Käyttäjän Kaihonka kuva
Kaihonka

TIETOJA KULHOSTA

Onko kellään tietoa tästä astiasta (viilikuppi)? Onkohan kotimaista.Kiitän pienemmästäkin vinkistä.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Pieni vinkki on se, että kulhosi on tehty muinaisessa Neuvostoliitossa, valmistajan leimaa en tunne.

Käyttäjän Kaihonka kuva
Kaihonka

Kiitos vinkistä.

Käyttäjän hema kuva
hema

Täsmennetään vähän. Kysymyksessä on ukrainalaisen tehtaan Sumy Porcelain Factoryn leima, joka leima yhden lähteen mukaan on ajalta 1974-1998. Tehdas on perustettu 1964.
Oheisessa linkissä on myynnissä samantapainen kulho kyseiseltä tehtaalta:
http://www.ebay.com/itm/Ukrainian-USSR-vintage-CCCP-porcelain-SALAD-BOWL...

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Vielä yksi tarkennus: valmistusajankohta on 1990-luku Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, koska muuten valmistajan leiman yhteydessä olisi myös hintatieto vakaan ruplan ajalta.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

(tupla pois)

Käyttäjän Kaihonka kuva
Kaihonka

Kiitos erittäin täydentävästä vastauksesta.

Käyttäjän hema kuva
hema

Yksi lisäkysymys Marittalle. Kiinnostaisi tietää, minä ajankohtina Neuvostoliiton (1922-1991) ajan posliiniesineissä on aina ollut muiden leimojen lisäksi myös hintamerkintä pohjassa? Ja millainen käytäntö nyt mahtaa olla Venäjällä ja itsenäistyneissä maissa eli onkohan hintatietojen merkintä tyystin lakannut? Tieto auttaisi kovasti ajallisissa tunnistuksissa.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Tämä tieto perustuu omiin havaintoihin, ei lainsäädännöllisiin faktoihin:
Hintaleimat olivat käytössä kaikissa uusissa astioissa ainakin koko 1980-luvun jolloin itse siellä vietin aikaa. Myös vanhemmassa kalustossa sitä näkyi laajalti eli käytännön oli täytynyt alkaa ainakin 70-luvulla. Pitänee muistaa kysäistä asiaa venäläisiltä ystäviltä :).
Ruplalle tehtiin nollanpoisto-operaatio v. 1961 (vastaava -00 Suomessa v. 1963), joten vastaavia hintamerkintöjä ei löydy tätä vanhemmista esineistä.
Joissain esim. lasi- ja saviesineissä hinta oli astiaan liimatussa paperissa, joka lähti pesussa pois.
Metalliesineisiin (veitset, haarukat, saikkalasin pidikkeet) hinta stanssattiin.
Kiinteistä hintamerkinnöistä luovuttiin kun inflaatio pääsi valloilleen juuri ennen neukkulan hajoamista. Samanaikaisesti sallittiin myös rajallinen yksityisyrittäjyys osuuskuntien muodossa, eikä GOSPLAN enää sanellut hintoja.
Tuossa E-Bayn linkin kuvassa, jossa kipon pohjassa on saman tehtaan leima kuin kysyjällä, näkyy sekä hinta (1,25 ruplaa -aina ei käytetty p/k tarkennuksia ruplille ja kopeekoille) että laatuleima 2c. Näillä perusteilla -leiman kunnon lisäksi -sanoisin, että myynnissä oleva kippo on 1980-luvulta tai vanhempi ja tämän palstan kysyjän kippo on max. 20 v. vanha.

Käyttäjän hema kuva
hema

Kiitos vastauksesta. Monestihan näitä entisten neukkutasavaltojen posliinia ei meillä kovin paljon tule vastaan, vaan useimmiten Lomonosovia. Pitääpä kiinnittää enemmän huomiota näihin hintamerkintöihin.
Mutta yksi "pähkäily" vielä. Jos tuossa Ebay:n kipossa merkintä I - 25 tarkoittaa 1,25 ruplaa, niin eikö sitten kysyjän kipossa oleva merkintä III - 94 voisi johdonmukaisuuden vuoksi tarkoittaa 3,94 ruplaa vai onko siinä jo valuuttakin vaihtunut vai olisiko III -94 aikamerkintä?
Kysyjän kippo nyt kait on laadultaan ykkösluokkaa, eikö.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Oman kokemukseni ja havaintojeni mukaan venäläiset/neukut käyttävät ykkösestä sekä I että 1. Merkinnän I-25 tulkinta hinnaksi on omani ja voi siten olla myös väärä. Hinnoissa en ole koskaan nähnyt käytettävän roomalaisia numeroita, mutta kuukausista niitä on kyllä käytetty. Sen puolesta "III -94" viittaa paremmin ajankohtaan.
Laatuluokitukset määriteltiin aiemmin GOST:ssa (tai OST:ssa, tapauksesta riippuen). Kun näiden valtiollisten (tai alakohtaisten) neukkustandardien voimassaolo lakkasi maan hajotessa niin tuskinpa kellään oli syytä niitä enää noudattaa saati merkitä, ei ainakaan Ukrainan puolella.
Muutaman valokuvan perusteella en sanoisi mitään laatuluokasta -eihän sellaista voi aina sanoa Arabiankaan tuotteista.
Neukkuleimoista voi vielä mainita, että vientiin valmistetuista esineistä puuttuu sekä hinta- että laatuleima. Tilalla on "MADE IN USSR". Nämä esineet edustavat GOST/OST-luokkaa BC eli "ylin laatu". Sitä ei ollut saatavilla ruplakaupoissa juuri koskaan.
Ne neukkukupit, jotka on ostettu pimeästi vaihdetuilla tms. ylijäämäruplilla ovat tyypillisesti näitä hintaleimattuja -ja niitähän vodkaturistit toivat tähänkin maahan aika paljon.
Lomonosovin lisäksi aika paljon näkee myös riikalaisen tehtaan ja moskovalaisen Dulevon ("Duljoova", leimassa tyylitelty istuva lintu) astioita.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
4 tuntia 6 min sitten Lumihiutale sanoi:
Tämmöinen löytyy meiltä ja en ole onnistunut löytämään tästä mitään tietoa. osaisiko joku kertoa tästä enemmän? tämä painaakin tosi... Lue lisää →
18 tuntia 45 min sitten Karuselli56 sanoi:
Mikähän lasi kyseessä? Minulla on näitä kahdessa koossa: 1) korkeus 13 cm, suuaukko 5,5 cm. 2) korkeus 9,5 cm, suuaukko 4 cm. Marski -... Lue lisää →
1 päivä 23 min sitten vilehmoon sanoi:
Etsitään kuvan mukaista opaalilasi valaisimen kupua jonka pohjassa tulisi olla reikä koristeelle. Lue lisää →
1 päivä 37 min sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
1 päivä 38 min sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten petskug sanoi:
Tällainen ruskea Nuutajärven maljakko olisi vailla tunnistusta. korkeus n. 153mm. Pohjan signeerauksesta sain jo sen verran tietoa, että... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten petskug sanoi:
Tunnistaisiko täällä kukaan tätä tuhkakuppia. Raken vanha mainostuhkis. Halkaisija n. 125mm. valmistaja/suunnittelija kiinnostaisi tietää... Lue lisää →
1 päivä 18 tuntia sitten IinesA sanoi:
Ihastuin tähän siniseen maljaan, mutta tunnistaminen osoittautui liian kinkkiseksi. Lieneekö edes suomalainen? Tunnistaako kukaan?... Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten hunttala sanoi:
Onko tämä todellakin satojen eurojen arvoinen? Korkeus 20 cm ja pohjassa Iittala-kaiverrus. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
19 tuntia 11 min sitten hunttala sanoi:
Suurenmoiset kiitokset! Nyt on linnulla nimi. Lue lisää →
20 tuntia 39 min sitten mattio sanoi:
Siis helmikana Lue lisää →
20 tuntia 39 min sitten mattio sanoi:
Lienee Helmiina 2002 vuosilintu Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten petskug sanoi:
Kiitokset tiedoista ja linkistä. Varmistui tuo. Tuon ajan maljakon suunnittelijaa ei varmuudella kait voida sanoa ilman signeerausta.... Lue lisää →
1 päivä 3 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2012/07/lisaa-kuvia-fiskarsista... Lasinkeräilijäblogin sivulla kerrotaan maljakosta,... Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten Purtsi81 sanoi:
Kiitoksia. Ajattelin että on jotain turisti rihkamaa 😊 Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten Purtsi81 sanoi:
Kiitoksia paljon 😊 Lue lisää →
2 päivää 19 tuntia sitten Kiharainen sanoi:
Hyvin tutulta/samalta näyttää. Kiitos :) Lue lisää →

Kirjavinkki

Laakso, Timo, I.

Erkkitapio Siiroinen, Riihimäen lasin nuori lupaus

Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa