Käyttäjän lasipasi kuva
lasipasi

tunnistamatonta lasia

moikka,

löytyy pari maljakkoa, mihin en ole löytänyt tunnistusta, olisikohan täällä joku joka tunnistaisi nämä lasiesineet?

-sinertävä maljakko on n. 11 cm korkea ja painaa kilon. siitä ei löydy mitään kaiverruksia tai signeerauksia. olisiko kyseessä joku proto?
-keltainen on n. 23 cm korkea, eikä siinäkään ole mitään kaiverruksia/signeerauksia. ymmärtääkseni kyse on kumelan lasitehtaan tuotannosta. muistuttaa jonkin verran gunnel nymanin tuotantoa.

lp

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Käsittääkseni se kuplainen on Humppilan lasitehtaan ja Helanderin veljeksien valmistama.
Humppilassa tehtiin "rakkolasia/piikkimuotti" joka muistutti vahän liikaakin Gunnelin töitä, aikansa kopiointia.
Nuutajärvellä ei pidetty Gunnel Nymanin puhaltajana toimineen Olavi Helanderin töistä jotka muistutti näöltään/tekniikoiltaan suuresti Gunnelin töiltä mutta humppilan tuotantoa ei pystytty estämään, luutavasti sen takia koska Olavi myös kehitteli itse tekniikoita Gunnelin puhaltajana.

Käyttäjän lasipasi kuva
lasipasi

kiitos vastauksesta,

varsin mielenkiintoinen taustatieto. en heti ainakaan löytänyt verkosta helanderin veljesten töitä ja tuotantoa. löytyyköhän niitä mistään verkon syövereistä?

voikohan tuota maljakkoa arvottaa, jos kyseessä on "kopio" gunnelin töistä.

lp

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Esine ei varsinaisesti ole Nyman kopio, mutta siin' on k'ytetty sanoja tekniikoita kuin Nymanin t;iss'.
Jos ei tunnista Nymanin t;it' niin sekoittaa varmasti ne kesken''n. En arvioi esineit', kokeile huuto.net foorumista.
ps. t'm' ei ole salakirjoitusta, poikani sekoitti ''kk;set koneestani =]

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Taas toimii, Helanderin töitä on myynnissä esim. huuto.netissä: http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=... (tämä kohde varmaan poistetaan pian) mutta niitä löytyy myynnissä aika paljon eri paikoista.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Mielestäni kellertävän maljakkosi valmistaja on Riihimäen Lasi Oy 1950-luvun alkuvuosina ja suunnittelija oli Eero Sallinen, joka taisi osallistua johonkin suunnittelukilpailuun niin ansiokkaasti, että ehdotus otettiin tuotantoon.
Maljakkoa on valmistettu useamman värisenä ja korkeus, jopa mallikin hiukan vaihtelee, mutta ilmoittamasi mitta soveltuu Sallisen ns. yhden kukan maljakolle.

Humppilan töihin vertaillen tämä on kevyempi, paino vaihtelee, mutta on ehkä runsaat 300 grammaa ja suuaukko on näissä kylmänä katkaistu, kun taas Humppilan ja Nymanin vastaavissa maljakoissa kuumakatkaistuja. Eron näkee selvästi. Maljakkoa ei mielestäni ole koskaan signeerattu.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Tervehdys
50-luvun RL kuvasto ei tunne Eero Sallisen töitä ja eikä 1973.
Onko Sallinen ollut oikein suunnittelija RL:ssa vaiko puhaltaja?? Siitäkään ei löydy tietoa??
Mutta olisin kiinnostunut lähteestäsi enemmän?
ps. muille myös tiedoksi, mikään ei liene haastavanpaa kun lasin tunnistaminen puuttuvien tietojen perusteella :)

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Lasinpuhaltaja, hioja, suunnittelija ja monipuolinen lasitaiteilija (mm. Kumelan hopeamaalaustyöt) Eero Sallinen (1919-1973) työskenteli mm. Ruotsissa Gustavsbergin posliinitehtaalla, useampaan otteeseen Riihimäen Lasin palveluksessa ja Oy Kumelan taiteilijana Riihimäen Lasin jälkeen vuosina 1956-68.

Itselläni on muutama vastaava maljakko ja ne on Lasimuseolla Riihimäellä tunnistettu Riksun valmistamiksi ja Sallisen suunnittelutöiksi. Suunnitteluvuosi ei kai ole ihan täsmällisesti tiedossa, sillä on esitetty myös tietoa, että suunnittelu voi olla jo 1940-luvun lopulta ja valmistus 1940-50 -lukujen taitteesta.

Sallisen varhaiseen kuolemaan päättyi mm. Kumelan valmistamien hopeakuvioitujen lasiesineitten valmistus, koska vain Sallisen sanotaan olleen menetelmästä perillä. Esineitä on harvinaiskappaleina joskus myynnissä.

Näitä maljakoitakaan ei enää liene kovin runsaasti täysin ehjänä, sillä lasiaines on suhteellisen ohutta ja tuon suuaukon katkaisureuna on sitten erityisen herkkä vaurioitumaan.

Käyttäjän admin kuva
admin

Tapsa, voinko lisätä yllä olevasta viestistäsi muutaman kappaleen lasisanastoon?

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Totta kai sitä tekstiä saa käyttää, kunhan ottaa huomioon, että useimmiten kirjoittelen muistinvaraisesti ja aina siis on virheen mahdollisuuskin olemassa.

Pitkäaikainen lasiharrastus on tuonut tueksi myös erilaista kirjallisuutta, mutta sitä tulee käytettyä harvoin: tarvittava lähde on lainassa tai vallan kateissa, eikä sitä aina edes tiedä, mihin kirjaan tulisi kurkistaa. Kirjoista tai luetteloista haen lähinnä täsmätietoa, lukuja tms. Jos on mututuntumaa, niin googletus on aika hyvä varmisteluun.

Käyttäjän admin kuva
admin

Kiitokset! Tarkistin paikat sekä ajat ja oikein oli :-)

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Tervehdys Tapsa
Aihe rupesi kiinnostamaan joten selvittelin sitä vähän. Ensinnäkin Eero Sallinen ei ollut suunnittelija Riihimäen lasissa eikä edes Kumelalla(suunnittelijat mainitaan kumelan historiikissa). Sallinen(Hioja/Taiteilija) ei suunnitellut mitään Riihimäen lasille koska oli siellä vain maalaamossa 30-luvun alussa.
Kyllä hopeamaalaus(Sirkku Kumela-Lehtosen kanssa) kumelalla tunnetaan mutta siitä ei ollut kysymys, kysyin lähteitä väitteellesi että olisi ko. maljakon suunnitellut, niitä en saanut ? ;)
Olen pitänyt myös ko. maljakko käsissäni eikä se mielestäni ole ollenkaan niin vanhaa tuotantoa kuin sanot, katso esim. vaikka pohjaa siinä ei ole "kuulausta" ym. seikat.
Tarina voitetusta kilpailusta on mielestäni mutu tietoa.
Kertomani seikat voi myös tarkistaa.
ps. mutta ei jäädä murehtimaan tätä: "eteenpäin sano mummo lumessa".

Käyttäjän veeti kuva
veeti

Riihimäen Lasitehdas on järjestänyt muotoilukilpailun henkilökunnalleen vuonna 1949. Kilpailuun osallistui 80 ehdotusta.Käyttölasisarjan ensimmäisen palkinnon saivat Uno Dahlberg ja Eero Sallinen yhteisellä ehdotuksella.Kilpailun arvostelulautakunnassa oli mm. taiteilija Helena Tynell.Sallisen " yhden kukan vaasi " oli tuotannossa 1960-luvun alkuun.Mahdollisesti se oli kilpailun tuloksena syntynyt.Vuoden 1954 kuvastossa maljakot ovat tuotenumeroilla, 1306, 1307, 1398, ja 1311.Maljakko on kiistattomasti Eero Sallisen suunnittelema.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Vielä muutama rivi Punttelille.

Kirjoitit aiheessta muun ohella:
”... kysyin lähteitä väitteellesi että olisi (Sallinen) ko. maljakon suunnitellut, niitä en saanut ?...”
Tähän liittyenhän olin jo edellisenä päivänä kirjoittanut:
”Itselläni on muutama vastaava maljakko ja ne on Lasimuseolla Riihimäellä tunnistettu Riksun valmistamiksi ja Sallisen suunnittelutöiksi...”

Eikö tämä tieto ole riittävä esineen tunnistukseen? Et kai sentään tosissasi epäile museon osaamista näinkin yksinkertaisessa asiassa. Suomen lasimuseolla tunnetaan lasia laajasti, mutta jopa erityisen hyvin siellä tunnetaan Riihimäen Lasitehtaan vaiheet, tuotteet ja tekijät.

On vielä todettava se, ettei puhuttu maljakko suinkaan ole Eero Sallisen ainoa suunnittelutyö Riihimäen Lasille, olkoonpa Sallisen ammattinimike sitten mikä tahansa. Moniosaajahan hän joka tapauksessa oli.

Kiitokset myös Veetille ja Lavikaiselle, molemmat täsmensitte aihetta asiallisesti. Maljakon alkuperästä ja suunnittelijasta olemme olleet alun alkaenkin samaa mieltä.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Höpö höpö
1949 oli Riihimäen lasin pohjoismainen suunnittelukilpailu, jonka voitti Arttu Brummer(taidelasi), kakkonen Timo Sarpaneva ja kolmas Helena Tynell.
1946 järjestettiin Iittalan koristelasikilpailu jonka palkinnon jakoivat taas Kaj Franck ja Tapio Wirkkala.
Montako Sallisen maljakkoa löytyy netistä, jos hän olisi voittanut jonkun kilpailun olisihan niitä myynnissä, edes yksi??
Hassua! 1954 Riihimäen lasin kuvastoa ei ole edes olemassa, tai jos sinulla on ainut kopio, haluan nähdä sen.
Otitko nuo tuotenumerot 1974 kuvastosta koska ne ovat Helena Tynellin tuotenumeroita??
ps.tiedot voi tarkistaa

Käyttäjän lavikainen kuva
lavikainen

Lasitutkimuksia (2001) s. 122 on asiasta kirjoitettu sekä piirroskuvana "yhden kukan vaasit".
Omistan kyseisiä vaaseja kaksi, värittömän sekä vaaleanpunaisen.
Kyseinen kilpailuhan oli järjestetty henkilökunnalle samaan aikaan kuin pohjoismainen ammattimuotoilijoiden muotoilikilpailu, kuten veeti asiasta kertoi.

Käyttäjän lavikainen kuva
lavikainen

Sallisen maljakon yhden kukan vaasin värissä pääsi lipsahdus, väri on vaalean vihreä. Itselläni kun on Helanderin maljakko vaalean punaisena ja se on singneerattu.

Käyttäjän saku kuva
saku

Riihimäen Lasin luettelo v. 1951 taidelasit.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Sain käsiini vihdoin lasitutkimuksia 2001 opuksen ja HITTO vieköön kyllä siellä sellaista sanotaan kuten edellä on kerrottu. Nöyrä kumarrus "tietäville".
1949 sunnittelukilpailusta ja sen tuloksista on säilynyt vain vähän tietoa, kyselin Suomen lasimuseolta myös lisätietoa ja kerron sen täällä jos sieltä sitä tulee.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Sillä välin olis kiva jos Lavikainen vaikka laittaisi kuvat molemmista maljakoista tänne(vertailun vuoksi).

Käyttäjän lasipasi kuva
lasipasi

kiitos kaikille, jotka tähän keskusteluun ovat osallistuneet ja lopulta saatiin maljakolle tekijäkin. kiitos, ei jää tämäkään asia mieltä kalvamaan. enpä ihan heti olisi uskonut, että kyseinen maljakko saisi näin paljon puheenaihetta aikaiseksi. parastahan tässä on että tämänkin sivuston tietokanta täydentyi arvokkaalla tiedolla. olisi hienoa jos tietokantaan saadaan vielä kuvia eero sallisen töistä. lämmintä kevättä kaikille kotimaisen lasin ystäville.

lp

Käyttäjän Desink kuva
Desink

Kaunis Koti lehden takakannen mainos vuodelta 1951:

http://oi59.tinypic.com/1zw0won.jpg

Sininen maljakko on Karhula-Iittalan Inari-sarjaan kuuluva sarjatuotannon taidelasi, mallia on valmistettu kahta korkeutta (tämä matalampi) ainakin sinisenä ja harmaanlilana.
Mallin kuva on Lasitehtaitten luettelokirjassa.

Käyttäjän Silppari kuva
Silppari

Minulla on osa 1954 kuvastosta painolaattoina eli kyllä se Kuvasto on tehty....

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Wau!

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
13 tuntia 2 min sitten Emmiina sanoi:
Löysin vanhan talouslevyn ja sen pohjassa on kuvassa olevat merkinnät? Mitähän nuo mahtaa tarkoittaa? Lue lisää →
13 tuntia 24 min sitten Marianne 2021 sanoi:
Sain häälahjaksi (1992) ko. lasiesineen ja pohdin sen arvoa, jotta voisin myydä sen eteenpäin. Esineessä ei ole mitään tunnistettavaa... Lue lisää →
15 tuntia 55 min sitten Lutumutunen sanoi:
Hei. Asuin aikoinaan Iittalassa ja kellarin nurkasta löytyi tämä ihanuus lampunkupu. Onko tietoa kenen tekemä ja aikakausi? Alustavasti... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten Johannamaa sanoi:
Hei. Tämälaisesta lasikorista olisi kyse. Olen viikon aikana vertaillut tyyliä ja laatua monien eri valmistajien tuotteisiin. Itse... Lue lisää →
1 päivä 21 tuntia sitten jakil sanoi:
Sain kuvan mukaisen lasivadin ollessani työmatkalla jossakin Itäisellä Uudellamaalla vuonna kesällä 1982. Saimme toimittajan kansa... Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten Jarmo ja Birgit sanoi:
Tietäisikö joku mikä tämän kannun nimi ja arvo voisi olla? Lue lisää →
2 päivää 13 tuntia sitten hymy78 sanoi:
Hei, olisiko jollain tietoa kenen valmistama tämä erikoinen korkea lila lasimaljakko on? Korkeus 37 cm, suuaukko 9 cm ja pohjan leveys 10... Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten Oikkari sanoi:
Moikka. Hyllystä löytyy Eino Vännin signeerattu vihreä liekki-maljakko, korkeus noin 28cm. Kuuluuko alaosassa olla metallinen kullattu... Lue lisää →
3 päivää 2 tuntia sitten Lumihiutale sanoi:
Tämmöinen löytyy meiltä ja en ole onnistunut löytämään tästä mitään tietoa. osaisiko joku kertoa tästä enemmän? tämä painaakin tosi... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
27 min 46 s sitten lasilintu sanoi:
Ruotsalainen lampunkupu, metallinen lieriö puuttuu. https://www.nordicvintageshop.fi/product/1534/60-luvun-kattovalaisin https://www.... Lue lisää →
2 tuntia 6 min sitten Marianne 2021 sanoi:
Kiitos tiedosta. Lue lisää →
12 tuntia 12 min sitten Pagoda sanoi:
Samanmallisia kirkkaita löytyy hakusanoilla Mikasa Belle Epoque. Valmistaja todennäköisesti saksalainen Walther Glas. Lue lisää →
17 tuntia 58 min sitten Johannamaa sanoi:
No, on ihan selvästi. Kiitos paljon. Yritin virolaistakin lasia tutkia, samalla kun kävin läpi kaikki Euroopan maat ja vähän muutkin😊 Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Mielestäni kori näyttää virolaisen Tarbklaasin esineeltä Korv (Kori), suunnittelija Mihhail Mišalagin 1980. Kuvastossa korkeudeksi... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Jos on, niin nimellä Art Lasi. Art Lasi Finland Oy näyttäisi edelleen olevan toiminnassa. Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten jakil sanoi:
Niinpä näyttää olevan, kiitos. Vielä pitää etsiä mistä tuollaisen saisi. Onko tuo firma vielä olemassa? Lue lisää →
1 päivä 20 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Maljan on valmistanut Taidelasisepät. Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa