Käyttäjän Appe67 kuva
Appe67

Tusina vanhoja juomalaseja

Osaisiko joku sanoa ohessa olevan kuvan perusteella, mistä juomalasista on kyse?
Ohuet "hiotut " juomalasit, jotka ovat olleet hallussani sitten 80-luvun puolivälistä pappani jäämistöstä,
ovat korkeudeltaan 93mm, halkaisija 63 mm ja paino 97 g.
Lasit ovat ns. käyttämättömän kuntoisia ja niitä on yhteensä 12 kpl.
Onko niillä tunnearvon lisäksi rahallista arvoa?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Näön ja mittojen puolesta tn. sopii perinteisiin venäläisiin teelasin pidikkeisiin. Kävikö pappasi usein neukkulassa?
Jos joku on näitä vaille niin saattaa maksaa hyvinkin, koska niitä ei mistään kaupan hyllyltä nykyään saa. Toisaalta jossain yleiskirppiksillä kauppa tuntuu käyvän ~1 € kpl-hintaan.
Sievä lasi, mutta valitettavan herkkä vikaantumaan. -ei kuumasta juomasta, jota se ontarkoitettu kestämään, vaan puristuksesta esim. jos ovat pinottuna sisäkkäin.

Käyttäjän Appe67 kuva
Appe67

Kiitos Maritta vastauksesta. Tietääkseni Pappani ei käynyt naapurissa vierailulla kuin vuosina 39 - 44, eikä siltä reissulta kyllä laseja tuotu tuliasina :)

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Riippuen siitä mitä milloinkin pidetään vanhoina, mutta nämä lasit ovat ajalta "votkaturistit" eli tn. 1980-luvulta (+/-10 vuotta). Tuolloin tällaisia tuliaisia ostettiin tyypillisesti niillä pimeästi vaihdetuilla ruplilla jotka muuten olisivat herättäneet tullimiesten epäilykset.

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Riippuen siitä mitä milloinkin pidetään vanhoina, mutta nämä lasit ovat ajalta "votkaturistit" eli tn. 1980-luvulta (+/-10 vuotta). Tuolloin tällaisia tuliaisia ostettiin tyypillisesti niillä pimeästi vaihdetuilla ruplilla jotka muuten olisivat herättäneet tullimiesten epäilykset.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Lasiasi en tunne, mutta tuota mainittua matkailua harrastaneena (enempi armenialaisen konjakin kuin votkan merkeissä) en oikein osaa yhdistää lasiasi sen ajan sosialistisen realismin tuotteisiin. Tämä siis on vain mutu-käsitykseni.

Lasi vaikuttaa vanhemmalta ja hionta hienostuneelta. Lasi ei myöskään näytä olevan pinoutuvaa mallia.

Käyttäjän Appe67 kuva
Appe67

Hyvät huomiot Diletantta, tosiaan lasit eivät ole pinottavaa mallia. Hyvin saattavat olla venäläisiä, mutta ei sitä aivan perinteistä 70-luvun tuliaistavaraa sen verran ovat kuitenkin "hienostuneita"

Käyttäjän Maritta kuva
Maritta

Oheisesta kuvasta näkyy minkä verran nämä teelasit pinoutuvat. Ne siis uppoavat toistensa sisään ehkä neljänneksen korkeudestaan. Hajonta tosin on suurta. Alkuperäisessä kysymyksessä annetut mitat täsmäävät 1:1 näihin teelaseihin.
Mitä "hienostuneisuuteen" tulee niin hienoimmat teepidikkeiden lasit ovat hiottua kristallia (hinta aikoinaan 10-15 ruplaa/kpl). Niitä käytettiin uushopeisissa filigraanipidikkeissä, jotka nekin olivat huomattavan kalliita (eli samaa hintaluokkaa kuin itse lasit). Halvimpien koristeettomien lasien kpl-hinta oli 12 kopeekka. Tuon kymyksessä olevan tason lasit maksoivat 80-luvulla silloisessa Leningradissa 2-5 ruplaa/kpl. Minulla on kotona vastaavia laseja, joissa yhdessä on vielä tallella lappu "MADE IN USSR" (valuuttakaupasta kuriositeettina ostettu). Pitänee kaivaa vielä kuva.
Turistien lisäksi astioita Suomeen kantoivat myös maassa työskennelleet ja opiskelleet henkilöt, joilla oli parempi mahdollisuus tutustua paikalliseen tarjontaan kuin pikavisiitillä käyneillä turisteilla. Itsekin toin niitä mm. lahjoiksi ympäri sukua. Yhtäkaikki, kun halvat ruplat piti johonkin saada kulutettua niin astiat oli hyvä kohde.

Käyttäjän Appe67 kuva
Appe67

Hei Maritta, oheisista kuvista näkyy ettei näitä lasia pysty pinoutumaan. Jos lasin pohjan ulkohalkaisia on 60 + mm ja lasin suun sisähalkaisia 60 - mm, on täysin mahdotonta lasien pinoaminen sisäkkäin. Kuten jo aiemmin olen todennut voivat olla venäjältä, sitä en lähde kiistämään. Jos ne on tuotu venäjältä, sen on ollut oltava ennen 80-lukua.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Maritta: Mulla on pari tollasta "emaloitua?" lasinpidikettä. Osaatko kertoa niistä jotain?

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
6 tuntia 52 min sitten Pasi Ylirönni sanoi:
Olen pitänyt juustolasina, mutta en ole ihan varma. Lue lisää →
9 tuntia 36 min sitten tyyne69 sanoi:
Osaako joku kertoa tästä perhosesta? Kiinnostaa tekijä ja myös arvo Lue lisää →
9 tuntia 49 min sitten tyyne69 sanoi:
Onkos tämä maljakko G.Nymanin vai kenties joku muu? Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten spwaw2 sanoi:
Valitan esineiden paljoutta. En tunnista yhtäkään. Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Vardanian sanoi:
Moikka! Olen vuosia etsinyt tätä maljaa netistä, enkä vieläkään tiedä kenen valmistama se on. Tunnistaisikohan sen joku täällä? Kiitos... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten Hannex sanoi:
Hei! Kuvan pieni kulho, korkeus 32 ja halkaisija 108 mm, alareunassa (ulkopuolella) muotista tullut teksti OLE HYVÄ, pohja matattu (... Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten STW sanoi:
Onkohan iittalan? Tässä oli hyvin kulunut kolmiotarra jonka rippeet hävisivät pesussa. korkeus 23cm ja leveys 13,5cm. Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten Sinou sanoi:
Mikähän lienee nykypäivän hinta näille vanhoille juomalaseille ? Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten uoleviuolevi sanoi:
Näitä pikkukulhoja tulee aina silloin tällöin vastaan kahdessa koossa, tänään löytyi pitkulainen Backmanin tiikkitarjottimella.... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
2 tuntia 4 min sitten hema sanoi:
Lasin nimi on Iris. Arvolasista on kysymys. Lue lisää →
3 tuntia 19 min sitten mmap sanoi:
Tämä on oivallinen tieto, kiitos! Lue lisää →
3 tuntia 25 min sitten hema sanoi:
Vielä yksi pieni lisäys puoleltani Ole Hyvä -astioihin. Ne tulivat Iittalan katalogeihin vuonna 1937 - näin saadaan yksi tuotantovuosi... Lue lisää →
4 tuntia 6 min sitten Hannex sanoi:
Kiitokset lisätiedosta! Lue lisää →
4 tuntia 10 min sitten uoleviuolevi sanoi:
Voi olla Humppilaa, Helanderin veljesten, Gynnel Nymanin lasinpuhaltajien käsistä. Tässä pinkki versio; https://www.designlasi.com/... Lue lisää →
7 tuntia 9 min sitten mmap sanoi:
Ole hyvä -lautaset ja kulhot tulevat ensi kerran Iittalan puristelasikuvastoon vuonna 1938 ja suunnittelija on mitä ilmeisimmin Erkki... Lue lisää →
9 tuntia 58 min sitten hema sanoi:
Ole-hyvä -mallista. Arvelisin, että se on ollut normaalituotannossa ja vapaasti jostakin ostettavissa, koska tuo teksti näkyy sekä... Lue lisää →
20 tuntia 59 min sitten Hannex sanoi:
Mainiota, kiitos tiedosta! Ihanko ollut normaalituotannossa tuon tekstin kanssa? Lue lisää →

Kirjavinkki

Uta Laurén

Oivan ihmemaassa

Oivan Ihmemaassa on Suomen lasimuseon julkaisema uusi teos, joka kertoo Oiva Toikasta (1931-2019), yhdestä maamme merkittävimmistä lasitaiteilijoista.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa