu

Mitä tietoa pakkaus antaa kulhosta?

Käyttäjän pik kuva
pik

Heh, niinpä, mitäpä me sillä tiedolla muuten tekisimme. :)
Mutta joo olen nähnyt pari alkuperäistä laatikkoa, joissa lukee vain Kotilasi ja tuotteen nimi, muistaakseni mitat ja tuotenro. Kuten sanottu - ei suunnittelijaa.

Lisätään nyt vielä tähän ketjuun noita sarjan tuotteita, se suuri kakkuvati on n 35cm halkaisijaltaan, olikohan pienempi lautanen sitten 24 ? Ja vielä on kulho, jonka halkaisija on...?

Käyttäjän Juu kuva
Juu

Nämä minun pikkulautaset ovat halkaisijaltaan vain 17 cm. Kulho on n. 24 - 25 cm ja on toiselta laidalta korkeampi kuin toiselta. Mielenkiintoista tietää, ettei näitä osia ole paljoa, se tietysti osittain selitää sitä, ettei tätä ole näkynyt myytävänä. Muutaman tuollaisen pikkulautasen voisin ostaa lisää, jos jostakin löytäisin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Kiitos täydentämisestä JUu, näinhän tämä vähän selviää. Näillä tiedoilla ja tällä hetkellä netistä löytyvistä kuvista ja tiedoista näyttäisi siltä että sarjassa on ollut
35cm tarjoilulautanen reunoilla
17cm lautanen
24cm kulho korkeammilla reunoilla
XXcm korkeareunainen pikkukulho

Lisäksi kaupalliselta sivustolta löytyy reunaton iso tarjoilulautanen (halk 27cm)
Mallia on valmistettu siten että reuna on "vapaasti muodostunut" (eli sitä ei ole katkaistu, hiottu tai muotilla määritelty) silläpä Sinullakin on laidat kulhossasi vähän eri korkeudella ja sillä tuo reunaton tarjoilulautanenkin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Riihimäki lopetti käsityömäisen lasinvalmistuksen 1976 ja 1990 se lopetettiin,tuon aika janan välissä valmistettiin Kotilasia.Kirjassa "Riihimäen Lasia(Glass from Riihimäki)kerrotaan:"Kun suupuhallustuotanto loppui oli se järkytys kaikille muotoilijoille,Helena Tynelillä oli työnsä Saksassa jonne hän muuttikin useiksi vuosiksi.Nanny Still meni Saksaan Rosenthalille,mutta konsultoi tarpeen mukaan Kotilasin suunnittelua tuotannon osalta.Tamara Aladin jäi pois lasin valmistuksesta.Aimo Okkolin oli jäänyt eläkkeelle.Erkki Tapio Siiroinen jatkoi freelancerina Kotilasin muotoilua."Kirjassa on luku Helena Tynellistä,toimi Riihimäen Lasi muotoilijana 1946-1976.
Hans Nyqvist kuului myös Kotilasin suunnittelijoihin.
http://www.huuto.net/kohteet/julia-tarjoilulautanen/229210844
Taidan olla samaa mieltä tämän Huutonet ilmoittajan kanssa ,että Siiroinen.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Onko Siiroinen "Julia", suunnittelija? Linkki on vanha. Olisi käyttöä ko tiedolle.

Käyttäjän pik kuva
pik

Siiroisen työt on kattavasti luetteloitu muutama vuosi sitten ilmestyneeseen kirjaan Lasimuseon toimesta, eikä tämä esine ole niiden joukossa.
Kuten edellä sanotaan, missään ei tiettävästi ole dokumentoitu Julian suunnittelijaa ja se on alunperin myyty suunnittelijaa nimeämättä.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Kiitos; pik!

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Pari kuvankaappausta, Huuto.net ja Keltainen Pörssi:

Käyttäjän Lasuri kuva
Lasuri

"XXcm korkeareunainen pikkukulho" = 13,2-13.4 cm leveä ja 4,1-4,5 cm korkea. Mulla on 1 kpl.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
12 tuntia 59 min sitten Maire80 sanoi:
Myydään tarpeettomana ehjä, numeroitu arabian Pekka kannu. Arabia maitokannu, Pekka. Vuosi, 1932-49, piippuleima. Korkeus 17,5 cm,... Lue lisää →
13 tuntia 3 min sitten Maire80 sanoi:
Myydään virheetön liekki maljakko. Maljakko, Liekki. Design, Eino Wänni, Kumela Vuosi, 1970-luku. Signeerattu, E Wänni Kumela Finland... Lue lisää →
1 päivä 5 tuntia sitten laivonsaari sanoi:
Tunnistaako joku näitä koirafiguureja ja jotain suuntaa hinnasta? Kiitos etukäteen😊 Lue lisää →
1 päivä 11 tuntia sitten Syksy22 sanoi:
Mahtaakohan kukaan tunnistaa, onko kyseessä aito malja? Ei tarroja, mutta pohjassa teksti iittala. Korkeus noin 12 cm ja leveys suuaukon... Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten Laasia sanoi:
Kenenköhän suunnittelema ? Itse en ole löytänyt tietoa. Korkeus 16cm. Suurin leveys 8cm. Lue lisää →
3 päivää 11 tuntia sitten Aleksandra sanoi:
En löydä netistä nimeä tälle astialle. Voiko joku auttaa? Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten etuovi sanoi:
Tunnistaako kukaan kuvan mukaista maljakkoa? Lue lisää →
4 päivää 5 tuntia sitten Petrajulia@ sanoi:
Mikähän pullo mahtaa olla kysessä ja onkohan mitään arvoa Mitat Korkeus noin 23cm ja halkaisija n7cm Lue lisää →
4 päivää 6 tuntia sitten NinaE sanoi:
Tunnistaako kukaan tämä kattolampun? Kuka on suunnittelija ja valmistaja? Minkä arvoinen se voisi olla? Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 tunti 17 min sitten Wisitor02 sanoi:
Eikös tuo ole Alvar Aallon 3031 mallin mukainen maljakko, mitä mieltä olette. Lue lisää →
1 päivä 34 min sitten Wisitor02 sanoi:
https://vatican.com/Figurines-Antique-Staffordshire-Dogs/ STAFFORDSHIREN SPANIELI ja koko nimi juttu englanniksi: Staffordshire Russet... Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Pikkasen myöhään , mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten FiiFii sanoi:
Aivan, pahoittelut! Tuota kokoa on tehnyt Riihimäen lasi! Riihimäen mitat k25,5 ja pohja 7cm Lue lisää →
2 päivää 15 tuntia sitten lasilintu sanoi:
FiiFii: Viimeisestä kommentistasi rohkaistuneena liityn seuraasi ja aion jatkossa välittömästi korjata, kun puhuja nimittää niin... Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten SusaMatti sanoi:
Maljakko on vuodelta 1940-1950. Ei tainnut olla Studiolasi silloin olemassa Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten NinaE sanoi:
👍☺️ Lue lisää →
3 päivää 1 tunti sitten NinaE sanoi:
😅 Paljon kiitoksia!! 😃 Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa