Käyttäjän mikkanen kuva
mikkanen

Sininen maljakko, Riihimäen lasia?

Tunnistaako kukaan tätä kirpparilta löytynyttä sinistä maljakkoa. Suun halkaisija noin 8 cm, korkeus noin 20 cm.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Moi;

Joko olet saanut tietoa tästä?
Eikös tuo ole kristallimaljakko. Voisiko olla Eero Rislakin suunnittelema Riihimäelle?
Nämä minun ei ole faktoja, mutta toisessa yhteydessä on kaksi samanlaista maljakkoa, joihin koetan etsiä tietoa; epätoivoisesti ):

Käyttäjän Lasiakas kuva
Lasiakas

Maljakon väritys ja pohjan malli voi myös viitata Tsekkiläisen Sklo Unionin tehtaiden tuotantoon.
Itselläni ei ole samaa mallia, mutta täältä löysin aikaisemmin apuja oman maljakkoni tunnistamiseen
http://www.designlasi.com/forum/iittalan-vaaleansininen-maljakko-oik-skl...
On siis erilainen, mutta huomioi pohjan muotoilun niin voisi olla samaa kenties?

Käyttäjän pik kuva
pik

Minä myös lähtisin hakemaan siltä alueelta (Tsekki/Puola/Itävalta/Saksa); tuo väri ja mataksi hiottu pohjarengas ovat siellä tyypillisiä. (ei Riihimäen lasille) Sklo Union todella harvoin teki mitään pohjakuviota, mutta niitäkin on, ei nyt juuri muistu mieleen, mutta eiköhän tämäkin jonain päivänä selviä.

Oliko Mallulla linkata joku toinen keskustelu jossa olisi ehkä parempia kuvia samanlaisista maljakoista?

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Moi; kiitos vastauksista.

Liitteen maljakon tiedot: 20 cm korkeus.

Pyydettäessä saatu lisätietoa:
"eli ylä halkasija 8cm ja ala halkasija 7cm.ei kuvioita tms. ainoastaan pystyraidoitus."

Toinen henkilö tiesi RL:n tuotteeksi, koska hänellä on vastaava itsellään sinisenä.
Pyydetty mitat hyvine kuvineen, ei ole tullut.

Näihin(kin) on helppo sekoittaa:

http://www.designlasi.com/forum/02022009/maljakko-vari-ambra
http://www.designlasi.com/myydaan/lasi/tauno-wirkkala-mesiurut
Ellei esim. huomaa, että esitellyn maljakon suuaukko on pyoreä; mitoista puhumattakaan.

20 cm korkeus oli tähtäin ja ainoa, mitä sinnepäin löytyi kommentoimanne esine, niin Itä-Eurooppasta se on lähtöisin. Mikäli uudet kuvat tulee niin, laitan sitten tännekin.

jk. eri facebook -ryhmissä ihmiset on satakertaa huonommilla eväillä liikkeellä kuin täällä; mitä tunnistuspyyntöihin tulee :)

Käyttäjän pik kuva
pik

Kiitos perusteellisesta selvityksestä, Mallu. Tuot hyvin esiin sen, kuinka äkkiä esineitä katsellessa voi helposti tehdä vääriä johtopäätöksiä.

Lyhyesti, aloituksen maljakon oleellisia ominaisuuksia:
a) "pehmäksi" ja pyöreäksi kuumakäsitelty suuaukko
b) mataksi hiottu kapeahko pohjarengas ja tähtikuvio
c) merkittävä paino, joka tulee lasimassan paksuudesta/määrästä, ei lyijystä (lasi ei näytä hyvin kirkkaalta)
d) väri(t)

Mikään näistä ominaisuuksista, varsinkaan kaikki kerralla, ei sovi Riihimäen, Mäntyharjun lasin taikka Humppilan tyypillisyyksiin. Linkatuissa esineissä pohjat tehty erilailla, samoin suuaukot. Ambran sävyt ovat noissa tehtaissa erilaiset, eikä tuo aquatyyppinen vaalea turkoosinsininen sävy ole sekään Suomessa tyypillinen.

Kunpa noissa facebook-ryhmissäkin ymmärrettäisiin levittää hieman valistusta, että kaikkien em. asioiden pitäisi täsmätä, jotta relevanttia arviota voisi esittää, tai sitten tulisi esittää dokumentoitua tietoa. Ja ennen kaikkea, että ei tulisi uskoa asiantuntevaltakin kuulostavia "heittoja" ilman että asiaa tarkistaa lisäksi itse muualtakin, vaikka esitetty "tieto" kuulostaisikin kovin mieluisalta. ;)

Lisään vielä, että toki täsmällisen muodon ja mittojenkin pitää täsmätä, jotta löytää täsmälleen saman maljakon (vrt. em. linkit) mutta tämän vertailun helpottamiseksi (jotta voisi edes arvioida valmistusmaanosaa/maata/tehdasta/suuntaa) juuri niitä kunnollisia (sivuston ohjeiden mukaisia) kuvia aina pyydetään!

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Eipä maljakkoa löytynyt tavanomaisilla hakusanoilla,pitää varmaan hakea lasitehtaan nimellä.
Tuo pohjassa oleva tähti poistaa sklo union haun pois,mutta se voi kuitenkin olla Tsekkiläinen,esim Bohemia merkillä on tähti pohjaisia maljakoita.Eräs sivu antoi viitteitä Italian suuntaan,jaa-a.Miten olisi tuo Itävalta ja Oberglas,ovat ainakin valmistaneet maljakoita joissa on pohjassa tähti,hakuammuntaa tämäkin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Ettei nyt vaan tule väärinkäsityksiä.... erilaisilla "Bohemia" -tarroilla on merkitty lähinnä vienti- yms markkinointitarkoituksessa lukuisien eri sillä alueella (mm.Böömi/Sleesia) sijainneiden tehtaiden esineitä, huom. myös Sklo Unionin!. Siis tuo "Bohemia" ei sinänsä ja yksinään suinkaan ole minkään erityisen tehtaan "tavaramerkki", toisinaan tosin tarran muodosta tai siinä olevasta logosta ja muusta tekstistä voi jotain päätellä valmistajasta, usein ei -- siis varmasti vain tuon summittaisen valmistusalueen.

Toisekseen; kun nyt kerran sanoin tuossa aiemmin että Sklo union "harvoin teki pohjakuvioita, mutta että niitä ON", niin miksi ja miten perustellen tässä vaiheessa "poistetaan haku" Sklo unionista ja mitä se tarkoittaa?

Italiasta puheen ollen; on tiedossa että osa Sklo Unionin vanhoista muoteista on myyty tai joutunut/ajautunut jossain vaiheessa maailmalle, mm. Italiaan, ja että siellä on tehty siis "samoja" maljakoita, niissä usein lukee sivussa hyvin pienellä "Italy".

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Se kommentti jossa poistuu sklo union haku,tarkoittaa oikeastaan sitä,että hakuni maljakon etsinnässä kohdistuu toisaalle.Elikä kommentti tarkoitti minun omia hakuja,sorry tästä,jatkakaa,ja hyvää Vappua.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Onko maljakkosi kristallia?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Taitaa sittenkin olla Sklo Union maljakko tässä vanhassa haussa.Nimimerkki pik oli oikessa, löytyyhän niitä maljakoita, joissa on tähti pohjassa.Linkissä tsekkiläisen Milos Filipin 60-luvulla suunnittelema maljakko.
https://www.etsy.com/listing/540604943/retro-yellow-glass-vase-orange-gl...

Käyttäjän pik kuva
pik

Olen edelleen sitä mieltä että Sklo Union tai ainakin seutu on kyseessä, mutta tuossa linkissä tarkemmin katsoen ilmoitustekstissä sanotaan "I am unsure of the designer of factory but it looks a lot like work done by Milos Filip. ". Siis myyjä ei ole varma siitä että vaasi on Filipin suunnittelema.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tähtipohja kuvio löytyy ainakin yhden sklo unionin suunnittelijan töistä, Vratislav Šotola.Tämä kertoo vain sen, että tuolla pohjakuviolla on maljakoita valmistettu sklo unioniin kuuluvassa lasitehtaassa.Kun olen katsellut noita Filipin maljakoita, niin väriä ja pystyvakoa löytyy maljakoista, mutta ei yhtään missä tuo pohja olisi edes lähellä kysyjän maljakon pohjaa.
https://www.sbazar.cz/olacola/detail/26082558-masivni-zelena-vaza-vratis...
https://www.antiquers.com/threads/sklo-union-frantisek-vizner-clear-glas...

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 tunti 10 min sitten snygard sanoi:
Hei, Tunniistaako kukaan nätiä juomalaseja? Ovatko kotimaista tuotantoa? Miltä aikakaudelta? Kiitos jo etukäteen mahdollisesta avusta. Lue lisää →
6 tuntia 3 min sitten Aero48 sanoi:
Hei, tunnistaako kukaan oheista viinilasia. Erikoinen "hopeareunus" koristeineen. Korkeus 11 cm ja leveys 7 cm. Lasit ovat aika... Lue lisää →
8 tuntia 48 min sitten Malluska1 sanoi:
Tietääkö kukaan kyseisestä vanhasta kattovalaisimesta? Lue lisää →
9 tuntia 53 min sitten Kissankello sanoi:
Kaipaisin apua tämän maljakon/vaasin tunnistamiseen. Äitini on ostanut tämän huutokaupasta 1980-luvun lopussa tai 1990-luvun alussa.... Lue lisää →
10 tuntia 44 min sitten Artbell sanoi:
Hei! Omistan kuvien mukaisen kaksiosaisen hiottua kristallia olevan jalallisen maljan. Korkeus reunaan 21cm ja lautasen halkaisija 29cm.... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten Sefu sanoi:
Onko tämä visio esine Ei signeerausta Onko ll-laatua ei symmetrinen Onko arvoa Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten Sefu sanoi:
Onko tämä visio esine Ei signeerausta Onko ll-laatua ei symmetrinen Onko arvoa Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Cadel sanoi:
Hei Nyt on noiden kolmen kuvassa näkyvän tarjoilulautasen maa ja tekijä hukassa. Onko kenelläkään mitään infoa antaa noista? Kiitos jo... Lue lisää →
2 päivää 21 tuntia sitten Utelias hamsteri sanoi:
Hei, sain lahjaksi maljakon jossa oli kukkia. Maljakko oli jostain kirppikseltä kuulemma ostettu. Kivalta näyttää ja on painava.... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
5 min 56 s sitten snygard sanoi:
Kiitos paljon ystävällisestä avusta! Lue lisää →
52 min 58 s sitten antiikkimyyra sanoi:
Kumelan lasitehdas, Sirkku Kumela-Lehtonen, Sirkku-lasisto. Lisää: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2018/12/paremmat-lasit-... Lue lisää →
3 tuntia 12 min sitten antiikkimyyra sanoi:
Kenties tuollainen? Riihimäen lasi, Helena Tynell, Pingviini. https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2015/11/helena-tynellin-pingvi... Lue lisää →
3 tuntia 16 min sitten fatboy sanoi:
Eikö kukaan osaa kertoa mitään tästä maljasta Lue lisää →
8 tuntia 35 min sitten lasilintu sanoi:
Signeeraus tosiaan näyttää tehdyn dremelillä tai vastaavalla. Kulho kuitenkin vaikuttaa olevan Timo Sarpanevan suunnittelema. Lue lisää →
11 tuntia 23 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Hei! Kiitos vastauksesta. Näitä on tullut jo kolme vastaan, tästä olen päätellyt mallin olleen aikoinaan jokseenkin yleinen.... Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Onko kulhosi saman muotoinen kuin oheisissa kuvissa? Mielestäni se ei näytä yhtä "kulmikkaalta", mutta kuvakulma voi kyllä... Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Ensiksi: Olisi ollut parempi, että olisit aloittanut oman kyselyn. Niin se löytysi myöhemminkin ja olisi hyödyksi muillekin. Kuitenkin.... Lue lisää →

Kirjavinkki

Harri Koski

Tuhat ja yksi Arabian kahvikuppia 2

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi tietoa Arabian kahvikuppien malleista, valmistusajasta, kuppien ja koristeiden suunnittelijoista sekä milloin koriste on ollut käytössä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa