Käyttäjän raijaf kuva
raijaf

turkoosi liehureunainen malja

Mistähän tämä malja mahtaa olla kotoisin? Väri muistuttaa Nanny Stillin käyttämää turkoosia, mutta ei ole stilliä. Maljan korkeus on 85 mm, suun halkaisija 165 mm ja pohjan 70 mm. Onko suomalainenkaan?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Kyselimme naapurin rouvan kanssa keväällä täsmälleen samanlaisen maljan perään.

Tapsa epäili silloin, että olisi ruotsalainen. Kun maljan historia, tekijää lukuunottamatta, tunnetaan - samoinkuin tiedustelussa olleen turkoosin tuikkuastian - niin pidätämme edelleen oikeuden olla sitä mieltä, että kyse on kotimaisesta tuotannosta.

Tässä linkki aikaisempaan tiedusteluumme:
http://www.designlasi.com/fi/forum/syvaa-turk...

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Tynelllinkin työksi liehureunaista on sanottu, mutta ei ole kohdalle osunut mitään luotettavasti väitettä tukevaa. Kotimaisuuteen en edelleenkään usko.
Ruotsalaisuuteen olen viittaillut, koska takuuvarmasti sieltä on tullut tuota muistuttava esine, joka saattaisi olla kynttilän tai tuikun jalka, koska maljaosaan on sanottu kuuluvan jonkin härpäkkeen, irrallisen osan, kynttilän pitämiseksi.

Toinen hyvinkin varteenotettava tekijä voisi olla jo toimintansa lopettanut englantilainen lasitehdas, Davidson, jonka vanhasta tuotannosta löytyy juuri samankaltainen malja.

Poimin vielä tuolta linkintakaisesta ketjusta:
”Löytyi mökin tyhjennyksesn yhteydessä risa, vanha Iittalan laatikko, jossa ei mitään muuta merkintää kuin pohjassa ilmeisesti tuotenumero: 2026/3. Ehkä joillekin pienille laseille tarkoitettu.”

Tuotenumero 2026 kuuluu Timo Sarpanevan Kaarnalasille, jota valmistettiin vuoteen 1978.
Lasien koot 5, 16, 22, 26, 34 ja 40 cl.
Kolmosen merkitystä en tiedä, mutta tulee mieleen, voisiko se tarkoittaa jonkin lasikoon määrää pakkauksessa.

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Tuossakin tuntemattomia esineitä. Lienevätkö pari vierekkäin olevaa nyt samoja, joista keskustellaan. Näistä sanoo jo väri, etteivät ole suomalaisia. Arvailu on heitetty Davidsonin suuntaan ja se voi pitää paikkansakin. Siis kuvat 24 ja 25.

http://bootyliciousbargains.co.uk/unknown.aspx

Käyttäjän saku kuva
saku

http://i14.photobucket.com/albums/a309/sakari...

Miten tänne oikein lisätään kuva?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Hyvin näkyy, Saku, toi sun linkkisi kuva. Eikä muuten tarvitse enää ton jälkeen rautalankaakaan...:-p

Käsittääkseni pelkän kuvan voi lisätä vain aloittaja viestiketjun alkuun(?)

Itselläni on ikuisuusprojekti menossa: olen vihdoin saanut kuvattua kinofilmikamerallani erään "oranssin lasimaljakkoni", seuraavaksi vuorossa kuvan kehitys ja pitäis samalla tilata cd-romppu (vai mikä se nyt oli) kuvasta. Ja sitten onkin vuorossa kuvan liittäminen viestiini...Saapi nähdä miten kuva on edes onnistunut.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

Muistuttaa Vicke Lindstrandin kantarelliä. koko on suunnilleen sama.2 kokoa,toinen kapealla jalalla.

Käyttäjän raijaf kuva
raijaf

Hei ja kiitoksia vastauksista!
Näyttäisi siis olevan smoolantilaisen Nybro Glasbrukin malja 7056 Ruotsista. Vuosiluku ja suunnittelija taitavat jäädä pimentoon, ainakin vielä.
Pikosa: Vicke Lindstrandin tuotannossa ei ole tämmöistä, ikävä kyllä. Hänen Kantarell-maljakkonsa muistuttavat hyvin paljon Wirkkalan Kantarellia ja ovat vapaammanmuotoista suupuhallettua lasia.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

En saa lähetettyä linkkiä, mutta katso www.folketshuset.se/katalogen.htm Kyllä siinä on paljon samaa. Kuva on vain otettu alempaa.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

De omnibus dubitandum... sanoivat roomalaiset. Pieni asiahan tämä liehureuna on maailmankaikkeudessa, mutta mielenkiintoiseksi menee. Nyt on viitattu Englantiin ja Ruotsiin maljan tunnistamisessa ja odotamme, mihin vielä päädytäänkään, ehkä sinne Ruotsiin. Voi olla, että samaa sorttia on tehty vähän joka puolella, yllättävän "paljon" näyttää päätyneen tänne kauas Pohjolaan.

Raijaf:n kanssa olemme samaa mieltä, että tuo Vicke Lindstrand ei kuvien perusteella oikein sovi.

Lähdekritiikkiä on kuitenkin syytä harrastaa. Arvostamme Sakun ja Tapsan ilmeistä asiantuntemusta, mutta nyt Saku on jättänyt tuon nappaamansa ja linkittämänsä kuvan kommentoimatta - viisaasti kyllä ja ehkä tarkoituksellisesti. Kyseessä on nimittäin myyntisivut, joiden luotettavuudesta muistaaksemme täälläkin on taannoin kirjoitettu.

Linkitetyn kuvan perusteella voisi päätellä - aivan niin kuin lasilintu, raijaf ja varmaan muutkin ovat tehneet, että kyseessä on "varma tunnistus" - jopa mallinumeroa myöten. Tuo numero ainakin on kyseisen myyntisivuston oma tuote/tilausnumero. Voi olla, että rautalankaa tai joitakin palikoita tunnistukseen vielä tarvitaan...

Samaisen saksalaisen nettikaupan sivuilta on napattu myös seuraavat pari kuvaa. Siellä on myynnissä tuollainen Siiroisen tunnettu Barokki-malja, hinta 49 e ja jonkinlainen Riihimäen maljakko, mutta se onkin jo myyty 35 e:lla.

http://www.aijaa.com/v.php?i=5452886.jpg

http://www.aijaa.com/v.php?i=5474679.jpg

Diletantta ja naapurin rouva toivottavat kaikille tämän yhä mielenkiintoisemmaksi, laadukkaammaksi ja tarpeellisemmaksi käyvän sivuston asiantuntijoille, kysyjille ja seuraajille Oikein Hyvää ja Lasirikasta Uutta Vuotta!

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Viisaita nuo epäileväiset roomalaiset olivatkin. Linkkiesi takaa tulikin esiin pari kiistanalaista esinettä. Pullo on ollut täälläkin palstan aiheena, mutta Siiroisen työksi väitetty jalkamalja kaiketi ei.

Sinänsä ihan sievä malja, jota on eri väreissä, jopa punaisena ja myös kannellisena, ei kuitenkaan ole kotimaista tekoa, eikä Siiroisen Barokki. Barokkihan on tuttu ja aivan eri esine. Maljan alkuperää ei ole kukaan luotettavasti kertonut, ehkä se on Puola, vaikka Ruotsista on joskus nimetty tehdaskin.

Tuon "sipulipullon" kotimaaksi olen taipuvainen uskomaan Itävaltaa, jota täällä muistaakseni Keräily joskus näkemällään tehdastarralla perusteli. Muutakin samansuuntaista tietoa on olemassa.

De omnibus dubitandum...
Kaikille palstalaisille Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Vicke Lindstrandin liehureunan "jalka" näyttää hieman sirommalta:
http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://...

Edellä esitetyn sivun alaosassa on näyte signeerauksesta Kosta.

Saksalaisen nettikaupan sivun Kosta-signeeraus näyttää tältä:
http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://...
Lukeeko siinä "kosla" vai valehtelevatko silmäni?

Diletantta on ihan oikeassa lähdekritiikin harrastamisesta. Tunnen jo piston rinnassani:-(
Miten muuten on: joko se ruottin suojelupoliisi seuraa maansa kautta kulkevaa suomalaista netti- ja puhelinliikennettä? Eikös sieltä vois joku lasinharrastaja-salapoliisi tulla mukaan keskusteluun ja lyödä faktat pöytään? Kun kuitenkin tietää totuuden ja on kuin kissa pistoksissaan seuratessaan tätä suunnattoman epäilyttävää lasinharrastajien saittia.:-D

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Tuo t-viivan puuttuminen on tullut joskus muulloinkin vastaan, joten silmiä ei ole aiheellista syyttää. Signeeraus vaikuttaa aidolta, hyttityönä tehty Vicken yksinkertainen, mutta herkkä ja kaunis esine.

Käyttäjän saku kuva
saku

" - niin pidätämme edelleen oikeuden olla sitä mieltä, että kyse on kotimaisesta tuotannosta."
Suomen Lasimuseo, 30.1.2010
Käy näyttämässä, niin uskot, että ei ole kotimainen !

Käyttäjän raijaf kuva
raijaf

Hyvää uutta vuotta laatuisan lasin harrastajat! Ja kiitos jopa hulvattomaksi käyneestä keskustelusta, mikä kertoo asianharrastajien intohimoisesta ja sinnikkäästä paneutumisesta ongelmaani.
Väliaikatulema on siis: tod.näk ruotsalainen malja! Joka tapauksessa kaunis esine, olipa vaikka Timbuktusta.
Tapaamisisiin lasimuseolla tämän kuun viimeinen päivä!

Käyttäjän tapsa kuva
tapsa

Joku aiemmin kirjoitti, ettei liehureuna ole "suuri asia maailmankaikkeudessa". Näin se juuri on. Asiat selviävät aikanaan, jos ovat selvitäkseen. Kovin arvokasta taidelasia tuosta ei kuitenkaan saa tunnetullakaan taustalla. Jos esine viehättää omistajaa, niin kaikki on ok.

Itse muutama päivä sitten näin samaisen liehureunan kirppispöydällä. Tuntemattomana sitä myytiin, hintapyyntö muistaakseni oli 19 euroa.

Ehkä siellä museolla sitten seisotaan samassa jonossa.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Vuodenvaihteen kuohujuomista edelleen pirteinä lausumme kiitokset kommentoijille. Sakulta lienee jäänyt huomaamatta nykyinen lievempi kantamme: Ruotsikin saa tulla kysymykseen vastaukseksi. Eikä tautikaan ole niin vakava, että tarvittaisiin isoja kirjaimia.

Paljon mieluummin ottaisimme vastaan tietoja tuosta 19.11. tiedustelemastamme toisesta, "arvokkaamman" tuntuisesta liehureunasta, jota ainakin toistaiseksi epäilemme kotimaiseksi ellei peräti riihimäkeläiseksi. Näkemystä tukeva vastaus on kyllä saatu, mutta lisä ei olisi pahitteeksi.

Lasimuseon oivallista tunnistuspalvelua on muutaman kerran käytetty hyväksi. Täältä periferiasta ei nyt talven pakkasilla oikein ole mahdollista lähteä sinne sivistyksen rintamaille. Toivottavasti tuon turkoosin liehureunankin arvoitus jollain tavalla selviää ja saamme raijaf:lta siitä tiedon. Dokumentaatiota tai muuta faktaa tunnistus tietty edellyttää ja ellei sitä ole, niin lähtöpisteessä ollaan.

Käyttäjän saku kuva
saku

Sähköpostikin toimii Suomen Lasimuseolla. Hyvä kuva mukaan vaan.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Alkuperää kyselee tämäkin yritys:
http://www.laatutavara.com/images/3511.jpg
On vaan niin buenos dias eli hyviä kuvia, jotta laitoin linkin näkyviin.

Kohde löytyy hakusanoilla ´Maljat, 2 kpl, turkoosi´ ja tuotekoodi on L-3511-0.

Käyttäjän saku kuva
saku

Nostetaan ylemmäksi.

Käyttäjän saku kuva
saku

Vastausta odotetaan !

Käyttäjän raijaf kuva
raijaf

Hei, tämä turkoosin maljan arvoitus taitaa pikkuhiljaa ratketa.
Andy McDonellin 2006 ilmestynyt 20th-Century Glass -teos avasi arvoitusta ja netti vahvisti loput. Alkuaan malli lienee vuodelta 1954 (Iso-Britanniassa Davidson, malli 204SS) ja sitä on tehty lukuisia värejä, mm. mustaa. Kyseessä on kukkamaljakko, jonka jalkalieriöön on alkuaan kuulunut kukkia pystyssä pitävä lasinen "reikäsammakko". Britanniassa maljakko on ollut hyvin suosittu 50-70-luvuilla.
1972 vastaavaa mallia ryhtyi tekemään tehdas nimeltä Nazeing Glass, ja mallia myytiin Boots-ketjun kaupoissa. Davidsonin mallista Nazeing poikkesi vain kooltaan: alkuperäisen halkaisija oli 17,5 cm, uustuotannon koko on 16,5 senttiä.
Eli turkoosi liehureunainen maljani on näin ollen mitä ilmeisimmin tehty 1970-luvulla Nazeing Glass -tehtaassa Hertfordshiressä Britanniassa.
Samanmuotoinen malja on aikoinaan ollut myös Whitefriars-tehtaan mallistossa. Ja 1971 englantilainen Lunar Crystal -merkki on tehnyt vastaavaa mallia puristettuna halpaversiona; sen lieri on kokonaan kohokuvioitu.

Käyttäjän Pikosa kuva
Pikosa

no sil viisiin

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Tuli toisessa yhteydessä tämä esille, niin hieman lisäystä:
" jalkalieriöön on alkuaan kuulunut kukkia pystyssä pitävä lasinen "reikäsammakko"

Kuvassa ko. lisäosa.

ps. hyvin on linkin häipyneet, ei yksikään enää auennut :)

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
2 tuntia 42 min sitten Jarmo ja Birgit sanoi:
Tietäisikö joku mikä tämän kannun nimi ja arvo voisi olla? Lue lisää →
4 tuntia 7 min sitten hymy78 sanoi:
Hei, olisiko jollain tietoa kenen valmistama tämä erikoinen korkea lila lasimaljakko on? Korkeus 37 cm, suuaukko 9 cm ja pohjan leveys 10... Lue lisää →
7 tuntia 54 min sitten Oikkari sanoi:
Moikka. Hyllystä löytyy Eino Vännin signeerattu vihreä liekki-maljakko, korkeus noin 28cm. Kuuluuko alaosassa olla metallinen kullattu... Lue lisää →
16 tuntia 57 min sitten Lumihiutale sanoi:
Tämmöinen löytyy meiltä ja en ole onnistunut löytämään tästä mitään tietoa. osaisiko joku kertoa tästä enemmän? tämä painaakin tosi... Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten Karuselli56 sanoi:
Mikähän lasi kyseessä? Minulla on näitä kahdessa koossa: 1) korkeus 13 cm, suuaukko 5,5 cm. 2) korkeus 9,5 cm, suuaukko 4 cm. Marski -... Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten vilehmoon sanoi:
Etsitään kuvan mukaista opaalilasi valaisimen kupua jonka pohjassa tulisi olla reikä koristeelle. Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten Anne2809 sanoi:
Mulla on tämmöinen keraaminen pöllö. Pohjassa Leena Rautio Handpainted. Arvo kiinnosta. Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten petskug sanoi:
Tällainen ruskea Nuutajärven maljakko olisi vailla tunnistusta. korkeus n. 153mm. Pohjan signeerauksesta sain jo sen verran tietoa, että... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
4 tuntia 43 min sitten Pagoda sanoi:
Luhtahuitti, koko 145 mm x 65 mm, valmistettu vuodesta 2001 eteenpäin. Lue lisää →
4 tuntia 56 min sitten Pagoda sanoi:
Voisi ehkä olla sininen villihanhi. Valmistettu kahdessa värissä sinisenä ja ruskeana 1988-1990 kumpaakin väriä 1000 kpl:n numeroitu... Lue lisää →
6 tuntia 57 min sitten Lumihiutale sanoi:
en nää missää kohtaa mitää merkintääkään. Ihan on myysteri tämä. Lue lisää →
7 tuntia 56 min sitten Lumihiutale sanoi:
ei ole iällä mitään tietoa. katson näkyykö metalliosassa mitään merkintää esim pienellä missään. Lue lisää →
8 tuntia 1 min sitten Wisitor02 sanoi:
Tuosta ensimmäisestä sen verran, ei ole tietoa missä ja milloin tai kuka on kyseisen lasilinnun mallin ensimmäisenä valmistanut,... Lue lisää →
8 tuntia 9 min sitten Wisitor02 sanoi:
On hienon näköinen tarjoiluastia, osaatko sanoa miten vanhasta esineestä on kysymys, avittaisi kovasti tietojen hakemisessa.Onko niin,... Lue lisää →
1 päivä 8 tuntia sitten hunttala sanoi:
Suurenmoiset kiitokset! Nyt on linnulla nimi. Lue lisää →
1 päivä 9 tuntia sitten mattio sanoi:
Siis helmikana Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa