Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.
Suurenmoiset kiitokset! Nyt on linnulla nimi.
Lue lisää →
Siis helmikana
Lue lisää →
Lienee Helmiina 2002 vuosilintu
Lue lisää →
Kiitokset tiedoista ja linkistä. Varmistui tuo. Tuon ajan maljakon suunnittelijaa ei varmuudella kait voida sanoa ilman signeerausta.... Lue lisää →
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/07/lisaa-kuvia-fiskarsista...
Lasinkeräilijäblogin sivulla kerrotaan maljakosta,... Lue lisää →
Kiitoksia. Ajattelin että on jotain turisti rihkamaa 😊
Lue lisää →
Kiitoksia paljon 😊
Lue lisää →
Hyvin tutulta/samalta näyttää. Kiitos :)
Lue lisää →
- 1 / 3
- seuraava ›
Pieni vinkki on se, että kulhosi on tehty muinaisessa Neuvostoliitossa, valmistajan leimaa en tunne.
Kiitos vinkistä.
Täsmennetään vähän. Kysymyksessä on ukrainalaisen tehtaan Sumy Porcelain Factoryn leima, joka leima yhden lähteen mukaan on ajalta 1974-1998. Tehdas on perustettu 1964.
Oheisessa linkissä on myynnissä samantapainen kulho kyseiseltä tehtaalta:
http://www.ebay.com/itm/Ukrainian-USSR-vintage-CCCP-porcelain-SALAD-BOWL...
Vielä yksi tarkennus: valmistusajankohta on 1990-luku Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, koska muuten valmistajan leiman yhteydessä olisi myös hintatieto vakaan ruplan ajalta.
(tupla pois)
Kiitos erittäin täydentävästä vastauksesta.
Yksi lisäkysymys Marittalle. Kiinnostaisi tietää, minä ajankohtina Neuvostoliiton (1922-1991) ajan posliiniesineissä on aina ollut muiden leimojen lisäksi myös hintamerkintä pohjassa? Ja millainen käytäntö nyt mahtaa olla Venäjällä ja itsenäistyneissä maissa eli onkohan hintatietojen merkintä tyystin lakannut? Tieto auttaisi kovasti ajallisissa tunnistuksissa.
Tämä tieto perustuu omiin havaintoihin, ei lainsäädännöllisiin faktoihin:
Hintaleimat olivat käytössä kaikissa uusissa astioissa ainakin koko 1980-luvun jolloin itse siellä vietin aikaa. Myös vanhemmassa kalustossa sitä näkyi laajalti eli käytännön oli täytynyt alkaa ainakin 70-luvulla. Pitänee muistaa kysäistä asiaa venäläisiltä ystäviltä :).
Ruplalle tehtiin nollanpoisto-operaatio v. 1961 (vastaava -00 Suomessa v. 1963), joten vastaavia hintamerkintöjä ei löydy tätä vanhemmista esineistä.
Joissain esim. lasi- ja saviesineissä hinta oli astiaan liimatussa paperissa, joka lähti pesussa pois.
Metalliesineisiin (veitset, haarukat, saikkalasin pidikkeet) hinta stanssattiin.
Kiinteistä hintamerkinnöistä luovuttiin kun inflaatio pääsi valloilleen juuri ennen neukkulan hajoamista. Samanaikaisesti sallittiin myös rajallinen yksityisyrittäjyys osuuskuntien muodossa, eikä GOSPLAN enää sanellut hintoja.
Tuossa E-Bayn linkin kuvassa, jossa kipon pohjassa on saman tehtaan leima kuin kysyjällä, näkyy sekä hinta (1,25 ruplaa -aina ei käytetty p/k tarkennuksia ruplille ja kopeekoille) että laatuleima 2c. Näillä perusteilla -leiman kunnon lisäksi -sanoisin, että myynnissä oleva kippo on 1980-luvulta tai vanhempi ja tämän palstan kysyjän kippo on max. 20 v. vanha.
Kiitos vastauksesta. Monestihan näitä entisten neukkutasavaltojen posliinia ei meillä kovin paljon tule vastaan, vaan useimmiten Lomonosovia. Pitääpä kiinnittää enemmän huomiota näihin hintamerkintöihin.
Mutta yksi "pähkäily" vielä. Jos tuossa Ebay:n kipossa merkintä I - 25 tarkoittaa 1,25 ruplaa, niin eikö sitten kysyjän kipossa oleva merkintä III - 94 voisi johdonmukaisuuden vuoksi tarkoittaa 3,94 ruplaa vai onko siinä jo valuuttakin vaihtunut vai olisiko III -94 aikamerkintä?
Kysyjän kippo nyt kait on laadultaan ykkösluokkaa, eikö.
Oman kokemukseni ja havaintojeni mukaan venäläiset/neukut käyttävät ykkösestä sekä I että 1. Merkinnän I-25 tulkinta hinnaksi on omani ja voi siten olla myös väärä. Hinnoissa en ole koskaan nähnyt käytettävän roomalaisia numeroita, mutta kuukausista niitä on kyllä käytetty. Sen puolesta "III -94" viittaa paremmin ajankohtaan.
Laatuluokitukset määriteltiin aiemmin GOST:ssa (tai OST:ssa, tapauksesta riippuen). Kun näiden valtiollisten (tai alakohtaisten) neukkustandardien voimassaolo lakkasi maan hajotessa niin tuskinpa kellään oli syytä niitä enää noudattaa saati merkitä, ei ainakaan Ukrainan puolella.
Muutaman valokuvan perusteella en sanoisi mitään laatuluokasta -eihän sellaista voi aina sanoa Arabiankaan tuotteista.
Neukkuleimoista voi vielä mainita, että vientiin valmistetuista esineistä puuttuu sekä hinta- että laatuleima. Tilalla on "MADE IN USSR". Nämä esineet edustavat GOST/OST-luokkaa BC eli "ylin laatu". Sitä ei ollut saatavilla ruplakaupoissa juuri koskaan.
Ne neukkukupit, jotka on ostettu pimeästi vaihdetuilla tms. ylijäämäruplilla ovat tyypillisesti näitä hintaleimattuja -ja niitähän vodkaturistit toivat tähänkin maahan aika paljon.
Lomonosovin lisäksi aika paljon näkee myös riikalaisen tehtaan ja moskovalaisen Dulevon ("Duljoova", leimassa tyylitelty istuva lintu) astioita.