Käyttäjän eom kuva
eom

"Veljeksetkö"

Kaksi kermakkoa.Mielestäni tunnettu malli,mutta jalka on erilainen.Kumpiko on "valevelipuoli" vai onko kyseessä eri aikakausi?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Mielenkiintoista!
Kun postasin oman kermakkosettini kuvan tänne:
http://www.designlasi.com/content/riihimaki-sokerikko-kermakko-vihrea
...olin näkevinäni vihreän kermakon nokan nousevan ylös jyrkemmässä kulmassa ja olevan pidempi kuin oman kermakkoni nokka. Yhdestä kuvasta vaikea ottaa selvää. Samoin tuo jalka ei oikein näy kuvassa, mutta livenä kermakon jalassa on pohjassa nk. star burst -kuvio, yläpuoli on sileä. (Muuten, aika usein mainitaan, että esineen pohjassa on "tyypillinen riihimäkeläinen" kuvio, vaikka tuo star burst -kuvio on ollut käytössä ympäri maalimata. Mikähän sille olisi hyvä suomennos? Ehkä tähtikuvio...)

Olen joskus katsellut puolankielisiltä sivuilta sokerikon kuvaa, joka on melkein kuin Riihimäki-sarjan sokerikko, mutta ei ihan. Täytyypä palata sinne, josko samat kuvat löytyisivät - hakusanat kun eivät ihan ole muistissa.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Tässäpä se puolalainen "melkein Riihimäki, mutta ei ihan", kuva 4/8:
http://retro-bibelot.pl/pl/p/HORTENSJA-KATALOGOWANA-PIEKNA-PATERA-NA-NOD...

Seuraavassa linkki Kansalliskirjaston pienpainatteisiin, Riihimäen Lasi Oy, Kristallien ja Talouslasien Kuvasto 1915, s. 78.
http://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/345311#?page=78
Sivuilla 71 ja 74 myös Riihimäki-sarjaa.

Käyttäjän eom kuva
eom

Iso kiitos lasilinnulle kommenteistasi. Edelleen kaipaan tietoa jalkojen eroista. Johtuuko erot valmistajasta(eri valmistaja),onko tuotanto eri aikakaudelta ja voidaanko varmuudella väittää jomma kumman olevan RL tuotantoa???. Valitettavasti noista antamistasi linkeistäkään en pystynyt pohjan kuviota varmuudella tunnistamaan.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Kermakoistasi vasemmanpuoleinen eli se, jonka pohjassa on tuo star burst -kuvio, on aivan varmasti aito riihimäkeläinen. Oikeanpuoleisen kermakon alkuperästä minulla ei ole tietoa, se voi olla aito tai sitten ei. Sellainenkin ajatus kävi päässäni, josko aitoon kermakkoon on tehtaalla kiinnitetty kakkoslaatuinen jalka? Ei ole tavatonta, että tuotteita, joita ei ole tarkoitettu myytäväksi, päätyy "henkilökunnan avustuksella" (EDIT: ensin kotiin, sitten) myyntiin - "tämähän on ihan hyvä...."

Käyttäjän eom kuva
eom

Nostanpa vielä tätä ketjua! Lasilinnulta hieno veikkaus kermakon jalkaan,kiitos siitä.
Kävin männäviikolla kierroksella Mikkeli-Savonlinna-Imatra suunnalla poiketen useammassa
vanhan tavaran liikkeissä. Ko. kermakoita löytyy molempia malleja niin runsaasti etten usko sattumaan niiden teossa. Myös sokerikkoja löytyy jalan tähtikuviolla sekä ilman.
Eri mallin sokerikkoja/kermakkoja löytyy-tietoa ei!
Vieläkin ajatuksena että eri mallit on valmistettu eri aikakautena tai peräti eri tehtaassa vaiko tyystin eri valmistaja?
Ensi viikolla joudun poikkeamaan Riihimäen seudulla. Löytyisiköhän vastausta esim.lasimuseolta vai mistäköhän tietoa saisi?

Käyttäjän eom kuva
eom

No niin! Poikkesimpa siten Riihimäellä lasimuseolla ja esitin kysymyseni heille.Siellä erittäin ystävällinen naisihminen kuunteli asiani ja lupasi "Kestää jonkun aikaa,mutta minä selvitän".
Ja jonkun ajan jälkeen saapui kertomaan:
"Tähtikuviolla Riihimäki sarja on kuvastossa 1915.
Sama malli 1920-luvulla. Riihimäki 1939 edelleen tähtipohja. Tuote ei ole kuvastoissa 1946,
1950,1954 eikä 1957. Riihimäki sarjan tuotanto aloitettiin uudelleen 1960 jolloin pohja oli pyöreä. Pyöreäpohjainen malli on kuvastoissa myös 1962-1967".

Että sillälailla. Tämä tiedoksi muillekin jotka ovat asiaa pähkäilleet.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

No, olishan tuon moni kysymättäkin pähkäillyt, ei pahalla ;)
Tänne on ilmaantunut ihmeellinen "kuppikunta" joka helposti kyseenalaistaa kotimaisen tuotannon ulkomaille.
Yleensä "vanha" lasi suomessa on pääsääntöisesti kotimaista. Riihimäen lasi oli pohjoismaiden suurin lasitehdas jonka tuotteita löytää pohjois -ja etelä amerikasta asti. Puristelasin ystävät ovat varmaan huomanneet että Nuutajärven puristelasituotanto on erittäin huonosti tunnettua koska katalookeja ei juurikaan löydy ajalta 1884-1925 ja eihän niitä joka vuosi tehty mutta paljon tietoa puuttuu.

http://www.designlasi.com/content/riihimaki-sokerikko-kermakko-vihrea
1930-luvulla Riihimäki sarjaa tehtiin vain kirkkaana.
Yllä olevassa linkissä näkyy kaksi värilasiajan(60-70 luvun) uustuotantoa jotka perustuvat vanhoihin malleihin ja väreihin joita on mm. azur(sininen)*, aurum(lysteri), ametisti, rusovihreä, marmori, negro, pullovihreä...
Myös luulasisia tunnetaan mutta lienee harvinainen ja luutavasti ns. taukotöitä.
Vanhoista väreistä jäivät vain elämään rusovihreä ja ametisti(violetti) kuten yllä.
Azurin sininen on kirjoittajan mielestä paras Riihimäen lasin väreistä jos joskus omistat ko. värisen esineen niin ehdottomasti vitriinikamaa vaikka olisi pelkkä sokerikko ja kermakko kuten minulla oli "Hugo" sarjaa.
Vanhan nekan myös tunnistaa siitä että siinä ei ole "muottipurseita" kuten 60-70 lukujen huonolaatuisissa rixun lopun ajan tekeleissä, kannattaa vertailla ja katsoa kuvia tarkkaan.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Puntteli kirjoittaa, että "Yllä olevassa linkissä näkyy kaksi värilasiajan(60-70 luvun) uustuotantoa", ja eom on saanut lasimuseolta tiedon, jotta "Riihimäki sarjan tuotanto aloitettiin uudelleen 1960 jolloin pohja oli pyöreä".

Sulkevatko edelliset maininnat toisensa pois vai ymmärränkö ihan väärin? Värillisen kermakkoni pohjassa kuitenkin on tähtikuvio.

Käyttäjän hema kuva
hema

Tässä Riihimäki-sarjan asiassa kaikki ei toisaankaan ole vielä kohdallaan.
Lasimuseon mukaan sarja oli kuvastoissa tähtikuviopohjalla ajanjaksolla 1915-1939 ja
(sileänä koverona) pyöreäpohjaisena ajanjaksolla 1960-67.
Värien osalta tiedetään, että sarjaa löytyy sekä tähtikuviopohjalla että pyöreänä sekä kirkkaana että värillisenä.
Kuitenkin Punttelin mukaan ajanjaksolla 1915-1939 (joka oli siis tähtipohja-aikaa) sarjaa valmistettiin vain kirkkaana.
Kysymys kuuluukin, milloin sitten esim. vihreät ja muut värilliset tähtipohjaiset on valmistettu, jos 60-luku oli pyöreäpohjaisten aikaa.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

En ole oikestaan väittänyt muuta kuin kirkasta tehtiin 30-luvulla, pohjan pyöreyteen/tähtikuvioon en ota kantaa eikä se ole oleellista koska kyseessä on kuitenkin sama Riihimäki sarja.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Oleellistapa kuitenkin! Aloittaja erityisesti haluaa selvittää kahden erilaisen kermakon jalan alkuperää, ja on saanutkin siihen varsin asiantuntevan vastauksen kysyttyään asiaa Riihimäen lasimuseolta.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Tyrmätkää heti jos esittämäni ajatus on täysin mahdoton.Voisiko olla mahdollista,että tätä Riihimäki kermakkoa ja sokerikkoa on kuitenkin valmistettu vuosien 1939 ja 1960 välisenä aikanakin,vaikka niitä ei kaikista välivuosien kuvastoista löytyisikään,entäs hinnastot.Se selittäisi sen että matkalla on mukaan tullut eri värejä.Tuollainen ajatus tuli kun luin Kermakkokimaran blog sivulta,mitä siellä tiedettiin Riihimäki kermakosta,ainakin siellä oli kahdet tuotenumerot,ja huomatkaa toiset numerot ovat jo 1939 luettelossa.Onko olemassa kolmannet tuotenumerot 1960-luvulta?
http://kermakkokimara.blogspot.fi/2012/08/kaunis-riihimaen-klassikkomall...
Ilmankos tuotenumero muuttui,koska vuoden 1930 kuvastossa numeroilla 2559 ja 2560 on maljakoita.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Hyvin mahdollista sillä lähes kaikki täällä on ns. mututietoa ja eikä se lasimuseon vastaus kovin tyhjentävä ollut koska vielä kyselee, tälläinen tieto että miksi pohja on pyöreä tai miksi siinä on tähti, sellaista tietoa ei taatusti löydy edes museosta?? Vanhat RL lasilaiset olisivat voineet jotain tietää mutta ovat "vaihtaneet hiippakuntaa" ja paljon tietoa on poissa ikuisesti.
Sanotaan että kun vanha ihminen kuolee niin tiedollisesti siinä menetetään kirjasto. Ei siellä lasimuseossa mitään taikakirjoja ole, pääasiassa samoja opuksia kuin keräilijöillä.

Käyttäjän eom kuva
eom

"Olisihan tuon pähkäilemälläkin selvittänyt..." No eipä olisi ellei ole mitään taustatietoa olemassa tai kuvastoja tutkittavaksi. Eipä tuo tunnu kirkastuvan sittenkään.
Olen tietoa kysellyt ja saanut,kiitos siitä kaikille. Lasimuseosta saatu selitys on mielestäni mahdollinen. Kuulun nyt siihen kuppikuntaan joka uskoo tähtipojaisen olevan vanhempaa tuotantoa ja "kuppipohjainen" olisi 1960-luvulta. Mielensäpahoittajat saavat "pähkäillä" omassa kuppikunnassaan.
Näin nyt,mutta eihän siinä kauan mene kun ihminen mielensä muuttaa,kun toisin todistetaan. Heräsi mielenkiintoinen keskustelu.Kiitos vielä kaikille.

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Moi
Itse en ainakaan mieltäni tästä pahoita toivottavasti ei ketään muukaan. Jokainen saa uskoa mihin haluaa, se onko tähtipohjainen vanha, no tietysti on koska se näkyy 1915 kuvastossakin että pohjassa on tähti. Kaikki muu on arvailua, onko toinen malli Ryttylässä tehty 30-luvulla vai onko se Kauklahdessa tehty samaa aikaan, se ei välttämättä koskaan selviä?

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Heippa eom! Olet jo muutamia kuukausia ollut sekalaisen joukkomme jäsen ja täytyy sanoa, että erittäin hyvin olet sopeutunut ja oikealla asenteella mukana. Tervepätuloa!

Käyttäjän eom kuva
eom

Kiitos lasilintu kommentistasi,oli kivaa luettavaa!
Ja sitten lisää edellisiin. "Pähkäilin" joskohan Ryttylä tai Kauklahti olis kuitenkaan tehneet sarjaa jonka nimi on RIIHIMÄKI.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Ugh!

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Se on hyvinkin paljon mahdollista koska kuuluivat RL konserniin. Aikoinaan RL omi tuotantoon Karan lasitehtaan mallin(kara) ja varmaan paljon muutakin joten uskoisin myös puristelasimallien valmistuksen jatkuneen jossakin määrin muissakin yhtymään kuuluneissa tehtaissa. En näe ristiriitaa siinä että vaikka Kauklahti olisi tehnyt RL:iin kuuluessaan RL:n nimikkomallia, jota puoltaa mallin pienet erot mutta tämä on taas tätä "mutua".

Käyttäjän Puntteli kuva
Puntteli

Admin ei taida viestiin vastaukset kirjautua oikeaan kohtaa. Esim. viimeisin oma viestini oli kohtaan #18?
Mutta näkyy että vastasin itselleni......hmmm synkkä yksinpuheluko?

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
3 tuntia 25 min sitten Kikithehamster sanoi:
Moikka! Tarvitsisin apua lasiesineen tunnistamiseen. Se on mummini vanha. Luulisin, että on juomalasi, koska maljakoksi aika matala ja... Lue lisää →
23 tuntia 4 min sitten Anspanen sanoi:
Moikka, Saisikohan täältä apua Vanhan Arabian tunnistamiseen, kun omat keinot on jo käytetty? Minulla on isoäitini äidiltä peritty... Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Piipunpäällä sanoi:
Onkohan nämä Arabian valmistamia astioita vai ovatko jotain "väärennöksiä"? Astioissa Arabian piippuleima (v 1932-49) jonka... Lue lisää →
1 päivä 19 tuntia sitten JackGlass sanoi:
Hei! En löydä kyseisestä lasiesineestä tässä värissä mistään mitään mutta vahvasti muistuttaa timo sarpanevan opaali kaadinta ja mitatkin... Lue lisää →
2 päivää 2 tuntia sitten Lissult sanoi:
Hei! Perin tällaisen kauniin kastikeastian. Leiman perusteella voisi olla 1960-luvulta. Mitään tietoa en ole onnistunut löytämään. Olisin... Lue lisää →
2 päivää 15 tuntia sitten MilaV sanoi:
Mummolta saatu arabia tee astiasto. Osassa kupeissa signeeraus AA ja toisissa ST. Haluamme tietää astiaston nimeä . Kupin korkeus 6 cm,... Lue lisää →
2 päivää 16 tuntia sitten mrih sanoi:
Korkeus 15 cm, halkaisija 10,5 cm Minkähän hintainen tällainen mahtaa olla? Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten mrih sanoi:
Kuvan mukainen pullo ja 6kpl laseja. Onko kenelläkään mitään tietoa Lue lisää →
2 päivää 19 tuntia sitten Lopenriihi sanoi:
Vanha kannellinen lasikippo, onko tietoa tarkemmin mikä merkki kulhossa on? Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 4 tuntia sitten Lissult sanoi:
Kiitos avusta 👍💐 Lue lisää →
1 päivä 5 tuntia sitten oci sanoi:
FQ mallia on valmistettu vuoteen 1955/56 saakka, joten ennemmin on 49-55/56 luvuilta. Löytyisikö nyt lisää infoa? Tunnetuin tämän mallin... Lue lisää →
1 päivä 18 tuntia sitten Lopenriihi sanoi:
Kyllä on Riihimäen lasin pala maljakko. M-kirjain on Marttaliiton logo, tehty tilaustyönä Marttaliitolle. Lue lisää →
2 päivää 5 tuntia sitten oci sanoi:
1950 luvulla Eino Kauppala ja hänen vaimonsa Verna tekivät näitä Helsingissä Kannelmäellä. Samanlaisia teki myös Raija mutta niissä on... Lue lisää →
2 päivää 17 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Karkkikipon kyljessä on Fleur de Lis eli Ranskan Lilja.Kippoa myydään esim. Amazonin sivuilla, valmistusmaa Kiina. https://fi.wikipedia.... Lue lisää →
2 päivää 22 tuntia sitten Zandur sanoi:
2 päivää 22 tuntia sitten rikuhan sanoi:
Tämmöinen täällä Lue lisää →
2 päivää 22 tuntia sitten rikuhan sanoi:
Tämmöinen täällä Lue lisää →

Kirjavinkki

Iittalan lasitehdas

Puhallettujen talouslasien hinnasto (näköispainos)

Iittalan tuotekuvasto vuodelta 1941 esittelee viini-, viiina-, shamppanja- ym. laseja. Lisäksi siinä esitellään karahveja, maljoja, tarjottimia, astiastoja sekä paljon muuta puhallettua talouslasia.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa