Käyttäjän Patteriska kuva
Patteriska

Vihireää ja sinistä lasia

Kuvan vihreä "lasitiinu" on tietääkseni kotimainen "vanha" tuote, mutta kuinka vanha ja missä aikoinaan valmistettu? Mikä mahtaa olla vaasejaan sininen painava puristelasimaljakko, onko suomalaista tekoa vai missä ja milloin tehty? Mitä tällaisista esineistä suunnilleen maksetaan? (Pahoittelen kuvankäsittelyn heikkoa laatua - oli pakko sijoittaa samaan kuvaan!)

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

Vihreä lasitiinu näyttäisi (hurjan pieni kuva) olevan Riihimäen lasin valmistama voiruukku:

Kansalliskirjasto, Tölkkien ja Myymäläkalusteiden Hinnasto , Espoo, Riihimäki 01.01.1940

http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page...

Aikaisempi kysely voitölkistä:
http://www.designlasi.com/forum/mikas-se-tama-sitten

Käyttäjän hema kuva
hema

Voipytyn vaihtoehtoalkuperä löytyy Karhulalta, jonka nimenomaisesti vihreä voipytty löytyy vuoden 1939 purkkihinnastosta. Riihimäen voipytystä taas sanotaan, että se on 'tumma' (mitä lie tarkoittaa). Pelkästään ulkomitoista ei tässä ole apua, koska Karhula ilmoittaa koon kiloina ja Riihimäki litroina. Päällisin puolin pytyt näyttävät samanmallisilta, mutta kansi erilaiselta. 16-senttiseen pyttyyn saattaisi mahtua 2 litraa nestettä, mutta entä paino?
http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page...

Käyttäjän lasilintu kuva
lasilintu

3.tammikuuta 2014:
Riihimäen voipytyssä nuo korvat tai niiden nipukat ovat suoraan kohtisuorassa ruukun reunaa vasten.

Oliskohan liian kaukaa haettua, että tuo Karhulan ilmoittama 1kg vastaisi yhtä kuutiodesimetriä vettä? Siitäkin huolimatta, että ruukku on tarkoitettu voin säilytykseen. Ja sama tilavuus voita lienee rasvaisena aineena kevyempää?

Kuvia Riihimäen ruukusta, korkeus 12 cm, suuaukko 13 cm ja tilavuus 1 litra:

EDIT 4.1.2014: paino ilman kantta 886 g, kannen kanssa 1068 g.

Käyttäjän hema kuva
hema

En osaa sanoa, mitä tuo Karhulan voipytyn paino tarkoittaa. Itselläni on takavuosina ollut tosi painava sammaleenvihreä voiruukku ilman kantta. En tullut sitä silloin kuitenkaan punninneeksi enkä mitanneeksi, vaikka mietinkin että kummankohan tehtaan tuote tämä nyt on. Mutta asia jäi silloin siihen.
Nyt olisikin ihan mielenkiinnosta hyvä saada tietää, mitä nämä ruukut painavat. Ja mitä eroja niissä ylipäätänsä on. Eli parasta olisi, jos saataisiin "kehiin" vertailukappaleet kansineen sekä Karhulan että Riihimäen samankokoisista voipytyistä. Kai näitä lasiastioita nyt vielä jossakin on tallella.

Käyttäjän Patteriska kuva
Patteriska

Kiitos "lasilintu"! Aivan, lähettämäni kuva voiruukusta, jonka koko muuten jäi ilmoittamatta, halk. 16 cm, on hävyttömän huono, mutta vastaus kuitenkin löytyi. Pytty ei missään tapauksessa ole myytävänä, mutta kiva oli tietää sen ikä, on siis -40-luvun tuotantoa. Vielä kun saisin lisätietoa tuosta "kierremaljakosta", niin olisin sitäkin tyytyväisempi.

Käyttäjän pik kuva
pik

Kyllä siitä kierremaljakostakin pitäisi (sivuston ohjeiden mukaankin) saada lisää kuvia ja tietoa, että tunnistus voisi olla varmemmalla pohjalla tai jopa ylipäänsä mahdollista.

http://www.designlasi.com/forum/lasiesineiden-tunnistus

Käyttäjän Patteriska kuva
Patteriska

Parempaa kuvaa sinisestä maljakosta, korkeus 200 mm, halk.90 mm. (Tumpeluuteni esti saamasta vaasia oikein päin.)

Käyttäjän pik kuva
pik

Kiitos täydennyksestä. Tuo pohjan viimeistely on oleellinen tunnusmerkki tsekkiläisen Sklo Union'in valmistamille maljakoille. Malli on Jiri Brabecin, vuodelta 1978. Sitä on voitu valmistaa 1990-luvulle asti.

Käyttäjän Patteriska kuva
Patteriska

Suurkiitos Pik! Iäkkäältä sukulaiselta saatujen pyttyjen tarinat alkavar selvitä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Hienosti tunnistettu,mutta laitan kuvankin kun sellainenkin netistä löytyy.
http://www.sklo-union-glass.com/index.php?option=com_virtuemart&view=pro...

Käyttäjän Kaisla kuva
Kaisla

Olen saanut tälläisen vihreän lasipurkin ja käyttö ei ole ollut tiedossa ,voisiko myös olla vanha voipytty.Mitat ovat samat kuin Lasilinnulla ja vetoisuus myös litran mutta kansi on erinlainen .

Käyttäjän hema kuva
hema

Tämähän käy mielenkiintoiseksi; kiitos uudesta kuvasta. Kyllähän tuo kuvan astia voisi muotonsa puolesta hyvinkin olla alunperin voipytyksi tarkoitettu. Nyt pitäisi vain tietää, millaisia lasikansia mikin lasitehdas on voipytyissään käyttänyt. Ja voi kai olla muitakin valmistajatehtaita kuin nuo kaksi alussa mainittua.
Tuosta valmistusajasta Karhulan osalta sen verran, että vuoden 1939 luettelossa kuvattu voipytty esiintyy vielä vuoden 1947 Karhula-Iittalan luettelossa numerolla 4610 sekä kannella että ilman kantta. Kooksi mainitaan 1/2 kg, 1 kg, 2 kg tai 3 kg. Väristä ei enää ole mainintaa.

Käyttäjän Diletantta kuva
Diletantta

En osaa antaa lisätietoa, mutta kun katselin noita kuvaston kuvia, niin Lasilinnun pytyn kannen ulkoneva otin on profiililtaan pyöreä, kuvaston kulmikas. Voihan olla, että kansia on ajan saatossa ollut erilaisia. On näitä nähty, mielestäni myös sellaisen, missä pytynkin korvat ovat kulmikasta, hyvinkin suorakaiteista mallia. Yksityiskohtia ei vain ole tullut aina painaneeksi mieleen.

Kaislan lisäämä pytty ja sen kansi pani kuvaston perusteella miettimään, että olisiko se Karhulan? Vaikka Karhulan kuvaston pytyn kuva ei ole paras mahdollinen, niin onko pytyllä siinä kansi päällä? Ja jos Kaislan valokuvan pytyn kannesta tulkitsen oikein (otin on "upotettu" ja kansi jää tasaiseksi), niin tulkinnat kohtaisivat.

Onhan tuota voita tietty muuallakin syöty.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
10 tuntia 8 min sitten piparit sanoi:
Kuvan mukaiset astiat. Sinisiin kermakoihin löytyy myös yksi kuvasta puuttuva sokerikko. Lue lisää →
10 tuntia 14 min sitten piparit sanoi:
Hyväkuntoinen. Pituus noin13 cm leveys n. 12 cm korkeus n.4 cm. Ei singneerattu. Lue lisää →
21 tuntia 13 min sitten neronardo sanoi:
Hei! Minulla löytyi kotoa veturipullo, josta en löytänyt kuin kaksi kuvaa netistä enkä löytänyt harvinaiselle pullolle mitään hinta... Lue lisää →
1 päivä 15 tuntia sitten hhelene sanoi:
Vanha kotimainen lilanvärinen lasiastia. Paino n. 1800 g ja n. 9,5 cm korkea, halkaisija 19 cm. Ei signeerausta. Tunteekohan kukaan tätä... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Nelli2012 sanoi:
Löysin sievän lasiastian korkeus 5,5cm, leveys 10 cm, paino 595g, ei mitään merkintöjä. Sisus meripihkanvärinen ja pinta kirkas. Onkohan... Lue lisää →
2 päivää 10 tuntia sitten Puke64 sanoi:
Onko mitään tietoa 1939 vanhempieni häälahja, Pullo lasinen korkki paikallaan, n k.20 cm Neljä snapsilasia. 5cm n.korkeat. Pullossa... Lue lisää →
2 päivää 18 tuntia sitten Santi sanoi:
Myyjäisistä ostettu tuntematon maljakko. Tietääkö kukaan tämän valmistajaa ja valmistusajankohtaa? Kaunis hiottu kukkakuvio.... Lue lisää →
3 päivää 20 tuntia sitten sarsia sanoi:
Tälläinen pieni sininen lintu , tarra pohjassa Art glass ja Suomen lippu. Signeerausta en löytänyt jos ei lipun alla. N 6 cm pituus. Lue lisää →
4 päivää 7 tuntia sitten Murkku sanoi:
Myyn 20 kpl Juhana kristallia konjakkil-, viini-, grogilaseja. Yhteishinta 450 Eur Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
13 tuntia 38 min sitten victorrrcarr sanoi:
If you dreamed of becoming a doctor or astronaut since childhood, and you still do not doubt the correctness of your choice, you have no... Lue lisää →
1 päivä 12 tuntia sitten hhelene sanoi:
Hei, kiitos paljon tiedoista! Lue lisää →
1 päivä 13 tuntia sitten mmap sanoi:
Malja on Iittalan lasitehtaalla valmistetun Inari-taidelasisarjan numero 59. Inari oli tuotannossa 1957-1958. Esineitä valmistettiin sekä... Lue lisää →
1 päivä 17 tuntia sitten Santi sanoi:
Kiitos tiedosta. Lue lisää →
2 päivää 4 tuntia sitten mmap sanoi:
Unohdin mainita, että samaan sarjaan on valmistettu myös kermakko ja sokerikko, jälkiruokamalja sekä maljakko, mahdollisesti vielä... Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Wisitor02 sanoi:
Those crackled glasses are vases, and made by Karhulan Lasi Oy Finland. Lue lisää →
2 päivää 8 tuntia sitten mmap sanoi:
Iittalan lasitehdas ja Erkki Vesanto. Lue lisää →
2 päivää 9 tuntia sitten antiikkimyyra sanoi:
Korjasin hiukan vastaustani. Tarkoitus oli sanoa, että on kuvastossa Koivulan nimellä, eikä esineen nimi ole Koivula. Kyllä nämä tiedot... Lue lisää →

Kirjavinkki

Laakso, Timo, I.

Erkkitapio Siiroinen, Riihimäen lasin nuori lupaus

Vaikka Erkkitapio Siiroisen elämä jäi lyhyeksi, hänen lasiuraansa voidaan pitää poikkeuksellisen merkittävänä. Tämän näyttelyluettelon tarkoituksena on valottaa Siiroisen suunnittelijanuraa mahdollisimman monipuolisesti. Tekstin liitteenä on paitsi Riihimäen Lasin ja Kotilasin esineluettelot, myös luettelo SIiroisen Studiolasille suunnittelemista esineistä.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa