Käyttäjän Rusinasoppa kuva
Rusinasoppa

Tupru ja Kehrä

Eri keskustelupalstoilla sekä Huuto.netissä ovat autuaasti sekaisin Nanny Still'in (?) suunnittelemat lasilautaset Tupru ja Kehrä. Lautaset olivat Riihimäen Lasin valmistamia.

Toivoisin, että joku pystyisi varmistamaan oman käsitykseni siitä, kumpi on kumpi. Eli 1. kuvassa olisi Tupru ja 2. kuvassa Kehrä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Noinhan se näyttäisi olevan, ja että kovasti menevät sekaisin kun ovat niin samantyyppisiä.

Ihan vaan googlaamalla löytyy myös lisää ihmettelyä:
http://www.designlasi.com/en/forum/nanny-stil...
Varsinkin jalallisiin juomalaseihin kun mennään, niin näyttää olevan vaikeaa. (kts. laatutavara.com)

Riihimäen Lasin 75-vuotisjulkaisussa on "Tupru", 1970 "uusi tekniikka".

Joku ehkä osaa valaista tuliko Kehrä sitten myöhemmin sen tilalle....?

Käyttäjän hema kuva
hema

Mulla on Kotilasin alkuperäispakkaus 17 cm:n "Kehrä"-lautasia. Pakkauksen päällä on myös kuva Kehrä-lautasesta. Kehrän kuvio on matalasti laineikas, ikäänkuin vesi olisi piirtänyt hiekkaan laineitten kuvia. Joskus vaikutelma on ikäänkuin lasista olisi lohjennut pois ohuita siivuja.
Tuprun täytyy siis olla se toinen eli voimakkaammin pystyharjakas koristekuvio. Tuprua olen nähnyt esim. ns. hyasinttimaljakoissa.
Kuvien perusteella on joskus tosi vaikea erottaa pintarakenteen osalta, kumpi on kumpi. Silti sanoisin, että Rusinasopan toinen lautanen on Kehrä. Ensimmäinen kuva on sen verran epäselvä, etten pysty sanomaan.
Katselin vähän aikaisempaa, palstalla käytyä keskustelua. Toden totta: Kehrät ja Tuprut ovat myös minun mielestäni usein väärin päin.
Kotilasi taisi tulla Riihimäen lasi Oy:n tuotemerkiksi joskus 1970-luvun lopulla, ja valmistus oli suurta etenkin 1980-luvulla.

Käyttäjän Rusinasoppa kuva
Rusinasoppa

Minulla itselläni on ollut Tupru-lautasia ja niiden reuna ikäänkuin taittuu. Se näkyy aika hyvin ensimmäisessä kuvassa, kun sen napsauttaa isommaksi. Kehrän reuna kaartuu tasaisesti ylöspäin. Muiden esineiden, kuten lasien ja maljakoiden osalta en tuotteita osaa erottaakaan, sillä en niitä ole tietoisesti koskaan edes nähnyt.

Annoin aikoinaan omat puolentusinaa Tupru-lautastani kälylleni, jolla niitä oli entuudestaan, joten enää en voi edes lähteä Suomen Lasimuseoon tunnistuttamaan niitä paitsi lainaamalla häneltä ja niin paljon en taida viitsiä nähdä vaivaa varsinkin, kun tunnistamisesta veloitetaan aika suolaisesti!

Käyttäjän hema kuva
hema

On todennäköisesti lautastapauksessa niin kuten sanot, mutta paras keino Tuprun ja Kehrän erottamiseksi olisi erittäin hyvällä kameralla otettu lähikuva lasiesineen pintarakenteesta, tekstuurista. Oma vaatimaton kännykkäkamerani ei tähän pysty.

Käyttäjän TWave kuva
TWave

Tupru-sarjan esineet ovat selkeästi "kulmikkaampia" ja erimuotoisia kuin Kehrän.

Käyttäjän lasifani1 kuva
lasifani1

Hei,
pienellä rahalla ja vaivalla itsellenne pyydätte, ja maksatte Riihimäen Lasimuseolle kustannukset siitä, että siellä näkevät vaivaaja OTTAVAT TEILLE KOPIOT RIIHIMÄEN KOTILASIN ALKUPERÄI- SISTÄ MALLISTOKIRJOJEN SIVUISTA.
SIIHEN LOPPUU VALITUS JA IHMETTELY.

SAMAN NEUVON ANNOIN AIKANAAN MYÖS LAATUTAVARA.COM -sivustoa / yritystä pyörit-
tävolle henkilöille, niin puhelimitse kuin suorina sivukommentteina.... EIKÄ MITÄÄN KUMMEMPAA SEN JÄLKEEN TAPAHTUNUT MUUTA KUIN NIMIKKEET OVAT SIELLÄ YHÄ SEKAISIN... EIVÄT EHKÄ ENÄÄ NIIN PAHASTI KUIN AIKAISEMMIN...uutta tavaraakaan ei juri ole enää myyntiin tullut.
Mitä sitten tulee esim. huuto.netissä ilmoittavien immeisten tietämykseen.... ymmärrettävää, se on
ihmisestä kiinni miten muotoja hahmottaa... ja jos myydyksi saisi ja rahat pois... lienee myjän viitsi- misen aste, varsinkin vanhoihin perittyihin käyttölaseihin, mistä jämät jäljellä...olkoon ostajan murhe,
että osaa hakea myyntisivustoista monipuolisesti stä ostettavaa...

NÄIN ITSE EROTAN HELPOSTI K E H R Ä N JA T U P R U N (TOISISTAAN):
K E H R Ä -LASISTOSSA KULHOT MALLILTAAN PUOLIKUUPPIA; LASEJA USEITA, ERI JUOMILLE; LAUTASISSA PIENI YLÖSKIERTYVÄ REUNA JA POHJASSA K I E R T Y V Ä,
k e h r i v ä, KUVIOINTI.
MUITA OSIA MM. SOKERIKKO,KERMAKKO, MALJAKKO, "TUIKKU"-MALJAT...
TYYLI: ARKINEN.

T U P R U -LASISTOSSA EN OLE NÄHNYT KUIN YHDEN JUOMALASIN, MISSÄ POHJAPYÖ-RYLÄSTÄ PYSTYSUORAAN NOUSEVASSA LASIN SEINÄMÄSSÄ ON RÖPELÖMÄINEN KU- VIOINTI; KULHOISSA POHJANA PYÖRYLÄ, MISTÄ NOUSEE YLÖSP. AUKEAVINA VIISTOOON SEINÄMÄT, YLÄREUNASSA PIENI VAAKALIERI.
USEITA "TARJOILUOSIA". VÄRISÄVYMUUNNOKSIA.
TYYLI: JUHLAVA, JA MIKÄ EI NÄY KUVASTA; LASI ON TUPRUN MM. KULHOISSA KEHRÄÄ SELVÄSTI PAKSUMPAA JA PAINAVAMPAA, JA OMASTA MIELESTÄNI, TIETYLLÄ TAVALLA TUPRUN LASI ON KEHRÄÄ "LOISTAVAMPAA"(?).

Toivottavasti tästä oli hyötyä... edes vähän. LUE TUPRUN, MALJA 5830, KUVAUS TÄSTÄ SIVUSTOSTA. Ja löytyyhän noita kuvia lisää vaikka Google kuvahaulla... eBay:tä myöten...

Käyttäjän hema kuva
hema

Jos haluaa tutustua Tupruun ja Kehrään "livenä", mikä on paras tapa oppia erottamaan ne toisistaan, kannattaa käydä Riihimäen Lasimuseossa, jossa on parhaillaan näyttely "100 vuotta Riihimäen lasia". Siellä on esillä kumpaakin lajia ja ja kummankin lajin kulhot pantu vierekkäin ilmeisesti juuri vertailtavuuden vuoksi. Niitä sitten kannattaa tuijotella tovi jos toinenkin - jos vain muilta mielenkiinnon kohteilta suinkin ehtii.
Myös kirjassa "Keräilijän Aarteet" , sivu 113, on Tupru- ja Kehrä-juomalasit pantu vierekkäin. Kuvasta näkyy, että ero lasien malleissa on suuri, mutta että pintarakenteen osalta eroa ei ole kovin helppo tehdä kuvien perusteella.

Käyttäjän Rusinasoppa kuva
Rusinasoppa

Kiitos kommenteista ja neuvoista. Varmaan menen lasimuseoon, jos katson asian vaivan arvoiseksi. Niin tärkeää tämä ei minulle ole, että viitsisin siitä maksaa. Voinemme nyt lopettaa keskustelun Tuprusta ja Kehrästä tähän. Kaunista syksyä kaikille!

Käyttäjän pik kuva
pik

Anteeksi vaan Rusinasoppa - ja kaunista syksyä Sinullekin - kun jatkan vielä tätä keskustelua:

Sen verran lisätietoa asiasta sittenkin kiinnostuneille, että Nanny Stillin 1974 tuotantoon tullut Tupru oli "uutta tekniikkaa" koska oli tehtaan ensimmäinen keskipakoisvalettu sarja, se muutettiin 1977 taiteilijan itsensä avustuksella Kehräksi, kun Riihimäen Lasi lopetti kaiken käsityön ja siirtyi automaattikoneistettuun Kotilasin aikaan.

Em. linkkiin sivuston tuotteesta 5830 sikäli siis herää kysymys, onko tuota Tupru-maljaa voitu valmistaa vuoteen 1980 asti?

Käyttäjän hema kuva
hema

Hyvä kysymys pik. Tämä vuosiasiakin olisi hyvä varmuudella tietää. Mainitsen kaksi hyllystäni poimimaani kirjallista lähdettä, joissa asiaa sivutaan. Suomen Lasimuseossa vuonna 1996 pidettyyn näyttelyyn perustuvassa teoksessa "Nanny Still. Design 45 Anni" mainitaan Tupru-lautasten 5800 ja 5801 ja kulhon 5830 tuotantovuosiksi 1975-1980, syvän lautasen 5802 tuotantovuosiksi 1976-1980 ja muiden Tuprutuotteiden tuotantovuodeksi vuodet 1975 taikka 1976. Kahvinruskeaa lasia mainitaan käytetyn Tupruissa vuonna 1979. Kirjassa "Keräilijän Aarteet" mainitaan juomalasien osalta, että Tupru-lasin pohjalta suunniteltu juomalasi Kehrä tuli tuotantoon 1980-luvun alussa. Näiden lähteiden perusteella olisi siis mahdollista, että Tupru--maljaakin (siis kulhoa 5830) olisi voitu valmistaa vuoteen 1980 asti.

Käyttäjän piusku kuva
piusku

Hei,

Minulla on neljä kehräksi luulemaani lautasta ja jälkiruokakulhoja. Kaksi lautasta ja kulhoa on kuitenkin erilaiset, niissä lasi tuntuu hieman ohuemmalta ja kuviot terävemmiltä. Lautaset ovat myös enemmän sinertävät kuin kaksi muuta sekä keskiympyrä toisissa suurempi. Onko samaa sarjaa, mutta jotain eri tuotantoa vai liekö nämä jotain kopioita?

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
1 päivä 5 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Onko teille muillekin tullut ilmoitus vaarallista tai haitallisista sivustoista, kun on halunnut siirtyä Designlasi.com sivuille,Käytän... Lue lisää →
1 viikko 6 tuntia sitten SannaA sanoi:
Tietäisikö joku, mikä tämän linnun nimi ja valmistusvuosi on? Pohjassa lukee Oiva Toikka Nuutajärvi Notsjö 274/1500 ja kyljessä on... Lue lisää →
1 viikko 8 tuntia sitten Hessukka sanoi:
Osaisiko joku kertoa näistä mitään? Koitin etsiä sivuistolta ja googlesta, sekä kuvahaulla. Mutta ei löytynyt tietoa... etukäteen kiitos... Lue lisää →
1 viikko 14 tuntia sitten Crackers89 sanoi:
Tarvitsisin hieman apua kyseisen sinisen maljakon tunnistukseen. Omalla googletuksella arvailen, että kyseessä voisi olla Wirkkalan löytö... Lue lisää →
1 viikko 17 tuntia sitten Esa-Juhani sanoi:
Tunnistiaisiko joku, mikä kulho on kysessä? Olen etsinyt tietoa Googlen kuvahaulla, tuloksetta. Kulhossa ei myöskään ole signeerausta tms... Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten MarjaE sanoi:
Tietäisikö joku, minkä niminen astiasto on kyseessä ja kuka sen on suunnitellut 1950-60-luvulla. Kultaus reunoissa ja kuvioinnissa. Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten osku4u sanoi:
Laseja 6 kpl, suuaukko 75mm, pohja 53mm (aika sama kuin viola), korkeus 80 mm ( 5 mm matalampi kuin viola). Työn jälki parempi kuin... Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten etuovi sanoi:
Lasimaljakko on kooltaan noin korkeus 12 cm, leveys 15 cm ja pituus noin 22 cm. Kaikki tieto olisi hyväksi. Lue lisää →
1 viikko 1 päivä sitten Wisitor02 sanoi:
Tuli nettiselailussa vastaan Anton studio Designin valmistamat lasiset munakupit, Mariskooli on saattanut antaa vaikutteita munakuppien... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 5 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Jos maljakkosi on noin 25,5 cm korkea, niin se saattaa olla saksalaisen Leonardon sisustusmaljakko 90- luvulta. https://www.etsy.com/ie/... Lue lisää →
1 päivä 9 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Hopeatäplä nimityksellä myydään torilla samanlaista lasilintua, ja ilmoituksessa on liite Bukowskin sivulle , jossa on ollut myynnissä... Lue lisää →
1 päivä 16 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.designlasi.com/forum/tunteeko-kukaan-esinetta#comment-27821 Böömiläinen maljakko 60-luvulta. Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.osta.ee/en/haruldus-suur-ookulli-vaas-tarbeklaas-64837112.html Kyllä pöllösi on mahdollisesti valmistettu Italiassa.... Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa