Käyttäjän Rusinasoppa kuva
Rusinasoppa

Tupru ja Kehrä

Eri keskustelupalstoilla sekä Huuto.netissä ovat autuaasti sekaisin Nanny Still'in (?) suunnittelemat lasilautaset Tupru ja Kehrä. Lautaset olivat Riihimäen Lasin valmistamia.

Toivoisin, että joku pystyisi varmistamaan oman käsitykseni siitä, kumpi on kumpi. Eli 1. kuvassa olisi Tupru ja 2. kuvassa Kehrä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Noinhan se näyttäisi olevan, ja että kovasti menevät sekaisin kun ovat niin samantyyppisiä.

Ihan vaan googlaamalla löytyy myös lisää ihmettelyä:
http://www.designlasi.com/en/forum/nanny-stil...
Varsinkin jalallisiin juomalaseihin kun mennään, niin näyttää olevan vaikeaa. (kts. laatutavara.com)

Riihimäen Lasin 75-vuotisjulkaisussa on "Tupru", 1970 "uusi tekniikka".

Joku ehkä osaa valaista tuliko Kehrä sitten myöhemmin sen tilalle....?

Käyttäjän hema kuva
hema

Mulla on Kotilasin alkuperäispakkaus 17 cm:n "Kehrä"-lautasia. Pakkauksen päällä on myös kuva Kehrä-lautasesta. Kehrän kuvio on matalasti laineikas, ikäänkuin vesi olisi piirtänyt hiekkaan laineitten kuvia. Joskus vaikutelma on ikäänkuin lasista olisi lohjennut pois ohuita siivuja.
Tuprun täytyy siis olla se toinen eli voimakkaammin pystyharjakas koristekuvio. Tuprua olen nähnyt esim. ns. hyasinttimaljakoissa.
Kuvien perusteella on joskus tosi vaikea erottaa pintarakenteen osalta, kumpi on kumpi. Silti sanoisin, että Rusinasopan toinen lautanen on Kehrä. Ensimmäinen kuva on sen verran epäselvä, etten pysty sanomaan.
Katselin vähän aikaisempaa, palstalla käytyä keskustelua. Toden totta: Kehrät ja Tuprut ovat myös minun mielestäni usein väärin päin.
Kotilasi taisi tulla Riihimäen lasi Oy:n tuotemerkiksi joskus 1970-luvun lopulla, ja valmistus oli suurta etenkin 1980-luvulla.

Käyttäjän Rusinasoppa kuva
Rusinasoppa

Minulla itselläni on ollut Tupru-lautasia ja niiden reuna ikäänkuin taittuu. Se näkyy aika hyvin ensimmäisessä kuvassa, kun sen napsauttaa isommaksi. Kehrän reuna kaartuu tasaisesti ylöspäin. Muiden esineiden, kuten lasien ja maljakoiden osalta en tuotteita osaa erottaakaan, sillä en niitä ole tietoisesti koskaan edes nähnyt.

Annoin aikoinaan omat puolentusinaa Tupru-lautastani kälylleni, jolla niitä oli entuudestaan, joten enää en voi edes lähteä Suomen Lasimuseoon tunnistuttamaan niitä paitsi lainaamalla häneltä ja niin paljon en taida viitsiä nähdä vaivaa varsinkin, kun tunnistamisesta veloitetaan aika suolaisesti!

Käyttäjän hema kuva
hema

On todennäköisesti lautastapauksessa niin kuten sanot, mutta paras keino Tuprun ja Kehrän erottamiseksi olisi erittäin hyvällä kameralla otettu lähikuva lasiesineen pintarakenteesta, tekstuurista. Oma vaatimaton kännykkäkamerani ei tähän pysty.

Käyttäjän TWave kuva
TWave

Tupru-sarjan esineet ovat selkeästi "kulmikkaampia" ja erimuotoisia kuin Kehrän.

Käyttäjän lasifani1 kuva
lasifani1

Hei,
pienellä rahalla ja vaivalla itsellenne pyydätte, ja maksatte Riihimäen Lasimuseolle kustannukset siitä, että siellä näkevät vaivaaja OTTAVAT TEILLE KOPIOT RIIHIMÄEN KOTILASIN ALKUPERÄI- SISTÄ MALLISTOKIRJOJEN SIVUISTA.
SIIHEN LOPPUU VALITUS JA IHMETTELY.

SAMAN NEUVON ANNOIN AIKANAAN MYÖS LAATUTAVARA.COM -sivustoa / yritystä pyörit-
tävolle henkilöille, niin puhelimitse kuin suorina sivukommentteina.... EIKÄ MITÄÄN KUMMEMPAA SEN JÄLKEEN TAPAHTUNUT MUUTA KUIN NIMIKKEET OVAT SIELLÄ YHÄ SEKAISIN... EIVÄT EHKÄ ENÄÄ NIIN PAHASTI KUIN AIKAISEMMIN...uutta tavaraakaan ei juri ole enää myyntiin tullut.
Mitä sitten tulee esim. huuto.netissä ilmoittavien immeisten tietämykseen.... ymmärrettävää, se on
ihmisestä kiinni miten muotoja hahmottaa... ja jos myydyksi saisi ja rahat pois... lienee myjän viitsi- misen aste, varsinkin vanhoihin perittyihin käyttölaseihin, mistä jämät jäljellä...olkoon ostajan murhe,
että osaa hakea myyntisivustoista monipuolisesti stä ostettavaa...

NÄIN ITSE EROTAN HELPOSTI K E H R Ä N JA T U P R U N (TOISISTAAN):
K E H R Ä -LASISTOSSA KULHOT MALLILTAAN PUOLIKUUPPIA; LASEJA USEITA, ERI JUOMILLE; LAUTASISSA PIENI YLÖSKIERTYVÄ REUNA JA POHJASSA K I E R T Y V Ä,
k e h r i v ä, KUVIOINTI.
MUITA OSIA MM. SOKERIKKO,KERMAKKO, MALJAKKO, "TUIKKU"-MALJAT...
TYYLI: ARKINEN.

T U P R U -LASISTOSSA EN OLE NÄHNYT KUIN YHDEN JUOMALASIN, MISSÄ POHJAPYÖ-RYLÄSTÄ PYSTYSUORAAN NOUSEVASSA LASIN SEINÄMÄSSÄ ON RÖPELÖMÄINEN KU- VIOINTI; KULHOISSA POHJANA PYÖRYLÄ, MISTÄ NOUSEE YLÖSP. AUKEAVINA VIISTOOON SEINÄMÄT, YLÄREUNASSA PIENI VAAKALIERI.
USEITA "TARJOILUOSIA". VÄRISÄVYMUUNNOKSIA.
TYYLI: JUHLAVA, JA MIKÄ EI NÄY KUVASTA; LASI ON TUPRUN MM. KULHOISSA KEHRÄÄ SELVÄSTI PAKSUMPAA JA PAINAVAMPAA, JA OMASTA MIELESTÄNI, TIETYLLÄ TAVALLA TUPRUN LASI ON KEHRÄÄ "LOISTAVAMPAA"(?).

Toivottavasti tästä oli hyötyä... edes vähän. LUE TUPRUN, MALJA 5830, KUVAUS TÄSTÄ SIVUSTOSTA. Ja löytyyhän noita kuvia lisää vaikka Google kuvahaulla... eBay:tä myöten...

Käyttäjän hema kuva
hema

Jos haluaa tutustua Tupruun ja Kehrään "livenä", mikä on paras tapa oppia erottamaan ne toisistaan, kannattaa käydä Riihimäen Lasimuseossa, jossa on parhaillaan näyttely "100 vuotta Riihimäen lasia". Siellä on esillä kumpaakin lajia ja ja kummankin lajin kulhot pantu vierekkäin ilmeisesti juuri vertailtavuuden vuoksi. Niitä sitten kannattaa tuijotella tovi jos toinenkin - jos vain muilta mielenkiinnon kohteilta suinkin ehtii.
Myös kirjassa "Keräilijän Aarteet" , sivu 113, on Tupru- ja Kehrä-juomalasit pantu vierekkäin. Kuvasta näkyy, että ero lasien malleissa on suuri, mutta että pintarakenteen osalta eroa ei ole kovin helppo tehdä kuvien perusteella.

Käyttäjän Rusinasoppa kuva
Rusinasoppa

Kiitos kommenteista ja neuvoista. Varmaan menen lasimuseoon, jos katson asian vaivan arvoiseksi. Niin tärkeää tämä ei minulle ole, että viitsisin siitä maksaa. Voinemme nyt lopettaa keskustelun Tuprusta ja Kehrästä tähän. Kaunista syksyä kaikille!

Käyttäjän pik kuva
pik

Anteeksi vaan Rusinasoppa - ja kaunista syksyä Sinullekin - kun jatkan vielä tätä keskustelua:

Sen verran lisätietoa asiasta sittenkin kiinnostuneille, että Nanny Stillin 1974 tuotantoon tullut Tupru oli "uutta tekniikkaa" koska oli tehtaan ensimmäinen keskipakoisvalettu sarja, se muutettiin 1977 taiteilijan itsensä avustuksella Kehräksi, kun Riihimäen Lasi lopetti kaiken käsityön ja siirtyi automaattikoneistettuun Kotilasin aikaan.

Em. linkkiin sivuston tuotteesta 5830 sikäli siis herää kysymys, onko tuota Tupru-maljaa voitu valmistaa vuoteen 1980 asti?

Käyttäjän hema kuva
hema

Hyvä kysymys pik. Tämä vuosiasiakin olisi hyvä varmuudella tietää. Mainitsen kaksi hyllystäni poimimaani kirjallista lähdettä, joissa asiaa sivutaan. Suomen Lasimuseossa vuonna 1996 pidettyyn näyttelyyn perustuvassa teoksessa "Nanny Still. Design 45 Anni" mainitaan Tupru-lautasten 5800 ja 5801 ja kulhon 5830 tuotantovuosiksi 1975-1980, syvän lautasen 5802 tuotantovuosiksi 1976-1980 ja muiden Tuprutuotteiden tuotantovuodeksi vuodet 1975 taikka 1976. Kahvinruskeaa lasia mainitaan käytetyn Tupruissa vuonna 1979. Kirjassa "Keräilijän Aarteet" mainitaan juomalasien osalta, että Tupru-lasin pohjalta suunniteltu juomalasi Kehrä tuli tuotantoon 1980-luvun alussa. Näiden lähteiden perusteella olisi siis mahdollista, että Tupru--maljaakin (siis kulhoa 5830) olisi voitu valmistaa vuoteen 1980 asti.

Käyttäjän piusku kuva
piusku

Hei,

Minulla on neljä kehräksi luulemaani lautasta ja jälkiruokakulhoja. Kaksi lautasta ja kulhoa on kuitenkin erilaiset, niissä lasi tuntuu hieman ohuemmalta ja kuviot terävemmiltä. Lautaset ovat myös enemmän sinertävät kuin kaksi muuta sekä keskiympyrä toisissa suurempi. Onko samaa sarjaa, mutta jotain eri tuotantoa vai liekö nämä jotain kopioita?

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 tunti 55 min sitten SK_ sanoi:
Onkohan tähän tarjolla tunnistusapua? Isoäidin jäämistöä. Iso ja painava. Lue lisää →
16 tuntia 48 min sitten Pirjoanneli sanoi:
Kuvissa oleva seinäamppeli löytyy Kupittaan Saven v 1941 kuvastosta numerona 408 IV, eri kuviolla tosin. Minulla ei ole käytössä muita... Lue lisää →
22 tuntia 48 min sitten Anja Irmeli sanoi:
Olen näitä lasiesineitä yrittänyt jo jonkin aikaa selvittää. En ole varmaan osunut oikeille sivuille. 1. Pituus n. 36 cm, leveys n. 20 cm... Lue lisää →
1 päivä 6 tuntia sitten maggie sanoi:
Myyn täysin ehjän Onni-maljan, kakkulautasen väri on vihreä, liitän kuvan mukaan. Tällaisen vastauksen sain Riihimän lasilta 20v sitten:... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Niide sanoi:
Kuka on valmistanut tällaisia Olympia vuoden 1952 keramiikka koristelautasia tai tuhkakuppeja 10x10cm? Kiitos jo etukäteen. Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten kalliomaen sanoi:
Sain lahjaksi linnun, jonka ystäväni oli löytänyt roskalavalta. Meitä molempia nyt kiinnostaisi linnun nimi. Korkeus noin 11 cm, leveys... Lue lisää →
3 päivää 6 tuntia sitten Kosean sanoi:
Tietoa kaipaan. Karhula o/y ursus-lasi pullo. Onko tämä 1940 luvulta ja onko tietoa arvosta Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten Cadel sanoi:
Mitä ja minkä valmistamia nämä tarjoilulautaset ovat? Ilmeisesti tuo kirkas maljakko on Liekki sarjan maljakko mutta muille en ole... Lue lisää →
3 päivää 22 tuntia sitten Bono sanoi:
Mikä kulho? Kenen suunnittelema? Yms. tieto kiinnostaa. Korkeus 8cm. Halkaisija 9cm. Paino kevein 219g painavin 246g. Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
15 tuntia 27 min sitten Diletantta sanoi:
Et varsinaisesti kysy, mutta vastaan silti. Mittoja et kerro, minusta näyttää vahvasti siltä, että kyseessä on Nuutajärven lasintekijän... Lue lisää →
1 päivä 2 tuntia sitten Henri74 sanoi:
Kiitoksia tiedosta. Mitens toi Ahvenanmaan vaakuna ja Arabiatarra?Heikentääkö vai nostaako myyntihintaa? Ja mistä hintaluokasta puhutaan Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten Kosean sanoi:
Kiitos tiedosta.täytyy miettiä myynkö,mutta en 5€:lla Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Kansalliskirjaston digitaalisista pienpainatteista löytyi Karhula Oy:n hinnasto purkeille ja säilykelaseille 1.1.1934 ja siellä on... Lue lisää →
3 päivää 4 tuntia sitten Juhokusti sanoi:
Kiitos paljon vastauksesta, mielenkiintoista tietoa! Ikä sopiikin maljakon tunnettuun historiaan, muuta tietoa ei siitä ollut. Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Maljakkosi näyttää siltä, kuin se olisi puhallettu Oiva Toikan N400-maljakon muottiin. Kokokin on sopiva. Maljakkosi saattaa olla... Lue lisää →
4 päivää 1 tunti sitten uoleviuolevi sanoi:
Orvola "Campus"-sarjaa 1970-luvulta, hiukka harvinaisempi värillisenä. Lue lisää →
4 päivää 6 tuntia sitten Elisa66 sanoi:
Tuo on varmasti ihan totta. Lasinpuhaltajat ja heidän työnsä ansaitsisivat paljon enemmän arvostusta ja kiinnostusta. Tiimityötä... Lue lisää →

Kirjavinkki

Pirkko Sillanpää, Ilkka Kuhanen, Kaisa Koivisto

Lasin aika

Tämä kauniisti kuvitettu kirja Kauklahden lasitehtaasta ja sen tuotannosta on upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehdaslaisten arkeen.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa