Käyttäjän hks kuva
hks

Tunnistusta kaivataan kolmelle vanhalle lasiesineelle

Hei,
Osaako joku auttaa esineiden tunnistuksessa. Sinisen maljan mitat korkeus 11cm, halkaisija 17cm. Meripihkan värisen lasin kork. 10cm, halk. 13cm. Kirkas karkkiskooli kork. 21cm, halk. 14cm. Kiitos jo etukäteen!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Sininen malja on Armando Jacobinon suunnittelema Kumelalle.Oisko 60- ja 70-luvun vaihteen paikkeilla valmistusaika.Eikö löydy signeerausta?

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

https://fi.pinterest.com/pin/497577458805195088/
Sinun karkkikiposta puuttuu tuo pronssinen otin,samanlaisia löytyy kovasti nettimyynti sivuilta,kuitenkin pieniä eroja koristekuviossa.Sanotaan valmistetun Ranskassa ja USA:ssa Indiana Glass tehtaalla.Jaa-a mistä tuo koristekuvio on alunperin lähtenyt,siinäpä kysymys?Voi olla,että tuo sinun karkkikippo on valmistettu euroopassa,Indiana Glassin kipossa kuviointi hieman poikkeaa sinun esineesi kuviosta ja onko valmistaja juuri Indiana Glass tai joku muu tehdas USA:ssa.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

https://www.etsy.com/listing/266054930/vintage-indiana-glass-mt-vernon-f...
http://www.terapeak.com/worth/indiana-glass-mt-vernon-clear-lidded-bonbo...
Taitaa se karkkikippo tai tuikkulyhty olla Indiana Glassin Mt.Vernon malli,jota näyttäisi löytyvän tuo toinenkin malli,joka hieman poikkeaa koristelullaan.Netistä löytyy kuvia myös alkuperäispakkauksen kanssa.Valmistettu 60-luvulla.Tuikkulyhdyssä ei ole tuota metalliotinta ollenkaan
http://www.ebay.com/itm/Candy-Box-NIB-Mt-Vernon-Bonbonniere-Crystal-Ball...

Käyttäjän pik kuva
pik

kirkas kannellinen skooli on tsekki 70-luvulta, Pavel Panekin suositusta sarjasta Cibulak.

Käyttäjän pete70 kuva
pete70

Kahdessa ensimmäisessä kuvassa oleva Kumelan malja ei itseasiassa ole A. Jacibinon suunnittelema. Tämä jalallinen malja esitellään uutuutena 1.1.1972 ilmestyneessä kuvastossa. AJ kuitenkin kuoli jo vuonna 1970. Joku muu Kumelassa pyöräytti muutaman uuden mallin -72 kuvastoon. Voisiko sanoa että henkisesti AJ:a mutta fakta on jotain muuta. Ohessa kuva 1.1.-72 kuvastosta.

Käyttäjän hema kuva
hema

Hyvä saada faktaa jalallisista maljoista 4415 ja 4416. Suunnittelijatiedon korjaaminen voi kuitenkin "ottaa lujille" ja kestää kauan, koska mainitut maljat/maljakot on mainittu kuvan kera Armando Jacobinon suunnittelemiksi Kumela-kirjassa sivulla 65.
Mites tähän asiaan nyt olisi paras suhtautua?

Käyttäjän hema kuva
hema

Poistin tekstin tästä kun lähetin saman kahteen kertaan.

Käyttäjän pete70 kuva
pete70

Virheitä sattuu kaikille, jopa lasimuseossa? Kuvaston kertoma on se jota minä ainakin ensin katson. Se on Kumelan versio asiasta. Oman suhtautumisensa saa jokainen ratkaista ihan itse, mikä on eri lähteiden luotettavuus...
Olen samaa mieltä tiedon korjaamisen haasteesta. Onhan tälläkin sivustolla jokunen tuhat jäsentä ja pidetään yleisesti luotettavan tiedon lähteenä. Tämäkin on siis mielestäni mitä mainioin keskustelu juuri tänne Desinglasiin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Nimenomaan - keskustelu jossa todetaan, että kaikki ei ole aina niin yksiselitteistä, kuin yhdessä lähteessä sanotaan.

Yksi teoria; kaikki eivät ole päätyneet kuvastoon samana vuonna kuin ne on suunniteltu. Tätähän näkee mm. Riihimäen Lasia - kirjassa: on suunnitteluvuosi, ja on tuotantovuodet.

Tässä kohtaa itse menisin sen mukaan, että kuvastossa ei (jostain syystä) ole mainittu ketään suunnittelijaa vain epävarmalle kannalle. "Mahdollista mutta"

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Miltähän nuo 4417 pullo ja 4418 maljakko livenä näyttävät? Mun silmään ainakin pullo on Mäntyharjun lasin pullon näköinen...

Mäntyharjun lasin pullo:
https://www.google.fi/search?q=pullo+m%C3%A4ntyharjun+lasi&client=firefo...

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Eikös siinä 4418 edessä ole kirjaimet PP eli Pekka Paunila,katso Paunilan maljakko.
Jos noiden 4415 ja 4416 esineitten suunnittelija on tuntematon,niin Jacobinon yhdistäminen noihin esineisiin on levinnyt jo hyvin laajalle,esim Designlasi.com sivulla maljakko 4416 mainitaan Jacobinon suunnittelemaksi.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Niinpäs onkin! Ja noi pystysuorat viivat, joita luulin maljakon kulmiksi, ovatkin pystysuoria uria. Vielä kun löytyisi kuva tuosta pullosta.

Käyttäjän hema kuva
hema

Vielä pitäis saada korjaus tälle sivustolle muotoilijat-kohtaan maljakon 4416 osalta. Sillä suunnitteluvuosi ei voi olla 1972 silloin kun suunnittelijaksi mainitaan A. Jacobino. Tuolloin hän on jo ollut pari vuotta suunnittelijana taivaallisissa piireissä.
http://www.designlasi.com/content/maljakko-4416-jacobino-armando

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Noitten Kumelan esineitten 4415 ja 4416 suunnittelu ei ole Armando Jacobinon kädestä,mutta esineet on Kumelassa varioutu Jacobinon töistä,Alkuperäisen mallin on suunnitellut Jacobino,mutta ei kysyjän esinettä.Eli kysyjän esine on Kumelan variaatio Jacobinen töistä.Mielenkiintoinen kysymys,kun on selkeästi käytetty tunnetun suunnnittelijan lasin pintakoristelua,esineessä jota ei suunnittelija ole suunnitellut,nimetäänkö esine pintakoristelun mukaan tai muotoilijan mukaan?

Tovin miettityäni sanoisin ,että esineet 4415 ja 4416,ovat niin suoraan kopsattu Jacobinolta.Elikkä ei lähdetä muuttaman maailmaa näiltä käsityksillä.Esineet 4415 ja 4416 Kumelan lasi tehtaalla valmistettu Armando Jacobinon mallin mukaan.Suunnittelija koristelulle Jacobino,muodolle?

Käyttäjän pik kuva
pik

Lasilintu kaipasi kuvaa em. kuvaston pullosta 4417. Se löytyy laatutavaran sivulta ja väitetään Kaj Blomqvistin Kallio-sarjaan kuuluvaksi. Mahtaako sitten ollakaan kun kuvastossa ei ole mainittu suunnittelijaa, kuten PP alla olevalle maljakolle?
http://www.laatutavara.com/index.php?page=tuote&id=23550&ryhma=1&aliryhma=9

Näitä näkee Kumelan väreissä, ja aina signeerattu vain Oy Kumela.

Käyttäjän hema kuva
hema

Laatutavaran ilmoittamista tiedoista pullosta 4417. Katsoin pullon osalta taas Kumela-kirjaa (sivu 65) . Vaikka pullo on siinä yhteiskuvassa Kaj Blomqvistin suunnittelemien ja signeerattujen Kallio- ja Liepukka-maljakoiden kanssa, todetaan pullosta pelkästään seuraavaa: 4417, kuvastossa 1972-76, pohjassa kaiverrettu merkintä Oy Kumela.
Ei siis mainita mitään sarjaa taikka suunnittelijaa pullolle 4417.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
4 päivää 6 tuntia sitten SannaA sanoi:
Tietäisikö joku, mikä tämän linnun nimi ja valmistusvuosi on? Pohjassa lukee Oiva Toikka Nuutajärvi Notsjö 274/1500 ja kyljessä on... Lue lisää →
4 päivää 7 tuntia sitten Hessukka sanoi:
Osaisiko joku kertoa näistä mitään? Koitin etsiä sivuistolta ja googlesta, sekä kuvahaulla. Mutta ei löytynyt tietoa... etukäteen kiitos... Lue lisää →
4 päivää 14 tuntia sitten Crackers89 sanoi:
Tarvitsisin hieman apua kyseisen sinisen maljakon tunnistukseen. Omalla googletuksella arvailen, että kyseessä voisi olla Wirkkalan löytö... Lue lisää →
4 päivää 17 tuntia sitten Esa-Juhani sanoi:
Tunnistiaisiko joku, mikä kulho on kysessä? Olen etsinyt tietoa Googlen kuvahaulla, tuloksetta. Kulhossa ei myöskään ole signeerausta tms... Lue lisää →
5 päivää 5 tuntia sitten MarjaE sanoi:
Tietäisikö joku, minkä niminen astiasto on kyseessä ja kuka sen on suunnitellut 1950-60-luvulla. Kultaus reunoissa ja kuvioinnissa. Lue lisää →
5 päivää 6 tuntia sitten osku4u sanoi:
Laseja 6 kpl, suuaukko 75mm, pohja 53mm (aika sama kuin viola), korkeus 80 mm ( 5 mm matalampi kuin viola). Työn jälki parempi kuin... Lue lisää →
5 päivää 10 tuntia sitten etuovi sanoi:
Lasimaljakko on kooltaan noin korkeus 12 cm, leveys 15 cm ja pituus noin 22 cm. Kaikki tieto olisi hyväksi. Lue lisää →
5 päivää 11 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Tuli nettiselailussa vastaan Anton studio Designin valmistamat lasiset munakupit, Mariskooli on saattanut antaa vaikutteita munakuppien... Lue lisää →
6 päivää 10 tuntia sitten Tietamaton1 sanoi:
Osaako kukaan sanoa, mitä alkuperää ovat kuvankaltaiset , ilmeisesti munakupit? Korkeus 50mm. Olisiko venäläistä tekoa Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
5 päivää 15 tuntia sitten Kristallinkirkas sanoi:
Hei, Ja kiitos vastauksesta. Kyllä taitaa olla Paul Envaldsin signeeraus. Niin se näkö pettää välillä:) Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa