Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Vanha mariskooli

15cm korkea, pieniä kultahileitä massassa tai niiltä tuo näyttää. Virheetön.
Kuvassa salamalla ja ilman.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Hei, mistä et löytänyt vihreää väriä? Voisiko olla uniikki? Olisiko tämä kuitenkin "feikki"?
Käväisin skoolini kanssa prismassa jossa myydään skooleja, tutkin niitä vieritysten pöydällä ja tunnustelin painoa yms, niin en löytänyt yhtään eroavaisuutta.

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Osaisitko kertoa minkä arvoinen kyseinen skooli on, oletetaan että tämä on nuutajärven tuotantoa, nythän ei kai sitten voi sanoa mariskooliksi enää :)
Mistä saisi näistä sitten lisäifoa?
Kiitos, olet ollut todella avulias, itse en edes tiennyt että voisi olla nuutajärven valmistama, olen olettanut että kaikki ovat iittalan :)))

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

En luottaisi tuohon hintaan, itsehän olen sen keksinyt, ja tuote on sama ja kuvat on sama....
koska kohde on minun, Kiitti allu tiedoistasi,,,, mietin vaan että raaskiiko myydä, jotenkin olen nyt ihastunut tuohon maljaan, jos alkaisin keräilemään vanhoja skooleja :)
Hyvää syksyä!

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Hei!

Ollakseen niinkin nuori tuote, tämä ns. Mariskooli, niin siitä on hämmästyttävän vähän tietoa saatavilla ja siitä syystä virheelliset tiedot leviävät. Riihimäellä ja Karhulassakin näitä esiäitejä on valmistettu ja joskus nähty myytävänäkin, mutta en ainakaan itse ole nähnyt yhtäkään nykyisen muotoista myytävän riihimäkeläisenä, vaikka sellaisia luulisi toki olevan runsaastikin.

Nykyisenkaltaisena sitä on siis valmistettu vain Nuutajärven lasitehtaalla (ehkä Humppilassakin) kunnes joitakin vuosia sitten valmistus siirrettiin Iittalan lasitehtaalle. Joitakin värejä kai tehdään Nuutajärvellä vielä nytkin.

Ja tuo nykyinen pohjassa oleva marimekko-logo tuli ensimmäisiin muotteihin vasta niinkin myöhään kuin 90-luvun loppupuolella.

Mitä tulee omaan Mariskooliisi, niin kyseessä näyttäisi olevan todennäköisesti 80-luvun ns. luu/maito/opaalilasinen skooli ja siitähän ei päivä läpi paista. Tuotannossa niitä on ollut ainakin valkoisena ja mustana. En kyllä ainakaan noista kuvistasi kullan hohdetta näe.

Olen itse nähnyt useita luulasisia väriversioita: vihreitä, keltaisia, marjapuuronvärisiä ainakin. Tyypillistä monelle näille värikkäille on ollut se, että lasimassa ei ole tasaväristä, vaan siihen on jäänyt muita värijäämiä tai epäpuhtauksia vaikuttaen lasimassa joskus "marmorimaiselta". En tiedä ovatko ne olleet jotain kokeilueriä, mutta kyllä niihin silloin tällöin törmää. Onko oma skoolisi peräisin Nuutajärven lähistöltä tai sinne jollain tavalla kytköksiin olevalta?

Ja onhan noista skooleista tehtaalaiset ns. ruokatuntitöinään tehneet aika hienoja versioita, mm. vähän leveämmän karkkikipon ja kakkujalan.

Luin tuolta Huutonetistä kommenttejasi, mutta vastaan tänne, kun en ole sinne rekisteröitynyt. Olisi kannattanut vähän hillitä intoa eikä vetää niin suoria johtopäätöksiä. Pari todellista asiantuntijaa siellä antoi ihan oikeita tietoja ja ainakin toinen arveli skooliasi myös luulasiseksi.

Jos harkitset skoolien keräilyä, niin tuosta omasta vihreästähän se on hyvä aloittaa. Sen tiedän, että Mariskoolien keräilijät maksavat näistä versioista ihan kelpo hintoja, ovat kuitenkin sen verran harvinaisia. Tapauksesta riippuen yli 100 euroa ja kattona taivas.

Kuvassa vanha, aito luulasinen Mariskooli.

http://www.aijaa.com/v.php?i=6845973.jpg

Hyvää syksyä kaikille!

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Hei, kävin hietalahden antiikkihallissa ja eräs asiantuntija tutki skoolin ja sanoi sen olevan riihimäen vanhempaa tuotantoa, arvo n.150e.
Hän on nähnyt vastaavanlaisen.
Marmorilasia.
En usko tähän skooliin värivaihteluiden tulleen vahingossa, koska se on tasaista ja säännöllistä, sekä nuo pienet hiukkaset seassa ovat tasaisesti ympäri maljan.
Kiitokset kaikille t.mirylan

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

En malta olla puuttumatta vielä asiaan. Peräänkuuluta nyt Riihimäen asiantuntijoita Tapsaa, Punttelia ja muita. Jos nimittäin unohdetaan nuo esikuvat, niin missä R:mäen luettelossa on kuvattu nykyisenkaltainen skooli. Luulisi noita Riihimäellä tehtyjä "Mariskooleja" löytyvän ainakin Riihimäen seudulta.

Mitä Mirylanin skoolin tulee, niin en epäile sen aitoutta, mutta... Marmorilasia?, sanoo asiantuntijasi. Itse olen nähnyt vastaavia ainakin parikymmentä, niistä osa on ollut hyvälaatuisia. Prosessi on vaativa ja valitettavan usein lasimassaan on jäänyt epäpuhtauksia eikä ole ollut tasalaatuista, jolloin lopputuloksena epätasainen väri ja joskus myös marmorimaista vaikutelmaa, eri värisiä kiehkuroita, sävyeroja tms. Omastasikin on ollut tarkoitus tulla tasalaatuinen ja yksivärinen, mutta niin ei ole käynyt. Etenkin kuvissasi 1 ja 6 näkyvät massan värivirheet ja epätasaisuus. Marmoroitu lasi on asia erikseen, se on tehty tarkoituksella ja ja todella näyttää selkeästi marmorimaiselta.

Jos tarkoitat kultahileillä noita valkoisia pisteitä kuvassa, niin kuvan perusteella ne näyttävät pikemminkin sulamattomilta jyväsiltä lasin pinnassa ja antavat vaikutelman, että saattavat jopa tuntua sormella kosketeltaessa. Kuka laittaisi kallista kultaa lasimassaan, jonka läpi ei edes näe/näy? Jos mihin, niin juuri kultaan olisin luullut asiantuntijasikin kiinnittävän huomiota, mutta (tuolla toisella keskusteluforumilla olevan) sanomasi mukaan ei kiinnittänyt. Otapa sellainen kuva, missä tuo kulta näkyy ilman salamaa ja linkitä tänne.

Kaikki edellä mainittu ei vähennä skoolisi arvoa ja olet sen kanssa päätynyt onnelliseen lopputulokseen ja hyvä niin.

Allulle vähän kommenttia tuosta väliväristä, jota myös vaihtoväriksi kutsutaan. Sillä käsittääkseni tarkoitetaan sitä, kun lasimassan väriä vaihdetaan. Se ei tapahdu ihan yks kaks vaan uunissa on vielä jäänteitä entisestä väristä, kun uutta väriä lisätään ja lisätään niin kauan, että saadaan uusi oikea väri. Ja ettei kallista massa tarvitse heittää pois, niin se hyödynnetään. Värinvaihtoprosessin aikana tehtyjen skoolien tai muiden väreista käytetään nimitystä väliväri tai vaihtöväri. Se ei siis tapahdu epähuomiossa vaan tarkoituksella. Näitähän Iittala sitten myy kakkoslaatuisena, vaikka samaa skoolia ovatkin ja itse asiassa väreinä harvinaisempia ja tuotantomäärätään vähäisempiä. Ne kun vaan eivät ole "virallisia värejä".

Diletantta sekoittaa pakkaa vielä vähän lisää. Linkittämäni kuvien luulasista "Marispikaria" (siinäkin näkyy lasimassan lievä epätasaisuus) ja vihreää on ihan laatusivuillakin myyty milloin nuutajärveläisenä ja milloin riihimäkeläisenä. Lasimuseo ei tunnistanut ainakaan luulasisen valmistajaa, en tiedä onko tuota toista kysytty.

http://www.aijaa.com/v.php?i=6862700.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=6862707.jpg
http://www.aijaa.com/v.php?i=6862710.jpg

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Täytyy myöntää että kuvat ei ole parhaat mahdolliset. Mutta mutta, menen kohta ihan sekaisin kaikista mielipiteistä, ja jotenkin luotan hietalahden antiikkikauppiaaseen, koska hän piteli skoolia omassa kädessään ja tutki sen, valokuvissa kaikkea ei näy ja se mitä näkyy on vääristynyt todellisuudesta, nimittäin nuo hileet kyllä kimaltavat kun valo niihin osuu, mutta niitä ei näy ilman valoa. En tiedä,,, kiinnostava esine, ja mielestäni kaunein skooli mitä ikinä olen nähnyt :)

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Lisäsin hiukan ehkä parempia kuvia :)

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Hei otan kuvan jossa kulta näkyy, ja myös mainitsen että skoolin pinta on täysin sileä, mitää epämääräistä ei tunnu käteen:::
Kuva tulee :)

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Viimeinen kuva on mielestäni hyvin selventävä :)

Käyttäjän Therion76 kuva
Therion76

Diletantta ja muut..:)

Osaako joku kertoo tosta"marispikarista" enemmän, milloin tehty ja onko riihimäen tuotantoa?
minkä hintaisia mahtavat olla?

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

Ei minkäänlaista tietoa tuosta linkittämästäni "Marispikarista". Tarinoita on lähes yhtä monta kuin on Mariskoolejakin. Muutaman pikarin olen nähnyt, myös värillisestä lasista tehtynä.

Sen verran tiedän, että Lasimuseo ei ole sitä tunnistanut.

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Skoolin hinnaksi muodostui lopulta 300e,, huutiksessa oli myös yksi samanlainen opaalilasinen keltainen mariskooli joka meni 200e:lla italiaan :)
Skoolien arvo varmaan muodostuu siitä kuinka paljon keräilijät ovat valmiita näistä maksamaan... Kuitenkin kolminumeroisista luvuista on kyse... :))

Käyttäjän Therion76 kuva
Therion76

Siksi vaan kyselen, koska itsellä sattuu olemaan, juuri tuollainen vihreä ns. pikari- malli.
Olen miettinyt sen historiaa, todella siisti hionta tuossa ainakin on..;)

Käyttäjän Teme kuva
Teme

Hionta??? Käsittääkseni skoolit ovat puristelasia ei hiottua...

Käyttäjän Therion76 kuva
Therion76

no juu, olet oikeassa, tarkoitin vaan että reunat todella siistit, ei ole epätasaiset, niinkuin noissa ns. feikki skooleissa. kaikki reunat todella pyöreät ja sileät..;)

Käyttäjän Teme kuva
Teme

Jep. Niin vähän aattelinkin.. :-)

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Heip, epäilykseni on voimakas sen suhteen koska ne oikeasti kimaltelivat kuin kulta,,, kuvassa näkyvät isot "Hiput" taasen ei mielestäni kultaa ole... Vaan niitä "epäpuhtauksia"
Jotain kimaltelevaa skoolissa on, siitä ei pääse mihinkään,,, kysymys kuuluukin mitä ne ovat.
Verrainnollinen havaintoesitys on,,, Kimaltelivat kuin tiimarista saatava askartelu kimalle/jauhe... :)

Käyttäjän Therion76 kuva
Therion76

hmm.. tälläiset "marispikarit" on nyt huuto.netissä myynnissä... http://www.huuto.net/kohteet/nuutajarvi-viini...

Käyttäjän Mirylan kuva
Mirylan

Ovat todella upeat mielestäni :)

Käyttäjän sorava kuva
sorava

Hei, minulla tällainen mariskooli. Sain sen vuosia sitten eräästä kuolinpesän jäämistöstä. Oman tutkimukseni mukaan tämä on yksi vanhimmista? Väri muistaakseni joku sammal..?
Mukavaa tammikuuta. Terv. Sari

Käyttäjän Mokkanekka kuva
Mokkanekka

Hei sorava. Täällä olisi yksi innokas skoolien keräilijä. Jos olet myymässä tätä skooliasi, niin voisitko ottaa yhteyttä huuda.huuto@gmail.com.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
3 päivää 15 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Onko teille muillekin tullut ilmoitus vaarallista tai haitallisista sivustoista, kun on halunnut siirtyä Designlasi.com sivuille,Käytän... Lue lisää →
1 viikko 2 päivää sitten SannaA sanoi:
Tietäisikö joku, mikä tämän linnun nimi ja valmistusvuosi on? Pohjassa lukee Oiva Toikka Nuutajärvi Notsjö 274/1500 ja kyljessä on... Lue lisää →
1 viikko 2 päivää sitten Hessukka sanoi:
Osaisiko joku kertoa näistä mitään? Koitin etsiä sivuistolta ja googlesta, sekä kuvahaulla. Mutta ei löytynyt tietoa... etukäteen kiitos... Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 1 tunti sitten Wisitor02 sanoi:
Ilmoitin asiasta ylläpitoon adminille ja hän kertoi vastauksessaan, että sivustolla oli jokin mikä aiheutti ilmoituksen selaimella, mutta... Lue lisää →
1 päivä 1 tunti sitten lasilintu sanoi:
Suojaamaton yhteys -ilmoitus on tullut ja syynä jokin sellainen asia kuin että Designlasi-sivuston päivämäärä ja kellonaika eroaa Googlen... Lue lisää →
2 päivää 3 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.designlasi.com/forum/ei-enaa-myynnissa-sarjana Linkin kuvassa samanlainen sininen maljakko, eli taitaa se olla löytö sarjan... Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Anne.K sanoi:
Juu, tuli ja minäkin otin riskin. Harmi jos tämä sivu loppuu, olen löytänyt paljon tietoa täältä. Lue lisää →
3 päivää 15 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Jos maljakkosi on noin 25,5 cm korkea, niin se saattaa olla saksalaisen Leonardon sisustusmaljakko 90- luvulta. https://www.etsy.com/ie/... Lue lisää →
3 päivää 19 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Hopeatäplä nimityksellä myydään torilla samanlaista lasilintua, ja ilmoituksessa on liite Bukowskin sivulle , jossa on ollut myynnissä... Lue lisää →
4 päivää 2 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.designlasi.com/forum/tunteeko-kukaan-esinetta#comment-27821 Böömiläinen maljakko 60-luvulta. Lue lisää →
4 päivää 21 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
https://www.osta.ee/en/haruldus-suur-ookulli-vaas-tarbeklaas-64837112.html Kyllä pöllösi on mahdollisesti valmistettu Italiassa.... Lue lisää →

Kirjavinkki

Riihimäen lasimuseo

Riihimäen lasi -kuvasto 1960-1970

Tämä näköispainos on koottu Riihimäen Lasin myyntikuvastojen irtolehtikansioista ja se antaa kattavan kuvan Riihimäen lasitehtaan 60-70-lukujen tuotannosta.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa