Käyttäjän lila kuva
lila

Ruskea lysterikannu.

Anopin perintöjä on tälläinen kannu. Kannun vetoisuus : n.1 litra, mitattuna korkeimmasta kohdasta n. 15 cm. Olisiko Riihimäen, löytyykö kuvastoista?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kaadin näyttäisi olevan Riihimäen lasin kaadinmalli 5161, joka esiintyy ainakin jo vuoden 1930 hinnastossa ja myöhemmin myös saman vuosikymmen lopun (1939) kuvastossa. Kuvastossa tätä kaadinmallia koristaa tosin toisenlainen koriste Sen sijaan kaatimesi koristeaihetta eli "kuusenkäpyä" ei kuvastossa näy, mutta eiköhän Riihimäen kaatimessa ole Riihimäen koriste. Näin tämän kaatimen alkuperä ainakin yleisesti lasimarkkinoilla tulkitaan. On kyllä komia ja harvinainen, punahohdoksi viimeistelty kannu.

Käyttäjän lila kuva
lila

Kiitos vastauksestasi hema! Siis tämä olisi Riihimäen lasin kannu. Itse olen nähnyt kaksi, tämän ruskean kannun ja kermakon joka on kirkasta lasia, sama kuusenkäpy koriste.Ostin sen joitakin vuosia sitten Somerniemen kesätorilta.Onko kukaan nähnyt tällä kuviolla varustettuja esineitä, ei kai nämä nyt suomen ainota ole??

Käyttäjän hema kuva
hema

Löysin lisätietoa Käpy-koristeesta Kauklahden lasitehtaaseen, mutta vain kermakkoon liittyen. Kauklahtihan oli Riihimäen lasin tytäryhtiö, jolla ei ole omia kuvastoja, mutta sen inventaariokirjoja on jälkeenpäin tutkittu (Espoon kaupunginmuseon moniste 1994). Monisteen mukaan ei voida Riihimäen kuvastojen perusteella varmuudella tietää, mitkä esineistä ovat olleet tuotannossa Kauklahdessa ja mitkä Riihimäellä - eikä edes leima kerro tätä. Lähteen mukaan käpy-koristeinen kermakko esiintyy sekä Kauklahden inventaarioluetteloissa että Riihimäen lasin kuvastossa vuodelta 1928. Kermakon valmistusväreksi mainitaan vain sininen ja lila. Erikseen mainitaan vielä, että Riihimäen vuosien 1935 ja 1939 luetteloissa kermakon keskikentässä ei ole enää käpy-koristetta.
Uskon kyllä, että käpykoristeisia esineitä voi löytyä lisää muissakin esineryhmissä kuin kaatimissa ja kermakoissa.

Käyttäjän lila kuva
lila

Hema, kiitos vastauksesta. Laitan tähän kuvan siitä kermakosta, korkeus n.9 cm, käpykoristeen kohta mattaa ja se ei ole aivan samanlainen kuin lysteri kaatimessa, huomasin sen vasta nyt kuvaa katsoessani. Pitääpä jatkaa Antiikkimessujen ja kirppareiden kiertelyä, jos vaikka jostain tulisi eteen samanlaista kuviota.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Hema jo vastasi kyselyysi,mutta pientä lisä informaatiota löytyy myös Wenzel Hagelstamin
kirjasta:Uusi Antiikkikirja 1900-1980 sivuilta 102 ja 103 kuvien kera.(On kuva.myös kannusta)

Käyttäjän lila kuva
lila

Wisitor02 kiitos lisätiedoista, etsimpä kirjan ja tutkin asiaa.

Käyttäjän Trelikka kuva
Trelikka

Minulla on tällainen kannu hyvin tummana violettina (ei lysteriä), siinä tuo käpykoriste on hopeanväristä metallia.

Käyttäjän lila kuva
lila

Kyllä tämä kannu on myös harvinaisuus. Onko perintö vai mistä olet tämän löytänyt? Itse olen nähnyt ainostaan oman ruskean ja lisäksi se kirkas kermakko, jonka olen myynyt pois. Noista minulle tulleista vastauksisita saat varmaan lisätietoa kannustasi. Harvinaisia ovat, en ole Antiikkimessuillakaan koskaan "törmännyt" tälläisiin.

Käyttäjän Trelikka kuva
Trelikka

Ostin tuon antiikkiliikkeestä Hämeenlinnasta viitisen vuotta sitten, kun ihastuin koristeeseen.
Tämän viestiketjun perusteella heräsi uteliaisuus: mitä näistä kerrotaan Uudessa Antiikkikirjassa? :-)

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kirjassa on kuva ruskeasta Kannusta ja saman sarjan juomalasista,sekä kerrotaan lysteri/myrkkylasin valmistuksen alkuajoista Riihimäen lasitehtaalla.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kun sinulla nyt kerran on tuo kirja edessäsi, niin etkö voi tarkemmin saman tien kertoa meille kaikille, mitä lisäinformaatiota kirja antaa tuosta käpy-koristeesta taikka käpykoristeisista esineistä. Esim. onko kirjan kannu ja juomalasi yksivärisen ruskea vai lysteri ja onko molemmissa tuo koriste. Ja onko kirjan kannu iso vai kenties kermakannu. Ja entä mitä kirjan lysteri/myrkkylasin valmistuksen alkuaika kertoo juuri tähän asiaan.
Kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä helposti kirjastoihin.
Mulla itselläni ei ole tuota kirjaa juuri nyt tässä, mutta vilkaisin ko. kohtaa asian ollessa edellisen kerran ajankohtainen. Muistaakseni en huomannut silloin mitään erityistä uutta. Oliko se vain yksi lyhyt kuvateksti, jossa asiasta mainittiin?
Tällä välillä olen itse tehnyt uushankinnan. Kaksi punahohtoista juomalasia metsänkäpykoristeella on nyt pivossa ja ihailtavina. Lasien korkeus on 8,5 cm ja suun halkaisija 6 cm.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kuvassa iso kannu on lysterin värinen eli kiiltävä ja heijastaa ympäristön värejä kuten vieressä olevan ruskean juomalasin.Molemmissa kuparin tai pronssin värinen käpykoristeinen metalli panta.Lasissa pannan yläpuolella omituinen kakkosta muistuttava metallikiemura lasin yläreunaan asti.Kirjassa mainitaan Lysterilasisten esineitten valmistuksen aloittamis vuodeksi 1929.Kuitenkin Riihimäen Lasin Lysterlasi esineet olivat jo aikaisemmin olleet Turun messuilla esillä.Tässä ne tärkeimmät.

Käyttäjän hema kuva
hema

Aikaisemmin esillä? Turun messut olivat vuoden 1929 kesäkuussa ja siellä lysterilasi esiteltiin uutuutena.
Tämä vuosi rajaa myös lysterilasisten käpykoriste-esineiden tuotantoajan melko lyhyeksi, koska vuoden 1935 luettelossa koristetta ei enää mainittu. Nuo hyvin tumman ruskealta näyttävät lysterilasiesineet ovat ilmeisesti sinihohtoa ja muut punahohtoa, koska nämä olivat Riihimäen pääasialliset lysterilasivärit.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Suora lainaus kirjasta:Vuonna 1929 Riihimäellä alettiin valmistaa roomalaista lasia imitoivaa lysteri- eli myrkkylasia,joka oli noussut Turun messujen uutuutena pinnalle;kaikki messuilla käyneet saivat muistoksi punahohtoisen Turku-aiheisen lysterituhkakupin.Tekstissä ei kerrottu milloin messut olivat.

Käyttäjän Trelikka kuva
Trelikka

lila, onko sinunkin kannussasi panta metallia?

Käyttäjän lila kuva
lila

Ei kannussani mitään metallipantaa ole. Ehkä käpykoriste hohtaa vähän vaaleampana, kun kannun muu osa, lasia kyllä kaikki.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tosiaankin helposti saa sen vaikutelman kuvasta että kannussa ja juomalasissa olisi metallipanta,mutta ei olekaan vaan on kaunis lasikoriste,havuja ja käpyjä.

Käyttäjän tma kuva
tma

Lilat hopealysteri-käpylasit löysin tänään siivotessani mummon mökkiä, portaiden alla olevan komeron matalimmassa nurkassa näin laatikon täynnä lasia ja pitihän se kontata hämähäkin seittien ja hiiren pipanoiden joukosta esille. Sieltä nämä löytyivät, näyttävät aika tummilta pimeässä, mutta reilusti valottamalla saa kauniin värin esille (ks kuvat).

Muutoinkin hyvä lasipäivä tänään - ostin torilta 40-luvun riihimäkeläiset lysterisokerikon ja -kermakon kahdella kympillä. Lisäksi mökistä löytyi yli kaksikiloinen Esko-kristallimalja.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.ddoty.com/firconetum.html
Hieno löytö sinulla,toivottavasti nämä hienot suomalaiset lysterilasi esineet nousevat ansaitsemaansa arvoon jonain päivänä.Ulkomailla arvostus aivan eri luokkaa rahassa mitattuna.No,tänään meillekin tuli hankittua kolme Riihimäen Lasin maljakkoa.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 päivä 4 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Onko teille muillekin tullut ilmoitus vaarallista tai haitallisista sivustoista, kun on halunnut siirtyä Designlasi.com sivuille,Käytän... Lue lisää →
1 viikko 5 tuntia sitten SannaA sanoi:
Tietäisikö joku, mikä tämän linnun nimi ja valmistusvuosi on? Pohjassa lukee Oiva Toikka Nuutajärvi Notsjö 274/1500 ja kyljessä on... Lue lisää →
1 viikko 7 tuntia sitten Hessukka sanoi:
Osaisiko joku kertoa näistä mitään? Koitin etsiä sivuistolta ja googlesta, sekä kuvahaulla. Mutta ei löytynyt tietoa... etukäteen kiitos... Lue lisää →
1 viikko 14 tuntia sitten Crackers89 sanoi:
Tarvitsisin hieman apua kyseisen sinisen maljakon tunnistukseen. Omalla googletuksella arvailen, että kyseessä voisi olla Wirkkalan löytö... Lue lisää →
1 viikko 16 tuntia sitten Esa-Juhani sanoi:
Tunnistiaisiko joku, mikä kulho on kysessä? Olen etsinyt tietoa Googlen kuvahaulla, tuloksetta. Kulhossa ei myöskään ole signeerausta tms... Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten MarjaE sanoi:
Tietäisikö joku, minkä niminen astiasto on kyseessä ja kuka sen on suunnitellut 1950-60-luvulla. Kultaus reunoissa ja kuvioinnissa. Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten osku4u sanoi:
Laseja 6 kpl, suuaukko 75mm, pohja 53mm (aika sama kuin viola), korkeus 80 mm ( 5 mm matalampi kuin viola). Työn jälki parempi kuin... Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten etuovi sanoi:
Lasimaljakko on kooltaan noin korkeus 12 cm, leveys 15 cm ja pituus noin 22 cm. Kaikki tieto olisi hyväksi. Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten Wisitor02 sanoi:
Tuli nettiselailussa vastaan Anton studio Designin valmistamat lasiset munakupit, Mariskooli on saattanut antaa vaikutteita munakuppien... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 4 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Jos maljakkosi on noin 25,5 cm korkea, niin se saattaa olla saksalaisen Leonardon sisustusmaljakko 90- luvulta. https://www.etsy.com/ie/... Lue lisää →
1 päivä 8 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Hopeatäplä nimityksellä myydään torilla samanlaista lasilintua, ja ilmoituksessa on liite Bukowskin sivulle , jossa on ollut myynnissä... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.designlasi.com/forum/tunteeko-kukaan-esinetta#comment-27821 Böömiläinen maljakko 60-luvulta. Lue lisää →
2 päivää 11 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.osta.ee/en/haruldus-suur-ookulli-vaas-tarbeklaas-64837112.html Kyllä pöllösi on mahdollisesti valmistettu Italiassa.... Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa