Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.
Osaakohan joku arvioida tällaiselle lasiesineelle hintaa?
Lue lisää →
Pukebergiahan se oli, kiitos paljon!
Lue lisää →
Tuo yksinäinen kynttilänjalka voi olla ruotsalainen, kokeile googlata Pukeberg ljusstake. Kovin samantapaista ainakin löytyy, varmasti... Lue lisää →
Hauella ei enää ole ala-mittaa :-D
Lue lisää →
Jääpala-astia, Feuerland-sarja, Goebel-Charlottenhütte:
https://www.ebay.de/itm/Flaschenkuehler-Eiseimer-Feuerland-Rastal-144-/2...
https... Lue lisää →
Alamittainen kala, olisi pitänyt jättää kirpputorille kasvamaan,
Lue lisää →
Tietääkö kukaan?
Lue lisää →
Juuri itse päädyin samaan ja juuri tuo ensimmäinen kirjain on yksi yhteen kun vertaa Maarosen muiden töiden signeerauksia. Laitoin... Lue lisää →
- 1 / 3
- seuraava ›
Minua kiinnostaisi, jos joku on sattunut näkemään kirjallisen maininnan Julia-mallin suunnittelijasta, ihan vaan varmistukseksi sille vaihtoehdolle että kyseessä olisi laajalle levinnyt internet-ankka. Sitähän on myyty tosiaan suunnittelijaa mainitsematta Riihimäen Lasin Kotilasi-tuotannosta. Siis johonkin aikaan 1977 tai jälkeen.
Epäilys herää kun tuoreessa Riihimäen lasin 100v -kirjassa lukee, että Helena Tynell suunnitteli suupuhalluksen loputtua (1976) vielä 2 käyttölasituotetta koneellisesti valmistetulle Kotilasi-sarjalle. Kumpikaan niistä ei ollut Julia (Pitsi 1981 ja Pohjantähti 1988), ja vielä lisätään että hän ei ollut kiinnostunut koneellisen lasin suunnittelusta.
Lisään vielä tuohon kirkkauteen, että hyvinkin voi olla aitoa Kotilasia, eihän se niin vanhaa ole, ja toisaalta tuotteet ovat ehkä semmoisia harvemmin käytettyjä, varsinkin tuo valtava kakkulautanen. Kun käyttö ei ole jokapäiväistä niin pysyy kirkkaana.
Kiitos vastauksesta! Ihan samaa aloin itsekin pohdiskella (että onko suunnittelija ollenkaan Tynell vai onko netissä levinnyt väärinkäsitys tai peräti huijaus). Toisaalta, minulle rittää, että ovat Riihimäen lasin tuotantoa (toivottavasti sentään ovat!), koska nämä ovat tällaista käyttölasia, jonka arvoon ei suunnitelijan nimekkyyskään vaikuta.
Kirkkautta taas selittää hyvin se, että on 70-luvun lopulta eli reilut 30 vuotta vanhaa, eikä yli 50 vuotta vanhaa, kuten myyjä oli arvellut. Mutta hyvä ostos edelleenkin. (ja muuten, tuo lautanen on aika pieni, ei ole tarjoilulautanen, mutta kuva tietysti valehtelee, kun ei ole mittakaavaa!)
Minulla on Julia-sarjan kulho alkuperäispakkauksessaan.
Mitä tietoa pakkaus antaa kulhosta?
Heh, niinpä, mitäpä me sillä tiedolla muuten tekisimme. :)
Mutta joo olen nähnyt pari alkuperäistä laatikkoa, joissa lukee vain Kotilasi ja tuotteen nimi, muistaakseni mitat ja tuotenro. Kuten sanottu - ei suunnittelijaa.
Lisätään nyt vielä tähän ketjuun noita sarjan tuotteita, se suuri kakkuvati on n 35cm halkaisijaltaan, olikohan pienempi lautanen sitten 24 ? Ja vielä on kulho, jonka halkaisija on...?
Nämä minun pikkulautaset ovat halkaisijaltaan vain 17 cm. Kulho on n. 24 - 25 cm ja on toiselta laidalta korkeampi kuin toiselta. Mielenkiintoista tietää, ettei näitä osia ole paljoa, se tietysti osittain selitää sitä, ettei tätä ole näkynyt myytävänä. Muutaman tuollaisen pikkulautasen voisin ostaa lisää, jos jostakin löytäisin.
Kiitos täydentämisestä JUu, näinhän tämä vähän selviää. Näillä tiedoilla ja tällä hetkellä netistä löytyvistä kuvista ja tiedoista näyttäisi siltä että sarjassa on ollut
35cm tarjoilulautanen reunoilla
17cm lautanen
24cm kulho korkeammilla reunoilla
XXcm korkeareunainen pikkukulho
Lisäksi kaupalliselta sivustolta löytyy reunaton iso tarjoilulautanen (halk 27cm)
Mallia on valmistettu siten että reuna on "vapaasti muodostunut" (eli sitä ei ole katkaistu, hiottu tai muotilla määritelty) silläpä Sinullakin on laidat kulhossasi vähän eri korkeudella ja sillä tuo reunaton tarjoilulautanenkin.
Riihimäki lopetti käsityömäisen lasinvalmistuksen 1976 ja 1990 se lopetettiin,tuon aika janan välissä valmistettiin Kotilasia.Kirjassa "Riihimäen Lasia(Glass from Riihimäki)kerrotaan:"Kun suupuhallustuotanto loppui oli se järkytys kaikille muotoilijoille,Helena Tynelillä oli työnsä Saksassa jonne hän muuttikin useiksi vuosiksi.Nanny Still meni Saksaan Rosenthalille,mutta konsultoi tarpeen mukaan Kotilasin suunnittelua tuotannon osalta.Tamara Aladin jäi pois lasin valmistuksesta.Aimo Okkolin oli jäänyt eläkkeelle.Erkki Tapio Siiroinen jatkoi freelancerina Kotilasin muotoilua."Kirjassa on luku Helena Tynellistä,toimi Riihimäen Lasi muotoilijana 1946-1976.
Hans Nyqvist kuului myös Kotilasin suunnittelijoihin.
http://www.huuto.net/kohteet/julia-tarjoilulautanen/229210844
Taidan olla samaa mieltä tämän Huutonet ilmoittajan kanssa ,että Siiroinen.
Onko Siiroinen "Julia", suunnittelija? Linkki on vanha. Olisi käyttöä ko tiedolle.
Siiroisen työt on kattavasti luetteloitu muutama vuosi sitten ilmestyneeseen kirjaan Lasimuseon toimesta, eikä tämä esine ole niiden joukossa.
Kuten edellä sanotaan, missään ei tiettävästi ole dokumentoitu Julian suunnittelijaa ja se on alunperin myyty suunnittelijaa nimeämättä.
Kiitos; pik!
Pari kuvankaappausta, Huuto.net ja Keltainen Pörssi:
"XXcm korkeareunainen pikkukulho" = 13,2-13.4 cm leveä ja 4,1-4,5 cm korkea. Mulla on 1 kpl.