Käyttäjän Anvi kuva
Anvi

Tunnistusapua: violetti puristelasinen ja kirkas trumpettimainen

Hei!

Löysin kirpparilta kaksi pikkumaljakkoa.

Violetti on puristelasia, ja sen lapussa oli vain merkintä vanha, kotimainen maljakko. Korkeus 19,5 cm ja suun halkaisija 8,5 cm.

Kirkas, trumpettimainen maljakko on 16,5 cm ja suun halkaisija 10,5 cm. Paksussa pohjassa on pieni, n. 2 millin kokoinen ilmakupla. Siitä ei ollut tietoja.

Minulla ei ole harmainta aavistusta, minkä ajan esineitä nämä voisivat olla, ja kuuluuko kirkas maljakko johonkin sarjaan. Aloittelijana olen tosi kiitollinen, jos joku osaa auttaa minua tiedoillaan.

Ystävällisin terveisin
Anvi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Violetin maljakkosi kaltaisia maljakoita on monessakin maassa valmistettu,myös Suomessa.Monenlaisin koristein,sinun maljakkosi on mielestäni sieltä kauneimmasta päästä.
Linkissä ranskassa valmistettu maljakko,hiukan korkeampi ja kuvassa näyttää hoikemmalta,koristekuvio näyttää samalta kuin sinun maljakossa.Vertaile maljakkosi koristekuviota linkin maljakkoon.
https://www.etsy.com/listing/217343070/french-vintage-antique-retro-pink...

Käyttäjän Anvi kuva
Anvi

Iso kiitos vinkistäsi, Wisitor02.

Kuten sanoit, ranskalainen on sirompi. Kuviot näyttävät kyllä täsmäävän. Hauska tieto, että maljakko olisi peräisin 1940-luvulta.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Astiataivaan sivulla oleva maljakko laittaa miettimään olisiko sittenkin mahdollisesti kotimainen ja ehkä uudempaa tuotantoa kuin tuo ranskalainen.
http://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=24/1107
Laitanpa yhden linkin Riihimäen maljakosta,minkä valmistus on ajoitettu 30-40-luvulle.
http://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=24/8155

Käyttäjän hema kuva
hema

Tuo ranskalaiseksi mainittu vaasi on toisaalla nimetetty (löysin kahdestakin paikasta) J.Stolle'n Niemen-lasitehtaan tuotteeksi vuosilta 1932-35. Tehdas sijaitsi tuolloin Puolan alueella.
Oheisessa linkissä vaasi on numerolla 08 ja kuvattu kuvagallerian toisella rivillä, ensimmäinen kuva, vasemmanpuoleinen maljakko.
http://www.glueckmitglas.com/galerien/dekoratives-glas/kunstglas/
Mitä tulee tuohon Astiataivaan "Riihimäen lasin" maljakoon, niin en usko, ennenkuin he ilmoittavat tuotenumeron ja kuvaston taikka muun luotettavan lähteen, josta vaasi löytyy. Ainkaan vuoden 1939 kuvastossa sitä ei ole.
Vastaavan näköisiä art-deco-vaaseja on maailmalla tehty paljon.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Pink-Trumpet-Style-Pressed-Glass-Flowe...
Esine myynnissä Englannissa,siellä on myös tehty näitä kapean mallisia maljakoita,ja ikähaarukka nettimyyntisivullla myötäilee sen ranskalaiseksi oletetun maljakon kanssa.
Voi olla että maljakon mallin alkuperä on ehkä Puolasta,kysyjän maljakon valmistusmaa saattaa olla Englanti ja mahdollinen valmistaja voi löytyä Sowerbyn,Davidsonin tai Bagleyn 30-40-luvun tuotannosta.Toivottavasti joku löytäisi tarkempaa tietoa.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.sbazar.cz/jakosovaja/detail/10173887-vaza-pravdeprudolfa-schr...
Mahdollisesti tsekkiläisen Rudolfa tehtaan maljakko ja 40-lukua tässäkin tarjotaan.

Käyttäjän pik kuva
pik

Hyvä juttu, Wisitor, että laitoit tuon arvion lisäksi myös lähteenäsi olleen linkin.
Siinä viitataan suunnittelija Rudolf Schrötteriin, ei tsekkiläiseen lasitehtaaseen, jonka nimi on tarkemmin sanottuna Rudolfova.

Malli on Rosice-tehtaan katalogissa, suunnittelijaa tai vuotta ei mainittu, 5 eri kokoa. (Rudolf Schrötter oli tuon ajan merkittävin suunnittelija ko.tehtaalla) Kaiketi mallia on valmistettu mahdollisesti muissakin tehtaissa ajan tapaan - jopa muissa maissa.

Väri viittaa kyllä Rosiceen.

Edit: Hinnoista huvituin taas. Kaikkihan tietävät a-taivaan kaksin-kolminkertaiset hinnat, mutta kun tsekkiläiset myyvät omia "kotimaisia" maljakoitaan 10-20e hinnoilla, niin niitähän kannattaisi rahdata sieltä tänne myytäviksi, kun täällä pidetään niitä kovin hinnoissaan. (vaikka eivät olekaan täällä "kotimaisia" !?)

Edit 2: Mukava lisähuomio; malli löytyy vielä tehtaan vuoden 1992 kataloogista ! Aika pitkät on suosittujen mallien tuotantoajat, kuten on tiedetty.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
4 päivää 7 tuntia sitten SannaA sanoi:
Tietäisikö joku, mikä tämän linnun nimi ja valmistusvuosi on? Pohjassa lukee Oiva Toikka Nuutajärvi Notsjö 274/1500 ja kyljessä on... Lue lisää →
4 päivää 8 tuntia sitten Hessukka sanoi:
Osaisiko joku kertoa näistä mitään? Koitin etsiä sivuistolta ja googlesta, sekä kuvahaulla. Mutta ei löytynyt tietoa... etukäteen kiitos... Lue lisää →
4 päivää 15 tuntia sitten Crackers89 sanoi:
Tarvitsisin hieman apua kyseisen sinisen maljakon tunnistukseen. Omalla googletuksella arvailen, että kyseessä voisi olla Wirkkalan löytö... Lue lisää →
4 päivää 17 tuntia sitten Esa-Juhani sanoi:
Tunnistiaisiko joku, mikä kulho on kysessä? Olen etsinyt tietoa Googlen kuvahaulla, tuloksetta. Kulhossa ei myöskään ole signeerausta tms... Lue lisää →
5 päivää 6 tuntia sitten MarjaE sanoi:
Tietäisikö joku, minkä niminen astiasto on kyseessä ja kuka sen on suunnitellut 1950-60-luvulla. Kultaus reunoissa ja kuvioinnissa. Lue lisää →
5 päivää 7 tuntia sitten osku4u sanoi:
Laseja 6 kpl, suuaukko 75mm, pohja 53mm (aika sama kuin viola), korkeus 80 mm ( 5 mm matalampi kuin viola). Työn jälki parempi kuin... Lue lisää →
5 päivää 10 tuntia sitten etuovi sanoi:
Lasimaljakko on kooltaan noin korkeus 12 cm, leveys 15 cm ja pituus noin 22 cm. Kaikki tieto olisi hyväksi. Lue lisää →
5 päivää 11 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Tuli nettiselailussa vastaan Anton studio Designin valmistamat lasiset munakupit, Mariskooli on saattanut antaa vaikutteita munakuppien... Lue lisää →
6 päivää 10 tuntia sitten Tietamaton1 sanoi:
Osaako kukaan sanoa, mitä alkuperää ovat kuvankaltaiset , ilmeisesti munakupit? Korkeus 50mm. Olisiko venäläistä tekoa Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
5 päivää 16 tuntia sitten Kristallinkirkas sanoi:
Hei, Ja kiitos vastauksesta. Kyllä taitaa olla Paul Envaldsin signeeraus. Niin se näkö pettää välillä:) Lue lisää →

Kirjavinkki

Laakso, Timo, I.

Erkkitapio Siiroinen, Riihimäen lasin nuori lupaus

Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa